Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: iernare pe rame cu pastura

Mesajde mary77 » 01 Sep 2012, 20:20

In acea poza :din start nu se ierneaza pe 2 corpuri ,iar daca se ierneaza corpul de jos va fi gol sau doar cu rame la pastrare, niciodata ghemul nu se va forma asa jos, la un asa volum nu il pot incalzi si vor urca cat mai sus, la tratament e un spatiu inutil ,iar primavara la zborul de curatare vor iesi foarte greu (vor cobora greu pe rame reci).Cu pastura ,chiar ziceti ca nu aveti albine ,puiet in mijlocul cuibului toamna pe rama cu pastura?sa vad , nu am vazut niciodata la mine.Toamna din abudenta de polen separa rama, sau ramele cu puiet capacit gata de eclozionare atunci cand matca restrange ouatul ,iar matca depinde pe ce parte a ramas , nu va mai trece dincolo de acea rama.Nui o parere e o observatie a mea.Gresesc e gresala mea.
mary77

Mesajde Adi Hodis » 01 Sep 2012, 22:59

mibu scrie:Domnule adi hodiș, ai punctat bine atunci cînd ai zis că -păstura e OK !-cam tîrziu dar e bine !
(cu ăla care se pune curmeziș,și cu ăia care vorbesc pe lîngă ,ori nu-i vezi ,ori încerci să fi diplomat,treaba ta )
Sănătate !

In discutia mea cu dumneata, solicitarea mea era sa detailati raspunsurile cand le oferiti cam ... din fuga. Nu eu am nevoie de ele.
Iar in ce-i priveste pe cei care " ma fac ca nu-i vad " ... a-i vad dar nu ei sint originea inconvenientelor dumitale ci acelasi lucru care vi l-am solicitat ... raspunsuri mai detailate si apoi nu mai apar inconveniente.Sper ca nici expresii care lasa sa se inteleaga ca unu-i destept iar ceilalti ... nedestepti ( ca sa nu zic altfel ).

Daca le zic sa nu de-a replici ... si sa presupunem ca ma asculta ... ar fi rezolvata problema ?.
Va rog sa recititi cele scrise de d-vs ...

Oameni buni, va rog ! ... abtineti-va sa dati replici taioase ...
Nah, ca am zis-o ! :) ... acum sa vedem ... daca vorbesc ca radioul ? ... de unul singur !. :shock:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ovidiu_78 » 02 Sep 2012, 00:23

Domnule mibu,imi cer scuze,dar eu nu mai inteleg nimica,odata spuneti una,apoi alta,ca pastura asa,apoi e ok,ca in mijolc e ca o diafragma,dar nu ne ziceti din experienta dumneavoastra de ce e asa?!?desi domnul blaguescu ne-a zis ca el at baga si 3,dar ne-a si zis de ce(din experienta lui),totusi ar trebui sa detaliati pt noi incepatorii afirmatiile postate ,ca nu toti suntem destepti si pricepem
Va multumesc
Numai bine
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde mibu » 02 Sep 2012, 14:32

Eu, în ceea ce am spus, am fost consecvent referitor la păstură ,și nu numai,
doar interptretările au fost făcute diferit în funcție de cititor!
Și vă rog să observați că nu folosesc un limbaj de lemn !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde nae » 03 Sep 2012, 19:39

augustin scrie:
nae scrie:Ca diafragma actioneaza o rama cu miere capacita ,rama cu pastura nu .

Ba da, d-le Nae, daca are 80% pastura deja o putem considera diafragma. Regina nu o va mai ocoli.

Da si nu ; nu matca elibereaza/deblochiaza cuibul ... ,matca este foarte importanta in economia fam. dar NU este de capul ei .
Daca fam. simte ca matca poate mai mult /ca timpul PERMITE /roade pastura si o scoate afara (asa apare ,primavara ,intoxicatia cu polen ) sau muta nectarul/mierea necapacita si face loc si pe rama cu 200% pastura .
Daca matca sare o celula sau o rama altele sunt cauzele .
nae

Mesajde mibu » 04 Sep 2012, 15:48

Să ințelem ,din expunerea ta ,că e bine pentru evitarea naplăcerilor ,ca ramele cu păstură în exces ,să fie scoase din cuib !
Să trăiești !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde nae » 05 Sep 2012, 16:12

mibu scrie:Să ințelem ,din expunerea ta ,că e bine pentru evitarea naplăcerilor ,ca ramele cu păstură în exces ,să fie scoase din cuib !
Să trăiești !

Nu am scris/gandit asa ceva .
Cand gasesc intre ramele cu puiet o rama neouata o scot in afara cuibului nu pentru ca are pastura sau altceva ci pt ca e refuzata de ELE .
Acum restrang ponta nu pt. ca e blocata rama cu pastura ci pt ca simt lipsa resurselor(iul/august )/ iarna .
Sa lasam pastura in pace ...
nae

Mesajde mibu » 05 Sep 2012, 22:03

Bine nae ,cum zici tu !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde irina » 10 Sep 2012, 13:29

Buna ziua,
am citit si recitit comentariile.....pareri pro si contra....va multumesc oricum; incerc sa invat cate ceva din experienta fiecaruia;stupii la care faceam referire aveau matca dar puiet putin ( la data respectiva).O sa vad care-i situatia acum.
Voiam sa mai intreb ceva despre iernare.M-am uita la poza postata si m-am impotmolit....Am doua tipuri de stp:
a)cuib 1/1 + cat 3/4
b)cuib 3/4 + cat 3/4
Pe primii ii iernez doar pe cuib , dar pentru cei de la b)-ce ma sfatuiti?Cu sau fara cat?
Intentionez sa-i transform pe toti in 1/1+3/4.Anul acesta am incercat cu cativa si foarte greu m-am descurcat-in sensul ca matca a continuat (la unul chiar si acum) sa depuna puiet in cat.
multumesc
irina

Mesajde jonny_it » 10 Sep 2012, 14:06

Irina, aia 3/4 se numesc stupi multietajati (prescurtarea ME) si este absolut normal sa oua in ambele corpuri. Daca nu se intampla asta era o problema cu matca.
Pe timp de vara trebuie pus al 3-lea corp, adica o sa ai 2 corpuri pentru puiet+polen+ceva miere(rezerva) si 1 corp pentru miere(aia o poti extrage toata). Simplu! ;)

Cauta in Manualul Apicultorului si o sa gasesti exact cum se organizeaza pentru iarna astfel de stupi, daca ceva nu este clar sunt multi pe aici care te pot ajuta cu mai multe detalii.

PS: Eu am trecut de la dadant+cat 1/2 si 3/4 si orizontali la multietajati si sigur nu renunt pentru ca sunt superiori in multe privinte.
Uite aici poze: viewtopic.php?f=15&t=698 :)
jonny_it

Mesajde irina » 10 Sep 2012, 15:16

jonny,
vb de stp 1/1+cat 3/4 cand am spus ca matca depune puiet in cat;adica l-am transformat din ME, dar matca a continuat sa depuna puiet numai in cat;mi se parea normal sa se reorganizeze, sa depuna puiet in cuib si miere in cat;mai ales ca i-am avut in pastoral;de-asta nici nu mai imi vine sa scimb cutiile.....
irina

Mesajde irina » 10 Sep 2012, 15:26

spui ca ME sunt superiori......asa i-am avut si eu.Dar acum vreau sa-i schimb pe toti in 1/1+3/4( verticali se numesc?).bine, rau......am optat ptr varianta asta .
irina

Mesajde jonny_it » 10 Sep 2012, 16:00

Matca a continuat sa depuna puiet in "cat" pentru ca din ce zici ai luat corpul ME si l-ai pus peste altul dadant. Probabil familia respectiva a fost ceva mai slaba si a fost suficient spatiu respectiv.
Fiecare face cum crede, totusi nu dati vina pe albine pentru greselile voastre :)
jonny_it

Mesajde nae » 10 Sep 2012, 23:44

irina scrie:Buna ziua,
am citit si recitit comentariile.....pareri pro si contra....va multumesc oricum; incerc sa invat cate ceva din experienta fiecaruia;stupii la care faceam referire aveau matca dar puiet putin ( la data respectiva).O sa vad care-i situatia acum.
Voiam sa mai intreb ceva despre iernare.M-am uita la poza postata si m-am impotmolit....Am doua tipuri de stp:
a)cuib 1/1 + cat 3/4
b)cuib 3/4 + cat 3/4
Pe primii ii iernez doar pe cuib , dar pentru cei de la b)-ce ma sfatuiti?Cu sau fara cat?
Intentionez sa-i transform pe toti in 1/1+3/4.Anul acesta am incercat cu cativa si foarte greu m-am descurcat-in sensul ca matca a continuat (la unul chiar si acum) sa depuna puiet in cat.
multumesc

Buna seara !
Sper,pt. d-voastra ,sa ptimiti ajutorul /sfatul practic de la un apicultor ,din zona dv , care are ME (3/4 ); si asta urgent .Sunt apicultori care traiesc din stuparit si nu se descurca cu 3/4 ; ambele constructii sunt verticale (1/1;3/4 ) dar abordarea lor este diferita .
Matca oua pe toate ramele (1/1,3/4,1/2 ),stuparul ,prin diferite mijloace , o pacaleste sa nu depuna in anumite locuri :
1-in cat de 10 rame introduce 8 mai late (>37)
2-foloseste gratia Haneman -sa nu urce matca
Cere ajutor ,din zona , ca iarna e aproape .
Curaj !
nae

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR