Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: primul roi

Mesajde aliuta2000 » 26 Iul 2012, 21:50

daca din 10 rame (daca sunt ocupate cu cu albina e bine ) incepi si dai hrana de stimulare acum .. cate 300 ml maxim cu protofil .. se poate incepe cu 200 prima transa apoi la urmatoare se poate 250 si apoi 300 ml .
la 2 zile deci daca dai asta seara maine faci pauza si poi maine dai iar si tot asa .
o sa incerc si cu startovit sa vad cum ...
am avut sperante mari si eu , dar culesul din natura nu il poate inlocui nimeni si cu nimic , deci daca e secete ... cel mai bun rezultat e mentinerea pontei .
de crescut fagurii .... nu cred ca poate fi vorba in lipsa de cules .
daca puietul ocupoa 6 din 10 , deci o sa ai 4 rame unde sa puna hrana + pe partea superioara a celor 6 ~8-10 KG tot accepta .... hana de completare se da mai tarziu un pic , acum se da stimulare la roi
A.D.
aliuta2000

Mesajde valeron » 03 Sep 2012, 09:17

Salutare tuturor celor de pe aici.
Am citit parti intregi de pe acest forum, dar uita ca m-am batut de o problema despre care nu scrie nimic. Am primit in urma cu 2 luni un roi {subtire} care imi da batai de cap.{sunt la inceput de drum...sper, nu la final}. In urma cu o saptamana l-am verificat si avea oua in primele 2 zile, pe 2 rame. Ieri l-am verificat din nou si peste unul au depus miere {au acoperit ouale cu miere}. Intrebarea: are rost sa-l mai tin doar cu o rama de puiet pe iarna?
Sau ce sa-i fac? ---Mentionez ca l-am primit acest roi de la cineva, desi am vrut sa il duc inapoi pt. ca la matca i-a trebuit aproape 3 saptamani sa se imperecheze, dar sfaturile apropiatilor a fost acela "clul primit nu se coata in gura" ...
---O sa reusesc sa-l trec iarna sau nu? Mancare are suficienta si ii mai dau.
Multumesc celor care o sa ma ajute.
valeron

Mesajde Mircea_63 » 03 Sep 2012, 09:47

Valeron, vezi ca prima pagina "profil" are niste setari. Scrie si tu acolo cam pe unde e stupina ta.
Fa un inventar si vino cu date mai exacte. Luand-o dintr-o parte a stupului si enumera ce gasesti acolo. De exemplu: 1 rama pastura, 1 miere, 1 puiet (de la ou pana la capacit etc Dupa ce ai "radiografia" asta, vei avea sansa sa primesti sfaturi mai la obiect.
In cuib, adica locul unde matca face oua, sa ai grija sa fie numai rame inchise la culoare, adica mai vechi. Matca nu ponteaza la vremea asta in faguri noi. Fa-le macar un tratament acum, infestarea cu varoua poate fi o cauza a scaderii pontei. Oricum, pe masura ce se raceste vremea, ponta scade.
Daca populatia e subtire, vezi sa nu fie prea multa hrana si sa ai cuibul blocat. La vremea asta e o "batalie" intre matca si albine. Ele vor sa umple cu miere, iar matca vrea sa puna oua, dar poate ajunge in situatia ca nu are unde. Fa o descriere amanuntita a interiorului stupului.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde valeron » 03 Sep 2012, 10:01

Salut. Sunt din Salaj si locuiesc in Cluj {stupina in Sj.} am facut o radiografie, adica le tin minte conpozitia: tin sa subliniez ca nu a ramas pontat decat pe un fagure vechi, dar ce sa fac ca restu sunt FA, n-am de unde, deci:1rama cu oua in ziua 3-5 cu o coroana de miere si pastura; 2rama -a fost pontata fata - verso 1/2 din rama dar acuma am obs. ca au pus miere peste; -rama 3 miere si capacita si necapacita; 4-asa si asa
valeron

Mesajde valeron » 03 Sep 2012, 10:07

valeron scrie:Salut. Sunt din Salaj si locuiesc in Cluj {stupina in Sj.} am facut o radiografie, adica le tin minte conpozitia: tin sa subliniez ca nu a ramas pontat decat pe un fagure vechi, dar ce sa fac ca restu sunt FA, n-am de unde, deci:1rama cu oua in ziua 3-5 cu o coroana de miere si pastura; 2rama -a fost pontata fata - verso 1/2 din rama dar acuma am obs. ca au pus miere peste; -rama 3 miere si capacita si necapacita; 4-asa si asa {mai nimic}

--le-am facut tratament in urma cu 5 zile {varachet forte }si intentionez pe sambata sa-l repet.
-CE ZICI: sunt destinate pierzari?
valeron

Mesajde Mircea_63 » 03 Sep 2012, 10:51

Am albine abia din primavara asta, nu am experienta, dar din cat pot eu aprecia situatia nu e deloc roza. Insista pe langa vre-un stupar sa-ti vanda 1-2 rame mai vechi si baga-le intre margine si rama cu puiet. Pe margini lasa ramele noi.
Ai primit stupul cu ramele asezate in acest fel sau asa le-ai asezat tu? Deobicei -observatorul stand in spatele stupului- ai in stanga prima rama, poate chiar si a doua cu hrana (miere, pastura, polen) apoi ramele cu oua si larve -parte numita cuib- si se incheie in dreapta tot cu hrana. Repet: in cuib sa ai rame negre (inchise la culoare din cauza vechimii) in aceasta perioada. Ele fac coronita de miere si pe rama cu oua.
Ti-au pus miere peste ouale matcii? N-am mai intalnit, dar daca e asa...musai ai nevoie de faguri.
Poate ai noroc de vre-o parere mai avizata decat a mea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 03 Sep 2012, 22:26

valeron scrie:--le-am facut tratament in urma cu 5 zile {varachet forte }si intentionez pe sambata sa-l repet.
-CE ZICI: sunt destinate pierzari?

din pacate... DA.
Sunt destinate pierzarii.
Arata-i obrazul celui care ti-a dat/vandut asa stup !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 05 Sep 2012, 21:22

cine ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cobi » 05 Sep 2012, 21:32

valeron scrie:Salutare tuturor celor de pe aici.
Am citit parti intregi de pe acest forum, dar uita ca m-am batut de o problema despre care nu scrie nimic. Am primit in urma cu 2 luni un roi {subtire} care imi da batai de cap.{sunt la inceput de drum...sper, nu la final}. In urma cu o saptamana l-am verificat si avea oua in primele 2 zile, pe 2 rame. Ieri l-am verificat din nou si peste unul au depus miere {au acoperit ouale cu miere}. Intrebarea: are rost sa-l mai tin doar cu o rama de puiet pe iarna?
Sau ce sa-i fac? ---Mentionez ca l-am primit acest roi de la cineva, desi am vrut sa il duc inapoi pt. ca la matca i-a trebuit aproape 3 saptamani sa se imperecheze, dar sfaturile apropiatilor a fost acela "clul primit nu se coata in gura" ...
---O sa reusesc sa-l trec iarna sau nu? Mancare are suficienta si ii mai dau.
Multumesc celor care o sa ma ajute.

Valeron, daca ii mai bagi mancare (sirop invertit) si il strangi bine pe 3-4 rame, faci tratamentele corect, eu zic ca sunt sanse sa-ti treaca iarna.

Pana la urma, ce ai de pierdut, doar e cadou?!...n-am inteles fraza : "au acoperit ouale cu miere"

PS Sper ca ai si ceva pastura pe ramele cu miere.
cobi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Sep 2012, 21:37

ba din contra !!! daca ar fi cadou mai tare as avea grija de el !!! asa cred eu ca este mai bine !!! :P :P :P
si la randul tau faci si tu un cadou etc.etc !!! :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cobi » 05 Sep 2012, 21:54

ves.lucian.zabrani scrie:ba din contra !!! daca ar fi cadou mai tare as avea grija de el !!! asa cred eu ca este mai bine !!! :P :P :P
si la randul tau faci si tu un cadou etc.etc !!! :lol:

Dl Lucian, ideea este ca nu trebuie sa puna in fata gandul ca-i pe calea pierzarii, mai ales ca are o singura familie de albine.

Zicea cineva odata:"mancare si liniste", ar mai fi tratamentele si poate cate-o turtita dupa 20 ianuarie, cum zicea nenea Bebe: "'turta la putere" :lol:

Familii sanatoase!
cobi

Mesajde valeron » 06 Sep 2012, 10:36

Multumesc celor care ma incurajati, dar sa stiti ca dupa ce am citit pe acest forum in primavara, toate indemnurile erau sa te apuci de albine cu 2-3 fam. asa ca am inca doua cuti cu doua roiuri, care o duc bine. O sa-mi spuneti sa-l ajut pe asta.
Sa stiti ca l-am ajutat cu o rama de la unu, dar nu vreau sa-i stric nici pe cei doi.
In fiecare saptamana le-am dat zahar {sirop 2:1}invertit pt. stimulare.
Problema a fost cu matca ca sa imperechiat tarziu de tot.
--Am sa le fac rost de 1-2 rame mai vechi, dar nu este prea tarziu pt. depunere de oua???---SAU ponteaza matca daca nu are sustinere de la albine, ca treaba cu nr. de albine nu este prea roz. -
-Ce ma indemnati voi aia o sa fac.
valeron

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Sep 2012, 10:43

in cel mai rau caz il unifici cu unul din cei doi , si poti considera linistit ca nu l-ai pierdut !!! decat sa-l vezi mort la primavara ...
eu am trait sentimentul si parca s-a rupt ceva din mine cand l-am gasit mort !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde valeron » 06 Sep 2012, 11:01

M-am gandit si la unificare si m-am gandit si la matca ca-i tanara si nu stiu cele doua cum sunt, de cat timp sunt.
-Cum as putea sa-mi dau seama daca au mai mult de doi ani?
valeron

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Sep 2012, 11:04

e mai greu !!! matca tanara este imperecheata ??? ca daca-i asa pe ea as lasa-o sefa in stupul unificat !!! atentie la unificare !!! poate folosesti si cutiuta pentru matca !!! mai intrebi pe cei mai priceputi !!! :P :P :P
ves.lucian.zabrani

Mesajde valeron » 06 Sep 2012, 11:48

Matca este imperechiata pt. ca are oua depuse. In urma cu ceva timp i-am pus o rama de la alt roi si imediat dupa ce a iesit puietul a depus oua. Asta inseamna in urma cu 10 zile. Avea depuse oua inca pe o rama pe o portiune cat palma, dar am mai zis:"au fost acoperite cu miere, desi aveau unde sa depuna in alta parte.
Mierea fiind destul de transparenta am vazut prin ea ouale in fundu' celulei.
Macar sa nu mi se intample si cu prima rama.
Sa sti ca as prefera sa spun ca am trei stupi in loc de doi, asa ca de aceia caut solutii.
Ce ma sfatuiti???
Nu-i problema de hranire chiar daca ii bag in casa si'i hranesc la masa cu mine, doar sa ramana "3".
valeron

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE