Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: In ultimele 10zile mai putin puiet cu pina la 70%

Mesajde jenica67 » 12 Sep 2012, 07:34

Eu am stupii la sat si in apropiere la cca 30 m, trece un rau. Pe marginea lui, exista vegetatie bogata in flora si nu am probleme cu polenul. Cu rezervele ii stimulez de la inceputul lunii august, si au si rezerve bune de miere. Poate mi se pare, dar albina cand a fost stimulata, parca aducea mai mult polen. Din cauza secetei, aducea numai pana pe la pranz, dupa scadea cantitatea adusa.
jenica67

Mesajde alt stupar » 12 Sep 2012, 08:02

Zice-se ca scapam oarecum de seceta, vin ploile. Asta e bine, nu ?
Zice-se ca stimularea /completarea trebuie sa ia sfarsit in jur de 10 septembrie, deci incheiem un capitol. Si asta e bine, nu ;) ?

@ Jenica, e bine in lunca raurilor pe vreme de uscaciune. Este (alaturi de intomnarea la munte ) o pozionare corecta.
Diferenta mare fata de saracia proteica de la campie.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde andrei_calinescu » 12 Sep 2012, 09:07

Adi,

Asa e , teoretic completarile mai ales trebuiesc finite pana la 10 sep.
Dar uite ca incepem sa avem decalaje de anotimpuri ca la Mediterana, toamne tarzii pana spre sfarsitul lui noiembrie chiar dec.
Eu zic ca putem completa pana spre sfarsitul lui sep chiar, numai daca dam invertit.
Am spus asta pentru cei intarziati cu completariale si care sunt ezitanti vis-à-vis de data terminus.
andrei_calinescu

Mesajde cristi_vidican » 12 Sep 2012, 09:30

Cei intarziati trebuie scuturati bine, ca sa nu chinuie albina degeaba. Daca vom lansa date, ca se poate completa pana la sf de septembrie, atunci fii sigur ca si in octombrie unii vor astepta sa le ajunga apiinvertul de la depozit.
Intr-un an am facut completari prin octombrie, ca unii asa faceau. La acei stupi la care am facut completari, am avut multe pierdeti, unii a trebuit primavara sa-i desfiintez prin unificare.
Despre invertire, cine poate garanta ca siropurile care le administram sunt invertite? eu n-am incredere nici in siropul de zahar care-l invertesc eu. Ba nu se umfla, ba poate ca are mult HMF. In ce sa mai ai incredere azi?
Asa ca, facem completarile, exploatand albina care nu intra in iarna.
Siropul administrat la ora asta pune la lucru albina de iernare. Daca esti sigur ca e inverit, nu e o problema din acest punct de vedere. Daca nu e invertit, e bai.
Dar, decat apifonda in ianuarie, mai bine apiinvert acum.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde andrei_calinescu » 12 Sep 2012, 09:36

Sigur ca ai dreptate Cristi, dar sunt si intarziati. Si cred , multi.
Eu in jurul lui 15 sep le dau ultima completare (3 l Apiinvert), dar deja in stupi(toti) sunt 5-6 rame de miere capacita 90%, rama plina. in fam de productie 4 rame cu puiet si in roi 3(dupa egalizari).
Problema mare , esentiala as spune cand se fac completari tardive e ca albina are o activitate enzimatica mult mai mare, care influenteaza cristalizarea mierii in iarna. De aceea mai apar posturi de genul "Apiinvertul a cristalizat" si ca nu ar fi bun.
Daca il dai tarziu, exista riscul asta, e adevarat.
andrei_calinescu

Mesajde valeron » 12 Sep 2012, 09:58

Fratilor!!!
Am gasit o reteta, oare este prea tarziu pentru ea??/
"pt. stimularea ouatului si formarea corpului gras in toamna:
10l sirop1:1invertit; 0,5kg polen---{NU AM}---(cand nu este in natura),0,5kg lapte praf, 0,5 kg drojdie de bere.
Se amesteca bine componentele si se da in portie de 300-500ml la2-3 zile.In caz ca este cules de polen ,acesta se exclude si se pun cate 0,75kg din celelalte componente.Doza de componenti nu se mareste pt. ca creste prea mult aportul caloric si albinele vor lua mai greu hrana"
Avand in vedere ca nu am puiet decat foarte, foarte putin este tarziu pt. asa ceva???
valeron

Mesajde andrei_calinescu » 12 Sep 2012, 10:02

Valeron,o intrebare.
De ce vrei sa stimulezi la ora asta?
andrei_calinescu

Mesajde valeron » 12 Sep 2012, 10:22

andrei_calinescu scrie:Valeron,o intrebare.
De ce vrei sa stimulezi la ora asta?

_Pentru inmultire, caci s-au oprit din pontat in urma cu 3 saptamani.
Am 3 roi, doi mai au ceva oua pe cate o rama, dar cel mai slab cu matca imperecheata de doua luni nu mai ponteaza nimic.
I-am pus si faguri vechi asa cum am primit sfaturi de pe forum si tot nimic.S-au apucat sa-l umple cu siropul pe care il dau de completare.
--Ce sa le mai fac?
De cand ii am {iunie} le dau sirop 1/1 o data sau de doua ori pe saptamana {ar fi putut sa traiasca numai cu ce le-am dat}, acum de la 1 sep. i-am trecut pe 2/1 pt. completare si le mai dau o tura vineri si sambata. Nu stiu sa le mai dau sau nu dupa 15 sep. caci n-au miere capacita decat 30%.
Cand o sa o mai capaceascadaca vine ceva frig?
valeron

Mesajde andrei_calinescu » 12 Sep 2012, 10:30

Cata albina ai in roii aceia? Cate intervale acopera bine?
Daca acopera 4 la 1 oct poti sa iernezi asa cu conditia sa ai miere la discretie.
Daca nu acopera acele intervale, unifica sau incearca sa-l treci iarna in adapost.
Puiet nu o sa iti mai faca de acum,mai ales daca matca s-a blocat.
Cumpara mai bine niste Apiinvert si completeaza cu ceva garantat. Dar fa asta cat mai repede.
De fapt tu faci cum vrei.
andrei_calinescu

Mesajde ciptheman » 12 Sep 2012, 20:43

daca nu are polen poate sa faca si plecaciuni degeaba,cu lipsa polenului toamna asta se confrunta majoritatea stuparilor.
ciptheman

Mesajde gabi bee » 12 Sep 2012, 21:46

eu am multe matci care oua in prostie si la doi stupi am fost nevoit sa dau dupa diafragma rame ouate jumatate , rame vechi care trebuie reformate ! s-a mai diminuat si la mine culesul de polen dar din cauza stimularii - completarii matcile oua destul de mult pt perioada asta insa am si matci care aproape au incetat ouatul ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde paul » 12 Sep 2012, 22:09

gabi bee scrie:eu am multe matci care oua in prostie si la doi stupi am fost nevoit sa dau dupa diafragma rame ouate jumatate , rame vechi care trebuie reformate ! s-a mai diminuat si la mine culesul de polen dar din cauza stimularii - completarii matcile oua destul de mult pt perioada asta insa am si matci care aproape au incetat ouatul ! :P

Eu nu am inteles, de ce ai dat dupa diafragma ramele ouate pe jumatate ??? :shock: :shock: :shock:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 12 Sep 2012, 22:11

Completari tarzii dupa mine se mai pot face, pentru a umple si ultimele celule, unde au eclozat ultimile albine. Deasemenea, daca o sa fie o toamna lunga si albinele o sa fie active se poate da sirop, pentru a proteja rezervele de iarna. Imi amintesc ca Valter70 daca nu ma insel spunea ca da la roi lui si iarna sirop, dar 5:1 In ceea ce priveste suspiciunile unora, ca ba este invertit, ba nu este, cred ca nu isi au rostul. Daca preparam la fel, rezultatul va fi acelasi. Eu pot sa spun, ca din experienta mea, care recunosc ca nu e atat de vasta ca a multora, am iernat cu completare de sirop invertit, reteta lui Gica, pana au avut hrana si putin peste necesar, si nu am avut nici macar o problema. Au avut hrana lejer pana in aprilie si nu am umblat la stupi, numai pentru control f scurt, pentru a sesiza eventuale probleme si a stimula zorurile de curatire. Daca este cald si toamna lunga, ceea ce cred ca o sa se intample, ca mi-a impupit magnoliul, o sa capaceasca si in prima jumatatea a lui octombrie. Acum sigur ca e de preferat, ca lucrarile sa fie facute la timp, dar nu toti sunt organizati si uni mai sunt facuti, sa fie mereu codasi. Mai sunt si neinformati, sau incepatori care nu sunt obisnuiti cu cititul, sau au fost prost informati de altii, cu intentie sau fara si nu au inteles esentialul, ca sfarsitul toamnei si iarna, este o perioada pentru repausul albinei.
jenica67

Mesajde gabi bee » 12 Sep 2012, 22:37

paul scrie:
gabi bee scrie:eu am multe matci care oua in prostie si la doi stupi am fost nevoit sa dau dupa diafragma rame ouate jumatate , rame vechi care trebuie reformate ! s-a mai diminuat si la mine culesul de polen dar din cauza stimularii - completarii matcile oua destul de mult pt perioada asta insa am si matci care aproape au incetat ouatul ! :P

Eu nu am inteles, de ce ai dat dupa diafragma ramele ouate pe jumatate ??? :shock: :shock: :shock:

la cativa roi nu am putut restrange cuibul pt ca matcile au ouat pe toate ramele si stii ca mierea trebuie concentrata pe ramele pe care o sa ierneze albinele ! in consecinta , la acesti roi nu prea am putut sa fac restrangerea asta si am incercat sa blochez ponta cu sirop dar tot au apucat sa oua atat cat sa ma incurce si de aia am dat ramele dupa diafragma chiar daca erau partial ouate ! sunt si eu curios cum o sa le gasesc peste cateva zile , daca albinele continua sa ingrijeasca ouale sau daca le elimina ! daca nu le vor elimina ele o sa trebuiasca sa le elimin eu oricum ! ;)
gabi bee

Mesajde paul » 12 Sep 2012, 22:44

Dar nu era mai corect sa iei 1-2 rame ouate sau cu puiet si sa le dai altor roi si in locul lor sa pui rame goale , concomitent administrand o cantitate mare de sirop , sa zicem 5 litri ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gabi bee » 12 Sep 2012, 23:00

m-am gandit si la varianta asta dar restul de roi-familii sunt aproape adusi la forma de organizare pt iernat si nu am vrut sa mai dereglez nimic si pe de alta parte , cand am ocazia mai fac cate un experiment pe pielea mea , ca meseria se mai completeaza si cu experimente ! :D
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR