Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Tratarea fagurilor care prezinta urme de gaselnita

Mesajde Făniță Teleorman » 24 Apr 2012, 11:59

1.Daca in momentul cand le fac tratament cu sulf exista deja pe faguri gaselnita, sulful o distruge?

2. Daca intr-o familie de albine exista gaselnita pe faguri, albinele sunt in stare sa lupte sa o distruga ? Sau duce la distrugerea familiei de albine? Cum se procedeaza intr-o situatie de acest gen?
Făniță Teleorman

Re: Tratarea fagurilor care prezinta urme de gaselnita

Mesajde pngflorin » 24 Apr 2012, 20:20

Făniță Teleorman scrie:1.Daca in momentul cand le fac tratament cu sulf exista deja pe faguri gaselnita, sulful o distruge?
2. Daca intr-o familie de albine exista gaselnita pe faguri, albinele sunt in stare sa lupte sa o distruga ? Sau duce la distrugerea familiei de albine? Cum se procedeaza intr-o situatie de acest gen?

1.Da.
2.O fam puternica poate sa lupte singura, de obicei gasesti gaselnita la fam slabe, cu rame vechi gaurite, cu galerii.Poti verifica prin ciocanirea ramei , gaselnita in princiliu ar tb sa iasa la vedere.In cazul in care obs infestatie mare, schimbi ramele de urgenta, pe cele atacate in fct si de gradul de distrugere le trataezi cu sulf sau le reformezi.
pngflorin

Mesajde proapis13 » 24 Apr 2012, 20:52

De preferinta ar fi ca discutia despre tratarea fagurilor
impotriva gaselnitei sa se poarte aici
viewtopic.php?f=8&t=815
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Făniță Teleorman » 25 Apr 2012, 11:26

pngflorin scrie:
Făniță Teleorman scrie:1.Daca in momentul cand le fac tratament cu sulf exista deja pe faguri gaselnita, sulful o distruge?

1.Da.
2.O fam puternica poate sa lupte singura, de obicei gasesti gaselnita la fam slabe, cu rame vechi gaurite, cu galerii.Poti verifica prin ciocanirea ramei , gaselnita in princiliu ar tb sa iasa la vedere.In cazul in care obs infestatie mare, schimbi ramele de urgenta, pe cele atacate in fct si de gradul de distrugere le trataezi cu sulf sau le reformezi.

Daca am tratat fagurii claditi cu sulf , nu le dauneaza daca ii introduc in familiile de albine? Mirosul de sulf nu dauneaza albinelor?
Făniță Teleorman

Mesajde pngflorin » 25 Apr 2012, 12:43

Mirosul si fumul de sulf omoara albinele.
Insa cred ca tu vrei sa intrebi care este gradul de remanenta a sulfului pe ramele cladite, in acest caz, eu unul nu fac acest tratament decat toamna si reintroduc primavara in fam de albine.
Insa cred ca daca lasi cateva zile, 1-2, la aer curat ramele dupa ce le-ai tratat nu ar tb sa fie pb.
pngflorin

Mesajde Făniță Teleorman » 25 Apr 2012, 13:12

pngflorin scrie:Mirosul si fumul de sulf omoara albinele.
Insa cred ca tu vrei sa intrebi care este gradul de remanenta a sulfului pe ramele cladite, in acest caz, eu unul nu fac acest tratament decat toamna si reintroduc primavara in fam de albine.
Insa cred ca daca lasi cateva zile, 1-2, la aer curat ramele dupa ce le-ai tratat nu ar tb sa fie pb.

dar daca dupa ce au fost tratate tinute o zi doua la aer le si clatesc in apa curata sau daca le tin introduse o jumatate de ora in apa dispare sulful de pe ele, adica sa nu faca rau albinelor?
Făniță Teleorman

Mesajde pngflorin » 25 Apr 2012, 14:35

in principiu nu am incercat sa bag rame inapoi dupa ce le-am facut fumigatii cu sulf, dar cred ca nu sunt pb daca le aerisesti bine si le si clatesti in apa curata.

de ce vrei sa faci lucrul asta ?
nu e mai simplu ca rama atacata sa o reformezi si sa pui la cladit alta ??e o perioada f buna pt asa ceva.
pngflorin

Mesajde Cristian IONITA » 25 Apr 2012, 15:15

bag de seama ca se cam face confuzie .... una este tratamentul preventiv (adica facut pentru a evita "infectia" prezentat in topicul deschis de mine .... si un pic alta mancare de peste ... situatia in care fagurii deja sunt compromisi ..., pentru asta solutii ar fi daca fagurele mai mertia sa fie salvat (e relativ nou, bine construit, etc) sa fie bagat intr-o familie puternica si albinele vor avea grija sau daca fagurele e vechi (si-n general gaselnita pe acestea le prefera) sa fie bagat direct la reformat (topit).
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde slucianus » 26 Aug 2012, 12:17

Salutari tuturor
Am un stup care mi-a murit din neglijenta mea. Ieri cand am verificat stupul am gasit larve de gaselnita (acum o saptamana nu erau). Am verificat apoi si ramele din rezerva provenite de la stramtorararea cuiburilor si am gasit si aici larve de gaselntia.
Va rog spuneti-mi ce sa fac pentru ca sunt incepator. Mai pot salva ramele in care am gasit larve? Pentru ca au si miere in ele.
Va multumesc tuturor.
slucianus

Mesajde paul » 26 Aug 2012, 12:59

Lucianus ... cate rame atinse de gaselnita ai ?
Daca nu-s prea multe te sfatuiesc sa le pui pe cele atinse intr-o lada frigorifica (congelator) si sa le tii acolo cateva zile . Dupa ... poti sa le bagi in stupi.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 26 Aug 2012, 14:37

Nene Ghita ... sa traiesti !!!
Eu stiam ca prin congelare larvele si ouale mor si astfel albinele pot sa le elimine . Poate stiam eu ... gresit !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 26 Aug 2012, 14:51

ghitacusman scrie:ai dreptate, dar ce te faci daca stupina-i la 100 km de frigider?

Aducem congelatorul la stupina ... :lol: :lol:
paul

Mesajde augustin » 31 Aug 2012, 16:06

Da' daca le bagi intr-un gardilop si printre ele pui frunza de nuc, ce-are?
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde luku2 » 02 Sep 2012, 21:24

augustin scrie:Da' daca le bagi intr-un gardilop si printre ele pui frunza de nuc, ce-are?

Fruzele de nuc trebuiesc puse verzi sau dupa ce sunt uscate? cind sunt mai eficiente
luku2

Mesajde catalin_viezure_6 » 02 Sep 2012, 21:58

luku2 scrie:
augustin scrie:Da' daca le bagi intr-un gardilop si printre ele pui frunza de nuc, ce-are?

Fruzele de nuc trebuiesc puse verzi sau dupa ce sunt uscate? cind sunt mai eficiente

verzi caci atunci au seva si mirosul puternic :twisted:
catalin_viezure_6

Mesajde slucianus » 10 Sep 2012, 12:51

Asi mai avea totusi cateva intrebari:
1. Fumigatia cu sulf omoara si larvele?
2. Fagurii deparazitati mai pot fi folositi ulterior?
3. La ce interval trebuie facute fumigatiile?
Va multumesc
slucianus

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE