de Jean Valjean » 13 Aug 2012, 21:11
Paul, nu stiu ce stii tu despre Soljenitîn, dar eu stiu ca Arhipelagul a fost scris in anii 60 si a fost publicat in Occident la inceputul anilor 70 (mai exact 1973). Pana atunci, prin 62, a aparut "O zi din viata lui Ivan Ilici", scrisa in stilul Arhipelagului, pe care iar o recomand spre lectura. Prin urmare, nu stiu la ce scrieri si ce schimbari de mentalitate te referi tu cand spui de anii 90, poate la faptul ca abia dupa 90 i se permite sa se intoarca in Rusia, acest eveniment fiind exploatat politic.
Daca sunt exagerari, probabil ca se datoreaza stilului literar in care sunt prezentate evenimentele, lucrarea nefiind un rechizitoriu penal al comunismului. Insa bogatia de amanunte si trimiterile la documente fac din Arhipelagul Gulag, dupa parerea mea, unul dintre cele mai autoritare marturii anti-comuniste (tot in aceasta categorie, desi scrisa dintr-o alta perspectiva si intr-un alt stil, as include Jurnalul Fericirii).
Pana una alta, pentru mine Arhipelagul Gulag ramane un punct de referinta in istoria disidentei anticomuniste,mai ales a celei ruse.
A, si nu este cat 6 Biblii, ci aproximativ cat una (vreo 1300 de pagini), dar o data ce pui mana pe ea cu greu o mai lasi (un prieten de-al meu dupa ce a citit-o nu a mai avut stare pana nu s-a dus pana la Sighet sa vada cum a fost pe la noi). Si nu poti sa nu te miri de cat de periculoasa poate fi o ideologie.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!