Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CONCLUZII 2011-2012

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2012, 16:15

marian sima scrie:De la o familie buna iesita bine din iarna in luna mai ai minim un roi si 10 kg miere ,la floarea soarelui 30-40 kg miere,roiul 200 ron +mierea 600ron=8oo din acestia mai scadem 100 ron tratamentul ,siropul si altele =700 ron/familie buna

Si totusi realitatea prin tara a fost alta. Oare toti sunt chiar atat de nepriceputi incat nu stiu cum sa opreasca ploaia in mai? :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2012, 16:58

Marian, nu esti cam optimist cu aia 800 ron? :) .. intreb si eu.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2012, 19:15

Albine si eu am avut, dar in mai am pus zahar pentru ca a plouat. Am prins doar cateva zile de salcam, nici vorba de productie.
La fel cum in unii ani am avut productie mai slaba. De aceea am spus ca e cam exagerat sa consideri ca in fiecare an o sa castigi cel putin 100 de euro.

Poate unde ai albinele este perfecta zona si nu sunt ani cu probleme.

Cat despre roi, aia 200 de ron sunt venitul dar nu profit. In 200 de ron intra si munca dvs, si rame, si ceara si miere. As fi curios cat de multe familii aveti, de la un numar incolo sa vinzi de la fiecare cate un roi este cam complicat. La un moment dat se cam suprasatureaza zona cu stupi si nu se mai vand atat de multi.

.. parerea mea
jonny_it

Mesajde paul » 14 Aug 2012, 21:18

marian sima scrie: unele mici amanunte fac diferenta.

Mariane ... vezi ca esti nasol ??? Da si tu "din casa" ceva ... Sa prind si eu o diferenta ! Bine ca pe forumul concurent bagai amanunte la varful de ac , de ma apucau pandaliile ... Spune-ne si noua niste smecherii ca ... SI NOI SUNTEM AI TAI !!!
Apropos de "amanunte" ... ce facea-i mah cu mierea aia necapacita daca se intampla si cadea culesul II ? Asta asa , ca sa incerc sa pricep si eu ceva ...
Uite , abia acum imi vine sa te omor :oops: ... Asta vara cand aveam totul blocat la tei , nu aveam caturi in plus , nu am stiut sa extrag asa necapacit si apoi ce mai bagau sa las sa capaceasca si apoi sa amestec torocala (vorba lui Dragos) cu mierea capacita si rezulta ... miere de taraba ! Nu mai spun ca mai era si ceva in plus ...
Baga Mariane ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde perma » 14 Aug 2012, 22:01

100 ron/ stup/an mi se pare extrem de putin. Inseamna doar vreo 22E- profit. Deci si cei cu 300 de stupi ar scoate doar vreo 6500E/an. Eu nu cred ca cei care traiesc din apicultura fac un calcul cu 22E/an. Cum spuneam, eu nu voi deveni vreodata apicultor pentru ca nu-mi doresc mai mult de 30 de stupi. Cat sa pot scoate zaharul din alimentatie pe tot parcursul anului, pentru toata familia. Dar cei care vor sa faca o afacere din albine, cred ca nici nu se mai apuca in conditiile astea :).
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2012, 22:40

perma scrie:100 ron/ stup/an mi se pare extrem de putin. Inseamna doar vreo 22E- profit. Deci si cei cu 300 de stupi ar scoate doar vreo 6500E/an. Eu nu cred ca cei care traiesc din apicultura fac un calcul cu 22E/an. Cum spuneam, eu nu voi deveni vreodata apicultor pentru ca nu-mi doresc mai mult de 30 de stupi. Cat sa pot scoate zaharul din alimentatie pe tot parcursul anului, pentru toata familia. Dar cei care vor sa faca o afacere din albine, cred ca nici nu se mai apuca in conditiile astea :).

100 ron minim. Adica si in cel mai prost an faci atat.
O sa fii surprins ca mari stupari anul acesta nu au facut nici 50 de ron. Nu au facut pentru ca au fost destul de multe zone si perioade cand nu a fost cules. Familiile slabesc si etc ..
Pe hartie este usor dar in realitate este putin diferit.

Asta daca vrem sa fim putin realisti, ca visatori care cred ca fac cu 3 rame de albine tone de miere si se imbogatesc sunt destui. Totusi stupati care sa traiasca decent doar din apicultura cam putini.
jonny_it

Mesajde perma » 14 Aug 2012, 23:05

jonny_it scrie:100 ron minim. Adica si in cel mai prost an faci atat.
O sa fii surprins ca mari stupari anul acesta nu au facut nici 50 de ron. Nu au facut pentru ca au fost destul de multe zone si perioade cand nu a fost cules. Familiile slabesc si etc ..
Pe hartie este usor dar in realitate este putin diferit.

Asta daca vrem sa fim putin realisti, ca visatori care cred ca fac cu 3 rame de albine tone de miere si se imbogatesc sunt destui. Totusi stupati care sa traiasca decent doar din apicultura cam putini.

Stiu, am in zona mea exemplu, stuparul care ma mai ajuta s-a plans ca anul asta n-a scos gram de miere, tot anul, din 15 stupi, iar cand se uita in stupii mei, spune despre toti ca-s super strong, ca ai lui nu-s asa. Si habar nu am de ce. Am facut roiurile, nu le-am dat gram de stimulare, am pus rame de 1/2 in cuib de 1/1 rame goale fara foita, fara sarma in stupul multietajat, si albinele au construit singure fagurii. Si le mai tin si cu urdinisul spre sud, cand toata lumea le tine cu urdinisul spre est. Sper sa nu fie doar norocul incepatorului :).
perma

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2012, 23:24

Perma - nu vorbim de stupi mai puternici sau mai slabi, vorbim de cules. Degeaba ai albine daca te ploua sau este seceta.

Eu iti doresc sa ai tot productii excelente dar imi este teama ca o sa dai si peste ani cand o sa scoti din buzunar bani ca sa le treci in urmatorul an. Se mai intampla si din astea :)
jonny_it

Mesajde perma » 14 Aug 2012, 23:40

Pai stai, ca nu mai inteleg! Stuparul de care vorbesc are stupii cam la 500-700m de ai mei. Practic, acelasi cules, acelasi areal de zbor. Care-i diferenta atunci? Alt stupar, care a venit in vizita la mine, pe perioada salcamului (la mine e cam salcam II-III) s-a plans ca vine de la paguba, c-a plimbat stupii aiurea pana atunci. Cred ca nici la mine n-a facut mare branza. Pe el il inteleg, dar pe colegul care n-a mutat stupii...am beneficiat amandoi de acelasi cules. O explicatie mi-a oferit-o el...ca albinele obisnuite cu culesuri abundente si multe (plimbate in pastoral) sunt mai active si mai harnice decat cele care stau pe loc. Ale mele, cumparate anul asta, cred ca au fost plimbate anii trecuti. Cu toate astea, roiurile formate din aceste familii n-au fost plimbate si nu se prezinta chiar jalnic. Au construit faguri si au adunat si miere cat sa treaca peste iarna.
perma

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2012, 23:56

Perma, se vede ca esti incepator. Albinele traiesc cateva saptamani, deci plimbarea nu prea le ajuta de la un an la altul; ai fost tare! :lol:

Probabil vecinul chiar a avut familiile mai slabe sau cine stie.
jonny_it

Mesajde perma » 15 Aug 2012, 00:20

Stiu si eu ca albinele traiesc 40 de zile in afara de cele care trec iarna care traiesc din oct pana-n feb, martie. Cum spuneam, explicatia e oferita de el, si pe topicul meu (la incepatori) am deschis o discutie despre asta. Ma gandesc totusi ( e doar un gand, nu da cu pietre) ca albinele nu mor toate deodata si ca stupul poate avea o energie a lui, care se transmite si albinelor ce vin din urma. Habar nu am, e doar o teorie, nu ca as crede ca albinele plimbate sunt mai harnice, mai ales ca in mediul lor natural, ele stau bine-mersi in aceeasi scorbura (cu exceptia roitului).
perma

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 08:07

apropos de cele 40 zile...dupa cum este puiet...si ce populatie rezulta concret in cutii..albina noastra traieste cam 25-28 de zile. bataia pestelui este sa ajumgem la acele,,40 de zile"..sau cu una mai mult!..mai acum un an doi...intrebam pe forum...unde sunt anii cand albina nu incapea in stup?...voiai sa-i muti in pastoral su nu-i puteai inchide de cata albina era pe peretele stupului.

in alta ordine de idei...un roi format pe doua rame de puiet capacit in 20 mai si cu matca tanara imperecheata,trebui sa ajunga pe zece rame de albina la floare...si nu ajunge.............
romanasul din canada...asta cred ca a reusit el!!!.....sa aiba o albina mai longeviva!din cate am citit eu cand ,,i-am periat cu atentiefilmele"......nu are puiet mai mult ca la stupii nostri si nici mai compact!
janese

Mesajde balasbebe » 15 Aug 2012, 08:14

Am vazut la un stupar dupa pastoral ramele pline de miere capacita, dar albinele erau doar pe cateva rame, si alea slabute. Nu-si putea explica disparitia albinelor din lazi. Daca erau bolnavi nu ar fi strans miere asa de multa.
balasbebe

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 08:19

hai sa va pun niste poze...de lipsa de timp....nu am extras...si am pus cat peste cat...corp peste corp...sa aiba unde baga!!!...socotind ca doar corpul de jos ajunge pentru perpetuarea si mentinerea puterii familiei...fara hanemann...si acu m-a trezit ca sunt corpurile pline dupa un sezon intreg si familia vai mama ei!...dilema...cu cat are mancare mai multa cu atat se puturoseste???
janese

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 08:23

ww
Fişiere ataşate
apicultura de aproape.jpg
janese

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 08:24

ww
Fişiere ataşate
apicultura de aproape 2.jpg