nae scrie:in ziua cu tratamentul ai ou (o zi )___larve 7 -9 zile (paduchiosul intra inainte de capacire - corect ? ) ,daca faci 3 tratamente ii prinzi pe cei de pe larvele care au capacit

, ca sa-i omori pe cei care vor parazita oul-devenit larva de 7-9 zile mai trebuie un tratament .
Nu mi se pare bun rationamentul:
- primul tratament - omoara paduchii liberi din stup si pe cei care au intrat in celulele ce urmeaza sa fie capacite
- al doilea tratament -omoara paduchii iesiti din celulele din care a iesit puiet in ultimele 7 zile (capacite la primul tratament) si care se pregatesc acum pentru capacirea larvelor care cu o saptamana inainte erau ou de o zi
- al treilea tratament- omoara paduchii iesiti din ultimele celule cu puiet capacit, prezente la primul tratament, care acum se pregatesc sa paraziteze larvele care cu o saptamana inainte erau oua de 1 zi-doua
Al patrulea tratament nu mai este necesar deoarece, in acest moment, tot ceea ce inseamna larva si puiet capacit a fost tratat si teoretic nu ar mai terbui sa existe nici un varroa in stup.
Spun teoretic, deoarece nu e chiar asa. Eu am identificat doua cauze (pot fi mai multe):
1. - tratamentul nu este dozat cum trebuie
2 - in permanenta in stup exista generatii diferite de puiet: nu ai numai oua de 1 zi, larve de a 5-a zi si puiet capacit de 7 zile. Astfel ca a doua zi dupa tratament iese paduchele din celula care era capacita aseara si intra in celula care urmeaza sa se capaceasca maine. Asa ca pe asta l-ai ratat. Probabil de asta se spune ca doua-trei zile nu trebuie umblat in stup dupa tratament, ca sa-i mai ameteasca nitel si pe astia. La fel se intampla si peste 7 zile cand faci din nou tratament, asa ca, plecand de la acest rationament, ar trebui sa facem si al cincilea si al saselea tratament, si tot asa pana le ies ochii din cap la paduchi, dar si la albine.
Pentru paduchii astia care scapa de furcile caudine ale celor trei tratamente cu varachet se pun benzile cu mavrirol.
Asa vad eu firul logic al desfasurarii tratamentului.