Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranire

Mesajde Dragos2006 » 21 Aug 2012, 20:04

ce e ala apidulco ca eu nu am auzit de el ?
prima data zici ca asa scrie in prospect apoi nu mai scrie in prospect , pai intai sa te hotarasti si apoi putem sa punem lucrurile cap la cap !
pai daca stupina e la 319 km. de domiciliul tau cine da sirop la stupi ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde gica.mosu » 21 Aug 2012, 22:26

In prospect "APISUGAR" scrie-poate fi dat la albine in amestec cu protofil si ceai din plante...
Poti baga si in pungi s-au pet 0,5-1,5l faci si stimulare in ac timp(prinzi doi iepuri) dar nu
mai tirziu de 15 sept..Mosuuu!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde victor s » 22 Aug 2012, 00:02

Dragos2006 scrie:Poti pune o poza cu prospectul la apiinvert in care scrie ca se administreaza cu protofil ? deoarece chiar duminica am citit pe o cutie de apiinvert si nu scria nimic de protofil.... si nici pe prospectul de protofil nu scrie ca se administreaza cu apiinvert sau cat timp se da la albine .

Sper sa nu te superi de interventia mea dar consider rautacios raspunsul dat catre Delorin ! Pacat ca nu am avut curiozitatea sa ma uit si pe eticheta altor ''indulcitori'' !
Faptul ca apiinvert cat si...alte produse gen, sunt siropuri este arhicunoscut de majoritatea stuparilor.
Iarasi o luam de la capat cu produsele ''api'' si chiar nu as mai vrea !(niciodata nu mi-au adus nimic bun, dimpotriva, mi-am luat o banare acum 2 ani de o tin minte si acum...nu mai conteaza)
Deci, Delorin, protofilul are un prospect in care scrie asa:
''Mod de administrare :
PROTOFILUL se administreaza in sirop, 17 ml/litru si in paste, 34 ml/kg
Produsul se administreaza toamna (august , septembrie) in siropul pentru stimulare si completare a rezervelor de hrana si primavara in paste si in siropul pentru hranire si stimulare. Cantitatea de PROTOFIL ce se administreaza unei familii de albine variaza intre 50-80 ml/sezon .
Acum cred ca e destul de clar...maxim 50/80 pe sezon, nu mai mult ca altfel devin depende de alcool ! ;)
delorin I scrie: ce parere aveti despre folosirea fumigatiilor cu varachet in paralel cu hranirea?

Eu nu umblu in stup inainte si dupa tratament 3 zile atat cat are remanenta substantele continute in varachet.
Chiar daca umpli hranitorul inainte de tratament, totusi 3 zile nu-l mai deranja...va fi mult mai bine pentru toti :!: !
Toate cele bune tuturor !
victor s

Mesajde delorin I » 22 Aug 2012, 09:04

Multumesc celor ce mi-au raspuns! Pe eticheta Protofilului achizitionat de mine, scrie ca se administreaza 40 ml la un litru de apiinvert! Cum hranitoarele mele sunt de 500ml am redus cantitatea la jumatate- adica 20 mililitri! Am efectuat deja 2 hraniri la 2 familii puternice si abia una la roiuri care au fost achizitionate separat si au ceva miere in rezerva, dar am decis sa -i hranesc doar ca sa administrez protofil! Intrebarea logica care se naste...in ceea ce priveste administrarea celor 50 ml de familie, nu conteaza oare si numarul de albine dintr-un stup? Cert e ca nu m aasteptam sa aiba asa un succes nebun- sa termine de carat in doar cateva ore - mai putin de 12!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde victor s » 22 Aug 2012, 12:01

delorin I scrie: Intrebarea logica care se naste...in ceea ce priveste administrarea celor 50 ml de familie, nu conteaza oare si numarul de albine dintr-un stup?

Intrebarea logica care se naste... stii care este diferenta intre un roi si o familie?
Delorin, pune mana pe carte si citeste tot ce prinzi despre albine .
Toate cantitatile specificate in prospectul protofilului se refera strict la o familie.
Si apropo, nu stiu ce ''protofil'' ai cumparat tu si de unde, dar s-ar putea ca produsul sa fie o piraterie.
Pune o poza cu sticla si o ne lamurim.
victor s

Mesajde jenica67 » 22 Aug 2012, 12:49

delorin I, daca nu te superi, eu protofilul il pun in intraga cantitate de sirop si nu mai am grija, sa pun la fiecare familie in parte. Cred ca e mai simplu asa.
jenica67

Mesajde delorin I » 22 Aug 2012, 13:45

Protofilul este cumparat de la o apicola, ditamai magazinul intr-un oras de provincie. Este produs de institutul de apicultura sau cum se mai cheama, ceva asemanator, intre timp i-am aflat si sediul din Bucuresti pentru ca evident diferentele de pret sunt cam mari! . Am citit prospectul de cateva ori! inca ceva - am luat un bidon de 13 kg cred ca imi ajunge pentru cele 4 familii pe care le am momentan. Nu imi permit sa amestec Protofilul cu tot bidonul din cele scrise pe aici ar putea prezenta risc de cristalizare. Cat despre carti...am deja o lectura si o biblioteca substantiala, in afara de cele pe hartie am descoperit o colectie despre Apicultura Romaniei impresionanta al carei autor- interpolator- sintetizator :) imi ramane necunoscut, dar gestul lui este salutar. Data fiind cantitatea citesc tematic in functie de necesitati! Dar nu intodeauna retin toate maruntisurile, teoria e una practica este uneori alta!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde jenica67 » 22 Aug 2012, 21:17

Unde ai auzit, ca daca in sirop alcool, cristalizeaza ??
jenica67

Mesajde paul » 22 Aug 2012, 21:36

Asta cu depasirea dozei 50-80 ml. pe an/fam. de albine e ... poveste !!! Anul trecut am pus protofil la fiecare hranire si la stimulare si la completare si n-au patit nimic . Ba da ... au iesit toate din iarna si am facut si miere :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jimm » 22 Aug 2012, 21:46

Protofil este un produs natural produs de catre Institutul Apicol.
Ceea ce producem noi "home made" sau cumparam de la altceva se numeste extract din plante!
Pe forumul vechi exista un untilizator "pab" doctor veterinar Poncea Bogdan, angajat al Institutului = (persoana competenta foarte buna cunoscatoare a produsului) care a explicat "ce si cum" cu Protofilul.
Este interesant.Cisteste!
jimm

Mesajde victor s » 22 Aug 2012, 21:48

Ai grija Paulica... alcoolul dauneaza grav sanatatii !
Acum serios vorbind...de ce crezi oare ca institutul a recomandat dozele per colonie de albine? Eu unul respect instructiunile din prospect.
Iar referitor la siropul din zahar cu protofil, fermenteaza daca este tinut mai mult timp la temperaturile din vara aceasta.
victor s

Mesajde paul » 22 Aug 2012, 21:58

victor s scrie:Ai grija Paulica... alcoolul dauneaza grav sanatatii !
Acum serios vorbind...de ce crezi oare ca institutul a recomandat dozele per colonie de albine? Eu unul respect instructiunile din prospect.
Iar referitor la siropul din zahar cu protofil, fermenteaza daca este tinut mai mult timp la temperaturile din vara aceasta.

Victore , hai sa fiu exact ! Protofilul este un medicament folosit in combaterea nosemei ! Cred ca dozajul respectiv este recomandat strict pentru combaterea si mai ales prevenirea nosemei . Eu am folosit Protofil produs de ICDA si protofil produs ... home made dupa reteta lui Dragos ! Sa traiesti Dragoselu' ! Am folosit 2 sticle de protofil ICDA si cat o mai fi fost din cel preparat in casa . Oricum 1l de protofil ICDA la 5 familii e ...ceva ! Nu am remarcat albine bete ! :lol: Am respectat dozajul ,17ml/1l sirop ! Asta echivaleaza cu o cinzeaca inainte de masa ... :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ovidiu_78 » 22 Aug 2012, 22:15

[quote="delorin inca ceva - am luat un bidon de 13 kg cred ca imi ajunge pentru cele 4 familii pe care le am momentan. ![/quote]
Dulcofructul e la 13,5kg,sigur ai luat apiinvert?!?
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Dragos2006 » 22 Aug 2012, 23:27

Atentie mare la protofilul produs de ICDA deoarece nu este admis in apicultura ecologica !
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde sakala » 23 Aug 2012, 07:59

domnule dragosh ,dulcofruct trebuie combinat cu apa in proportie de 1/1 sau il dam asa cum este concentrat ma refer la hraniri de completare ,si daca pot pune apicomplex si protofil in siropul de completare?
sakala

Mesajde alt stupar » 23 Aug 2012, 08:30

o mica atentionare pentru cine vrea s-o bage in seama...
O administrare in vederea completarii rezervelor de iernare a oricarui sirop hidrolizat, indiferent ca folosim Apiinvert, Dulcofruct sau F 41 l-a care se adauga apa in vederea diluarii este deosebit de riscanta :!: :!: :!:
Nu va jucatiti cu asa ceva, sa nu aveti surpriza sa-l regasiti in ianuarie fermentat in celule capacite !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR