Johny scrie: ... campionul tau democratic, chior, a inchis spitalul din orasul tau, cei drept nu cu manuta lui ci cu a unui ardelean, ilustrul Boc ...
Ajutooooor !Cînd am văzut subiectul ăsta, l-am deschis zîmbind, gîndindu-mă că la fel îmi venea să strig în prima mea toamnă cu albine.
Cu timpul am înţeles că societatea albinelor, o colonie, are o organizare de invidiat, perfectă. Fiecare individ al coloniei îşi cunoaşte şi îndeplineşte rolul după o singură lege, cea a firii.
Dezvoltare maximă atunci cînd condiţiile sunt prielnice şi o permit, dar, dacă vine o perioadă de secetă, de sărăcie, reacţionează prompt şi adoptă tăieri drastice care merg pînă la canibalism şi scoaterea nimfelor în afara stupului.
Raţionalizarea resurselor, atît în societatea albinelor cît şi în cea umană, este singura soluţie pentru supravieţuirea coloniei, o măsură greu de luat dar necesară.
Dacă celor din poarta Cotroceniului le pot găsi eventual o scuză, pe voi apicultorii chiar nu vă înţeleg deoarece lucraţi în fiecare zi cu modelul. Albina, stupul, colonia.
Dacă busola mea arată estul iar a ta (oricare) arată vestul, ceva nu e în regulă, una dintre ele e defectă , nu pot fi ambele corecte. Şi nu am văzut pe nimeni care să scrie ca pe pagina apicultorului începător: "o întrebare" , "un sfat vă rog" sau "cum îngrijim un vot ?"
Atîta timp cît unul trage hăis şi altul cea, suntem noi o colonie ? acţionăm ca una ?
... puţin ajutor vă rog ! în ce parte este vestul ?
.....................................
Cît despre Boc sau Băsescu, multe ţări au cîte unul iar cele care nu au, vor trebui să îşi ia.
Avantajele nu sunt, insa, chiar pentru toata lumea. In primul rand, BCE si-a servit propriile interese, aruncand pe masa, cand situatia devenise disperata, asul de pica - mama tuturor tiparnitelor, masina de fabricat euro.
La sfarsitul lui 2011, situatia era critica si mentinerea BCE in spiritul si litera misiunii sale fundamentale ("asigurarea stabilitatii preturilor din zona euro") ar fi echivalat cu falimente in lant ale bancilor europene si intrarea mai multor state din zona euro in insolventa (adica in incapacitatea de a face platile curente, pentru ca, tehnic si contabil vorbind, sunt falite demult). Or, daca zona euro s-ar prabusi, BCE si-ar pierde insasi ratiunea de a exista. Iar orice institutie si orice birocratie, odata infiintate, vor face tot ceea ce le sta in putere pentru a-si justifica si salva existenta.
Al doilea grup avantajat de manevra "discreta" a BCE este cel al bancilor private, confruntate cu spectrul falimentului in 2011, dupa un deceniu de creditare irationala si iresponsabila. Luarea de credite de la BCE, cu dobanda (politica, evident) de 1%, si imprumutarea ulterioara a Italiei sau Spaniei cu 4%, prin intermediul cumpararii obligatiunilor de Stat ale acestora, reprezinta nu numai o gura de oxigen pentru banci, dar si o afacere excelenta. http://www.ziare.com/economie/zona-euro ... ta-1159414In primul rand, se pune intrebarea ce a determinat bancile sa arunce cu banii creand o asemenea bula a creditarii. Iar aici legatura cu politicienii pare a fi una foarte puternica, acestia facand orice pentru ca oamenii sa fie multumiti si sa le dea votul de cate ori este nevoie.
Dar exista, in continuare, marea problema a faptului ca liderilor le ia mult prea mult sa accepte adevarul negru si sa inceapa sa ia masuri.
Politicienii din Spania nu sunt foarte diferiti de cei din intreaga lume si stiu ca orice directie ar alege, masurile vor fi nepopulare si i-ar supara pe alegatori.
Dar masurile trebuie luate si Madridul trebuie sa le explice cetatenilor ca lectia a fost invatata si ca greselile nu vor mai fi repetate, nu sa se afunde in eschivari si, in acelasi timp, in criza.
Iar pentru asta multi oameni "de prima mana" trebuie sa plateasca. Daca Spania va face asta, va da un exemplu intregii Europe. Daca nu, se va incolona in sirul celorlaltor tari unde politicienii s-au ascuns in cuibul lor pana furia oamenilor trece. http://www.ziare.com/economie/criza-fin ... ze-1177568