de Jean Valjean » 31 Aug 2012, 09:19
Sunt convis ca ati inteles faptul ca eu in aceasta discutie, ca de altfel in majoritatea discutiilor despre apicultura, nu pot fi decat un spectator care din cand in cand mai pune intrebari.
Chestia cu mierea in corpul 2 in luna august (luna de vara), cum a zis Johhny, am inteles-o din prima, adica am inteles ca nu se refera la Dadant ci la ME, ca nu ar avea nici o logica sa faci hraniri de completare cu catul pus.
Am inteles si explicatia lui alt stupar, ca daca dai 16 litri de sirop la un stup pe zece rame, acest sirop va fi pus in 4 rame marginase (2 de-o parte, 2 de cealalta), iar pe celelalte 6 are loc matca berechet sa oua.
- Dar, imi pun eu intrebarea, oare chiar asa se intampla mereu? Sigur o sa gasim acest sirop doar pe astea 4 rame si nu si pe celelalte din cuib?
- Si daca aceste rame marginase sunt albe (nu s-a crescut puiet in ele), de anul asta, cum am eu la un roi, e bai dacă le las in stup peste iarnă?
- Dar care e limita minima de dimensiune a unui roi sau famile, sub care nu se recomanda sa se incerce iernarea? 4 rame? 5 rame?
.................
O dată cu venirea toamnei, pentru mine au inceput și angoasele pe care le-am tot evitat pana acum. Si discutiile interminabile cu mine insumi: oare o sa ies cu ei din iarnă? Sa unific sau să incerc sa merg cu ei așa?
Să-i țin in fundul gol sau sa le pun Pampers? Meseriașii zic fund gol. Dar meseriasii au o gramadă de stupi, nu-și pun probleme că le mor trei familii peste iarnă. Au sute. Și mai au si experiență cu toptanul. Ei nu se intreabă, ca mine, la ce perete să așezi ramele sau ce inseamnă iernare pe cinci rame. Ei pur si simplu stiu. Doar ca stie fiecare altfel. Sau, mai bine zis, fiecare in felul lui. Uite asta ma enerveaza pe mine. Nu e domn'e matematica, sa stii ca daca ai 4 rame nu trece iarna, daca ai 5 trece. De fapt, daca stau sa ma gandesc bine, e matematica. Dar e cu variabile. Si, chiar asa, daca ar fi totul atat de simplu, ce farmec ar mai avea apicultura!
Dar de s-ar intelege si meseriasii astia o data asupra unui lucru! Sa spuna domnule clar: "Bă , uite asa e si asa trebuie sa faci". Nu , trebuie sa se contreze ca sa ma bage pe mine in ceață.
Si daca-ți mor peste iarna, la primavara ce naiba mai faci? Iti mai iei alte familii sau nu? Ca banii nu-ti vin din cer. Parca ti-ai mai lua, dar ce-o sa zica femeia?
Brrrrrr! Piei drace!
..............
Dar daca iesi cu ele in primavara?!! Ce faci, incerci sa le inmultesti pe-astea sau mai iti cumperi inca vreo doua-trei? Parca ti-ai mai lua, ca prea te chinui asa. Avea dreptate nea Janese atunci cand te-a intrebat: "Ai ma bani? Daca ai bani e mai usor, ca mai cumperi doua-trei familii, le mai inmultesti, dar fara bani e greu, te-apuca batranetile pana ajungi din doi sa faci cincizeci". Si parca n-ai vrea sa ajungi chiar asa, sa ai cu ce sa pleci in pastoral, dar sa nu te mai tina balamalele. Vorba aia: Boala lunga, saracia omului!
Nu! Clar! Trebuie sa iesi cu ei din iarna! Altfel nici nu vreau sa ma gandesc.
Uite ca tot nu mi-a spus Adi Hodis ce mai face Valerica.Bre' nea Adi, mai are albine Valerica?
Sau tu, Victore, ca voi doi erati in aceeasi promotie de apicultori (cum sunt eu cu Mircea63 - te salut Mircea!), v-ati dat licenta in apicultura impreuna, sub indrumarea lui Adi. Ia zi domn'e de ce nu mai apare Valerica pe aici? Am asa o curiozitate daca mai are albine si ce mai face, ca mi-a placut tare mult sa urmaresc povestea pe forumul vechi, acum vreun an.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!