Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum ingrijim un roi.

Mesajde bogo » 23 Aug 2012, 21:50

Poate e o intrebare prea simpla dar sunt incepator,asi vrea sa stiu tot ce trebuie facut unui roi de albine si cum trebuie ajutat,regina e de saptamana asta.
bogo

Re: Cum ingrijim un roi.

Mesajde stuparul2011 » 23 Aug 2012, 22:35

buna,
si eu sunt incepator,si pentru inceput iti spun cum as proceda eu...
stimuleaza matca sa depuna cat mai repede oua si cat mai multe,cu sirop(eu nu prea folosesc,decat foarte rar) sau miere.
eventual ajuta roiul cu rame cu puiet de la alte familii,pe care probabil le ai.
timpul trece foarte repede si trebuie sa se intareasca...pentru iarna.
acum nu stiu sa iti spun daca va atinge un nivel optim pentru a putea ierna,daca nu trebuie sa il unesti.
este doar o parere,repet,eu asa as proceda
numai bine
stuparul2011

Mesajde bogo » 24 Aug 2012, 17:40

Daca ajung pe iarna sa aibe 5-6 rame + sa le dau sa mance iarna(daca e nevoie),va suporta iernatul?daca le las in roinita vor cere singure un spatiu mai mare.
bogo

Mesajde Dila Daniel » 24 Aug 2012, 17:48

Daca au hrana si tratamente bine facuta,rezista si pe trei intervale.Pe 5-6 e chiar bine.
Problema este ca multi apicultori le asigura mierea...dar nu si corpul gras.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde bogo » 24 Aug 2012, 21:17

Le bag intr-o lada de10 rame cu hranitor sau le las in lada mica?
bogo

Mesajde Dila Daniel » 24 Aug 2012, 21:59

Nu pot sti ce ai in lada,dar teoretic,eu le-asi lasa unde sunt.
De acum inainte ele vor inregistra un regres.Progresul va fi la primavara.
Daca eventual nu ai loc de hranitor,si este nevoie de completarea rezervelor,poti folosi chiar ramele marginase pe post de hranitor.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde stuparul2011 » 24 Aug 2012, 22:45

buna
Daca au hrana si tratamente bine facuta,rezista si pe trei intervale.Pe 5-6 e chiar bine.
Problema este ca multi apicultori le asigura mierea...dar nu si corpul gras.

aici este un lucru foarte important.
adevar graiesti..... :idea: :idea: :idea:
numai bine
stuparul2011

Mesajde bogo » 24 Aug 2012, 23:05

Am o roinita unde tin roiul,si e de 5 rame si am in ea deja 5,lada de 10 rame e prea mare?nu au nevoie de mai mult spatiu daca le stimulez?
bogo

Mesajde gh.pana » 24 Aug 2012, 23:46

Stimate domn,ca sa le poti intarii cu rame cu puiet de la alti stupi trebuie sa-i introduci intr-un stup normal, pe 10 sau 12 rame n-are
importanta. Cand va fi sa-i strangi (pregati ) pentru iarna,scoti ramele cu putina hrana si lasi atatea rame cate sunt bine acoperite cu albina.
Ca sa reziste , mai ales in primavara devreme este bine ca la intrarea in iarna , sa ai cel putin 3 intervale cu albina.
Sa auzim de bine !
gh.pana

Mesajde mary77 » 25 Aug 2012, 06:39

Ai grije daca roinita are pereti mai subtiri decat stupi,albinele vor consuma mai mult decat normal,si deci ai grije cu rezervele.Daca gresesc accept corectarile cu placere.
mary77

Mesajde bogo » 25 Aug 2012, 11:08

Scuzati,poate am niste intrebari prea simple dar,cand incep stimularea cu sirop si pana cand?cum se face siropul de stimulare?
bogo

Mesajde cobi » 25 Aug 2012, 11:45

bogo, din Congo, cati stupi ai si de ce ti i-ai luat?

E atata informatie pe forumul asta si cel vechi, dar tu vrei mura-n gura...

E rusinica!
cobi

Mesajde Mircea_63 » 25 Aug 2012, 14:15

Stai mah,ca omul e nou venit si se sperie.

Bogo, vezi ca la subiectul Hranire, de pe forum, vei gasi reteta de sirop invertit a lui nea Gica (D-zeu sa-l odihneasca). Stimulare inseamna cantitati relativ reduse de sirop. Pe seceta asta da-le si tu vre-o 3-400 ml la doua zile (deobicei mai putin, dar in natura n-au de mancare. Ale mele "sug" prune).
Stimulare inseamna sa le dai senzatia ca au cules din belsug. In aceasta situatie ele se ocupa de matca, iar aceasta ponteaza cu spor. Daca torni hrana cu nemiluita, ele muncesc si o trag pe toata in faguri, dar se apuca toate de munca si ramai fara doici, in plus, daca ele vor umple toti fagurii, vei ramane fara loc de ouat pentru matca.
Scopul tau acum e sa produci populatie pentru iernare. Precis n-ai faguri cu miere...Alt scop ar fi sa constitui rezerva de faguri cu miere (fie ea si din sirop pe care il duce albina in fagure), pentru ca albina ce va mai iesi de-acum (septembrie) este cea care va trece iarna si ar fi mai bine ca aceasta sa munceasca cat mai putin. Verifica saptamanal si cand ai rama plina cu miere (ingrosata, adica nu mai curge si eventual are deja o coronita de capaceala, ramele astea le gasesti la capetii stupului, hop cu ea afara si pune-o bine la pastrare. In momentul toamnei cand nu mai ai puiet in faguri, sa ai acolo in stup vre-o 6 rame pline cu hrana (vii si cu rezerva).
Vei mai avea de strans cuibul pe masura ce va scadea populatia etc, dar pentru astea mai ai inca timp de documentat.
Momentat pune-te pe invertit si facut sirop si stimuleaza-le. Din 2 in 2 zile, preferabil seara.

Asigura-le apa in stupina si umbra pe vreme de canicula. Deschide larg urdinisul si siropul da-l numai seara. Urdinis larg, risc de furtisag, dar au nevoie de aerisire. Mai intrebi tu dupa ce faci astea si eventual mai citesti. Daca n-ai carti, cere! Spor!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde bogo » 25 Aug 2012, 15:01

Bogo din congo?!Numele meu ii Bogosel,mersi pentru raspuns mircea,e primul roi,nu am mai avut niciodata albine.
bogo

Mesajde cobi » 26 Aug 2012, 11:43

Expresia "din Congo" e veche; se vede ca n-ai citit informatia de pe forum si vrei pe tava.

Bogosel, trece si tu localitatea de unde esti, asa poate te afli cu vreun apicultor pe langa tine, care sa te invete alfabetul apicol.

PS. Sa traiti Donbazil! :P
cobi

Mesajde Mircea_63 » 26 Aug 2012, 11:47

Treaba cu Congo...e o vorba consacrata celor care nu completeaza: Panoul utilizatorului -> profil...localitate
Nu-i tot aia Sinaia cu Mamaia...pentru albina, poate descoperi lucruri tipice zonei, etc E un obicei pe forum, exceptie facand cei din...Congo.

Esti vestic.Dupa nume, dupa vorba...undeva pe o raza de 50 km in jurul Aradului?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR