Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cel mai avantajos tip de stup

Mesajde jonny_it » 10 Aug 2012, 21:22

paul scrie:Adi ... ai perfecta dreptate ,numai ca trebuie sa tinem cont ca ,colegul este incepator . Cam grele sa incepi cu ME-ul sau MER-ul . Tot cu dadantul trebuie inceput . Pe cate rame va considera el ...
La anul vreau sa-mi fac 5 ME pe 8 rame cu 4 caturi . Invat pe ele si ... mai vad . Deocamdata , urmatorii 20 de stupi mi-i fac pe 12 rame cu 2 caturi 1/2 . Prefer sa platesc doi oameni la incarcat-descarcat , in rest vad doar avantaje . Cel putin ... atat cat ma pricep eu .

Nu ar fi mai simplu sa faci ME pe 10 rame? Ala pe 8 e pentru zgarciti si familii slabe :lol: .. glumeam.
Ideea este ca o sa fie cam inalt iar matca sigur nu o sa se limiteze la corpurile de jos. Deci o sa ai puiet si in al 3-lea corp, deci o sa fie putin bataie de cap.
16 rame ME = 12 rame STAS;
jonny_it

Mesajde paul » 10 Aug 2012, 21:33

jonny ...
Am tot studiat ... teoretic ,problema . 16 rame3/4=12 rame dadant . Corect . Nu am eu regine care sa duca mai mult . Chiar de ar fi asa pun un haneman peste cele doua corpuri si ... aleluia . Chiar nu-i recomandat in anumite perioade prea mult puiet . Sa am eu in cele doua corpuri puiet pe echivalent 7-8 rame dadant si sunt supermultumit . Sa fie cules pentru albina care eclozeaza din ele .
Acum , cu inaltimea ... 4 caturi x 24 cm la care se adauga fundul plus capacul ,nu poate sa aiba mai mult de 1,20 m. Nu mi se pare exagerat .
Apropos imi dai si mie un model ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Bambucha » 10 Aug 2012, 21:37

Daca as reincepe acum aceasta activitate cred ca cel mai bine mi s-ar potrivi 2-3 orizontali. Batranul orizontal suporta cel mai bine greselile facute la inceput. Si chiar daca stuparul isi schimba optica in timp, orizontalii vor fi buni macar pentru alcatuit roi sau pastrarea echipamentului!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde florinachevas » 13 Aug 2012, 10:12

Pentru incepatori , as recomanda stupul orizontal.Eu asa am invatat cam cum functioneaza o familie de albine.Cand consideri ca ai invatat cate ceva din albine, ( adica dupa vreo 3 ani zic eu), poti trece pe sistem vertical.Mai multa miere, mai mult efort.
Eu am inceput de 1 an si mai merg cel putin 2 pe orizontali.Si chiar daca o sa am si verticali, tin vreo 5 orizontali de drag. Primul stup nu-l uiti niciodata:)
Succes!
florinachevas

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Aug 2012, 10:18

asa este !!! prima dragoste nu se uita niciodata !!!
eu am inceput pe verticali , 10 rame , cu caturi de 1/2 !!!
am inceput cu stupi noi !!!
si merge bine !!!
este si un proverb : " nu-i frumos ce-i frumos , e frumos ce-ti place " !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 13 Aug 2012, 10:38

vis-a-vis de incepatori si tipul de stup care-i avantajeaza pana se invata ...
astazi, un apicultor incepator poate invata foarte multe intr-un an, avand in vedere informatiile gratuite care le are la indemana. Cand am inceput eu apicultura nu gaseam asa ceva si, evident, faceam multe greseli. Acum ti se da mura-n gura, numa sa vrei sa inveti.
Stiu apicultori care, desi au 2-3 ani de apicultura, au mai multa experienta ca mine.
Asa ca, daca au ganduri serioase, sa se apuce serios de treaba, alegand un stup performant
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2012, 11:50

paul scrie:jonny ...
Am tot studiat ... teoretic ,problema . 16 rame3/4=12 rame dadant . Corect . Nu am eu regine care sa duca mai mult . Chiar de ar fi asa pun un haneman peste cele doua corpuri si ... aleluia . Chiar nu-i recomandat in anumite perioade prea mult puiet . Sa am eu in cele doua corpuri puiet pe echivalent 7-8 rame dadant si sunt supermultumit . Sa fie cules pentru albina care eclozeaza din ele .
Acum , cu inaltimea ... 4 caturi x 24 cm la care se adauga fundul plus capacul ,nu poate sa aiba mai mult de 1,20 m. Nu mi se pare exagerat .
Apropos imi dai si mie un model ?

Nu compara dezvoltarea de pe Dadant cu cea de pe ME pentru ca este diferita indiferent de ce matci ai in stupi.
Teoretic tinand cont ca la ME nu ai acea coronita de la dadant am putea spune ca 1 rama ME cu puiet = 1 rama dadant cu puiet. Deci 1 corp ar fi suficient. Practic nu este asa.
O familie normala tinuta pe rama ME are nevoie de cel putin 12-14 rame pentru puiet si inca 4-5 pentru polen si miere(unele rame au coronita, vorbim de ramele din corpul al 2-lea).

Folosind 4 corpuri are undeva la 115 cm; pe 3 corpuri are aprox 90 cm inaltime.

Cel mai bine e sa iti faci 2 stupi pe 8 si 2 pe 10 si vezi cum se dezvolta. ;)

Iti pot da si un model. Daca nu te grabesti iti pot da unul ceva mai nou, adica am facut si eu unele imbunatatiri :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2012, 12:09

Paul. Revin cu un film sa vezi cat puiet este acum intr-o familie normala. :)
jonny_it

Mesajde paul » 13 Aug 2012, 17:41

Jonny ... atunci o sa-mi dai 2 modele ... :lol: Unul pe 10 si unul pe 8 rame ... Am rabdare sa-mi dai modelele imbunatatite . :P
De ce tin sa incerc ME-ul .... incepand de la tei m-am confruntat numai cu cuiburi blocate :evil: Asa ca armata cam putina ... Cred ca am gresit ca am deblocat cuiburile . Oare daca nu le-as fi deblocat , n-ar fi verticalizat ele , dupa ce as fi golit caturile ? La floarea soarelui au avut toate caturile goale si la fel au preferat sa blocheze cuiburile . Sincer , nu prea stiu cum e de facut ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ovidiu_78 » 13 Aug 2012, 18:30

Primul stup l-am avut un dadant cu 12 rame,anul trecut se întâmpla asta,am primit un roi si l-am băgat in el,apoi am mai cumpărat 2 familii cu lazi cu tot de ME,nu prea știam care e diferența la inceput,dar din iarna am ieșit cu cei 2 ME si uite așa am decis atunci sa rămân pe acest tip de stup,îmi place sa lucrez cu el,deși am multe de învățat inca,eu cred ca e bun pt mine
Am mai făcut si anul acesta 3 roi din cele 2 fam ce le aveam,evident tot ME,așa ca suntem 5 acuma,si daca ajuta Dumnezeu sa trecem iarna mergem mai departe tot pe ME :D :lol:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde stuparul2011 » 13 Aug 2012, 20:57

buna,
dupa cate am observat eu (tot incepator)nimeni nu poate spune ca ala sau ala este mai bun.
depinde de experienta,de faptul ca faci sau nu pastoral.plus multe altele pe care si eu incerc sa le aflu.
sunt multe la mijloc si probabil doar in timp vei afla exact ce fel de stup ti se potriveste.
oricum un pas foarte important este acela sa cauti cat mai multe despre fiecare stup in parte,apoi in combinatie cu experienta si timpul sunt sigur ca vei gasi stupul potrivit.\
sper sa reusesti acest lucru cat mai repede.
toate cele bune
stuparul2011

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2012, 23:52

@Paul - Cu 8 rame nu mai am, le-am impartit in 2 si le-am vandut cu cate 2 roi fiecare. :)

@stuparul2011 - da, nu exista un tip de stup perfect pentru o anumita zona pentru ca nu exista locuri identice la fel cu nici stuparii nu par a fi clonati; totusi exista tipuri de stupi care prezinta unele avantaje cand vorbim de un numar mare de familii de albine;

Pentru Romania multietajatul si dadant-ul cu 1-2-3 caturi (1/2 sau 3/4) sunt cele mai bune tipuri de stup. La nivel mondial ME-ul este cel mai folosit, urmat de dadant. Probabil nu o fi nebuna toata planeta ca folosesc aceste tipuri de stup, asta daca vrei un argument care nu tine neaparat de parerea mea :lol:

... parerea mea
jonny_it

Mesajde stuparul2011 » 16 Aug 2012, 21:46

da,
ai dreptate.unele au anumite avantaje,precum au altele dejavantaje.
ideea este sa sti cum sa te folosesti de ele,precum si(mai spun inca o data,ce fel de apicultura practici,pastoral sau stationar).
stiu ca aceste tipuri de stup(cele enumerate de tine) dau cantitati mai mari de miere,mai ales in conditiile in care faci pastoral.
deoarece dupa parerea mea,pestru stationar sunt folosite cu succes doar cele orizontale.
din cate cunosc eu nimeni nu are verticale,sau multietajate pentru stationar.
in orice caz dupa cum spuneam,mai este vorba si de experienta.
cunosc o femeie,in cenad,pe langa mine....
are 70 de ani lucreaza doar cu orizontal pe 20 de rame,si crede-ma are productii,care probabil pot concura cu cele obtinute intr-un stup vertical sau multietajat fara probleme.
daca iti spun ca ierneaza pe 15 intervale full de albina.......aici intervine experienta.
va doresc numai bine
Ultima oară modificat de stuparul2011 pe 16 Aug 2012, 22:19, modificat 1 dată în total.
stuparul2011

Mesajde paul » 16 Aug 2012, 22:13

stuparul2011 scrie:din cate cunosc eu nimeni nu are verticale,sau multietajate pentru pastoral.

;) ;) ;)
Nu cunosti bine.
paul

Mesajde stuparul2011 » 16 Aug 2012, 22:19

beton,
am dat-o in bara... :D :D :D
vroiam sa spun pentru stationar,deoarece sunt folosite cele orizontale.
multumesc paul,ca ai fost pe faza,am corectat.
imi cer scuze.....
stuparul2011

Mesajde paul » 16 Aug 2012, 22:27

stuparul2011 scrie:beton,
am dat-o in bara...
vroiam sa spun pentru stationar,deoarece sunt folosite cele orizontale.
imi cer scuze.....

:lol: :lol: :lol:
Iar nu stii ... Nea Gica ,Dumnezeu sa-l odihneasca , avea stupii in stationar si folosea ME. Intreaba-l pe Augustin ... Sunt multi colegi aici pe forum care au stupi verticali si ME pe stationar .
In concluzie ... fiecare lucreaza cu ceea ce i se potriveste mai bine ! Sau cu ceea ce este invatat ... Si in pastoral si in stationar !
Anul acesta la floarea soarelui a mai adus cineva langa mine ,18 stupi ... orizontali . O frumusete ... Si o greutate pe masura !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE