Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puterea roiurilor

Mesajde gabi bee » 26 Iul 2011, 21:38

le-as fi bagat eu cate o rama cladita la ouat dar de unde ? am aranjat totusi cuibul in asa fel incat sa aiba fiecare cel putin jumatate de rama 1/1 cu celule goale in cuib , dar mai departe nu stiu cum o sa mai deblochez ca nu am nici centrifuga sa mai extrag vreo cateva rame sa fac loc de ouat . mai vedem ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde liviu1965 » 27 Iul 2011, 08:14

victor s scrie:faci ce faci si mai arunci cate o provocare... :lol:
in privinta ramelor, nu cred ca vei putea vreodata sa ai grija de ele asa cum o fac albinutzele. sfatul meu ar fi sa le pastrezi in cuib, iar cand va veni momentul sa restrangi, cele ce nu-ti convin cum sunt construite sau cata miere au in celule, o sa le dai dupa diagragma dupa ce le-ai zgariat cu furculita de descapacit.
toata mierea din ele va fi carata in cuib.
nu cred ca vrei sa vezi cam ce poate sa faca gaselnita in frumusetile tale de rame !
maine sunt la extras... ;)

Victor , rogumite, pune si tu o poza cu rezultatul muncii unei gaselnite.
Sau un link, ceva...
liviu1965

Mesajde victor s » 27 Iul 2011, 15:05

am sa postez cateva poze, nu sunt ale mele, ci ele au fost postate de catre Alecs. pe vechiul format al Stuparitului.
sper sa nu avem parte vreodata de asa ceva !
Fişiere ataşate
ok_129068.jpg
ok_129071.jpg
ok_129065.jpg
victor s

Mesajde liviu1965 » 27 Iul 2011, 20:31

Dumnezeule mare, e ........
Merci de poze
Stau linistit , insaemna ca ce am eu e urechelnita.
Inca o data multumesc
liviu1965

Mesajde gabi bee » 07 Aug 2011, 22:39

se apropie perioada de iernare si recunosc ca am emotii cu gandul la cum o sa bag albinele in iarna , cum sa le pregatesc si mai ales de cum o sa iasa , ca aici e baiul . nu stiu prea bine cum sa apreciez acum puterea roiurilor mele dar se zice ca daca ai acum sa zicem 3 rame cu puiet bagi roiul in iarna pe 3 intervale . tot asa se spune ca daca eclozeaza o rama cu puiet completa umple 3 rame cu albina deci la 3 rame complete cu puiet ar trebui teoretic sa fie 9 rame cu albina . bineinteles ca nu imi fac iluzii cu cele 9 rame pt ca nu are cum sa fie asa dar mi-ar prinde bine daca m-ati lamuri si pe mine in privinta asta .intra albina care ajunge la 01 septembrie in iarna ,dat fiind ca uzura de acum este mult mai mica ? pot sa fac la 01 septembrie socoteala ca la albina prezenta se mai adauga si puietul prezent si sa fac o estimare corecta ? sau pot sa fac estimarea si de pe 15 august ? stiu ca sunt multe intrebari dar ca in primul an de apicultor credeti-ma ca am zeci , poate sute de intrebari la care sper ca voi gasi raspuns, cu timpul ! :?: :roll: :D
gabi bee

Mesajde ves.lucian.zabrani » 07 Aug 2011, 22:47

si eu am iernat prima data cu emotii mari iarna trecuta . sa vad cum va fi a doua iarna !!!
importante sunt tratamentele si mancarea . daca crezi ca nu au miere destula baga fara mila sirop de zahar , sa fii linistit !!!
etansare buna intre cuib si podisor , sita la maxim deschisa ( scoasa afara cu totul ) . care va sa zica- iernat in fundul gol !!!
polistiren in podisor am pus pentru ca asa am crezut ca este bine !!!
nici o grija !!! eu asa am iernat si cu greu am reusit sa ies cu ei din iarna .
la mine etansarea a fost in regula , tratamentele au fost facute , problema a fost ca nu am apreciat bine cata miere au !!!
invatam tot timpul Gabi !!!
fii sanatos !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Adi Hodis » 08 Aug 2011, 00:38

gabi bee scrie:se apropie perioada de iernare si recunosc ca am emotii cu gandul la cum o sa bag albinele in iarna , cum sa le pregatesc si mai ales de cum o sa iasa , ca aici e baiul . ...

Mai Gabi da´ cu ce stimulezi de pomenesti de uzura ? ... cu sirop din zahar, asa neinvertit ?. :? :?
Uite bre, cate rame cu puiet ai la 01 aug. atita albina vei avea ( ar trebui ) sa ai la 01 martie.
Calculul ala cu o rama cu puiet umple alte 3 rame cu albine ( 3 rame umple 9 ), e valabil in cursul sesonului activ, pt. ca cuibul nu este ocupat si cu rezervele de iernat ... dar de acum incolo, ponta merge regresiv, implicit si natalitatea iar mortalitatea continua ... zic de mortalitatea naturala ( nu te speria ).
Deci sa te astepti la albina in functie de cat puiet poate sa creasca ... si de cum vei proceda tu, ca vad ca vrei sa le incurci rau ... basca te mai sfatuieste si Lucian sa le dai sirop la greu, sa fii sigur ... ca le-ai incurcat.

@Lucian, tu asa faci ? :? ... si esti ferm convins ca e cel mai bine pt. colonie/ii ? :roll:
ves.lucian.zabrani scrie: ...
importante sunt tratamentele si mancarea . daca crezi ca nu au miere destula baga fara mila sirop de zahar , sa fii linistit !!!
...

Na, Gabi ... sa fii linistit
jenica67 scrie:Nu cred ca trebuie sa astepti, sa treaca floarea soarelui. Poti sa incepi de acum, si de pe la 10 august poti sa bagi, cat pot duce intr-o noapte. Daca pot 1 l sau 2 l, atata sa le dai. Pana pe 20 august sa aiba deja proviziile asigurate....

Asa mai stupari invatzatzi ... dati-le fara mila, fara numar ... ca o fi bine, ca o fi rau, treaba lor ... mai ales cum o scot la capat. :roll:

PS
Gabi
Vezi ca ti-am promis ceva, dar cu o conditie ... vad ca nu tii cont ... no problem dar intzelegerea cade.

Au mai zis si altii ... " ma, tu crezi ca incepatorul asculta de ce si cum al sfatuiesti ? ... pina nu da cu capu-n grinda, nu ... ca asa-i el, mai dashtept "
Acum zic si eu ca ei ...
Sa fie sanatoase albinele ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 08 Aug 2011, 08:08

deci adi , sunt incepator rau dar nu sunt si tampit sa aplic la albinele mele tot ce se scrie pe forum ci compar cele scrise si vad care e cea mai buna varianta plus ca mai citesc si prin carti . ca drept dovada ca nu m-am apucat sa bag sirop de completare in august ci asa cum ai spus si tu e devreme si se blocheaza cuibul si chiar asa este . cartile la fel recomanda completarea cu sirop pana in 15 august dar se refera la siropul neinvertit care uzeaza albina iar de aici pot sa trag concluzia ca albina care iese dupa 15 august are sanse sa intre in iarna . ma insel ? eu am facut sambata 8 litri de sirop invertit [ dupa nea gica ] si de data asta mi-a iesit la marele fix si tot de sambata am inceput stimularea cu cate un ulucel de 250 ml pe care o sa il dau la 3 zile timp de 18 zile , deci 6 stimulari iar de completare nu-mi bat capul pana la 01 septembrie cel putin , fiindca acum cu siropul invertit se pot face completari si atunci .
p.s. despre intelegere , hai sa o lasam ca nu a fost una perfectata si e mai bine asa . daca ma mai poti ajuta cu cate un sfat , doua , atunci cand vezi ca am nevoie o sa fiu f multumit . multa sanatate si albine sanatoase ! :P :D
gabi bee

Mesajde victor s » 08 Aug 2011, 14:25

gabi, pentru ca toata treaba sa fie ok, roaga-l pe adi hodis sa mai posteze o data cantitatile de miere necesare unei colonii sau roi pentru a trece cu bine iarna. si daca ar putea, mai ales pe perioade...adica, un roi sau o familie de albine, nu are un consum constant de miere, ci in decembrie mananca mai putin ca in ianuarie, iar in februarie mai mult ca in ianuarie. nu de alta, dar eu le aveam dar au fost sterse din calculator si nu vreau sa te invat cine stie ce prostii... ;)
toate cele bune!
victor s

Mesajde jenica67 » 08 Aug 2011, 15:06

gabi, pentru ca toata treaba sa fie si mai ok, roaga-l pe adi hodis sa iti spuna si pana la ce data, trebuie terminate completarile cu provizii, pentru iarna.
jenica67

Mesajde liviu1965 » 08 Aug 2011, 15:08

Interesant............ de aflat
liviu1965

Mesajde Adi Hodis » 08 Aug 2011, 16:20

:|
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde andrei_calinescu » 08 Aug 2011, 16:49

gabi bee scrie:deci adi , sunt incepator rau dar nu sunt si tampit sa aplic la albinele mele tot ce se scrie pe forum ci compar cele scrise si vad care e cea mai buna varianta plus ca mai citesc si prin carti . ca drept dovada ca nu m-am apucat sa bag sirop de completare in august ci asa cum ai spus si tu e devreme si se blocheaza cuibul si chiar asa este . cartile la fel recomanda completarea cu sirop pana in 15 august dar se refera la siropul neinvertit care uzeaza albina iar de aici pot sa trag concluzia ca albina care iese dupa 15 august are sanse sa intre in iarna . ma insel ? eu am facut sambata 8 litri de sirop invertit [ dupa nea gica ] si de data asta mi-a iesit la marele fix si tot de sambata am inceput stimularea cu cate un ulucel de 250 ml pe care o sa il dau la 3 zile timp de 18 zile , deci 6 stimulari iar de completare nu-mi bat capul pana la 01 septembrie cel putin , fiindca acum cu siropul invertit se pot face completari si atunci .
p.s. despre intelegere , hai sa o lasam ca nu a fost una perfectata si e mai bine asa . daca ma mai poti ajuta cu cate un sfat , doua , atunci cand vezi ca am nevoie o sa fiu f multumit . multa sanatate si albine sanatoase ! :P :D

Salut Gabi, calculeaza si tu groso-modo 10 kg miere/1 Kg albine. Totule e discutabil insa, depinzand de iarna in curs, varsta matcii, organizarea cuibului.
Chiar daca ai 15 kg miere in stup dar cuibul e aranjat deficitar, poti avea mortalitate.
Deci nu numai cantitatea de miere e importanta ci si modul de asezare a ramelor cu miere si cuibului in general, eficacitatea tratamentelor, prezenta si dinamica matcii.
Ca doar vorbim de pregatirea iernatului in cazul asta.
Si mai ales prezenta unui ghem de 1,5 kg albina la sfarsitul lui septembrie(in cazul roiurilor).
andrei_calinescu

Mesajde gabi bee » 08 Aug 2011, 19:06

deci in cazul meu in care o sa iernez roiurile , sper pe 5 rame , cam cata miere trebuie sa aiba in cuib ca sa le ajunga pana in martie -aprilie si care e cantitatea minima ce le-ar ajunge sa zicem pana in februarie cand la nevoie pot sa intervin cu ceva hrana ? daca socotim mierea de pe cele 5 rame inseamna 7kg ramele marginase pline cu miere plus cca 5 kg in coronitele celorlalte 3 rame deci in total vreo 12 kg . asta in cazul fericit .
adi , tot la tine ajungem cu intrebarile sau la oricine vrea sa ne invete si pe noi incepatorii ! :roll: :D
si inca ceva : 1,5 kg ghem de albina , cate intervale de iernare inseamna ? :roll: :P
gabi bee

Mesajde gabi bee » 08 Aug 2011, 23:10

si eu care credeam ca ma pot baza pe raspunsurile celor cu experienta . nu stiu ce sa mai cred dar chestia asta ma face sa trec prin 2 stari , una de suparare si a doua de ambitie . :D
gabi bee

Mesajde jenica67 » 08 Aug 2011, 23:33

UIte iti mai spun eu din vagile cunostiinte, desi poate o sa mai fiu citat ca gresesc. Eu stiu ca un fagure este ocupat de cca 300g de albine, adica vre-o 3000 de doamne. Deci 1500 g, ar da cam 5 rame de albine. Dar tu trebuie sa socoti mierea de pe astea 5 rame (nu trebuie sa o socoti ca Pristanda steagurile, ca asa am inteles eu), cu care vei ierna si placate cu o diafragma etansa (atentie etanse mai ales sus, ca sa nu piarda caldura), eventual dublata de o bucata de polestiren, invelit in hartie. Acum ca sa vezi cate rame ocupa roiul, cel mai usor, cand da frigul, deschizi intr-o dimineata stupul si vezi pe cat e rame este intins ghemul. Cu cat il ti mai strans, consumul este mai mic, si pleaca mai bine in primavara. Cartile de specialitate dau cantitatea minima de miere de 12 kg, dar indicat este de 18-20kg. Nu trebuie sa socoti, ca daca roiul este mai mic, consuma mai putin, ci din contra mai mult, ca fiind mai putine albine, vor consuma mai mult pentru a mentine temperatura in stup. Si inca o idee importanta, cantitatea aceasta de miere trebuie sa existe in stup, la 1 octombrie. Cam astea sunt cunostiintele mele si cu care sper ca pot sa te ajut.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR