Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

intrebare

Mesajde vali.anghel » 14 Sep 2012, 20:27

Pentru ca nu este destula hrana in stupi pentru iarna, am hotarat sa le dau din mierea ce am extras-o in vara. Mierea este de floarea soarelui si am observat ca s-a cam zaharisit (are granule de prin ea). Dauneaza cumva albinelor sau sa continui sa le dau? Multumesc!
vali.anghel

Re: intrebare

Mesajde CORNEL V. » 14 Sep 2012, 20:35

CORNEL V.

Mesajde BadMarCos » 14 Sep 2012, 20:44

Salutam. Din mica mea experienta nu este asa de indicat a se ierna familia pe miere de florea soarelui......este ca si cum ai manca numai carne de porc tot timpul...uzeaza foarte mult albina. Eu pun miere de floare sau rapita in primavara (febr.,mart.), dar asa cum am spus am experienta foarte putina asa ca daca este cineva care se pricepe cu adevarat nu ar strica un raspuns ferm. Cu bine.
BadMarCos

Mesajde cobi » 15 Sep 2012, 12:34

vali.anghel scrie:Pentru ca nu este destula hrana in stupi pentru iarna, am hotarat sa le dau din mierea ce am extras-o in vara. Mierea este de floarea soarelui si am observat ca s-a cam zaharisit (are granule de prin ea). Dauneaza cumva albinelor sau sa continui sa le dau? Multumesc!

Salut Vali,

Ce inseamna ca nu este destula hrana in stupi?

Ar mai trebui pana in 30-40%? Daca este asa, eu zic ca merge; altfel nu stiu cum este, ca n-am avut, iar miere de floarea soarelui am bagat si in februarie la unii ( in punga) si n-am avut probleme.
cobi

Mesajde tiby visan » 15 Sep 2012, 19:58

SALUT, eu nu am iernat pe asa ceva nu ca nu as vrea dar nu am miere de floarea soarelui si cred ca atita timp cit albinele o culeg si o depoziteaza in stupi(cuib) nu vad de ce n-ar fi buna nu cred ca s-ar aduce-n cuib ce nu este bun cele care traesc in scorburi de copaci s-au in alte gauri de stinca cine le mai selecteaza hrana pentru iarna ce zici?
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde leomitica » 15 Sep 2012, 20:25

Mierea adusa de albina din floare e cea mai buna pt iernat. Nu conteaza floarea, miere sa fie, caci nu poate fi comparata cu zaharul sau alti inlocuitori care ar fi considerati putin mai naturali decat acesta. Daca cea de f.s. are ceva cristale ,acele cristale vor ramane, aproape sigur, in hranitor.
leomitica

Mesajde vali.anghel » 16 Sep 2012, 12:21

Va multumesc la toti pentru interventii. Initial intrebarea mea se referea la faptul ca mierea este zaharisita, nu ca este de floarea soarelui ;) . Sper sa nu le dauneze cea de floarea soarelui (alta nu am) si sa le scot cu bine din iarna tinand cont ca este primul meu an.
vali.anghel

Mesajde tiby visan » 16 Sep 2012, 17:21

Fara grija nu dauneaza dar mai diluiazo cu niste ceai si o sa iesi cu bine din iarna si eventual pina nu se lasa frigul punele si vro 4-500g turta sus pe rame eu asa fac si stau fara grij pina in ian. feb. cind le mai dau un rind de turta si n-am avut nici o pierdere niciodata.sa auzim de bine.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde glaliona » 16 Sep 2012, 17:27

Am iernat pe miere de FS si nu am avut probleme ,am iesit cu toti stupii in primavara.Problema este ca raman cristalele pe fundul stupului .Totusi cel mai important este sa ai familii puternice cu rezerve suficiente.
glaliona

Mesajde paul » 16 Sep 2012, 17:29

tiby visan scrie:punele si vro 4-500g turta sus pe rame eu asa fac si stau fara grij pina in ian. feb. cind le mai dau un rind de turta si n-am avut nici o pierdere niciodata.sa auzim de bine.

Pai , ce rost mai are sa le puna si miere daca ... le da turta :?:
Auzi mai Vali ... varianta benga ... vinde mierea si cumpara turte , bagi de vreo 2-3 ori si ... au inflorit ghioceii :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cipry74 » 16 Sep 2012, 20:45

paul scrie:
tiby visan scrie:punele si vro 4-500g turta sus pe rame eu asa fac si stau fara grij pina in ian. feb. cind le mai dau un rind de turta si n-am avut nici o pierdere niciodata.sa auzim de bine.

Pai , ce rost mai are sa le puna si miere daca ... le da turta :?:
Auzi mai Vali ... varianta benga ... vinde mierea si cumpara turte , bagi de vreo 2-3 ori si ... au inflorit ghioceii :oops:

Mai ..Paul la aproape 2000 de raspunsuri nu stii inca , ca stupii daca nu au undeva la 50% papa in rame si suplimentezi cu turte nu trec iarna.......Iarta-ma de implicare dar din alea 2000 de raspunsuri ai multe care nu povatuiesc de bine..Nu te supara e decat o parere...una singura
cipry74

Mesajde paul » 17 Sep 2012, 21:28

Mai Cipry , daca tot imi numeri mie raspunsurile , mare parte gresite , ai fi observat ca am un stil ... mai glumet ;) Asta ca sa nu o dau ironic ... din barda ! Vezi ca raspunsul pe care l-am dat era ... ironie , la ceea ce a spus colegul cu turta :evil:
Daca mai si citeai din ce-am scris, observai probabil ca sunt adeptul completarii cu sirop a tuturor ramelor pe care ierneaza ... din leat in leat :!: Asta asa ... ca greseala :oops:
Vad ca multi ati dat in boala ... numaratului !!! Eu zic sa lasi numerologia la o parte si sa incerci sa patrunzi sensul unor postari ... Dup'-aia sa emiti judecati de valoare :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde csaa » 19 Sep 2012, 20:00

Imi cer scuze daca sunt prea pueril, dar imi puteti explica cum identific mirea de mana? Si tot atat de important, cum o extrag daca pe aceiasi rama este si mire buna si miere de mana?
Albinele mele fac in perioada asta miere din struguri, sau mai bine zis din struguri zdrobiti pentru vin (ca altfel nu imi explic frenezia care le-a apucat). Din cate am citit la voi, mierea asta nu ar fi chiar buna pentru albine.
csaa

Mesajde nae » 19 Sep 2012, 22:28

csaa scrie:Imi cer scuze daca sunt prea pueril, dar imi puteti explica cum identific mirea de mana? Si tot atat de important, cum o extrag daca pe aceiasi rama este si mire buna si miere de mana?
Albinele mele fac in perioada asta miere din struguri, sau mai bine zis din struguri zdrobiti pentru vin (ca altfel nu imi explic frenezia care le-a apucat). Din cate am citit la voi, mierea asta nu ar fi chiar buna pentru albine.

Sunt metode explicate in carti -cu lapte de var ... ; pe seceta asta sa faci miere de mana putin probabil ,eu merg la munte de 4 ani ,anul acesta am coborat cu zmeura si tei - mana NU ; foioasele nu cred sa fi dat ceva ,probabil nici la anul n-o sa fie (fiind seceta nu s-au dezvoltat coloniile de matci pt anul viitor ).
Cantitatea de must recoltata din struguri zdrobiti e mica ,intra repede in fermentatie - fiind cald (si nu-l mai recolteaza ),baga matale sirop de ''calitate '' + protofil+apicomplex si vor refuza mustul care nu are mai mult de 20 % zahar - ca e seceta ,altfel 14-16 % .
nae

Mesajde csaa » 20 Sep 2012, 16:34

nae scrie:Sunt metode explicate in carti -cu lapte de var ... .

Sunt metode explcate in carti pentru ce?
Sirop le-am bagat, mai putin protofil si apicomplex dar daca e nevoie le bag.
csaa

Mesajde nae » 20 Sep 2012, 17:09

Pt identificarea mierii de mana ,intrebarea dv .
nae

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR