Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Solicit un sfat.

Mesajde velna » 01 Sep 2012, 13:40

Va rog sa imi dati un sfat,referitor la pregatirea familiilor de albine pentru iarna.
Neavand un cules satisfacator,am recurs la inmultirea prin divizare si asigurarea cu matci imperechiate a noilor roi.Problema e ca,neavand suficiente rame cladite am fost nevoit sa pun multe rame la cladit si de aici consumul mare de miere si necesitatea unei permanente stimulari.Totusi la aceasta ora am roi pe 5-8 rame cu miere si puiet.Dilema mea este urmatoarea:daca in stup voi avea 3-4 rame(1/1) ocupate de albina si pline cu miere,cu matca din 2011,2012,asigurandu-le climatul de iernare necesar,ce sanse am ca in primavara sa mai gasesc albinele in lada ?
velna

Re: Solicit un sfat.

Mesajde MIHAI BALS » 01 Sep 2012, 13:56

nu te speria,daca ai acum 5-8 rame si la restrangere in octombrie mergi pe 4 rame(egalizezi) stranse bine si cu miere full nu ai probleme.
MIHAI BALS

Mesajde mibu » 01 Sep 2012, 14:58

velna scrie:Va rog sa imi dati un sfat,referitor la pregatirea familiilor de albine pentru iarna.
Neavand un cules satisfacator,am recurs la inmultirea prin divizare si asigurarea cu matci imperechiate a noilor roi.Problema e ca,neavand suficiente rame cladite am fost nevoit sa pun multe rame la cladit si de aici consumul mare de miere si necesitatea unei permanente stimulari.Totusi la aceasta ora am roi pe 5-8 rame cu miere si puiet.Dilema mea este urmatoarea:daca in stup voi avea 3-4 rame(1/1) ocupate de albina si pline cu miere,cu matca din 2011,2012,asigurandu-le climatul de iernare necesar,ce sanse am ca in primavara sa mai gasesc albinele in lada ?

De fiecare dată cînd am avut o situație de iernat cu efectiv redus 3 chiar 2 rame ,am organizat cuibul pe centru
și am trecut iarna cu brio de fiecare dată !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde augustin » 01 Sep 2012, 15:19

ia de-aici: marza, nicolaide, initiere si practica:
Fişiere ataşate
ingrijire roi.JPG
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde augustin » 01 Sep 2012, 15:19

Fa ce scrie ici
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde velna » 04 Sep 2012, 19:29

Multumesc tuturor celor care mi-au trimis sfatul lor.Va doresc o toamna si o iarna cat mai usor de suportat .
velna

Mesajde letsoc » 04 Sep 2012, 22:16

Vizavi de tema in discutie ,anul acesta in conditiile date ,am recurs la ceva nou pentru mine .Roi de 3-4 rame iam pus 2 cate 2 in cuti despartiti de rama haneman. La primul am avut emotii , dar am vazut ca e ok. Am continuat si astfel am in citie 5-6 intervale pline si 2 matci care isi vad de treaba fiecare in casuta ei iar poporul lucreaza in colectiv ! :lol:
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde serb » 05 Sep 2012, 08:58

nu stiu daca Hanneman-ul e cea mai buna alegere. am procedat si eu asa , dar in diafragma etansa/perete despartitor, am inserat o sita , ca la fundul antivaroua, ce ocupa cam un sfert din suprafata si care nu permite comunicarea. Cu hanneman nu stiu cum s-ar putea controla distributia egala a albinelor intre cele doua roiuri in momentul formarii ghemului.Va salut.
serb

Mesajde letsoc » 05 Sep 2012, 20:46

Da Serb, nu m-am gandit la aspectul acesta al distribuiri . Cat de periculos credeti c-ar putea fi , are cineva cunostinta? Eu am dorit sa am amandoua matcile dar albina la comun, acum mi-ai dat de gandit.
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde cobi » 05 Sep 2012, 21:04

Cred ca folosirea unei diafragme etanse e solutia mai buna (asta am folosit-o si o voi folosi si iarna asta). Spun asta pentru ca am procedat asa si a mers. Cat priveste folosirea gratiei hanemann ca diafragma despartitoare pe timp de iarna, personal nu m-as baga; exista pericolul asa cum s-a spus de redistribuire a numarului de albine dintr-un ghem in altul si posibil pierderea unei matci. Vezi tu, dinamica familiei de albine e mult diferita vara/iarna.
cobi

Mesajde letsoc » 05 Sep 2012, 21:11

Daca peste cateva saptamani asi interveni cu o plasa in loc de haneman dupa ce in prealabil am impartit albina apreciabil ce parere aveti ?va multumesc pentru sfaturi!
letsoc

Mesajde un OM » 05 Sep 2012, 22:42

Rezervele de hrana sa fie asezate : cele mai capacite, catre diafragma comuna, iar catre peretii exteriori ramele din ce in ce mai putin capacite.
un OM

Mesajde serb » 06 Sep 2012, 09:54

pai tocmai asta va spuneam , ca in peretele despartitor am facut un decupaj, si am pus o sita ce nu permite comunicarea albinelor, dar cred ca nici asta nu e necesara, deoarece albinele se simt mai bine izolate unele de altele complet, deoarece cand unele forfotesc, le pot deranja si pe celelalte,iar peretele comun le asigura totusi o mai buna pastrare a temperaturii.Personal am renuntat la iernarea in lada comuna,pentru ca primavara am mai multa treaba cu mutatul, iar toamna la fel, iar timpul tot mai putin. Asta exceptand cazurile cand vrei unificarea lor ulterior, sau mutarea unuia din cei doi pe alta vatra/plecat imediat in pastoral.
serb

Mesajde jenica67 » 06 Sep 2012, 10:34

O sita nu este de ajuns. Trebuiesc cel putin 2 site, pentru a nu putea intra in contact.
jenica67

Mesajde letsoc » 07 Sep 2012, 20:31

Referitor la ce-mi spuneti voi si va multumesc, va trebui sa le despart cu o diafragma etansa ,dar va trebui sa ma ocup si de urdinis. In cazul acesta cred ca m-am comlicat rau .Va rog sa interveniti. Multumesc !
letsoc

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR