Buna ziua,
Vreau sa stiu daca e indicat sa las ramele cu pastura pentru iernat.E vorba de 3-4 rame in cuib, cu miere si pastura ( multa pastura pe fiecare rama, zic eu).Multumesc
irina scrie:Multumesc pentru timpul acordat.Sunt din Pitesti si am 30 de stupi ( din care 10 roi).Am obs ca pe ramele cu pastura din mijlocul cuibului nu e puiet -de niciun fel.De fapt nu prea e loc unde sa depuna puiet.De-asta m-am intrebat dc n-ar fi indicat sa le scot.Si nu e un stp singular.Cam multa pastura pe rame-la familii, nu la roi.Multumesc
ovidiu_78 scrie:Daca ai rame goale in cuib,mai bine du-le in margine si pune cele goale ca sa mai ponteze matca in ele
Eu am ME si la pregătirea pt iernat,le pun prima rama din fiecare parte,cite o rama de miere cu pastura si nu am avut probleme in a trece iarna(asta m-a învățat cineva meserias de pe aici![]()
)
irina scrie:O sa incerc sa tin cont de sfaturile primite.Sper sa reusesc sa fac ce-i mai bine ptr familii.Sincer mi-e cam teama sa nu fac vreo greseala .Este primul an cand trebuie sa-i pregatesc singura pentru iernare.Doamne ajuta!
irina scrie:Multumesc pentru timpul acordat.Sunt din Pitesti si am 30 de stupi ( din care 10 roi).Am obs ca pe ramele cu pastura din mijlocul cuibului nu e puiet -de niciun fel.De fapt nu prea e loc unde sa depuna puiet.De-asta m-am intrebat dc n-ar fi indicat sa le scot.Si nu e un stp singular.Cam multa pastura pe rame-la familii, nu la roi.Multumesc
mibu scrie:Rama cu păstură multă în cuib ,înseamnă în primul rînd că stuparul nu a mai dat pe acolo de ceva vreme ,deoarece o ramă nu se umple cu păstură cu una cu două !
În al doilea rînd ,ramele cu păstură delimitează cuibul !
Dacă totuși aceste rame suplimentare cu păstură s-au format ,este un bun cîștigat ,pe care îl vom valorifica la formarea noilor familii ,fie ele naturale sau artificiale !
Părerea mea este că nici pe timp de vară și nici iarna ramele cu păstură nu-și au locul în cuib !
Sînt curios să văd părerile celor experimentați și mai degrabă dispuși să-i învețe pe cei tineri !
Mult succes !
alt stupar scrie:Incearca totusi sa iernezi si in alta configuratie: alea doua rame cu pastura si (ceva) rezerve baga-le (la pregatirea penru iernat) direct in mijlocul cuibului.
Apoi mai vorbim !
jonny_it scrie:mibu scrie:Rama cu păstură multă în cuib ,înseamnă în primul rînd că stuparul nu a mai dat pe acolo de ceva vreme ,deoarece o ramă nu se umple cu păstură cu una cu două !
În al doilea rînd ,ramele cu păstură delimitează cuibul !
Dacă totuși aceste rame suplimentare cu păstură s-au format ,este un bun cîștigat ,pe care îl vom valorifica la formarea noilor familii ,fie ele naturale sau artificiale !
Părerea mea este că nici pe timp de vară și nici iarna ramele cu păstură nu-și au locul în cuib !
Sînt curios să văd părerile celor experimentați și mai degrabă dispuși să-i învețe pe cei tineri !
Mult succes !
Tot nu inteleg legatura intre stupar(adica interventii in stup) si cantitatea de pastura de la rezerva unei familii.
La fel cum nu inteleg ce ai vrut sa zici prin "Părerea mea este că nici pe timp de vară și nici iarna ramele cu păstură nu-și au locul în cuib" ?!
Cel mai bine cand discutam sau facem lucrari ce tin de cuibul familiei de albine este sa ne luam dupa instinctul lor si apoi dupa ideile noastre despre cum ar trebui sa se organizeze ele.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 15 vizitatori