Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

iernare pe rame cu pastura

Mesajde irina » 27 Aug 2012, 13:14

Buna ziua,
Vreau sa stiu daca e indicat sa las ramele cu pastura pentru iernat.E vorba de 3-4 rame in cuib, cu miere si pastura ( multa pastura pe fiecare rama, zic eu).Multumesc
irina

Re: iernare pe rame cu pastura

Mesajde namzeb » 27 Aug 2012, 14:54

Dupa cum cred ca stii pastura este piinea albinelor,asa ca nu-ti fa probleme ele o vor consuma imediat ce in natura nu mai exista polen.De multe ori este necesar sa introducem polen pentru ca familia sa poata sa se imulteasca cit timpul mai este prielnic sau primavara devreme pentru start.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde balasbebe » 27 Aug 2012, 18:24

Eu am patit cand am lasat prea multe rame cu pastura. A ramas neconsumata, si albinele au murit de foame. Au ros celulele, dar de pastura nu s-au atins. Mai bine mai multa miere. La mine er prea multa pastura fata de miere. Albina moare cu pastura sub nas. Ea este folosita doar de puietul de albine, si la prepararea hranei pentru larve. O rama, maxim doua si cu pastura sunt suficiente, in functie de populatie.
balasbebe

Mesajde catalin_vl » 27 Aug 2012, 22:09

buna seara Irina si bime ai venit!
de unde esti, si cate familii ai? ;)
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde irina » 28 Aug 2012, 08:31

Multumesc pentru timpul acordat.Sunt din Pitesti si am 30 de stupi ( din care 10 roi).Am obs ca pe ramele cu pastura din mijlocul cuibului nu e puiet -de niciun fel.De fapt nu prea e loc unde sa depuna puiet.De-asta m-am intrebat dc n-ar fi indicat sa le scot.Si nu e un stp singular.Cam multa pastura pe rame-la familii, nu la roi.Multumesc
irina

Mesajde laur80 » 28 Aug 2012, 08:59

irina scrie:Multumesc pentru timpul acordat.Sunt din Pitesti si am 30 de stupi ( din care 10 roi).Am obs ca pe ramele cu pastura din mijlocul cuibului nu e puiet -de niciun fel.De fapt nu prea e loc unde sa depuna puiet.De-asta m-am intrebat dc n-ar fi indicat sa le scot.Si nu e un stp singular.Cam multa pastura pe rame-la familii, nu la roi.Multumesc

Ajuta roii cu ramele cu pastura ce se gasesc in plus la familii,daca ai 4 rame cu pastura/familie,poti sa iei o rama cu pastura si ajuti un roi.
laur80

Mesajde ovidiu_78 » 28 Aug 2012, 09:02

Daca ai rame goale in cuib,mai bine du-le in margine si pune cele goale ca sa mai ponteze matca in ele
Eu am ME si la pregătirea pt iernat,le pun prima rama din fiecare parte,cite o rama de miere cu pastura si nu am avut probleme in a trece iarna(asta m-a învățat cineva meserias de pe aici 8-) :D )

Numai bine
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde irina » 28 Aug 2012, 09:12

O sa incerc sa tin cont de sfaturile primite.Sper sa reusesc sa fac ce-i mai bine ptr familii.Sincer mi-e cam teama sa nu fac vreo greseala .Este primul an cand trebuie sa-i pregatesc singura pentru iernare.Doamne ajuta!
irina

Mesajde un OM » 28 Aug 2012, 17:10

Eu as extrage o rama cu ceva pastura si mai multa miere, dispusa eventual central, apoi as sparge cu ea cuibul si as continua cu stimularea.Pastura din centrul cuibului va fi intr-o proportie destul de mare consumata.
un OM

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2012, 11:09

ovidiu_78 scrie:Daca ai rame goale in cuib,mai bine du-le in margine si pune cele goale ca sa mai ponteze matca in ele
Eu am ME si la pregătirea pt iernat,le pun prima rama din fiecare parte,cite o rama de miere cu pastura si nu am avut probleme in a trece iarna(asta m-a învățat cineva meserias de pe aici 8-) :D )

Nu te-a invatat rau cine te-a invatat !
Incearca totusi sa iernezi si in alta configuratie: alea doua rame cu pastura si (ceva) rezerve baga-le (la pregatirea penru iernat) direct in mijlocul cuibului.
Apoi mai vorbim !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ovidiu_78 » 29 Aug 2012, 11:40

Pai daca sunt mai multe le bag si acolo,doar cele centrale sa aibă in partea de jos vreo 5-6 cm faguri goi,sa fie loc un pic de ponta ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde mibu » 30 Aug 2012, 00:18

irina scrie:O sa incerc sa tin cont de sfaturile primite.Sper sa reusesc sa fac ce-i mai bine ptr familii.Sincer mi-e cam teama sa nu fac vreo greseala .Este primul an cand trebuie sa-i pregatesc singura pentru iernare.Doamne ajuta!

Rama cu păstură multă în cuib ,înseamnă în primul rînd că stuparul nu a mai dat pe acolo de ceva vreme ,deoarece o ramă nu se umple cu păstură cu una cu două !
În al doilea rînd ,ramele cu păstură delimitează cuibul !
Dacă totuși aceste rame suplimentare cu păstură s-au format ,este un bun cîștigat ,pe care îl vom valorifica la formarea noilor familii ,fie ele naturale sau artificiale !
Părerea mea este că nici pe timp de vară și nici iarna ramele cu păstură nu-și au locul în cuib !
Sînt curios să văd părerile celor experimentați și mai degrabă dispuși să-i învețe pe cei tineri !
Mult succes !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde nae » 30 Aug 2012, 16:24

irina scrie:Multumesc pentru timpul acordat.Sunt din Pitesti si am 30 de stupi ( din care 10 roi).Am obs ca pe ramele cu pastura din mijlocul cuibului nu e puiet -de niciun fel.De fapt nu prea e loc unde sa depuna puiet.De-asta m-am intrebat dc n-ar fi indicat sa le scot.Si nu e un stp singular.Cam multa pastura pe rame-la familii, nu la roi.Multumesc

Dar puiet au sau oua ? Dv. nu vorbiti de polen proaspat ci de pastura si lucrul acesta ma deruteaza ;colegii au dreptate pastura e buna dar 3-4 rame (seceta )se strang greu sau nu e mancata asta ma duce cu gandul la lipsa puietului larvar si a albinelor tinere - au matci ?
Albina -si face singura loc pt ponta daca simte nevoia .
nae

Mesajde jonny_it » 30 Aug 2012, 16:52

mibu scrie:Rama cu păstură multă în cuib ,înseamnă în primul rînd că stuparul nu a mai dat pe acolo de ceva vreme ,deoarece o ramă nu se umple cu păstură cu una cu două !
Dacă totuși aceste rame suplimentare cu păstură s-au format ,este un bun cîștigat ,pe care îl vom valorifica la formarea noilor familii ,fie ele naturale sau artificiale !
Părerea mea este că nici pe timp de vară și nici iarna ramele cu păstură nu-și au locul în cuib !
Sînt curios să văd părerile celor experimentați și mai degrabă dispuși să-i învețe pe cei tineri !
Mult succes !

Tot nu inteleg legatura intre stupar(adica interventii in stup) si cantitatea de pastura de la rezerva unei familii.
La fel cum nu inteleg ce ai vrut sa zici prin "Părerea mea este că nici pe timp de vară și nici iarna ramele cu păstură nu-și au locul în cuib" ?!

Cel mai bine cand discutam sau facem lucrari ce tin de cuibul familiei de albine este sa ne luam dupa instinctul lor si apoi dupa ideile noastre despre cum ar trebui sa se organizeze ele. ;)
jonny_it

Mesajde paul » 30 Aug 2012, 19:18

alt stupar scrie:Incearca totusi sa iernezi si in alta configuratie: alea doua rame cu pastura si (ceva) rezerve baga-le (la pregatirea penru iernat) direct in mijlocul cuibului.
Apoi mai vorbim !

Am bagat toamna trecuta o rama plina cu pastura pe care albinele au acoperit-o cu sirop capacit , in mijlocul cuibului ! Nu am sesizat ... diferente fata de cei carora le-am lasat rama cu pastura in pozitia 2 (si intr-un sens si in celalalt) ! Dezvoltarea de primavara a fost aceeasi ...
Am stupii la padure ! Dupa ploaia de zilele trecute se observa un reviriment ... Si la polen si la nectar . Am familii care au la aceasta ora si 4 rame pline cu pastura din care cel putin una era in mijlocul cuibului . Bineinteles ca am mutat-o mai la margine si am pus la mijloc rame bune de ouat ! Daca vor continua in ritmul asta , intentionez sa organizez cuibul ... 1rama miere, 1 rama pastura acoperita cu miere ...... Cred ca s-ar apropia de ideal !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mibu » 30 Aug 2012, 22:40

jonny_it scrie:
mibu scrie:Rama cu păstură multă în cuib ,înseamnă în primul rînd că stuparul nu a mai dat pe acolo de ceva vreme ,deoarece o ramă nu se umple cu păstură cu una cu două !
Mult succes !

Tot nu inteleg legatura intre stupar(adica interventii in stup) si cantitatea de pastura de la rezerva unei familii.
La fel cum nu inteleg ce ai vrut sa zici prin "Părerea mea este că nici pe timp de vară și nici iarna ramele cu păstură nu-și au locul în cuib" ?!

Cel mai bine cand discutam sau facem lucrari ce tin de cuibul familiei de albine este sa ne luam dupa instinctul lor si apoi dupa ideile noastre despre cum ar trebui sa se organizeze ele. ;)

Tinere ,ai tot timpul să faci deosebirea intre a interveni și nu a interveni în viața unei familii !
Sînt sigur că vei înțelege la timp . Sper !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR