Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pot sa descapacesc?

Mesajde badguy_goodguy » 21 Aug 2012, 18:17

Singura stimularea din ultimele 2 luni a fost cate 500 ml de sirop 3:1 (Si nu mint, 3 litri de apa la unul de zahar). Anul acesta nu am inmultit deloc albinele, deci nu am avut motiv nici sa le stimulez, dar am avut un atu: cam 5 zile de salcam, suficient sa-si umple cuibul.

Situatia in urma cu o saptamana era urmatoarea:
6-7 rame cu puiet si cam 5-7 cm de miere capacita

Saptamana aceasta:
1 rama cu puiet capacit, pe unde si pe unde puiet varos scos afara (cam 2-3 celule desfacute pe rama cu puiet pe fiecare parte, intr-un stup am vazut cam multe puiet varos pe jos)
1 rame cu oua si larve
coronita in jur de 3 rame cu miere capacita... (15 cm -20 pe fagure)
--nu e cumva cam putin puiet pt. aceasta perioada? stupii sunt plini dar puietul putin. Daca culeg asa de mult, m-ar ajuta si stimularea mea cu zahar 1:1 ca de ex?
Mierea nu o duc in cuib. Am stupi verticali iar peste cuib am tras o folie dubla si am lasat 2-3 cm ... culmea unele albine au depus si capacit mierea in etaj ... unde nu se prea duc (au doar 3-4 rame pe acolo)

E normal sa aiba un asemenea stop, cu un asemenea cules? Nu stiu de unde. Mierea e de culoare galben deschisa.
Intrebare:
Pot sa descapacesc o rama pt. a crea o stimulare? Ar echivala cu cel putin 2-3 litri de f40 ...

Doar pe 1 septembrie imi voi permite oricum sa le cumpar F40, am cam 30 de familii ....iar mierea s-o vand cu 10 lei si sa dau F40 cu 4 lei + benzina + timpul pierdut + cat se pierde la procesarea f40-ului in mancare nu cred ca mi-ar fi de mare ajutor sa scot aceea miere, mai ales ca vreau sa ma profilez pe inmultirea familiilor de la anul.

Inca ceva, la toti stupii am lasat o rama lata pe margine, pt. pastura :) Sper sa imi aduca un dublu avantaj: izolare mai buna iarna si stimulare in primvara.
badguy_goodguy

Re: Pot sa descapacesc?

Mesajde nae » 21 Aug 2012, 21:45

Daca adminisrezi o data sirop (3/1 15/3 ...)nu se numeste stimulare ; rolul stimularii este sa creieze o stare de ''normalitate ''intr-o perioada anormala (lipsa polen sau nectar ).
Cand e vorba de stupi sau copil nu fac calculul la motorina ...
Cand ai puiet varos /.../... le stimulezi pana le da pe urdinis ...
Ma bucur ca le-ai bagat o rama ''lata'' ,da polen au ?,aportul de polen creste cand sunt stimulate .
BAFTA .
nae

Mesajde badguy_goodguy » 22 Aug 2012, 10:30

Dupa cum am zis, ma mir si eu, nu au probleme cu mancarea: aduc nectar si creeaza o miere galbena la culoarea ca omuletul asta: ;)

Problema e ca o capacesc si nu mai fac puiet, nu stiu de ce. Au si polen destul in zona mea, am gasit vreo 2 familii chiar cate o rama de pastura aiurea dispusa prin cuib ... (fata de ceea dupa margine)
badguy_goodguy

Mesajde augustin » 24 Aug 2012, 23:01

Problema: Pot sa descapacesc?
Raspunsu' meu: asteapta macar pana cand nu mai oua regina. Dupa aceea poti sa descapacesti.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde FLORINELU » 26 Aug 2012, 13:24

dupa cum spui ai stupi buni cu 6-7 rame cu puiet acuma,si pe seceta asta.
eu mi-as dori sa am la toti stupii asa ceva.
atunci de ce vrei sa descapacesti?ca sa consumi si bruma de rezerva pe care o au?
daca stupii se prezinta asa cum ai spus,raspunsul meu este NU ai voie sa descapacesti acuma.
daca din cele 6-7 rame cu puiet se fac 2-3,atunci DA ai voie sa descapacesti cate putin. :roll: :roll: :?:
FLORINELU

Mesajde badguy_goodguy » 04 Sep 2012, 15:16

Nu ai inteles...mai demult erau 6 rame. Acuma sunt 2-3 rame cu puiet (din care doar o singura rama cu oua si larve) restul 1-2 puiet capacit de obicei.
Doar in stupii cu matci tinere mai am 6-8 rame de puiet capacit insa nici un fel de rezerva de mancare. Le-am dat cate o rama la descpacit la nucleii (putini la numar oricum - mai exact vreo 5 stupi noi anul asta si 25 de familii batrane) si le-am scos din puiet, punand cate o rama la stupii batrani.
Sper ca nu am facut vreo pozna...am zis orcicum ca maine la nucleii mici le dau 500 grame de F40 si inca o rama de 2-3 kg la descapacit.
badguy_goodguy

Mesajde vlad » 04 Sep 2012, 19:54

e pacat de rama aia de 2-3 kg de miere s-o descapacesti . din cate inteleg oricum are mai multa miere pe ea decat cele marginase de la roiuri . eu te-as sfatui sa o schimbi cu una marginasa pe care s-o treci dupa diafragma si eventual ( daca mai are ceva pe ea) s-o descapacesti . maine una , poimaine alta si ti-ai asigurat marginile , mergand pe ideea ca albina consuma din ce descapacesti , dar va si completa pe ele . cand matca mai reduce din ouat scoti doua rame dupa diafragma si mai bagi una de 3 kg ( in felul asta strangi si cuibul si asiguri si rezerve )
vlad

Mesajde badguy_goodguy » 06 Sep 2012, 00:24

Nu cred ca a fost o idee prea buna sa descapacesc... au vrut sa se bata intre ele. Am vazut cam 2-3 albine moarte pe la stupi si cam 2 cazuri inflagrant cand arunca o albina hoata care vroia sa intre. Multa albine afara la urdinis sa nu intre hoatele (exitmez cam 500-1000 de albine?!) ....
Si asta nu e tot cam pe o raza de 50 metri in jurul stupilor colindau cu mare ravna si nervoase foc.
Cred ca sunt f. deprimate/nervoase ca nu gasesc mancare, si cand am descacit le-am zapacit de cap pur si simplu. Am mai pus cate 500 ml sirop 1:1 inspre seara si au inceput sa scoata un zgomot ciudat in stupi "ca de reactor, clasic pt. perioadele reci ..."
badguy_goodguy

Mesajde vlad » 06 Sep 2012, 07:59

badguy_goodguy scrie:Nu cred ca a fost o idee prea buna sa descapacesc... au vrut sa se bata intre ele. Am vazut cam 2-3 albine moarte pe la stupi si cam 2 cazuri inflagrant cand arunca o albina hoata care vroia sa intre. Multa albine afara la urdinis sa nu intre hoatele (exitmez cam 500-1000 de albine?!) ....
Si asta nu e tot cam pe o raza de 50 metri in jurul stupilor colindau cu mare ravna si nervoase foc.
Cred ca sunt f. deprimate/nervoase ca nu gasesc mancare, si cand am descacit le-am zapacit de cap pur si simplu. Am mai pus cate 500 ml sirop 1:1 inspre seara si au inceput sa scoata un zgomot ciudat in stupi "ca de reactor, clasic pt. perioadele reci ..."

s-a declansat furtisagul . ia toate masurile ce se impun , dar urgent . chiar daca ti se pare ca s-au potolit , poate reizbucni oricand . daca nu .... ai pus-o
vlad

Mesajde FLORINELU » 06 Sep 2012, 11:56

se pare ca ai pus-o de un furtisag serios.sper sa fi reusit sa-l domolesti pana acuma.
incearca sa descapacesti numai seara si numai atat cat consideri ca il vor curata in timpul noptii(cam un dm. patrat de stup pe zi.
nu combina descapacitul co siropul,ori una ori alta. mult succes.
FLORINELU

Mesajde badguy_goodguy » 07 Sep 2012, 23:40

Cam asa aratau azi famiile de albine pe la ora 12:00 cand lucratoarele erau plecate. Cand se intorc pe la ora 7-8 acasa se umple lejer chair si 10 rame in stup. Bine daca ar veni iarna maine si ar trebui sa le strang cred ca ar ramane 3-4 rame maxim:

http://youtu.be/ygE0DakFh2k

Pe prima rama pe care am scos-o (aia alba) , pe a treia si pe a patra erau larve si oua. Am incercat sa arat la "camera" insa vad ca nu are zoom suficient de bum.

PS: Am facut azi tratament anti-varoua si m-a durut capul ce am vazut pe foaie de control dupa 30 minute...
badguy_goodguy

Mesajde FLORINELU » 08 Sep 2012, 08:14

ca sa nu te mai"doara capul"fa cele 3 tratamente toamna la interval de 7 zile,in asa fel ca ultimul sa fie atunci cand nu mai este puiet,iar primavara inca 3,si nu-ti vor mai trebui pastile de cap. :lol:
FLORINELU

Mesajde cristi_vidican » 08 Sep 2012, 08:33

@badguy_goodguy
Cel putin la acel stup din video, fa completari cu sirop, sau fa ceva ca nu are rezerve pentru la iarna.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 08 Sep 2012, 09:06

Se pot administra linistit 10 kg, si asta cat mai urgent! din video familia respectiva n-ar trebui sa aiba mai mult de 5 rame la iernat.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 08 Sep 2012, 09:12

Daca e doar o familie in stadiul acela, mai treaca-mearga. Dar daca multe arata asa, atunci trebuie unificate urgent. Fara mila, daca-ti pasa de tine.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde badguy_goodguy » 08 Sep 2012, 12:33

cristi_vidican scrie:@badguy_goodguy
Cel putin la acel stup din video, fa completari cu sirop, sau fa ceva ca nu are rezerve pentru la iarna.

Da, cu F40 insa un pic mai incolo sa termina matca de ouat, ca sa nu ii stric nici ei programul.

PS: In video nu am mai scos afara ramele cu miere sa le arat la video (am uitat) , se vede ca nu incep cu prima rama + am mai scos o rama cu miere afara ca sa pot lucra in stup.
badguy_goodguy

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR