Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Schimbare matca.....

Mesajde Razvan » 09 Aug 2012, 15:57

Sa traiti,

Am rugamintea de ma laumuri intr-o problema,pe data de 03.08.2012 am incercat sa schimb matca la o familie (8 rame = 3 puiet+miere /pastura). dupa masa pe la orele 16:30 am scos matca batrana si am inchis lada.Am asteptat in jur de 4 ore jumare si am introdus cusca cu noua matca imperecheata cu albinele insotitoare pe o rama din mijlocului cuibului aproape de speteaza superioara.
Pe data de 07.08.2012( la 5 zile de la introducere) m-am dus sa vad ce si cum,MATCA era eliberata si alergata de albine, se catarau pe ea o ingramdeau , am zis ca incerca sa o sufoce si am incercat sa o scot dar am scapat-o si-a luat zborul :shock: (noroc ca am tinut baba in alta colivie acum sper sa o accepte).....
Am gresit scotand matca? daca au eliberato si nu o acceptau o omorau mai repede?
Mentionez ca la alte fam. au acceptat fara prea mari probleme da erau orfane cu doua zile inainte de a introduce macile .
Am fost sfatuit sa introduc matca noua dupa 5-6 ore de la orfanizare, dar sa nu depsesc 6 ore sanse de acceptare mari :?:
Omnia mea mecum porto
Razvan

Re: Schimbare matca.....

Mesajde clabescu.marius » 09 Aug 2012, 17:18

Salut,
Eu zic ca daca vroiau sa o omoare aveau timp destul 5 zile deoarece mai mult ca sigur au papat ce ai pus tu in cusca cu matca(serbet sau putina turtita).Ma gandesc ca poate te-ai speriat cam repede,si poate doar vroiau sa o curete.
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde Razvan » 10 Aug 2012, 15:53

Salut Marius,

Da de asta m-ie frica, ca m-am speriat ca fata mare,dar....o trecem la experiente.
Omnia mea mecum porto
Razvan

Mesajde Razvan » 12 Sep 2012, 10:28

Salut v-a mai bazzi cu o intrebare,
Fam care nu accepta matca s-a bezmeticit, in cursul zilei de ieri 11.09.2012 am scuturat toata albina in lada iam dat 3 rame gol-golute,si le-am inchis.
in data de 13.09.2012 voi primi o matca impercheata, ce am de gand sa fac, sa scutur iar albina(ce-o mai ramne) in lada noua peste 3-4 rame cu miere si pastura dupa ce s-or linisti as vrea sa introduc matca in colivie pe seara(operatiunea de scuturare/schimbare lada s-a o fac dupa masa ore 15/16).
E cam tarziu pt. asfel de operatiuni? mai pot ajuta cu puiet dupa ce vad ca accepta matca...astept un sfat doua...
Omnia mea mecum porto
Razvan

Mesajde teinegru64 » 12 Sep 2012, 11:35

Ma ,tu stii meserie....dar sa incerci sa salvezi un bezmetic la aceasta data....se merita daca... il vinzi unui pinguin care a auzit de CCD.
PS.
Puietul de care vorbesti a vazut lapte praf?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Razvan » 12 Sep 2012, 11:47

a vazut laptic oleaca :))
Omnia mea mecum porto
Razvan

Mesajde ciptheman » 12 Sep 2012, 20:48

atunci e bai,cea mai buna introducere pentru o matca e cu colivia capac, am experimentat pe pielea mea toate tipurile de introducere dar asta a dat cele mai bune rezultate.
ciptheman

Mesajde Elis Achim » 12 Sep 2012, 22:22

Daca nu ai altcv ce sa faci trebuie sa executi si aceasta operatiune...decat sa vezi cum moare in fata ta.... :(
Dar deja e frig noaptea si trebuie stranse cat mai bn iar o matca noua ar dori sa depuna oua multe si sa munceasca nu sa stea... Acum alte solutii nu prea sunt :shock: Noroc sa ai ;) :!:
,,Albina este una dintre cele mai intelepte insecte. Daca o respecti ea nu te va trada...'' (Johan Menos)
Elis Achim

Mesajde Razvan » 13 Sep 2012, 09:19

Salut,

Ciptheman/Razvan
++++++++++++++++++++
atunci e bai,cea mai buna introducere pentru o matca e cu colivia capac, am experimentat pe pielea mea toate tipurile de introducere dar asta a dat cele mai bune rezultate.
++++++++++++++++++++
Care e baiul? ca le-am dat putin lapte praf (turta zahar75-80% si 25-20% apte praf pt vitei) min /max 200 g per fam.vedeam io ca nu aduc polen si m-am apucat sa le dau turta, asta pe jumate lui aug.

Elis Achim,
Multam de urari.(ca sigur am nevoie si de mulllt noroc)
Acum daca tot am intrat in hora trebe sa joc chiar daca nu stiu jocul,matca mi-a venit azi de dim.dupa masa ma apuc de operatiunea"Reanimare FA".sper sa reusesc.
Omnia mea mecum porto
Razvan

Mesajde Elis Achim » 13 Sep 2012, 21:33

Dupa operatiune te rog sa ne scrii sa vedem ce se intampla ...
Daca ai avut putin NOROC sau nu... :lol: :lol:
,,Albina este una dintre cele mai intelepte insecte. Daca o respecti ea nu te va trada...'' (Johan Menos)
Elis Achim

Mesajde Razvan » 18 Sep 2012, 10:01

Au acceptat matca,(sau cel putin au eliberat-o si se plimba pe faguri), am aruncat aseara un ochi.
Am pus 350-400 ml sirop si o turta zahar+lapte praf.Sper ca pana joi sa fie totul bine.
Omnia mea mecum porto
Razvan

Mesajde CORNEL V. » 19 Sep 2012, 20:53

Daca se plimba pe faguri e de bine :)
CORNEL V.

Mesajde jenica67 » 19 Sep 2012, 22:05

Nu trebuia sa bazai stupul, cel putin o saptamana, dupa ce ai introdus matca. Lasa-l sa se organizeze si uita-te la urdinis, daca au activitate si aduc polen. Daca da, lasa-le in pace, inca o saptamana. Eventual da-le sirop, dar fara sa umbli, decat strictul necesar, sa introduci o punga cu sirop.
jenica67

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR