Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

iernarea pe floarea soarelui

Mesajde panshe85 » 20 Aug 2012, 11:03

Saptamana trecuta am citit un articol in romania apicola despre iernarea pe mierea de fs si cat de periculoasa ar fi....avand in vedere anul acesata,in care fs si teiul au fost singurele culesuri de baza si seceta care a fost si pare ca o sa mai dureze (in S-E tarii cel putin)...consider ca 70 % din mierea care se afla la momentul asta in stupi (cel putin la mine) este de floare, eu unul cu asta am facut completare si stimulare.....oare sa fie mai buna iernarea pe ''inlocuitori'' decat pe mierea de floare??? ce parere aveti? eu unul ma indoiesc :D si o sa va spun la primavara care o sa fie consecintele si concluziile .
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Re: iernarea pe floarea soarelui

Mesajde iulians » 20 Aug 2012, 15:54

Indiferent ce fel de miere este, nu se compara cu alti inlocuitori.Iernatul pe miere nu uzeaza albina in comparatie cu ceilalti inlocuitori care au un grad de uzura ridicat. Se ierneaza pe alceva in lipsa mierii doar cand esti obligat sa-i hranesti, de exemplu intr-un an fara cules.Nu-i poti lasa cu provizii insuficiente pentru iarna.
iulians

Mesajde stuparul2011 » 20 Aug 2012, 17:15

buna,
si la mine aproape toata este de floare dar o prefer,in schimbul altor inlocuitori sau diverse substante,din comert.
daca este sa ne gandim,cat de diferita este rosia din comert fata de cea din gradina....
dupa mine si in apicultura este la fel,cel putin in foarte mare proportie.
eu sper ca nu voi fi obligat(de soarta) sa pun altceva in afara de miere,hrana albinelor.
pana acum nu am folosit nici macar zahar,cu exceptia unei primaveri,in care eram obligat,pentru a stimula.
aceasta este conceptia mea.
numai bine
stuparul2011

Mesajde Lupu Nicu » 20 Aug 2012, 21:52

Iarna trecuta albinele mele au iernat pe floarea soarelui si mi-am promis ca nu o sa mai fac asa ceva niciodata. Probabil a fost si iarna lunga de vina, dar niciodata mortalitatea in randul albinelor nu a fost asa ridicata.
http://www.carafacumiere.ro
"Nu conteaza anii din viata ta ci viata din anii tai"
Lupu Nicu

Mesajde nae » 20 Aug 2012, 23:29

iulians scrie:Indiferent ce fel de miere este, nu se compara cu alti inlocuitori.Iernatul pe miere nu uzeaza albina in comparatie cu ceilalti inlocuitori care au un grad de uzura ridicat. Se ierneaza pe alceva in lipsa mierii doar cand esti obligat sa-i hranesti, de exemplu intr-un an fara cules.Nu-i poti lasa cu provizii insuficiente pentru iarna.

Valabil si la MANA ?????
Am iernat pe FS + inlocuitori si n-am avut ''probleme'' ; n-asi ierna cu 80% FS (cristalizeaza grosier si in rame -se vede primavara )...Iarna asta experimentez iernarea uscata /n-am nici miere nici bani pt inlocuitori ...
nae

Mesajde lefter » 20 Aug 2012, 23:54

nae scrie:
iulians scrie:Indiferent ce fel de miere este, nu se compara cu alti inlocuitori.Iernatul pe miere nu uzeaza albina in comparatie cu ceilalti inlocuitori care au un grad de uzura ridicat. Se ierneaza pe alceva in lipsa mierii doar cand esti obligat sa-i hranesti, de exemplu intr-un an fara cules.Nu-i poti lasa cu provizii insuficiente pentru iarna.

Valabil si la MANA ?????
Am iernat pe FS + inlocuitori si n-am avut ''probleme'' ; n-asi ierna cu 80% FS (cristalizeaza grosier si in rame -se vede primavara )...Iarna asta experimentez iernarea uscata /n-am nici miere nici bani pt inlocuitori ...

e tare asta ..iernare uscata..
lefter

Mesajde panshe85 » 21 Aug 2012, 00:43

Lupu Nicu scrie:Iarna trecuta albinele mele au iernat pe floarea soarelui si mi-am promis ca nu o sa mai fac asa ceva niciodata. Probabil a fost si iarna lunga de vina, dar niciodata mortalitatea in randul albinelor nu a fost asa ridicata.

problema cu mortalitatea cred ca a fost un cumul de factori: iarna gre+plus seceta din toamna(lipsa polen=>lipsa corp durduliu)+poate si floare soarelui+.........; aceeasi problema mi a mai spus o cineva,si el chiar stie cu ce se mananca apicultura, iarna trecuta a avut cel mai mare volum de albina moarta in 25 de ani de apicultura si nu a avut gram de floarea soarelui in stupi....
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde eucondruz » 21 Aug 2012, 01:28

De obicei am iernat pe toate sorturile de miere ce se strangeau intr-un sezon. La salcam lasam rama de margine plina plus 2-3 coronite,urma teiul cu completarea ramelor lasate (se marea suprafata coronitelor lasate) plus inca 2 coronite,urmat de fl. soarelui si culesul tarziu(menta), in total 8-10 rame. S-a intamplat ca nu a fost unul din culesuri si chiar fara salcam si tei iar in cazul asta megeam doar pe f.s.Consider ca iernarea pe ce aduce albina e cea mai sanatoasa(exclus mana si strugurii). Daca n-ar fi asa cred ca nu si-ar mai face rezerve si ar astepta la mila prisacarului.
eucondruz

Mesajde peterneamt » 21 Aug 2012, 08:13

Nu se poate compara friptura de porc cu snitelele de soia si nici mierea florala cu apiinvertul sau alti inlocuitori. Mierea cu procent mare de glucoza cristalizeaza repede. Daca temperaturile tin mult timp sub 0 grade Celsius pe timpul iernarii apa din aer se transforma in chiciura si stupii cu fund antivarooa pot suferii de foame dar in principal de sete pentru ca, desi mierea este hidrofila daca nu este apa in aerul din stup mierea nu se poate dilua si albinele nu se pot hranii si pot muri de foame cu mirea deasupra ghemului.
In concluzie iernarea depinde de factorii climatici dar si de arealul in care avem vetrele de stupina si numai prin incercari repetate putem stabilii ce tip de tehnologie adoptam in cazul iernarii familiilor noastre de albine.
Existenta inlocuitorilor in hrana de iernare ( daca au fost administrati in August - Septembrie si deci albinele i-au depozitat sub coronitele de miere ) este benefica, pentru ca nu incarca intestinul albinelor, dar odata cu inceperea pontei, albinele trebuie sa se hraneasca cu miere pentru ca altfel se uzeaza mult mai repede consumind rezervele proprii din "corpul gras" si deci stupii se depopuleaza si ies in primavara roisori. ;) ;)
peterneamt

Mesajde stuparul2011 » 21 Aug 2012, 11:17

buna,
sunt de acord cu panshe85,aceasta mortalitate este cauzata de mai multi factori.
eu cunosc cativa apicultori din zona mea(vreo 8 acum la prima vedere),care ierneaza,daca nu pe miere de floare,macar intr-o proportie covarsitoare.
acest lucru este datorat de faptul ca in zona noastra,ultimul cules masiv este cel de floarea soarelui,iar de la celelalte culesuri,nimeni nu opreste miere pentru iernare.
asa cum spune si peterneamt anul acesta au fost teperaturi cu mult sub zero,timp indelungat.
una dintre cauze poate fi si asta.....cati apicultori foarte experimentati si cu ani grei in domeniu nu au avut pierderi enorme in aceasta iara?
am auzit chiar de unul care este pe langa lovrin,cei din zona stiu.....care a avut aproape 100 de familii si le-a pierdut pe toate in aceasta iarna.
eu sunt tanar si nu imi amintesc totusi sa fi prins vreo iarna asa de grea.
stuparul2011

Mesajde teinegru64 » 21 Aug 2012, 11:28

eucondruz scrie:De obicei am iernat pe toate sorturile de miere ce se strangeau intr-un sezon. La salcam lasam rama de margine plina plus 2-3 coronite,urma teiul cu completarea ramelor lasate (se marea suprafata coronitelor lasate) plus inca 2 coronite,urmat de fl. soarelui si culesul tarziu(menta), in total 8-10 rame. S-a intamplat ca nu a fost unul din culesuri si chiar fara salcam si tei iar in cazul asta megeam doar pe f.s.Consider ca iernarea pe ce aduce albina e cea mai sanatoasa(exclus mana si strugurii). Daca n-ar fi asa cred ca nu si-ar mai face rezerve si ar astepta la mila prisacarului.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde stupar » 21 Aug 2012, 11:33

lefter scrie:
nae scrie:

Valabil si la MANA ?????

e tare asta ..iernare uscata..

Am auzit ca se da apiinvert si dulcofruct se da gratuit,12kg/ familie.
stupar

Mesajde bucursorinelionel » 21 Aug 2012, 12:10

Va sugerez sa incercati experimental pe 1-2 colonii, sa extrageti mierea de fs, o amestecati cu aceeasi cantitate de apiinvert sau apifonda lichida ( 1kg apifonda la 1 l ceai), o redati coloniilor respective mai mult in august (1-15)..si treptat , de stimulare pana in oct..la care adaugati lunar pentru fiecare rama cu puiet , cate 100 grame de polen ( sau 50% polen si 50% inlocuitori)...Sunt tare curios sa aflam la primavara care au fost rezultatele fata de coloniile martor ( doar pr miere de fs)..Rezultatul eu il cunosc...astept doar sa facem comparatii...
NOTA: A se utiliza rama Netz ca instrument de masura pentru suprafetele de puiet si rezerva...ca sa putem realiza comparabilitatea datelor!!
N.B. cred ca se merita..la mine rezultatul peste iarna a fost mai mult decat convingator...!!
bucursorinelionel

Mesajde lucky5strike » 22 Aug 2012, 21:16

Mierea e miere.

Eu as sta linistit si cu cea de floarea soarelui, fara discutie. Daca ghemul e bun, nu cristalizeaza cu una cu doua.

Zaharul sau apiinvertul, doar la necesitati... Rame cu asemenea miere se golesc imediat din cuib peste iarna.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea77 » 22 Aug 2012, 21:29

bucursorinelionel polenul cum il administrezi ? Am inteles eu bine, il pui in sirop ?
Mircea77

Mesajde lefter » 03 Sep 2012, 19:56

pntru hranirea de completare cu miere de fs as pune un gram acid citric la kg de miere oare mai cristalizeaza a incercat careva
lefter

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR