Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

gratie soareci

Mesajde Tudor20 » 02 Sep 2012, 20:01

Sunt incepator si va intreb daca in momentul cand pun gratia pentru soareci trebuie sa deschid urdinisul la maxim.Stupii ii am cu fund fix si iernez tip "HORN". Multumesc anticipat!
Tudor20

Re: gratie soareci

Mesajde mibu » 02 Sep 2012, 20:58

Nu neapărat. Dar avînd în vedere modelul cutiei stupului este benefic ,pentru asigurarea necesarului de aer ,ca urdinișul să fie de deschis in jur de 12 cm
adică la maxim !
Probabil aici vor mai apărea unele păreri referitoare la mărimea urdinișului . De exemplu ,eu am cîțiva stupi mai vechi la care urdinișul este de vreo 25 cm !
Ei bine ,la aceștia pe timpul iernii îl reduc tot cam pe la 12-13 cm !
Pentru gratia de șoareci caută pe forum și vei găsi niște dimensiuni și forme care s-au dovedit a fi cele mai bune !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde teinegru64 » 03 Sep 2012, 21:51

Cea mai buna gratie pentru soareci .... urdinisul superior.Nici viespele nu il iubesc.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Mircea_63 » 03 Sep 2012, 22:18

Teiule, te rog, dezvolta subiectul!

Cum...superior? Pe timp rece? Nu fuge caldura pe acolo?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde vlad » 04 Sep 2012, 07:20

Cum...superior? Pe timp rece? Nu fuge caldura pe acolo?[/quote]

care caldura ?
vlad

Mesajde Mircea_63 » 04 Sep 2012, 07:48

Pai caldura are prostul obicei de a se duce in sus. Si la casa geamurile de aerisire se fac in partea de sus, stii tu, alea mici de sus.
Apa, la fundul lacului e mai rece...Ca o curiozitate, apa are contractia maxima la +4 grd, la temperatura aia e cea mai grea. Pe fundul lacurilor adanci acolo mereu ai +4 grd.
Mircea_63

Mesajde vlad » 04 Sep 2012, 09:42

Mircea_63 scrie:Pai caldura are prostul obicei de a se duce in sus. Si la casa geamurile de aerisire se fac in partea de sus, stii tu, alea mici de sus.
Apa, la fundul lacului e mai rece...Ca o curiozitate, apa are contractia maxima la +4 grd, la temperatura aia e cea mai grea. Pe fundul lacurilor adanci acolo mereu ai +4 grd.

pe timp rece , caci despre asta ai vb , temperatura din stup( deci din afara ghemului) este cu 1-2 grade mai mare decat cea de afara , deci nu se poate vorbi de o temperatura care se pierde pe urdinisul de sus . pe de alta parte urdinisul superior se face in dreptul ghemului ( la aproximativ 10-15 cm de la marginea de sus a cutiei )si deci mergand pe ideea ta , asa zisa caldura , s-ar ridica mai sus de acesta . dar rolul lui este , in primul rand , pt o protectie mai buna a intrarii si pt o aerisire mai buna a ghemului .
vlad

Mesajde Mircea_63 » 04 Sep 2012, 09:58

OK, multumesc Vlad. Acuma am auzit pentru prima data despre iernarea cu urdinisul superior, de aceea ceream detalii. Nu stiam cat de superior :? Acuma am inteles!
Mircea_63

Mesajde Mircea77 » 04 Sep 2012, 10:17

@Mircea_63
Ca si exemplu concret uita-te la filmuletele lui Dan Margarit. In regiunea Saskatchewan unde tine stupii sunt ierni in care temperaturile ajung la -40 grade Celsius. Acolo este ilustrat foarte bine conceptul urdinisului superior.
Mircea77

Mesajde ioanpuiu » 04 Sep 2012, 10:18

vlad scrie:... pe timp rece , temperatura din stup( deci din afara ghemului) este cu 1-2 grade mai mare decat cea de afara ...

Fals !
Legenda asta nu a rezistat la măsurători.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde vlad » 04 Sep 2012, 19:30

ioanpuiu scrie:
vlad scrie:... pe timp rece , temperatura din stup( deci din afara ghemului) este cu 1-2 grade mai mare decat cea de afara ...

Fals !
Legenda asta nu a rezistat la măsurători.

atunci vino cu rezultatele masuratorilor si lumineaza-na ( sau ma rog , pe mine ) . ar trebui sa inteleg din ,ce spui , ca pe timp de iarna albinele isi incalzesc tot stupul !?!? in cazul asta ori eu am citit prost ori cartile sunt scrise pe baza de ,, legende ".
astept sa ma luminezi cu rezultatele masuratorilor ( si cred ca nu numai eu )
vlad

Mesajde jenica67 » 04 Sep 2012, 22:00

vlad, ce tip de impachetare pentru iarna, ai citit tu cu urdinuisul superior deschis si in ce carte ?
jenica67

Mesajde stuparul2011 » 04 Sep 2012, 22:36

buna,
eu am citit pe undeva ca trebuie sa fie aproximativ un cm jumatate(sper sa nu gresesc),pentru fiecare interval de albina
numai bine
stuparul2011

Mesajde vlad » 05 Sep 2012, 07:12

jenica67 scrie:vlad, ce tip de impachetare pentru iarna, ai citit tu cu urdinuisul superior deschis si in ce carte ?

jenica , nu am la niciunul dintre stupi urdinis superior , dar cred totusi ca cine l-a inventat i-a gasit mai multe avantaje decat dezavantaje si cu siguranta aceste avantaje exista ,dar nu le stim noi .
din ce iti pot spune in momentul asta este faptul ca sunt situatii cand ,pe timp de iarna , acest urdinis se inchide ( dar nu pentru ca iese caldura din stup asa cum sustinea colegul de mai inainte )- situatie in care se lasa spatiu pt eliminarea vaporilor prin podisor si situatii cand acesta se lasa deschis dar de inchid fantele de aerisire din capac vaporii de apa iesind din stup prin urdinisul superior .
vlad

Mesajde Mircea_63 » 05 Sep 2012, 08:37

vlad scrie:... dar nu pentru ca iese caldura din stup asa cum sustinea colegul de mai inainte

Vlad, chestie de nuanta, dar nu "sustineam", ci intrebam. Iarna asta din fata e prima pentru mine -sper ca nu si ultima- asa ca ma interesa in mod deosebit.
E clar ca nu pot vorbi din experienta. Daca e sa invat ceva sau sa preiau in practica, vreau sa inteleg ce sau de ce fac asa. In ce priveste aerisirea si eliminarea umiditatii, ma intreb cum se petrec lucrurile in natura? In stup, vad ca propolizeaza intens scandurelele de la podisor. Am luat asta ca un semn ca nu vor sa aibe "gauri" in tavan. Ca aerisire, pot sa-ti spun ca bioxidul de carbon e mai greu decat aerul si iese prin urdinis -daca e plasat in partea de jos. Plasat in partea de sus se poate acumula ca in fantana.
In natura n-au parte de condens caci au tavanul izolat termic si nu se produce punctul de roua.
Teoretic am sentimentul ca am inteles cum stau treburile din punct de vedere al termodinamicii, dar cum n-am deloc experienta practica, in momentul in care aud de o "practica" diferita, vreau sa-i inteleg schepsisul.

In ce priveste soarecii, am inteles ideea, dar am vazut soarec urcand pe perete. Pare mai sigura gratia. In ce privesc aspectele termice, schimb de caldura si gaze, n-am gasit argumentatia. Nu spun ca nu merge sau ca argumentatia nu exista, ci doar ca n-am inteles-o.

PS Referitor la diferenta aia de 1-2 grade, pomenita de d-l Puiu...n-a afirmat neaparat ca e mai mare ci poate ca e mai mica?
Mircea_63

Mesajde Lupu Nicu » 06 Sep 2012, 21:12

Chiar daca ai urdinisul sus, soarecele daca e flamand urca pe lada si patrunde in stup. Cel mai bine e sa asezi gratia. Eu pana acum nu am pus gratie, fac tot posibilul sa ma descurc cu ce am in jurul curtii. Dintr-un lat de 1 cm am facut un urdinis pe care intra maxim 2 albine una langa cealalta. Nu am avut probleme cu soarecii pana acum, doar cu gaitele care cu ciocul lor imi zmulgeau acel lat si mancau albinele moarte de pe fundul stupului. Fiecare se descurca cum poate si in functie de situatie.
http://www.carafacumiere.ro
"Nu conteaza anii din viata ta ci viata din anii tai"
Lupu Nicu

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR