de Kostas » 20 Aug 2012, 14:04
Am stupina intr-o zona unde cuibaresc multe prigorii( malul nisipos al Motrului si niste dealuri cu rape nisipoase). Am auzit si parerile celor care locuiesc in Bucuresti(normal ecologisti!), precum si ale celor care sunt afectati de aceste pasari. Le studiez si ma lupt cu ele de mai multi ani. Au fost discutii din care rezulta ca ataca albinele numai pe timp noros. Total gresit !! Albinele sunt vanate tot timpul! Cand este vremea buna albinele sunt vanate din zonele unde merg la cules, iar cand este vreme rea tupeistele de prigorii vin la sursa pentru mic dejun, pranzul si cina.
Cea mai sigura metoda de lupta impotriva lor este pusca. Dar.... Nu am pusca si am luat un prieten cu pusca. A tras un foc, a doborat una si pauza timp de 2-3 ore, dupa care au revent. Nu puteam sa tin omul cu pusca toata ziua la panda. Concluzia acestei experiente este aceea ca se sperie de zgomote puternice. Drept urmare m-am gandit sa-mi confectionez in aceasta iarna un tun Zon. Se pare ca este cea mai practica metoda. Tragi o salva la 2 ore si ai liniste in zona stupinei!.
Alta metoda de lupta impotriva lor a fost aceea de a infunda gaurile unde cuibaresc. A fost destul de eficienta metoda. Puii sau cele care erau la cuibarit au murit, iar cele ramase afara au fost ocupate in actiunea de a desfunda gaurile de cuibarit.
Am pus si doua moristi lucitoare in perimetrul stupinei, dar fara rezultate vizibile. Dupa un timp au lost distruse de vant.
Am pus si prigoria impuscata intr-o prajina, la inaltime, dar prigoriile nu prea aveau habar de ea. Tot timpul erau gramada pe ea cateva sute de albine! Pana la urma am dat-o jos.
Tot un pericol foarte mare, mai ales pentru matcile iesite la imperecheat, il constituie randunicile. Au zona de vanare preferential in zona stupinei. Mananca si albine, dar aici sa zicem ca nu fac paguba mare.
Pentru la anul mi-am propus o lupta si mai apriga impotriva prigoriilor. Pe langa actiunile proprii, am discutat cu doi vanatori si am stabilit un schimb: un borcan cu miere pentru trei prigorii predate!
Am stupina de multiplicare si trebuie masuri radicale, altfel munca in zadar!