Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pagina lui Catalin_vl

Mesajde FLORINELU » 13 Sep 2012, 20:30

decat sa faci tratamentl de 4 ori si prost,mai bine de 2 ori si foarte bine.
tu fa media.
FLORINELU

Mesajde catalin_vl » 13 Sep 2012, 20:35

Florinelu.. tu nu m-ai inteles pe mine.
eu intreb daca le dauneaza un al 4-lea tratament, sau ce intelegi tu prin a face bine tratamentu....dezvolta ca sunt curios si poate mai invat ceva.
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde FLORINELU » 13 Sep 2012, 21:04

deci,in toate cartile de apicultura scrie ca se fac 3 tratamente antivarooa primavara devreme cand temp.exterioara este peste 10-12 gr. la interval de 7 zile unul de altul si 3 toamna tot la 7 zile,dar in asa fel ca la ultimul sa nu mai fie puiet pe rame(banuiesti de ce) eu asa fac de 15 ani si nu am avut probleme cu varooa.

si acum iti spun un banc:
la examen la fac.de medicina proful o intreaba pe absolventa ce tratament aplica unui bolnav care sufera de boala x ,studenta spune medicamentul,si cum il administrezi?,cate 4 picaturi.ai picat examenul ne vedem la anul.studenta iese plangand,afara isi aduce aminte raspunsul corect,se intoarce si spune la prof.raspunsul corect:cate 3 picaturi. proful ii spune:ne vedem la anul,bolnavul tocmai a murit. :lol: :lol: :lol:
intelege ce vrei.
FLORINELU

Mesajde cristi_vidican » 13 Sep 2012, 21:11

Citeste pospectul Varache Forte si te vei lamuri.

Faci 2-3 fumigatii in august, apoi 2 la inceput de septembrie. Daca ai mavrirol il pui dupa 15 sept transversal peste rame. Si mai faci un fum cand stii ca nu mai ai puiet.
Daca faci asa, nu mai e nevoie sa faci primavara. Parerea mea.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde nae » 13 Sep 2012, 22:54

catalin_vl scrie:stiu ca tratamentul cu varachet de toamna se face in 3 reprize la interval de 7 zile,
dar nu se poate face si de 4 ori sau nu este bine pt albine?/????
Catalin!

Nu am prospectul in fata dar parca timpul ''de asteptare '' este 0 = poti sa le dai zilnic (nu fac ''misto'' - asteapta ) ,producatorul recomanda repetarea la 7-10 zile tinand cont de perioada de ecluzionare a puietului parazitat (21-/24 +1-2 zile ;matca n-o iau in calcul ) ,normal ca un factor extern si chimic afecteaza albina dar e un pret acceptabil .Daca faci tratamentul mai des consumi ... fara sa cresti randamentul tratamentului .
Nu ma pricep sa desenez pe PS /sa fac o schema din care ai sa vezi ca pt acoperirea celor 21 de zile trebuiesc 4 tratamente nu 3 cum recomanda institutul dar incerc literar :-in ziua cu tratamentul ai ou (o zi )___larve 7 -9 zile (paduchiosul intra inainte de capacire - corect ? ) ,daca faci 3 tratamente ii prinzi pe cei de pe larvele care au capacit ;) , ca sa-i omori pe cei care vor parazita oul-devenit larva de 7-9 zile mai trebuie un tratament .
Rationamentul ii apartine altui apicultor , eu doar achesez .
nae

Mesajde catalin_vl » 14 Sep 2012, 20:22

am inteles baieti, este prima iernare si vreau sa fiu precaut atata tot,
nu vreau sa pierd nici o albina, daramite o familie...cu respect Catalin! ;)
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde catalin_vl » 17 Sep 2012, 21:03

tinand cont ca la data asta am ouo de o zi ,
cnd este bine sa ma apuc sa fac tratamentu?
Catalin :cry:
catalin_vl

Mesajde nae » 17 Sep 2012, 21:20

Eu incep de duminica x 3 si la sfarsit de oct. - noiembrie (functie de lipsa puietului ) 1 =4 tratamente .Daca mergi pe VF .
nae

Mesajde jenica67 » 17 Sep 2012, 21:21

Daca deja ai facut 3 tratamente, asteapta pana nu mai vezi oua si puiet de nici un fel.
jenica67

Mesajde Jean Valjean » 17 Sep 2012, 22:09

nae scrie:in ziua cu tratamentul ai ou (o zi )___larve 7 -9 zile (paduchiosul intra inainte de capacire - corect ? ) ,daca faci 3 tratamente ii prinzi pe cei de pe larvele care au capacit ;) , ca sa-i omori pe cei care vor parazita oul-devenit larva de 7-9 zile mai trebuie un tratament .

Nu mi se pare bun rationamentul:
- primul tratament - omoara paduchii liberi din stup si pe cei care au intrat in celulele ce urmeaza sa fie capacite
- al doilea tratament -omoara paduchii iesiti din celulele din care a iesit puiet in ultimele 7 zile (capacite la primul tratament) si care se pregatesc acum pentru capacirea larvelor care cu o saptamana inainte erau ou de o zi
- al treilea tratament- omoara paduchii iesiti din ultimele celule cu puiet capacit, prezente la primul tratament, care acum se pregatesc sa paraziteze larvele care cu o saptamana inainte erau oua de 1 zi-doua

Al patrulea tratament nu mai este necesar deoarece, in acest moment, tot ceea ce inseamna larva si puiet capacit a fost tratat si teoretic nu ar mai terbui sa existe nici un varroa in stup.
Spun teoretic, deoarece nu e chiar asa. Eu am identificat doua cauze (pot fi mai multe):

1. - tratamentul nu este dozat cum trebuie
2 - in permanenta in stup exista generatii diferite de puiet: nu ai numai oua de 1 zi, larve de a 5-a zi si puiet capacit de 7 zile. Astfel ca a doua zi dupa tratament iese paduchele din celula care era capacita aseara si intra in celula care urmeaza sa se capaceasca maine. Asa ca pe asta l-ai ratat. Probabil de asta se spune ca doua-trei zile nu trebuie umblat in stup dupa tratament, ca sa-i mai ameteasca nitel si pe astia. La fel se intampla si peste 7 zile cand faci din nou tratament, asa ca, plecand de la acest rationament, ar trebui sa facem si al cincilea si al saselea tratament, si tot asa pana le ies ochii din cap la paduchi, dar si la albine.

Pentru paduchii astia care scapa de furcile caudine ale celor trei tratamente cu varachet se pun benzile cu mavrirol.
Asa vad eu firul logic al desfasurarii tratamentului.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Cristian IONITA » 17 Sep 2012, 22:23

ai ratat infestarea din exterior .... atat timp cat albina iese la cules o sa tot aduca si varooa .... ca deh asa-i la noi .... unii fac tratamente by the book iar altii se lasa la mila lui domane doamne .... sau inventeaza metode de tratament.

De aceea e obligatoriu sa fie facut un tratament cand nu mai exista deloc puiet si implicit albina nu mai prea mai iese
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde nae » 17 Sep 2012, 22:28

Rationamentul citat de mine nu e perfect (ar disparea paduchele ) sau e creionat deficitar .
Cati stalpi sunt necesari pt 3 intervale sau cate rame cuprind 3 intervale - 4 .
1_____ 2 _____3______4
7zile 7zile 7 zile = 21zile/4 tratamente .
Dar si Jean are dreptate .
nae

Mesajde catalin_vl » 18 Sep 2012, 19:38

inteleg ca fiecare are o teorie a lui, pe care a puso in aplicare si a vazut ca este bine asa.
nimic rau in asta ,important este sa moara paduchii pina la urma.
eu vreau sa ma asigur ca scap de ei in totalitate si deacea incep tratamentu de luna viitoare.
in reprize de trei cu cate 3 picaturi la interval de 7 zile. dupa acea pun fitilele de mavrirol la 10 zile dupa ultimul tratament, moment in care fac si inpachetarea finala de iarna . sper sa fie bine, nu mie ci albinelor . numai bine... :!:
catalin_vl

Mesajde catalin_vl » 19 Sep 2012, 20:43

pana la urma este bine asa cum am zis eu,adica sa incep tratamentul cu varachet de luna viitoare sau este tarziu???
citesc si vad ca printre noi sunt colegi care deja au terminat cu tratamentul... :?: :?:
catalin_vl

Mesajde CORNEL V. » 19 Sep 2012, 20:51

Incepe de zilele astea
CORNEL V.

Mesajde jimm » 19 Sep 2012, 21:30

catalin_vl scrie:pana la urma este bine asa cum am zis eu,adica sa incep tratamentul cu varachet de luna viitoare sau este tarziu???
citesc si vad ca printre noi sunt colegi care deja au terminat cu tratamentul... :?: :?:

Salut
Tratamenul se face in august!
De ce in august?
In aceasta luna infestarea este maxima pe albina din stup deoarece puietul incepe sa scada. Incepand de acum albina ce se naste va participa la iernare si aceasta albina trebuie sa fie sanatoasa, neafectata de varoa. Facand tratamenul la sfarsitul lui septembrie albina de iernare este deja afectata , intepata de varoa!
De ce 3 tratamente la 7 zile? Consider ca rationamentul lui Nae este foarte bun! Minim de tratamente efect maxim!
Eu mai fac si cel de-al 4-lea tratament in lipsa de puiet!
jimm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?