Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: De ce a murit familia de albine?

Mesajde irina » 19 Sep 2012, 08:02

ves.lucian.zabrani scrie:cat de mic a fost urdinisul ??? :P :P :P

cam 8cm/1cm
irina

Mesajde irina » 19 Sep 2012, 08:12

Dila Daniel scrie:
irina scrie:Buna ziua,
Sambata(15 sept) am facut ultimul tratam cu varachet (al 3-lea).Unul din stp n-avea albina la urdinis si cand l-am deschis.....albina moarta pe fund.
Pe 18 august avea matca(f frumoasa-din botca de salvare), avea 4 rame cu puiet in toate stadiile, miere suficienta.In schimb albina era cam putina, avea si paduchi( si atunci am facut primul tratament cu varachet) si pe ultima rama am gasit si gaselnita(am curatat atunci rama si am lasat-o in stp).Stp e ME (3/4) si era pe 8 rame.Stup care a si roit anul acesta.
Ramele din stup -cele vechi, inchise la culoare-erau pline acum de gaselnita iar cele noi-erau mancate(roase?) in mijloc cam cat o palma, dar fara a fi gaurite.Mai erau si cateva celule cu puiet capacit, mort, bineinteles.Le-am facut si hraniri in aceasta perioada.De ce am pierdut acest stup?

Din putinele date,cred ca,nu a reusit sa aiba matca imperecheata,ulterior furtisag violent.
Ar fi intrebari
-ceara roasa pe fundul stupului era?(banuiesc ca da)
-albina moarta pe fund era chircita?(banuiesc ca da)
-mizerie la urdinis?(banuiesc ca da)
Paduchii nu pot fi cauza daca cel putin asta toamna au fost tratate corespunzator,cu atat mai mult ca zici ca ai facut si asta primavara.
Gaselnita gasita la inceput,ma duce cu gandul la cuib nestrans.Adica albina putina pe multe rame.
Si tot aceasta imprastiere a albinelor in stup si lipsa feromonilor(a matcii)au dus la furtisag.

Da, era ceara roasa pe fundul stp si albina era chirchita.N-am observat mizerie la urdinis.Matca era imperecheata, in 18 august am vazut-o, concura cu una selectionata ca si dimensiune, si tot la acea data avea 4 rame pline( f frumoase) cu puiet (proaspat, larve si capacit).Am mentionat ca albina era cam putina-stupul a stat o perioda fara matca pana cand si-au tras o botca de salvare.Dar totul revenise la normal, eu cel putin asa am crezut.Poate ca erau cam multe rame raportate la albina, dar , ma intreb, nu trebuia sa se organizeze pe ramele cu puiet?
irina

Mesajde CORNEL V. » 19 Sep 2012, 11:07

Irina,furtisag a fost
CORNEL V.

Mesajde vlad » 19 Sep 2012, 14:01

nu degeaba te intrebasem daca n-ai vazut albine moarte si in fata celorlalti stupi . concluzia in cazul de fata e clara ; frtisag , si unul violent . problema care apare acum e sa nu se raspandeasca si la ceilalti . micsoreaza urdinisul la toti ( prventiv ) si urmareste-i indeaproape mai ales in primele si ultimele ore ale zilei . mai ai vecini stupari sau .... ,care au stupi ?
vlad

Mesajde Dila Daniel » 19 Sep 2012, 14:04

irina scrie:... dar , ma intreb, nu trebuia sa se organizeze pe ramele cu puiet?

Problema este ca(probabil) tu ai avut miere in stup pe mai multe rame decat putea albina sa acopere.
Vara,ea nu descapaceste sa o traga "in cuib" (inspecial cea capacita)si ramane "inafara".Cand zic cuib,eu ma refer la puterea de acoperire(aparare)
Eu am mai afirmat si mentin, ca marimea urdinisului nu este elementul de baza in evitarea furtisagului.
Conteaza enorm de mult,ce gaseste "hotul(hoata)" in lada...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde CATALIN » 19 Sep 2012, 14:49

pararea mea furtisag
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR