Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 27 Aug 2012, 21:08

Petre, am si eu o rama la fel. Era un stup ce nu avea matca si nici nu terminasera de construit fagurele ca si aveau cateva celule ce pareau inceputuri de botci. Pana la urma. alea si-au tras botca si au matca, dar nu din fagurele ala nou. Nici oua n-a vrut matca sa puna in fagurele acela...au pus fetele miere!
Poate sunt celule de trantori?

Am retinut din citite ideea ca daca d-na matca n-are chef sa puna oul acolo, sunt capabile albinele sa-l ia din alta parte si sa puna unde vor ele. Pe de alta parte, nah, nu le plac fagurii noi pentru ouat. Probabil ca cu atat mai putin le-ar place sa-si faca botci in fagure nou.
Ma gandesc ca o fi si printre ele unele mai destepte si altele mai proaste? Muncitoarele au construit ce le-au indemnat hormonii, iar hotarea o iau ingineresele?

PS Cred ca n-ai stricat nimic -referitor la Varachet. Probabil ideea e sa nu deschizi stupul pe sus, substanta avand si oarecare volatilitate.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Bambucha » 27 Aug 2012, 21:32

Jean Valjean scrie:Am insa o nedumerire aici: am gasit in aceasta familie rame pusa la crescut care arata precum cea din poza de mai jos. Nedumerirea mea vine din faptul ca am inteles ca botcile sunt crescute din celule normale, dupa ce acestea au deja ou in ele. Ori aceasta rama nu a fost ouata niciodata. Oare regina oua in botci in cunostinta de cauza (adica stie ca din acea botca va iesi o alta matca, care-i va deveni rivala?)

Sunt clasicii clopotei pe care mai orice familie ii construiesc in perioada verii! Da Regina oua in acesti clopotei in perfecta cunostinta de cauza atunci cand familia intra in frigurile roitului!

Jean Valjean scrie:In ceea ce priveste rezervele de iarna, am observat ca roii si o famile au rezerve, insa celelalte doua nu prea.
Cum sa procedez sa le hranesc doar pe cele doua fara creez furtisag?
De obicei le pun sirop pe intuneric, cu lanterna: dau putin folia la o parte si pun siropul. In cazul asta mai exista riscul de furtisag dimineata?

La cele care nu au rezerve suficiente estimeaza ce cantitate mai trebuie completata, asta daca crezi ca reusesc sa treaca iarna si nu vei vrea sa unifici. Seara, nu-i musai sa fie noapte, poti administra 2-3 l de sirop la 3 zile in functie de necesitati. Eu as mai astepta un pic (1-2 saptamani) cu operatiunea de completare deoarece matcile inca au puiet destul de intins pe rama.

Jean Valjean scrie:Asta-i alta problema. Aseara le-am facut a doua transa de varachet: trei picaturi la lada de 10 rame si 4 picaturi la cele de 12 rame. Azi m-am uitat pe subare si am vazut albine moarte si foarte multe boabe de polen. Martea albinelor are o explicatie: probabil ca au fost sub plasa antivaroa cand eu am inchis subarele. Dar care sa fie explicatia pentru atata polen cazut pe subare?
Am numarat paduchii: la familii sub 20, la roi sub 10 bucati. E bine, e rau? Dupa cat timp se poate umbla in stup dupa tratamentul cu varoa?

in momentul in care albinele indeasa polenul de pe picioruse in celule se mai intampla si accidente si acesta cade, polenul fiind grauncioare nu sta chiar perfect pana cand vin alte albine sa-l taseze. Ai sa observi cum cad graunte de polen de pe o rama proaspata cu pastura in momentul in care o vei tine paralela cu pamantul.

Spor in toate!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 28 Aug 2012, 10:17

]
Bambucha scrie:Sunt clasicii clopotei pe care mai orice familie ii construiesc in perioada verii! Da Regina oua in acesti clopotei in perfecta cunostinta de cauza atunci cand familia intra in frigurile roitului!

Aha, deci aceste potirase sunt crescute din timp pentru roire. Interersant, asta nu o stiam.

Bambucha scrie:La cele care nu au rezerve suficiente estimeaza ce cantitate mai trebuie completata, asta daca crezi ca reusesc sa treaca iarna si nu vei vrea sa unifici. Seara, nu-i musai sa fie noapte, poti administra 2-3 l de sirop la 3 zile in functie de necesitati. Eu as mai astepta un pic (1-2 saptamani) cu operatiunea de completare deoarece matcile inca au puiet destul de intins pe rama.

Uite aici am gresit eu: m-am luat dupa carte si, desi tarziu conform cartii, pe la 10-15 august am inceput sa le dau sirop pentru completare, ca asa scrie in manual, pana in 20 august sa fie incheiata hranirea de completare, ca sa se uzeze albina care va muri, nu cea care intra in iarna. Apoi am vazut discutia despre completare in care Adi Hodis sustine contrariul, ca nu este indicat sa se completeze la aceasta data, ca se blocheaza cuibul, ceea ce s-a si intamplat la mine.Acum confirmi si tu acest lucru, in ciuda a ce scrie in manuale:

Manualul apicultorului, editia a V-a , pagina 75: " In lipsa posibilitatilor de asigurare a rezervelor de la culesurile naturale, acestea se pot completa cu sirop de zahar. Administrarea siropului se va face pe cat posibil in lunile de vara IULIE - AUGUST pentru a folosi albina din acea perioada si a nu se uza albina care urmeaza sa ierneze" (aceasta fraza se tot repeta in mai multe lucrari)

Manualul apicultorului , editia a VIII-a, pagina 160: " Este important de retinut ca prelucrarea siropului de zahar uzeaza organismul albinelor si de aceea aceasta lucrare trebuie terminata pana in a treia decada a lunii august."

Manualul apicultorului, editia a IX-a, pagina 147: "De asemenea, administrarea siropului se va face cel tarziu pana la 10-15 august, astfel incat albine prelucratoare a siropului sa nu mai ajunga sa intre in componenta ghemului de iarna."

De altfel, am vazut ca parerile sunt impartite in aceasta privinta. Pentru un incepator ca mine lipsa asta a consensului creeaza confuzie.

Bambucha scrie: in momentul in care albinele indeasa polenul de pe picioruse in celule se mai intampla si accidente si acesta cade, polenul fiind grauncioare nu sta chiar perfect pana cand vin alte albine sa-l taseze. Ai sa observi cum cad graunte de polen de pe o rama proaspata cu pastura in momentul in care o vei tine paralela cu pamantul.

Am observat de multe ori polen picat pe subar, dar era vorba in general de cateva bobite sau fragmente, cazute in timp. Ori, in cazul asta a fost vorba, de seara pana dimineata, de bobite intregi, in jur de vreo 30-40. Ma gandeam sa nu fie de la varachet, sa le fi aruncat albinele considerandu-le alterate.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde bostina constantin » 28 Aug 2012, 11:10

alt stupar scrie:trei.
o rama plina de puiet da trei rame de albina
]
Te salut si-ti multumesc!! :)
bostina constantin

Mesajde Jean Valjean » 28 Aug 2012, 11:13

Si eu iti multumesc pentru informatiile trimise. Imi cer scuze ca nu am facut-o pana acum.
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 28 Aug 2012, 11:26

De multe ori practica se bate cap in cap cu teoria. Pana mai ieri si eu credeam de pilda ca e musai sa faci inversare primavara la ME. Ei bine nu, depinde de foarte multi factori aceasta operatiune! Azi mai practic doar in circa 25 % din cazuri acest procedeu. Cel mai important e sa intri in microclimatul stupului si sa incerci sa intelegi cosmosul fiecarei familii. Sunt fenomene care ne vor surprinde toata viata.

La mine cam asa arata ramele cu puiet la matcile de anul acesta! Probabil ca in jur de 15 sept voi avea loc sa fac completarea cu cca 5 kg, deocamdata nu e loc.
http://stuparulvesel.sunphoto.ro/Crestere_matci_2012/80137902

Pentru o iernare desavarsita ramele din cuibul dadantului asa vor arata la mine inainte de venirea frigului.
http://stuparulvesel.sunphoto.ro/Crestere_matci_2012/80137972
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 28 Aug 2012, 11:27

Bambucha, nu pot accesa link-urile postate.
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 28 Aug 2012, 11:32

Am reusit altfel.

P.S. Ce coincidenta, la un moment dat incepusem si eu un blog, gospodarulvesel.
Jean Valjean

Mesajde bostina constantin » 28 Aug 2012, 11:38

Jean Valjean scrie:Si eu iti multumesc pentru informatiile trimise. Imi cer scuze ca nu am facut-o pana acum.
]
Nu trebuie sa-ti ceri scuze, am facut-o cu deosebita placere, numai sa-ti fie de folos. Sa fii sanatos!!!
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 28 Aug 2012, 12:41

Conceptul in carti nu este gresit, este pentru conditiile de atunci. Inainte, nu se folosea sirop invertit si alte siropuri industriale, unde zaharul este deja transformat, in fructoza si zaharoza. Facand numai zahar cu apa, automat se uza albina si era de preferat sa o uzezi pe cea din vara, nu pe cea din toamna, care va ierna. Astazi conditiile s-au modificat, ca urmare si tehnologia. Intai stimulam, sa avem cat mai multe albine de iernare si dupa completam cu mancare, cand cum ati observat, se blocheaza cuibul si matcile nu mai au unde sa oua.
jenica67

Mesajde Jean Valjean » 29 Aug 2012, 09:19

Dom' Jenica, inteleg ce vreti sa spuneti, dar sa fim seriosi, editia a IX-a e tiparita in anul 2007, adica acum 5 ani. Nu cred ca putem spune ca si in 2007 erau conditiile din 1975, cand a aparut editia a V-a.
Sunt convins ca nimeni nu a stat sa rescrie manualul de fiecare data. Pur si simplu au retiparit editiile anterioare, cu mici modificari. Ca vorba aia, doar lucram la stat si in apicultura nu se inventeaza in fiecare an roata. Si nu si-a batut nimeni capul cu intrebarea: oare mai este de actualitate ce scrie aici? Daca a mers pana acum asa si nu a facut nimeni galagie, de ce sa schimbam?
Pe de alta parte am vazut ca sunt apicultori care aproba aceasta metoda de lucru (de exemplu Andrei Calinescu).

In alta ordine de idei, aseara am scos o rama neagra de la o familie si am introdus-o in roiul cu cuibul blocat. Rama era plina de miere necapacita si m-am gandit ca albinele o sa urce mierea in partea superioara a ramei iar jos va ramane loc pentru ouat. Urmeaza sa vad ce o sa se intample.
Foarte interesant pentru mine, ca incepator, a fost sa constat ca, desi pusa dupa diafragma si dupa hranitor, albinele au continuat sa bage nectar si sirop in aceasta rama si nu in cele din cuib.

Oricum, vreau sa unific familia din care am luat rama (a carei matca are handicap) cu roiul. Insa nu stiu cand sa fac aceasta unificare si cum:
- Intre roi, a carui regina vreau sa o pastrez si familie sunt interpusi alti doi stupi.
- Apoi, familia e in stup de 12 rame iar roiul in stup de 10 rame. As avea posibilitatea sa folosesc 2 caturi 1/2 reduse peste familie si sa vin cu roiul peste, prin metoda ziarului. Dar este bine asa? Nu ar trebui sa ramana roiul cu regina pe loc si sa vin cu familia deasupra?
- Ce se intampla cu albinele din roi care erau obisnuite cu locatia veche?
- In fine, cand este indicat sa se fac unificarea? Acum? In septembrie? In octombrie ?

Si o ultima intrebare: daca gasesc o matca pe la cineva, ar fi o solutie sa schimb doar matca la familia cu probleme (cu matca schioapa)?
Jean Valjean

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2012, 10:10

si totusi... cartile alea nu scriu prostii...trebuie doar citite cu atentie si bine intelese...

haideti sa clarificam bine contextul in care lucrarile se desfasoara conform calendarului din manualul apicultorului.
- ipoteza de lucru: familii de productie, adapostite in lazi orizontale ( aici lucrurile sunt si mai simple ) ori verticale pe 10 rame. Nu vorbesc de roi, probabil ca nici colectivul redactional nu avea intentia sa recomande calendarul hranirilor pentru roi, desi... de o vreme incoace parca prea des incepatorii considera ca au stupi si ei de fapt au niste roi 8-)
Asadar, la 10 august: cuib strans la 8 rame, au zburat deja afara 2 rame la reforma, eventual rama claditoare, pentru a face loc hranitorului (... personal recomand a se pune hranitorul intr-un cat gol deasupra familiei, ori hranitoarele de podisor....) Deci raman 8 rame. Bun, din astea 8 avem puiet in 6, intinderea lui nu mai este insa ca-n salcam, din leatz in leatz, deja coronita este groasa de-un lat de palma. Raman doua rame (marginasele) disponibile spre a fi umplute 100% cu rezerve. Doua rame Dadant pline full inseamna undeva la 7 Kile hrana, corect ? deci vor fi umplute in urma administrarii a cca 8 kg. de sirop zahar 1/1, ca de zahar scrie in Manual.
Mai departe, ulterior datei de 10-15 august, suprafata de puiet scade usor-usor indiferent de cat de bine si de mult stimulam/ completam, Desi nr. de rame cu puiet poate sa ramana acelasi, suprafata se diminuiaza in detrimentul coronitelor care devin tot mai groase. Ei, in aceste coronite ( vorbim de 5-6 rame cu puiet, nu ? ) mai intra lejer 7 kile hrana, provenita (cum am mai spus) din hranirea cu o cantitate de 8 liti sirop zahar. Total 16 kilograme sirop administrat INAINTE DE 20 AUGUST fara nici o blocare de cuib !!! Exista LOC SUFICIENT la discretia matcii, cine se asteapta ca in august sa aiba puiet in 8-9 rame...
Ulterior acestei date, avand rezervele "in lada" se continua cu hraniri de stimulare necesare pentru a mentine ridicata ponta matcii ( la un nivel CORESPUNZATOR ACESTEI PERIOADE ! ) sirop care in mare parte va fi consumat de albine.
In final, odata ce ajungem in octombrie si puietul dispare din stupi, la organizarea cuibului de iernare 2-3 rame din mijloc, de unde au eclozionat ultimele generatii de puiet si au coronitele mai subtiri se scot din lazi si vor fi pastrate la rezerva pentru primavara. Vom ramane pentru iarna cu 5--6 rame, dintre care cele 2 marginase pline complet, adica suficient la un stup normal, bine strans, sa-i ajunga pana la inceput de martie.

A nu se uita ca in cazul unor completari tarzii, pe langa uzura albinelor de iernare datorata prelucrarii siropului mai intervine o uzura deloc neglijabila: cea datorata secretiei de ceara necesare capacirii rezervelor (acest neajund nu trebuie ignorat nici in cazul administrarii de inverturi, si asta trebuie capacit... ! Plus cresterea absolut inutila a unei cantitati de puiet tardiv, baza-baza dupa apa, foame de polen la final de septembrie si alte ghidusii...

:mrgreen: :mrgreen: Tot ce este scris mai sus are "o hiba" : ignora o realitate dureroasa oarecum... anume ca in zi de azi, aproape peste tot, lumea se chinuie sa bage la iernat roi cat de multi si... mai rar familii normale. PNA-urile si Stucturalele măsii...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde bostina constantin » 29 Aug 2012, 10:54

alt stupar scrie:si totusi... cartile alea nu scriu prostii...trebuie doar citite cu atentie si bine intelese...

:mrgreen: :mrgreen: Tot ce este scris mai sus are "o hiba" : ignora o realitate dureroasa oarecum... anume ca in zi de azi, aproape peste tot, lumea se chinuie sa bage la iernat roi cat de multi si... mai rar familii normale. PNA-urile si Stucturalele măsii...
]

Foarte frumosa si necesara postarea, ca de altfel toate postarile tale, se observa meseria dar si stilul pedagocic.
De aici se vede diferenta dintre carte si forum si mai ales calitatea forumistului care prezinta procedura.
Eu raman tot la parerea ca forumul are un plus fata de carti, prin asta nu descurajez citirea cartilor apicole, dar cu conditia ca cititorul sa posede si capacitatea de a intelege ce citeste.
Mi-as dori sa deschizi un topic pe aceasta tema, ca se apropie sezonul restrangerii si impachetarii cuibiului de albine.
Eu am deschis unul pe alt forum, dar eu fiind incepator astept seniorii.
Inca odata multumesc Adi, sunt cu ochii cascati ca tare mi-as dorii sa nu provoc nicio durere celor 13 roi ai mei in iarna asta. Sa fii sanatos!
bostina constantin

Mesajde nicus » 29 Aug 2012, 11:04

alt stupar scrie:A nu se uita ca in cazul unor completari tarzii, pe langa uzura albinelor de iernare datorata prelucrarii siropului mai intervine o uzura deloc neglijabila: cea datorata secretiei de ceara necesare capacirii rezervelor

Ceara cred ca mai poate fi si..mutata. Dealtfel in august o bucata de ceara lasata afara este bine ciugulita.

Cu aceasta ocazie tin sa il salut pe Jean si prezenta lui pe forum. Spor in toate.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2012, 11:34

nicus scrie:
Ceara cred ca mai poate fi si..mutata. Dealtfel in august o bucata de ceara lasata afara este bine ciugulita.

Nu miza pe aspectul acesta...
un pic de atentie focalizata pe ce fel de CEARA LASATA AFARA ESTE CIUGULITA ! Vei constata ca, surpriza! doar aia recent scoasa din stup, deoarece contine inca urme proaspete de miros ori niscai picaturi de miere, eventul aschii de propolis. Ia lasa o rama goala vreo trei zile la aer, sa vezi dac-o mai ciuguleste vreo albina apoi...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nicus » 29 Aug 2012, 15:01

Nu are rost sa dau citate din carti. Cu totii stim ca albina este foarte economa si serveste ca un bun exemplu omenirii.
Albina poate produce ceara, o poate dizolva, remodela si inclusiv muta.
Gandind la toate acestea nu o cred in stare ca la mijloc de septembrie sa se puna pe produs ceara in loc sa o remodeleze.

Cert e ca am vazut rame scoase afara in august de care sa nu se atinga dar si ceara prospata scoasa din stup in iulie pe care o rontaie.
Acest rontait insemnand inclusiv mutarea/caratul cerii in cuib.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?