Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Prigoriile

Mesajde kamy » 31 Aug 2012, 16:22

ieri am fost in ruse,pe cei de pe acolo-i mai incanta prigoriile cu cantecul si-i mai usureaza nitel de albine,pe la noi n-am mai vazut sau auzit cred ca au plecat
kamy

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 11:40

alt stupar scrie:da, am reusit.
orice albina salvata de prigorie e un bun castigat.

imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, banuiesc ca nu trebuie sa-ti explic taman tie de ce e intarziat

Tu ai impresia ca daca ai omorat un anumit procent din numarul de prigorii care ataca stupina ai "salvat" un anumit procent de albina? ... fara suparare dar gandind asa dai dovada de naivitate daca nu chiar superficialitate.
Albina are multi dusmani .... prigoriia e numai unul dintre ei .... ce nu ti-a mancat prigoria azi o sa-ti manace o lacusta maine .... natura stie cum sa regleze aceste aspecte mai bine decat orice "imbuibat" cu arma.

Revenind .... ii rog pe cei care au folosit metoda "exterminarii" daca au avut si rezultate palpabile (gen in ziua in care am impuscat la progorii am avut spor la cantar de x grame plus fata de ziua in care nu am impuscat, sau am avut cu x mai putine matci pierdute la imperechere, etc - bineinteles ca restul conditiilor au fost aproximativ asemanatoare) .... ca asa cu filozofii (mai degraba mentalitati retarde) de genu celei de mai sus ( orice albina salvata de prigorie e un bun castigat :D ) nu ajungem nicaieri.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Dila Daniel » 05 Sep 2012, 16:49

Cristian,tie nu ti-a fost dat niciodata sa incerci sentimentul de satisfactie(multumire),cand ai facut ceva ce ti-a stat in putere?
Asta este sentimentul cand ''extermini''prigoriile (unele din ele)ce dau navala in raza stupinei.
Sti ca am mai scris...instinctul de a-mi apara ceea ce-mi apartine...

Tu vrei date(cifre) in miere marfa dupa ce au eliminat cateva prigorii?
Este ca si cum te-ar intreba unul pe tine:cu cat ai avut mai multa miere ca ai tratat stupii odata cu varachet?
Cristian IONITA scrie:.... ce nu ti-a mancat prigoria azi o sa-ti manace o lacusta maine .... .

pana maine,mai culege un pic..pic cu pic se face rama plina :)
Si maine, aia care ar fi mancat-o lacusta,(daca nu scapa ailalta de prigorie),scapa si culege incontinuare
Asa,daca o manca prigoria azi,si maine mananca si lacusta alta,erau 3 picaturi mai putin ...
Cristian IONITA scrie:.... natura stie cum sa regleze aceste aspecte ...

pai vezi?...si apicultorul poate intra in categoria de dusman natural al prigoriei
Cristian IONITA scrie:.... ca asa cu filozofii (mai degraba mentalitati retarde) de genu celei de mai sus ( orice albina salvata de prigorie e un bun castigat :D ) nu ajungem nicaieri....

...salvata de prigorie si nu numai...ar fi completarea mea :) ...bineinteles tot o mentalitate retarda(zici tu...) dar semnatura mea din pagina(profil) nu este intamplatoare

P.S. nu am omorat nici o prigorie pana acum...
...si nu ca nu asi vrea,ci pentru ca nu am pusca... :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 17:32

Dila Daniel scrie:Cristian,tie nu ti-a fost dat niciodata sa incerci sentimentul de satisfactie(multumire),cand ai facut ceva ce ti-a stat in putere?
Asta este sentimentul cand ''extermini''prigoriile (unele din ele)ce dau navala in raza stupinei.
Sti ca am mai scris...instinctul de a-mi apara ceea ce-mi apartine...

....

apoi draga Daniele taman aici cred eu ca e buba .... ca sunt unii care au "satisfactie" sa omoare ceva .... si cauta justificari mai mult sau mai putin ancorate in realitate.

Nu zic ca e rau sa-ti aperi ceea ce-ti apartine dar conteaza si pana unde mergi cu aceasta "aparare", pai hai sa facem un exemplu de logica .... viespile ataca albinele .... sa omori viespile individual e un pic mai complicat ca nu prea stau si mai au si ac si daca apuca te inteapa, atunci mergem sa le distrugem cuiburile .... unele sunt usor de distrus dar nu toate ... unele sunt facute in copaci si cam greu sa ajungi .... atunci sa taiem copacul .... ca ce pl-ul nostru trebuie sa ne aparam ce ne apartine si noi degeaba cica am fi fiinte rationale actionam "instinctual".... ba mai mult .... de ce sa ne obosim cu taiatul copacului nu mai bine ii dam foc? .... si uite asa putem extrapola si la alte situatii.
Dar hai sa o luam altfel .... avem uite acum o discutie contradictorie .... deja mi se cam intuneca vederea din cauza ca mi se suprairiga creierul .... nu mai bine obtin ceva "satisfactie" daca "instinctual" crap capul interlocutorului? .... ca ce pl-ul nostru .... nu-s in varful piramidei evolutioniste degeaba si nu ma pot debarasa de mentalitatea "pumnii mei minte nu are".

Revenind la prigorii .... din cate inteleg eu atacurile lor sunt sezoniere si au loc cu predilectie in locurile unde sunt comasate multe familii de albine, oare in loc sa-mi fac pacate omorandu-le cu rezultate doar pe planul obinerii unor anumite "satisfactii" nu mai bine ma organizez in asa fel incat in perioadele de atac sa nu am stupii comasati la nivelul in care provoc atacuri masive?

Revenind la situatia cu albina omorata de prigorie si/sau lacusta ... parerea mea ca nu in asta (protectia contra pradatorilor) sta productia de miere ... sau in nici un caz nu intr-un procent care sa justifice exterminarea altor fiinte de pe pamant. Cu alea 3 picaturi de miere obtinute in plus pentru ca ai impuscat o prigorie nu te imbogatesti dar omenirea intreaga sufera pierderea unei fiinte practic nevinovate (oricine trebuie sa manace pe pamantul asta, nu doar tu sa te imbuibi)
Cristian IONITA

Mesajde Dila Daniel » 05 Sep 2012, 17:49

Cristian IONITA scrie:
Revenind la prigorii .... din cate inteleg eu atacurile lor sunt sezoniere si au loc cu predilectie in locurile unde sunt comasate multe familii de albine, oare in loc sa-mi fac pacate omorandu-le cu rezultate doar pe planul obinerii unor anumite "satisfactii" nu mai bine ma organizez in asa fel incat in perioadele de atac sa nu am stupii comasati la nivelul in care provoc atacuri masive?

Revenind la situatia cu albina omorata de prigorie si/sau lacusta ... parerea mea ca nu in asta (protectia contra pradatorilor) sta productia de miere ... sau in nici un caz nu intr-un procent care sa justifice exterminarea altor fiinte de pe pamant. Cu alea 3 picaturi de miere obtinute in plus pentru ca ai impuscat o prigorie nu te imbogatesti dar omenirea intreaga sufera pierderea unei fiinte practic nevinovate (oricine trebuie sa manace pe pamantul asta, nu doar tu sa te imbuibi)

Tu zici"din cate inteleg eu..."
aici este o mare,uriasa problema de perceptie a lucrurilor.Tu intelegi din zise,citite...Eu vad,simt, traiesc momentele unui atac.Cristian,intelege-ma ca ti se rupe sufletul de albine in momentul acela.Pana nici tu nu cred ca ai sta pasiv...
Atacurile sunt in zile noroase.Nu ai cum sa faci in asa fel sa decomasezi stupina.Pai ce fac?ma apuc sa pun cate doi stupi la 3 km intre ei?
Sa nu mai duc stupina in zone de ses?...sa ma mut le munte?...
Satisfactia aia la care faci mereu referire,nu o caut.Adica nu plec prin tara la vanat de prigorii.
Situatia apare doar cand exista acel"conflict de interes"dintre prigorii si stupina mea.O lupta de supravietuire...
Pai daca este lupta si eu am arme de atac mai performante,sa ma las batut ?
In acel monent caut sa am satifactia unui invingator....daca pot. :)
Eu unul cred ca tu gresesti cand acuzi un apicultor ca isi apara stupina de prigorii,chiar cu pretul uciderii lor,strict in momentul atacului.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde genutzu » 05 Sep 2012, 18:58

Cristiane eu sunt in zona de munte si tot vin peste mine . Eu le inteleg si pe ele . Nu le-am facut nimic pana acum desi tare le-as mai face. Le-as omora cu un sentiment de parere de rau dar CLAR CA LE-AS SUPRIMA EXISTENTA IN PREAJMA STUPINEI. Nu stiu cati stupi ai tu de dai sfaturi sa nu comasam mai multi stupi. In cate locatii vrei sa pun eu 300 familii la cre sa fac si lucrarile necesare acum in aceasta perioadain timp util. Si ce cheltuieli presupune o astfel de abordare!!!Eu sunt biolog , imi place biodiversitatea, incerc sa o protejey cat pot de mult dar nu pot sa nu ucid soarecii sau chitcanii din stup, sa nu distrug cuiburile de viespi din imediata apropiere a stupinei sau sa nu le pun capcane, sa las gaselnita sa+mi distruga ramele, pe varroua sa se hraneasca linistit sau prigoriile sa+mi haleasca albina de iernat. O sa yici tu ca nu e aia de iernat ca aia zboara mai putin acu dar eu yic ca aiaa care mai aduce acu cate ceva polen e f importanta pt ca polenul acesta inseamna vigoarea si corpul gras a celor care ierneaza. ( Pt la primavara se consuma pastura care acu e deja capacita).
Tu zici ,,Revenind la prigorii .... din cate inteleg eu atacurile lor sunt sezoniere ,,- .Daca gandesc ce ai scris imi dau seama ca nu ai vazut niciodata cum arata un atac competent de prigorii. Sa-ti dai seama live de ce pierderi este vorba.Cred de asemenea ca apicultura nu este principala ta sursa de venituri. Pentru cei care nu sunt in situatia ta si la care de cantitatea de albina din stupi depinde bunastarea familiei lui lucrurile nu se vad din acelasi unghi cu care vezi tu.Se vad din unghiul vietii reale si imediate.Si sa mergem mai departe...............nu dispar prigoriile cu cele cateva impuscate,speriate,jumulite de apicultori. Numai ca daca le smulgi penele catorva care te ataca pe tine le indepartezi si pe celelalte din stol si scapi. Acum daca vin o zi sau doua nu e bai mare dar daca stau pe tine cu saptamanile ..............ramai fara mancare la copii tu !
genutzu

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 20:10

Discutiile in contradictoriu la nesfarsit nu prea au cum sa dea si un rezultat constructiv, totusi imi permit sa apreciez ca "bunastarea familiei" nu poate fi un argument cel putin nu unul mai motivat decat al celui mai josnic braconier.

Inteleg ca solutii exista si in afara celor care implica eradicarea prigoriilor dar e mult prea scump sau / si complicat de aplicat.

Oricum ma bucur sa vad ca se poate discuta si altfel decat prin meltenisme grobiane de genu:

alt stupar scrie: ... a smotocit pasarea asta albine de-ale mele = i-am smotocit si eu nitel penajul... ciudat cum o bilutza o face sa-si schimbe coloritul inspre rosu sangeriu... :mrgreen:

Dragos2006 scrie:Cica pe lumea asta se intalneste munte cu munte dar mite om cu om ! daca o fi sa vina la masa mea domnul Ionita cristian sa stie de pe acum ca primul fel de mancare servit va fi supa de prigorie iar al doilea fel tocanita de prigorie . :lol:

alt stupar scrie: ... oricare daunatori ai albinelor MELE imi sta in putere sa-i casapasc, ii casapesc ...
Cristian IONITA

Mesajde alt stupar » 05 Sep 2012, 21:57

Cristian IONITA scrie: gandind asa dai dovada de naivitate daca nu chiar superficialitate.
.... ca asa cu filozofii (mai degraba mentalitati retarde) de genu celei de mai sus ( orice albina salvata de prigorie e un bun castigat :D ) nu ajungem nicaieri.

dragule... uite care-i treaba... de data asta iti raspund...
daca vorbim de filozofii si mentalitati retarde... stai linistit ca esti in fruntea listei, filozof-sef la vorbit-discutii-pe-degeaba !
daca vorbim de mentalitati retarde... stai fericit :lol: avangardiste lu le pot avea, saracu` de mine-s mai de la tara asa... si-s mandru de asta si de faptul ca n-am strop de tangenta cu miticii din mahalaua lu` bucale.... Pare rau, sa continui nuvelele astea cu tine... dau in toana mahalalei... nu merci, pastreaz-o tu daca tii asa de draga...
daca vorbim de naivitati... pai ia poftim matale frumusel si vorbeste pe subiectele alea de le stapanesti... asta cu albinele lasa-le... e grele cu insectele astea si dai ades` "dovada de naivitati" 8-)
In fine... probabil ca, in ce priveste PRIGORIILE, inca esti fericit... nu umbla sa vaneze deasupra stupinii tale dintr-un motiv simplu: AR MURI DE FOAME :lol: !

PS; usurel cu insiruirile de "calitati" ... ca alfel o dam in dume si ascutim creionul... nu am eu timp liber de stat degeaba cat ai tu... da` grija mare ca iarna-i lunga... il sti pe Adrian Geogescu, ala cu "scriu iute si piperat" ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 22:17

Adi eu zic ca te oparesti degeaba .... dar daca ai chef de scandal iti aduc aminte ca exista si arie pentru asa ceva ....

PS: e penibil ca discutia sa cuprinda locul unde locuiesc si mai ales sa-mi numeri albinele, dar asta e .... Dragos2006 nu e deloc unicat ...

PPS: este ca tare mi-ai trage niste gloante in ceafa acuma? .... pacat ca eu nu-s prigorie sau alta fiinta fara aparare ca sa ai si tu cu ce te umple de "ego"
Cristian IONITA

Mesajde alt stupar » 05 Sep 2012, 22:32

... cum la fel de penibil este sa-i clasifici altuia mentalitatile !
acestea fiind scrise, din punctul meu de vedere zic ca ar fi cazul de pus un STOP "subiectului'...e departe de a-mi face placere... cat despre arie, multumesc, am altele destule de facut decat sa scriu acolo si sa citesc acolo. Ma lipsesc ! Imi ajung subiectele apicole !
alt stupar

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 22:34

oricat ai invoca defectele altuia nu le scuza in nici un fel pe ale tale.
Sunt de acord cu tine sa punem STOP .... dar ai macar decenta sa o faci asa cum trebuie si sa-ti stergi mizeria de post de astazi.

Multumesc anticipat

PS: si de ce nu .... macar sa te gandesti un pic la revizuirea mentalitatilor .... alea retarde
Cristian IONITA

Mesajde alt stupar » 05 Sep 2012, 22:37

a... sa nu uit ;)
ce glont sa trag cuiva in ceafa cand eu nu am pus mana pe o arma de ani de zile ? :lol:
de cojocul prigoriilor alea au avut ace... niste baieti din zona aia, doritori de niste faguri :lol: eu am strans doar lesurile si "culpa morala"
Si oaresce satisfactie, nah !
alt stupar

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 22:40

alt stupar scrie: ...
cand eu nu am pus mana pe o arma de ani de zile ? :lol:
... !

vezi .... cate mai ai de invatat
Cristian IONITA

Mesajde alt stupar » 05 Sep 2012, 22:49

Cristian IONITA scrie:Sunt de acord cu tine sa punem STOP .... dar ai macar decenta sa o faci asa cum trebuie si sa-ti stergi mizeria de post de astazi.
Multumesc anticipat

poate suna cunoscut...
accessorium sequitur principale
alt stupar

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 22:57

deloc .... dar nici pretenti ca stiu latina sau mai rau "drept" nu am .... asa ca te rog cu modestie sa traduci si pentru noi muritorii de rand.
Cristian IONITA

Mesajde alt stupar » 05 Sep 2012, 23:30

Cristian IONITA scrie:............. cu ce te umple de "ego"

pam-pam :oops:
tema: de tradus "ego"
Poftim ?
din care limba?
cum din care... doar n-o fi din latina, n-avem pretentii ca o stim !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE