Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde mary77 » 02 Sep 2012, 21:52

paul scrie:Cristi , de acord cu tine :!:
Pentru la anul imi fac ME pe 8 rame !!!
Hranirea de completare la ME , modelul ales de mine ... iernare pe 2 corpuri .Corpul superior ... full ! O mica coronita in corpul inferior ...

Ai mai iernat pe 2 corpuri?
mary77

Mesajde catalin_viezure_6 » 02 Sep 2012, 21:55

greu de inteles pt mine caci anul trecut in vremea asta nu aveam albine dar la sf lui aug inceputul lui sept dar cam cate aprox rame cu puiet ar trebui sa fie in stup , eu unul am in maj cam cate 6-7 rame de puiet nu ma laud dar la ce am citit pe aci ma consider norocos .. de acea imi si fac probleme caci nu prea au unde isi bage siropul administrat
catalin_viezure_6

Mesajde paul » 02 Sep 2012, 22:38

mary77 scrie:
paul scrie:Cristi , de acord cu tine :!:
Pentru la anul imi fac ME pe 8 rame !!!
Hranirea de completare la ME , modelul ales de mine ... iernare pe 2 corpuri .Corpul superior ... full ! O mica coronita in corpul inferior ...

Ai mai iernat pe 2 corpuri?

Mary ... scuze de intarziere dar am fost ocupat cu ... strangerea de maini !!!
N-am mai iernat pe 2 corpuri dar am inteles ca ideea este sa se formeze ghemul intre corpuri ! La inceput mai putin in corpul de sus , mai mult in corpul de jos , si , spre miezul iernii sa treaca tot ghemul in corpul superior !!! Asta am inteles ... la nivel teoretic . La practica ... voi vedea !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mary77 » 03 Sep 2012, 06:29

Incearca pe 1-2 stupi sau intereseazate bine, nu e o metoda eficienta (paremise)acel gol dintre rame ,corp 1 si cat1 e o bariera de netrecut al ghemului.Iar temperatura optima nu si-o pot regla asa de jos ,si vor urca cat mai sus ,primavara la zborul de curatare nu vor cobora pe rame reci. De fapt acesta obs. am mai scriso undeva si nimeni cu experienta nu a comentato sa vad daca totusi teoria sta in picioare sau exista un remediu.
mary77

Mesajde balasbebe » 03 Sep 2012, 06:50

Eu am niste stupi cu dimensiuni reduse. Cu ei am trecut peste doua ierni si acumvreau sa incerc alte metode. Lasam la uni stupi si al treilea corp. Mai bine iernez cu metoda Valter, cu turta in cap, este mai sigur. Normal sa iernezi cu 2 sau mai multe corpuri normal ar fi sa nu existe spatiu gol intre leatul inferior si fagure. Am incercat sa elimin acel spatiu dar din cauza fagurelui artificial de proasta calitate se facea o burta, practic se lungea prea mult foita si nu mai era uniform.

In toamna trecuta am pus la iernat o familie doar pe rame de magazie latite. Pentru ca rama nu avea acel spatiu de care vorbeam iar leatul inferior al ramei era doar de 6 mm a fost foarte bine. Am lasat doua corpuri de magazie suprapuse, am scuturat albinele si ele s-au descurcat de minune. Am scuturat albinele din cuib, deoarece acolo erau doar rame noi si cu miere asa de putina ca nu mai era timp sa hranesc aceea familie.
balasbebe

Mesajde valter » 03 Sep 2012, 07:04

balasbebe scrie: Mai bine iernez cu metoda Valter, cu turta in cap, este mai sigur. Normal sa iernezi cu 2 sau mai multe corpuri normal ar fi sa nu existe spatiu gol intre leatul inferior si fagure. Am incercat sa elimin acel spatiu dar din cauza fagurelui artificial de proasta calitate se facea o burta, practic se lungea prea mult foita si nu mai era uniform.

Pentru a elimina ''inconvenientul '' spatiu mare intre spetezele superioare ale catului de jos si cele inferioare ale catului de sus{ la nucleele de mici dimensiuni, ce la trecem peste iarna} adaug in acel spatiu, la intrarea in iarna, fasii de fagure cu miere capacita.
valter

Mesajde cristi_vidican » 03 Sep 2012, 07:11

mary77 scrie:Incearca pe 1-2 stupi sau intereseazate bine, nu e o metoda eficienta (paremise)acel gol dintre rame ,corp 1 si cat1 e o bariera de netrecut al ghemului.Iar temperatura optima nu si-o pot regla asa de jos ,si vor urca cat mai sus ,primavara la zborul de curatare nu vor cobora pe rame reci. De fapt acesta obs. am mai scriso undeva si nimeni cu experienta nu a comentato sa vad daca totusi teoria sta in picioare sau exista un remediu.

Am iernat stupi cu cuib 1/1 cu etaj de 1/2 deasupra si n-au fost probleme. N-au fost probleme, chiar daca ghemul de iernare nici macar nu musca din etaj. Cand a fost nevoie a trecut in etaj, dar n-a pus puiet in etaj, asa cum ma asteptam eu ca sa-l pot trece pe MER.
Am avut anul trecut un stup MER, iertant pe 3 corpuri. Corpul 1 cu rame goale, 2 cu rame partial cu miere, dar toate aveau coroane, corpul 3 plin cu miere. A Iernat cel mai bine. Ghemul s-a format central si a urcat in corpul superior fara probleme.
Mentionez ca a fost vorba de stupi tari.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mary77 » 03 Sep 2012, 18:01

E posibil ca la Paul daca micsoreaza volumul stupului de la 10 rama la 8 sa mearga dar cum adaugati si voi trebuiesc famili F puternice . Si Cristi sper ca al 3 corp nu ierea de 1/1?ca eu ma refeream la corp 1/1 cu 10 rame la alte modificari de volum nu stiu cum se comporta.
mary77

Mesajde paul » 03 Sep 2012, 18:19

mary77 scrie:E posibil ca la Paul daca micsoreaza volumul stupului de la 10 rama la 8 sa mearga dar cum adaugati si voi trebuiesc famili F puternice . Si Cristi sper ca al 3 corp nu ierea de 1/1?ca eu ma refeream la corp 1/1 cu 10 rame la alte modificari de volum nu stiu cum se comporta.

Mary , eu aici vorbesc ... discutii !!! Ale altora ...
Ce am inteles eu ... Un corp ME pe 8 rame Langstroth este echivalent cu 6 rame Dadant !
Ar fi cam ... 5 intervale cu albina ! O familie bunisoara ... Corpul de sus plin cu miere ...20 kg ! Plus coronitele de jos ... Ideea este ca aceste coronite sa fie subtiri iar trecerea in corpul superior sa se faca undeva prin decembrie , cand si temperaturile nu sunt atat de crunte .
Alt aspect ... distanta dintre leatul superior al ramelor din corpul inferior si leatul inferior al ramelor din corpul superior trebuie sa fie de ... 6mm !!! ATAT !!! Nici mai mult , nici mai putin ...
Cred ca daca tinem cont de aceste elemente , se poate face treaba !
Probabil ca multi intreaba ... de ce 8 ??? Pentru ca asigura cea mai buna dinamica ! Si iarna si ... vara !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde victor s » 03 Sep 2012, 19:49

Paul, departe de mine sa combat hotararea asta a ta de a-ti construi stupul pe 8 rame...dar cel putin spune-mi si mie de unde ideea asta ? De ce nu 7, De ce nu 9 !!?? E vreo legatura cu semnificatia cifrei 8 in cultura orientala? :lol:
Sau ai citit cartea lui Maximus?
Dezvolta un pic treaba cu dinamica in stup, pe timp de vara cat si pe timp de iarna!
De ce oare am eu impresia ca stii mai multe decat spui si astepti sa fii descusut altfel...nu spui nimicutza !
Sper sa nu ma intelegi gresit...pur si simplu este un subiect interesant pentru mine !
victor s

Mesajde paul » 03 Sep 2012, 20:12

Victoreeeee ... spun si eu ce-am mai citit , pe ici pe colo ! Cartea lui Maxims , sau cartile ... nu le-am citit ! Nu mi-au cazut in mana ... ;)
Acum ... de ce 8 ?
Pai ... 8 e ziua mea de nastere , semnifica infinitul .... :lol:
Nimic ... din toate astea :!:
Am pescuit ideea de la Maximus , cred ! Mi-a placut logica , chiar daca nenea Max a fost cam zgarcit cu detaliile .
Acum ,dupa mintea mea ... 8 Langstroth = 6 Dadant ! 2 corpuri inseamna 12 Dadant ! Sezonul asta m-o mancat blocajul cuibului ! Si am gandit eu ... 12 Dadant pe 2 corpuri interschimbabile , sus -jos , sper ca rezolv problema blocajului si ar fi si ceva popor in plus ... Spun meseriasii ca si roirea este tinuta mai bine in frau pe un asemenea tip de stup ...
Dinamica ... Am si eu fluturasii mei ! M-o ucis ideea cu roiurile din ... hornuri ! Meditand eu ,am ajuns la concluzia ca dimensiunile-s ... pe acolo ! Cred ca ai vazut poze sau filme cu albine scoase din hornuri , ai caror faguri depaseau 1m inaltime ! Asta inseamna ca ... le prieste !
Una peste alta ... mi s-o pus pata pe modelu' asta ! Deja un domn din Sighetul Marmatiei imi face unul ca model , respectand cotele la ... mm ! Iti spun eu sezonul urmator ce si ... cum :!:
paul

Mesajde victor s » 03 Sep 2012, 20:28

Paulica, Paulica...bine ca-ti face doar unul... :lol:
Mai vorbim pe alt topic ca aici deja batem campii cu strasnicie... ;)
victor s

Mesajde Mircea_63 » 03 Sep 2012, 21:04

Ca tot e vorba de hranire, nu-s in clar daca postez unde trebuie, dar am o poveste si intrebari. Albinutele mele sug prune. Vecina le pusese la uscat si a ramas pielea si samburele de ele. :lol: Eu sustin sus si tare ca nu erau albinele mele :roll:
Daca din asta fac ele miere, ma intreb daca le afecteaza ca miere pentru iernat. Asa cum o vad eu in faguri, nu o deosebesc de mierea din nectar. Daca le afecteaza inseamna ca va trebui sa le-o extrag si sa le dau sirop. Dar daca nu observam ca se dau la prunele din livada si nici nu aflam patania vecinei, doar asa vazand mierea din faguri, cum imi dau seama daca e buna de iernat sau nu? Asta in cazul in care nu e buna! Ca daca e buna, sa le fie de bine!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mircea_tm » 04 Sep 2012, 07:49

am auzit de treaba asta de la cineva...acum 2 zile ...a fermentat mierea in februarie!
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde octav79 » 04 Sep 2012, 20:59

Eu citeam ca cineva de pe forum a iernat pe miere de struguri si nu a avut probleme niciodata. E din zona viticola. Eu o sa fiu sigur in primavara. Anul trecut le-am avut tot in zona viticola si nu au fost probleme (poate am avut noroc). Anul asta la fel, dar in primavara o sa pot spune ce s-a intamplat.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde cristi_vidican » 05 Sep 2012, 12:30

Am promis niste poze cu metoda mea (ieftina) de hranirea de completare.
Fişiere ataşate
IMG_8873a.jpg
IMG_8862a.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA