Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cand sa ma apuc de apicultura

Mesajde carlitos » 13 Sep 2012, 12:15

Buna tuturor,

Cred ca sunt cea mai nou pe acest forum si nu sunt nici macar incepatoare pentru ca inca nu am inceput nimic, in acest moment studiez terenul intrucat consider ca inainte sa te apuci de ceva trebuie sa te documentezi putin ; nu vreau sa scriu pagini intregi de ce vreau sa ma apuc de acest domeniu, vreau si punct insa va rog pe voi sa ma sfatuiti cand ar fi mai bine sa ma apuc. Eu m-am gandit ca in aceasta toamna(cel tarziu pana la sfarsitul lunii Septembrie) sigur trebuie sa incep cu 2 pana la 5 familii pentru a vedea cum se desfasoara activitatea de iarna care mi se parea cea mai dificila insa nefiind familiarizata oare este bine sa fac acest pas acum sau sa astept primavara ?
Sunt din Prahova insa nu cunosc pe nimeni care m-ar putea ajuta sa achizitionez niste familii sanatoase (mi-ar fi placut foarte mult sa ma pot duce in vizitia la diversi oameni si sa fac putina practica) cara sa reziste iarna la un neinitiat si de aceea ma gandesc ca o sa am ceva probleme daca le achizitionez de acum(sunt si dispusa sa-mi asum riscuri).Daca astept pana la primavara din cate am citit, nu stiu cine mai este dispus sa-ti vanda primavara familia iesita din iarna.

Astept o parere de la voi.
carlitos

Re: Cand sa ma apuc de apicultura

Mesajde Dila Daniel » 13 Sep 2012, 12:18

Bun venit carlitos(sau Carla?)
Sfatul meu personal ar fi sa astepti primavara.
...pana atunci mai ai ceva timp de teorie,care te va ajuta.
Si vei cunoaste aici pe forum si prahoveni dornici si capabili sa te ajute
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde arnautu valentin » 13 Sep 2012, 12:18

ma prietene pute prahova de stupari si tu nu ai gasit unu sa tzi dea un sfat?bafta multa!sa te apici de stupi i tzi tre bani bani si curaj!
adi1574
arnautu valentin

Mesajde Jean Valjean » 13 Sep 2012, 12:24

Ai rabdare pana la primavara. E cel mai bun sfat pe care ti-l pot da, desi nu sunt "meserias".
Stiu ca e greu, exact acum un an ma hotarasem si eu sa-mi iau stupi si a fost cea mai lunga iarna pentru mine.
Daca astepti pana la primvara, iti faci un bine si tie si albinelor.

P.S. Cred ca e fata (sau femeie).
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 13 Sep 2012, 12:34

Daca tot ai bani, cumpara-ti materialele, stupii, citeste tot ce prinzi, iar albinele cumpara-le in aprilie!
Inainte de toate insa, citeste si aprofundeaza, ca sa te poti hotara ce stupi sa cumperi in functie de ce vrei sa faci. Probabil stationar. Sa ai la indemana cunostintele si materialele, nu sa umblii atunci disperata dupa masca, afumator, varachet sau rame si faguri, ori mai rau...sa n-ai o lada libera pentru vre-un roi sau sa nu stii cum sa-l iei.
Albinele se cumpara in aprilie, mai ales daca esti incepator! Asa ai risc minim si profit maxim.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde bostina constantin » 13 Sep 2012, 13:19

Bine ai venit pe forum Carl!! Alegerea e buna, dar sa fii pregatit si de intepaturi, casa-i in albinarit ;)

Respecta sfaturile celor care au postat inaintea mea, chiar daca unele nu le intelegi acum, si vei avea de castigat.
Si eu sunt incepator, am inceput in 2010 [a doua oara dupa ce am gasit forumul Stuparitul si l-am ,,devorat''] cu un roi din pom, un roi cadou, acum am 10 roi bunisori, la care se mai adauga 3 roi primiti dupa decesul stapanului, total 13 [numar cu noroc] :lol:
Sfatul meu e sa nu investesti multi bani in familii de albine ci prima data in recuzita cum au spus si seniorii care au postat mai sus.
Totus, daca as fii in locul tau, mi-as cumpara o familie sau un roi bun, as tine legatura telefonica cu un coleg forumist[daca nu il poti aduce langa tine] cand il cumperi. Si vorba unui clasic in viata [Janese] inplica-te. ;)
Succes!!
bostina constantin

Mesajde aliuta2000 » 13 Sep 2012, 18:20

pot sa fiu pislog sa rept sfaturile , dar CLAR la primavara sa cumperi albinele , nu acum.
Pana atunci documenteaza-te la greu , cumpara toate cele necesare, echipamentul minim si lazile /ramele etc ...
Ai timp sa cauti totul si sa platesti ceva mai putin cand te pregatesti din timp+ avantajul de a te documenta .
Bafta multa
A.D.
aliuta2000

Mesajde arnautu valentin » 13 Sep 2012, 18:26

ma daca l cumperi acu stupul ori stupii...de la om serios pana la primavara nu tzi trebuie dacat 2 turte a cate un kg!acu e 250lei...300 la primavara e 400 pana 5 600!
adi1574
arnautu valentin

Mesajde arnautu valentin » 13 Sep 2012, 18:33

arnautu valentin scrie:ma daca l cumperi acu stupul ori stupii...de la om serios pana la primavara nu tzi trebuie dacat 2 turte a cate un kg!acu e 250lei...300 la primavara e 400 pana 5 600!

da vezi si tu ca in ph sunt 10 15 asociatzii si 10 magazine cu profil apicol....
adi1574
arnautu valentin

Mesajde Dragos2006 » 13 Sep 2012, 18:37

Cand te prinde cu adevarat microbul nu mai tii cont ca e toamna sau primavara , iarna sau vara . Pur si simplu te apuci de munca . Sfat din batrani : iti cumperi acum doua familii de albine te asiguri ca sunt sanatoase si au suficiente rezerve de hrana si te apuci de treaba . Daca este sa ai viitor in stuparie familiile vor supravietui peste iarna iar satisfactia ta va fi maxima in primavara.
Exemplul meu : la inceputul lui august cand se restrange cresterea reginelor eu am vazut un model interesant de nucleu de imperechere regine , mi-a placut si am trecut la treaba chiar daca sezonul era la sfarsit . chiar daca pierd tot materialul biologic peste iarna voi ramane cu experienta care va fi nepretuita in primavara.
Chestia cu primavara ca ai riscuri mai mici e chestie tipic romaneasca gen : CAZI PARA MALAIATA IN GURA LUI NATAFLEATA .
VREI CU ADEVARAT SA FACI APICULTURA , TRECI IMEDIAT LA TREABA , ORICE INCEPUT ESTE GREU !

PS. Chiar daca este primavara , poate fi si familia lui peste prajit, daca intra pe mana cuiva care nu are chemare spre apicultura oricum nu va supravietui(colonia de albine).
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Dila Daniel » 13 Sep 2012, 18:46

Dragos2006 scrie:...
Chestia cu primavara ca ai riscuri mai mici e chestie tipic romaneasca gen : CAZI PARA MALAIATA IN GURA LUI NATAFLEATA .
...

poate sa fie si gen:un om destept,invata din greselile altora... :)
Tu Dragos,pe care gen ai mers de ai inceput apicultura primavara?

...si exemplul tau,este total neavenit.
Tu compari experientza ta si baza materiala care iti permite sa faci experimente chiar si toamna cu a lui/a ei?
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde arnautu valentin » 13 Sep 2012, 18:55

ma prahovene..am vazut ca vrei sa capetzi si experentza...uite ce tzi propun...incepi prg luni la 9 si termini la 3!mananci la mine...pauza 1 ora...si capetzi cata experentza vrei!i tzi platesc si microbuzul!daca te vaz ca vrei poate zi dau si 2 3 cutii cu albine!in pauza de o oras nu faci nani...mananci si apoi lectura!
adi1574
arnautu valentin

Mesajde Dragos2006 » 13 Sep 2012, 19:05

Pana nu sunt banii tai in joc nu capeti nici o experienta valoroasa pentru tine. E o diferenta de la cer la pamant intre a munci la altul si a munci in investitia ta.
Daca muncesti la altul si furtisagul omoara azi 5 familii de albine ti se rupe in paispe ca doar nu sunt banii tai in joc . dar sa-ti moara tie 5 familii de albine , nu mai somn noaptea .
la fel cu plecatul in pastoral , esti la patron nu ai nici o grija unde ajung stupii , dar daca sunt stupii tai , mai ai somn ???

In cazul de fata daca cumpara acum doua colonii de albine , ce risca ??? doua regine si doua kg. de albine ? sau 800 de lei ? ca doar doagele si ramele oricum iti raman.
Dragos2006

Mesajde Dila Daniel » 13 Sep 2012, 19:10

deacord,dar de ce sa riste acum?...
Si daca ii ia acum,gata pregatiti,ce experienta castiga ca se uita la ei in curte si astepta primavara?
Singurul avantaj,ar fi ca ii ia mai ieftin.Insa daca nu are garantia ca ia ce trebuie,se merita riscul?
Incearca sa te intorci in timp,cand nici noi nu stiam ce este si ce contine o rama din stup.
Oricum decizia ii apartine,noi ne dam cu parerea cum ne-a rugat.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde aliuta2000 » 13 Sep 2012, 19:13

Oameni buni.... o vorba din batrani spune : "Iarna nu-i ca vara!"
tinand cont ca nu a avut de a face cu albinele in trecut si nu poseda experienta , "toamna nu e la fel ca Pirmavara" in primavara are caldua in fata , pe cand o are in spate , Primavare incep florile toamna vine inghetul incet incet ... etc
idee e ca in primavara poate sa fie un pic mai scumpe albinele , pentru ca in fata urmeaza un sezon de cules si dezvoltare , pe cand toamna tocmai s-a terminat .
Nu fa greasa la iti cumperi acum albinele , pentru ca oamenii aceia care sa iti dea un stup care sa necesite doar liniste peste iarna si 1-2 turte prin februarie , sunt putini.
deci Primavara e sfanta si pana atunci ai timp de documentare + sa iti aduni usurel echipamente
Dragos arata-mi mie un om care imi da o familie de albine acum cu 15 Kg miere care sa treaca cu brio iarna in 300 ron
la 300 ron anuntul suna asa roi pe 5 rame !!!!din care mai mult ca sigur ai doar 3 intervale de albina in cazul cel mai favorabil si nu mai mult de 3-4 Kg miere (in mare parte din sirop de zahar sau alti stimulenti), asa ca las-o balta ....cu acum
cu experienta te contrazi ... ce inveti ramane invatat
A.D.
aliuta2000

Mesajde Dragos2006 » 13 Sep 2012, 19:19

Nea Nicu Damian m-a invatat o vorba : ia doi oameni pe unul tine-l acasa iar pe al doilea il duci in aula unui facultati langa studenti chiar daca probabil e analfabet ca primul . Dupa un an de zile sigur cel care a stat in facultate devine mult mai destept decat primul numai pentru simplu fapt ca a stat in preasma unor oameni rasariti . La fel si in apicultura un om care sta in preajma stupilor sigur va acumula mai multa experiena decat unul care casca gura pe ici colo.
Dragos2006

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR