Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Problema:Matca reduce oatul

Mesajde kozmin » 02 Aug 2012, 13:54

Va salut cu respect!Datorita faptului ca sunt incepator in acest domeniu deci nu le stiu pe toate va rog sa imi dati o parere..am obesrvat ca in toti stupii mei matcile nu mai oua,ce se intampla?devin foarte slabi:( miere nu am prea multa dar este,spatiu ar avea de ouat..sa fie din cauza lipsei florilor si a secetei din aceasta perioada? sa incep a le ajuta cu sirop de pe acum?sau sa mai astept si pana acand sa astept?cateva explicatii si sfaturi va rog!ce pot face?deasemeni am uitat sa va intreb ce tratamente mai trebuie facute la vremea aceasta? Va multumesc pentru amabilitate!
kozmin

Re: Problema:Matca reduce oatul

Mesajde Leon » 02 Aug 2012, 14:37

Buna Cosmin,daca nu ai cules in zona poti sa stimulezi matcile cu sirp de zahar 1/1 in care se poate adauga startovit si protofil. Pentru rezultate bune e de preferat sa stimulezi zilnic sau la doua zile cu aproximativ 0,5 l sirop. Daca nu ai facut tratamente anti varoua fa acum. Eu folosesc varachet forte ,fac 3 tratamente la intervale de 7-10 zile si mai fac o serie de 3 tratamente cand nu mai am puiet in stupi(septembrie-octombrie).
Leon

Mesajde kozmin » 05 Aug 2012, 12:28

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri!Dar mai am o problema,nu am foatre mult puiet!dc asta? sa zic ca am cate o rama in fiecare stup:( mentionez ca nu am stupii foarte dezvoltati,majoritatea ii am pe 7-8 rame..iar extrasul la foare nu l-am mai facut datorita caniculei caci nu au avut cules si o tin pentrut mancare.Datorita faptului ca sunt incepator anul acesta nu am iesit cu ei si i-am tinut acasa.Ce le pot face?Va multumesc pentru amabilitate!
kozmin

Mesajde vicpo » 05 Aug 2012, 12:48

daca lipsesc florile asa cum apui problema principala este lipsa polenului,nectarul il ilocuiesti cu sirop dar atentie la polen sau mai degraba la lipsa lui
vicpo

Mesajde kozmin » 09 Aug 2012, 08:49

da intradevar polen nu prea am in rame si nici nu prea aduc din cate am observat..ce pot face?
kozmin

Mesajde aliuta2000 » 09 Aug 2012, 09:02

kozmin scrie:da intradevar polen nu prea am in rame si nici nu prea aduc din cate am observat..ce pot face?

hranire de stimulare ?!!
e cam timpul de ... ea mai ales pentru roiuri ca sa se mentina ca si populatie la intrare in iarna , pentru ca e greu sa crezi ca o sa faci din cateva rame de albina dublu doar daca le stimulezi ...
daca natura le stimuleaza e altceva ......
sirop 1/1 acum ca e destul de cald afara si umiditatea o sa si-o extraga si din sirop.
A.D.
aliuta2000

Mesajde Leon » 09 Aug 2012, 11:59

Daca nu ai puiet in stupi albinele nu prea aduc polen. Fa tratament antivaroua urgent si stimuleaza. Eu am tratat stupii a doua tura si mi-au cazut foarta multi varoua pe tavile de la fundurile antivaroua. Mai fac un tratament la 7 zile diferenta de ultimul.
Leon

Mesajde kozmin » 09 Aug 2012, 15:20

Si eu le-am dat acum patru zile cu klartan si de alaltaieri am inceput stimularea cu sirop,dar nu prea mananca:( Nu stiu ce sa le mai fac..tare urat acest an!
kozmin

Mesajde vlad » 09 Aug 2012, 17:19

in primul rand , eu iti zic sa reduci cuiburile . degeaba zici ca ai 7-8 rame de albina , daca nu-ti ia 0,5 l ( cum ti-a zis colegul mai inainte ) si ai o singura rama de puiet ,inseamna ca n-ai albine in cutii decat pt ( zic eu) 4-5 rame ( ori sunt roiuri , ori ai inmultit exagerat ). strange cuiburile ! ramele care au mai multa miere lasa-le in cuib , din cele scoase lasa una dupa diaframa ( din care descapacesti cate ( maxim ) 1dm patrat - ca n-ai albina de mai mult - si asta la 2-3 zile ) , iar restul de rame le bagi in casa si cand o golesti pe cea lasata scoti alta si le-o dai . in feleul asta nu uzezi nici albina ( care e si asa batrana ) , stimulezi si matca si faci si rezerva de iarna .
eu asa as proceda . daca aveti alte pareri , spuneti-le si fiecare trage invataminte
vlad

Mesajde vicpo » 09 Aug 2012, 20:20

ti-am spus poti avea albina cit de multa fara polen nu pot creste puiet ,baga ceva turte cu polen sau inlocuitori,stimularea cu sirop fara polen e o
vicpo

Mesajde Leon » 10 Aug 2012, 00:13

Turtele de polen se folosesc primavara cand nu este polen in natura acum nu e nevoie.
Leon

Mesajde aliuta2000 » 10 Aug 2012, 08:37

Leon scrie:Turtele de polen se folosesc primavara cand nu este polen in natura acum nu e nevoie.

ce inseamna ca nu prea manaca ??? cat sirop ai dat?
intervalul de albina se judeca in stup ca sa fie plina rama de albina si albina sa fie si sus peste rama . degeaba pui 10000 rame si pe fiecare sunt cateva albine ... asta nu inseamna ca ai tot atatea rame cu albina .
fa o verificare in stup si observa daca ai pastura ..... daca nu sti ce e pastura ... o sa vezi ceva diferit de miere care are diverse culori galben inchis un gri deschis un gri inchis etc .. in functie de floare .. aceea e pastura . daca ai asa ceva incepi o schema de hranire .. daca esti langa ele , dai zilnic si putin 100-150 ml in functie de familie ... daca stupul tau e legat si trage poti sa dai 300-500 ml la 2 zile , dar pt tine e bine sa dai zilnic cate putinel si apoi sa ii lasi rame bune de ouat la matca .
Daca nu ai albina acoperitoare sa sti ca nu o sa faca minuni stimularea care trebuia sa o incepi mult mai devreme pentru astfel de roiuri(cam acum o luna ).
in acest caz .. fara albina acoperitoare , daca ai de unde poti sa dai o rama de puiet capaci apropare de eclozionare(sa iasa in cateva zile ) care iti va mai aduce albina suplimentara .
bafta .
A.D.
aliuta2000

Mesajde vlad » 10 Aug 2012, 17:05

aliuta2000 scrie:
Leon scrie:Turtele de polen se folosesc primavara cand nu este polen in natura acum nu e nevoie.

ce inseamna ca nu prea manaca ??? cat sirop ai dat?
intervalul de albina se judeca in stup ca sa fie plina rama de albina si albina sa fie si sus peste rama . degeaba pui 10000 rame si pe fiecare sunt cateva albine ... asta nu inseamna ca ai tot atatea rame cu albina .
fa o verificare in stup si observa daca ai pastura ..... daca nu sti ce e pastura ... o sa vezi ceva diferit de miere care are diverse culori galben inchis un gri deschis un gri inchis etc .. in functie de floare .. aceea e pastura . daca ai asa ceva incepi o schema de hranire .. daca esti langa ele , dai zilnic si putin 100-150 ml in functie de familie ... daca stupul tau e legat si trage poti sa dai 300-500 ml la 2 zile , dar pt tine e bine sa dai zilnic cate putinel si apoi sa ii lasi rame bune de ouat la matca .
Daca nu ai albina acoperitoare sa sti ca nu o sa faca minuni stimularea care trebuia sa o incepi mult mai devreme pentru astfel de roiuri(cam acum o luna ).
in acest caz .. fara albina acoperitoare , daca ai de unde poti sa dai o rama de puiet capaci apropare de eclozionare(sa iasa in cateva zile ) care iti va mai aduce albina suplimentara .
bafta .
"

De unde sa dea rama cu puiet cand el zice ca are cate o rama in fiecare si apoi , acum si de acum inainte , eu m-as gandi de doua ori daca se merita sa rupi o rama cu puiet dintr-unul ( chiar daca ar fi foarte dezvoltat)
vlad

Mesajde vicpo » 10 Aug 2012, 17:59

se folosesc todeauna cind nu este cules de polen.Kozmin zice ca nu i-a siropul ,pai daca am si numai o juma de rama de albina si tot trage 300 grame pe zi,polenul pare a fi problema
vicpo

Mesajde aliuta2000 » 10 Aug 2012, 22:22

daca nu are si are lipsa de albina , sunt si oameni care vand roiuri pe 4-5 rame din care 3 cu puiet . .. si cumpara un astfel de roi si imparte ramele catre ce are el si albina o unifica si la o matca suceste gatul si o sa revina pe linia de plutire ...parere personala
A.D.
aliuta2000

Mesajde kozmin » 11 Aug 2012, 12:23

Va multumesc tuturor pentru sfaturi.Precizez ca am micsorat supii dupa puterea familiei dinaite de a posta,pasura de pinde de stup..unde este unde nu..e ciudata tare treaba caci miere am in ei si tot odata rame goale pt oat..dar nu trage siropul..abea abea dupa3 zile au tras150ml..:( sa fie din cauza ca am miere?
kozmin

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE