Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

intrebare

Mesajde Ciprian Leancă » 07 Sep 2012, 18:41

Buna ziua, mă numesc Ciprian şi vă urmăresc pe forum de prin iarnă, de când am început sa fiu interesat de acest frumos hobby de care m-am îndragostit. Încă nu am apucat sa citesc toate topicurile, momentan sunt la pagina apicultorului începator. acum vin cu o întrebare (dacă e cretină, îmi cer scuze anticipat) referitoare la construcţia stupilor. mai corect la materialul din ce sunt facuţi. pe drumul spre casă de la servici m-am contrazis cu un coleg cum că e mai bine sa faci stupii din materiale gen BCA sau cărămidă, find mai izolatoare ca lemnul. în 50 minute cât a durat drumul nu am reuşit să îl conving că nu are cum să fie el primul care reinventează roata. că doar atâtea generatii de apicultori nu au trăit degeaba. menţionez că problema s-a pus pentru apicultura staţionară, măcar pentru pastoral am avut cum să-i spun că greşeste şi e stupid ce susţine. fac abstracţie de tonele de LOL-uri care vor curge după ce veţi citi dar vreau cateva argumente să se convingă că greşeste că pe mine nu mă crede, că nu am experinţă. şi am încredere că cei cu experienţă mă vor lămuri. Vă mulţumesc
Ciprian Leancă

Re: intrebare

Mesajde tiby visan » 07 Sep 2012, 21:11

Salut ciprian si bine ai venit pintre noi.In legatura cu intrebarea ta pot sa spun un singur lucru:colegul tau ori nu stie ce-i ala un stup ori a zis asa sa te supere,inca din timpurile mai vechi stupi erau confectionati din nuiele(cosnite)trunchi de pom(buturoaie)si din lemn(scindura)in zilele noastre nicidecum din caramida,BCA s-au alte materiale ce se folosesc la constructia caselor pt. oameni se mai faceau si din paie ceva ca si taperigul si date interior exsterior cu ceva lut cred.Sunt destule doc. pe internet.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde Ciprian Leancă » 07 Sep 2012, 21:36

multumesc tibi pentru raspuns. chestia e ca eu nu am decat 2 stupi si i am luat primavara asta si de acum trebuie sa ii pregatesc pentru iarna. poate de asta nu avea incredere in ceea ce i am spus. discutia era mai mult ipotetica si a zis ca el dintr un palet de BCA face 10 stupi, pe cand eu dau 200 de lei pe un stup de lemn. si bineinteles ca nu am avut argumente sa i dau cu privire la materialul de constructie. sunt incepator. in cartile pe care le am citit pana acum intr adevar e o scurta istorie a apiculturii si a modului in care au evoluat ei de la buturoaie, nuiele si alte modalitati pana la stupul standardizat. cred ca am sa i duc maine o carte care are si poze :) insa el m a intrebat de ce nu ar fi eficient sa fie construit din materiale grele. si aici mi a dat creierul Bluescreen. nema raspuns
Ciprian Leancă

Mesajde CORNEL V. » 07 Sep 2012, 21:44

Cipriene,dar prietenul tau cati stupi are?
Spune-i domne sa fie serios cu stupii lui din BCA :shock:
CORNEL V.

Mesajde Dila Daniel » 07 Sep 2012, 21:50

Ciprian Leancă scrie:Buna ziua, mă numesc Ciprian şi vă urmăresc pe forum de prin iarnă, de când am început sa fiu interesat de acest frumos hobby de care m-am îndragostit. Încă nu am apucat sa citesc toate topicurile, momentan sunt la pagina apicultorului începator. acum vin cu o întrebare (dacă e cretină, îmi cer scuze anticipat) referitoare la construcţia stupilor. mai corect la materialul din ce sunt facuţi. pe drumul spre casă de la servici m-am contrazis cu un coleg cum că e mai bine sa faci stupii din materiale gen BCA sau cărămidă, find mai izolatoare ca lemnul. în 50 minute cât a durat drumul nu am reuşit să îl conving că nu are cum să fie el primul care reinventează roata. că doar atâtea generatii de apicultori nu au trăit degeaba. menţionez că problema s-a pus pentru apicultura staţionară, măcar pentru pastoral am avut cum să-i spun că greşeste şi e stupid ce susţine. fac abstracţie de tonele de LOL-uri care vor curge după ce veţi citi dar vreau cateva argumente să se convingă că greşeste că pe mine nu mă crede, că nu am experinţă. şi am încredere că cei cu experienţă mă vor lămuri. Vă mulţumesc

poate te dezamagesc,dar...
stupul poate fi facut si din caramida sau BCA,dar si din lemn,paie,polieuretan,panel,placaj,teava,beton etc...
Insa...nu pe motivul ca unul este mai izolant ca celalalt.Asta chiar nu conteaza atata timp cat familia de albine este protejata de curenti directi si puternici de aer,raze de soare directe pe faguri si lipsa posibilitatii de ventilarea a spatiului ocupat.
Iarna albina nu incalzeste spatiul dinafara ghemului.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Ciprian Leancă » 07 Sep 2012, 21:57

foarte lamuritor Daniel, multumesc de raspuns. de faza cu ghemul nu m am gandit sa vorbesc cu el. poate are impresia ca albinele iarna zboara prin stup. maine il pun sa mi faca un stup din bca si am sa vad care sunt consturile daca el reuseste sa foloseasca materiale mai putine decat foloseste un tamplar la stupul meu.
Ciprian Leancă

Mesajde Dila Daniel » 07 Sep 2012, 22:03

si masina poate sa-si faca din BCA si iese mai ieftin...de ce nu-si face?
...asa si cu stupii.Trebuie sa-i faci cat mai performanti.Sa dea randament maxim cu costuri minime.
Cand zic randament maxim,inseamna sa ii oferi conditii cat mai aproape de cele naturale.
Casa,masa, rasa...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Ciprian Leancă » 07 Sep 2012, 22:04

pe asta i-o transmit cu tot cu ghilimele :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ciprian Leancă

Mesajde tiby visan » 07 Sep 2012, 22:15

Pai Cipriene cind oface stupi din asa ceva sa fi sigur ca acei stupi nu o sa poata fi dusi in pastoral.Eu unul pina acum chiar nu am vazut asa ceva.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde Ciprian Leancă » 07 Sep 2012, 22:28

pai asta era ideea că vorbeam de staţionar că pastoralul sare din discuţie din start. incă râdeam de el când l-am întrebat ce face când vrea să-i mute mai încolo sau lângă un lan în pastoral. deci până la urmă răspunsul cel mai bun ar fi că lemnul le oferă un adăpost mai apropiat de cel natural. nu cred că am să prind ziua când albinuţele mele vor căra adezivi în stup în loc să folosească propolis
Ciprian Leancă

Mesajde nae » 07 Sep 2012, 23:52

Chiar am vazut pe net (film sau poze )cu niste ''stupi'' ziditi ;nu despre asta am vrut sa scriu ci despre modul in care te raportezi la colegul d-tale ,aici ai o problema .
Simti ca intrbarea e ''cretina ''dar o pui stiind ca vei primii ''tone de LOL-ouri ''doar sa-i demonstrezi colegului ca n-are dreptate !?
Schimba-l cu unul mai docil .
nae

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR