Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inceputul Inceputului

Mesajde Vrabie Radu » 21 Sep 2012, 17:46

aoleu,sunt tentat si eu sa mi fac dadant pe 10 rame.Insa cum se comporta albinele,roiesc repede? tinand cont ca nu pot sta non stop langa stupi...Ce zici?
Vrabie Radu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Sep 2012, 18:00

nici nu este bine sa stai nonstop langa stupi !!! toata ziua sa cauti matca !!! :lol: :lol: :lol:
le dai de lucru sa aiba ocupatie pana te intorci : cladit rame , cules daca este etc. !!! :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Vrabie Radu » 21 Sep 2012, 19:04

Multumesc Ves Lucian,esti ff dragut ,informatia este cea mai imp pentru un incepator ca mine.Intrebare Iernarea in stup dadant se face cu magazia sau aceasta se da jos?
Vrabie Radu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Sep 2012, 19:10

eu am invatat de la nea Gica : catul pus sub cuib este super !!! cu ramele cladite in el !!! cauta pe forumul vechi despre iernare - autor Gica si vei citi cu ochii mari cat cepele !!! ierneaza cel mai bine asa , efectul de clopot este mai mare , cuibul mai protejat , nu mai ai nevoie de spatiu de depozitare pentru caturi si rame , nu mai afumi ramele cu sulf , etc. !!!
sunt multe informatii pe forumul vechi !!! din pacate din cei care au scris pe forumul vechi cativa nu mai scriu !!! unii ne-au parasit altii poate ca nu le mai place !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Vrabie Radu » 21 Sep 2012, 19:40

Am inteles!Asa am sa fac.Poate sa imi explice mai exact cine a fost regretatul nea Gica?
Vrabie Radu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Sep 2012, 19:47

o persoana deosebita este putin spus !!! ii gasesti postarile mai mult pe forumul vechi ce este accesibil tuturor si vei vedea ca am dreptate !!!
pot spune ca a fost un as in apicultura !!! poate alte persoane care au avut fericirea sa-l cunoasca pot spune mai multe despre el !!!
a fost tata nostru , al incepatorilor !!!
eu am apucat doar o data sa vorbesc cu el la telefon !!!
din pacate doar o data !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde paul » 21 Sep 2012, 19:57

Radu ... daca-mi permiti o parere ...
Fa-ti dadant pe 12 rame cu 2 caturi de 1/2 cu inaltimea ramei de 162 mm !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Vrabie Radu » 21 Sep 2012, 20:05

pacat ,sa speram ca din aceasta pepiniera sa apara oameni ca dansul dornici sa acorde ajutorul incepatorilor si profanilor Dumnezeu sa l ierte! cat despre postul lui paul,eu sunt chiar la inceputul inceputului ,cum sa nu permit ?!
Vrabie Radu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Sep 2012, 20:46

paul scrie:Radu ... daca-mi permiti o parere ...

daca imi permiti , inca o parere !!! Dadant 12 rame si 2 caturi de 1/2 REDUS , cu rama de 146mm !!! poti jongla cu ramele mari de jos sus in cele 2 caturi !!! la modelul dat de Paul , alt prieten bun de-al meu , nu poti sa faci asta !!!
2 caturi de 1/2 REDUS=exact un Dadant 1/1 !!!
de aici potriveala !!! :P :P :P
ves.lucian.zabrani

Mesajde Vrabie Radu » 21 Sep 2012, 21:15

priceput am!
Vrabie Radu

Mesajde Vrabie Radu » 21 Sep 2012, 21:52

Ai vre o schita ,ca nu stiu ce sa i spun tamplarului?
Vrabie Radu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Sep 2012, 23:14

catul 1/2 REDUS are inaltimea de 155mm !!! asa am masurat eu !!! mai stai pana maine cand ma intorc de la tara si iti confirm !!!
catul si cuibul au 420/490 mm !!!
mai " ne scriem " maine !!! :P :P :P
ves.lucian.zabrani

Mesajde dorindafi » 22 Sep 2012, 20:50

cu o mica diferentza am shi eu = rama are 160 shi e totul OK
dorindafi

Mesajde paul » 22 Sep 2012, 21:06

dorindafi scrie:

cu o mica diferentza am shi eu = rama are 160 shi e totul OK

Eu le am de 162 si ... nu-i OK deloc ! Raman vreo 2 degete ... spatiu ! Cred ca ar fi OK cu rama de ... 155 !!!
Paul ... degetoiu' ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mishu05 » 25 Sep 2012, 00:21

Uite , a facut Romikele o schema foarte clara pentru stup pe 12 rame 1/1 + 2 magazii de 1/2 redus astfel incat sa intre la fix o rama mare ridicata sus. Din ce am vazut pana acum ( eu am 10 1/1+2 caturi de 1/2 normale, rama de 162mm) pentru stationar se simte la greu nevoia de 12 rame in multe-multe momente: dezvoltarea de DUPA primavara ( mai-iunie), mai multe optiuni la restrangerea de iernare ( ai mai multe rame pline cu miere din care poti alege), mai mult puiet in august, etc.
Daca acum incepi, iti recomand acest tip de stup eu daca as incepe acum ar fi printre primele optiuni.
Fişiere ataşate
stup-vertical-12R-cat10.png
Mishu05

Mesajde jenica67 » 25 Sep 2012, 08:06

Am un singur comentariu la schema : in desen se vede ca ramele sunt la acelasi nivel cu corpul. In acest caz capacul ar trebui sa aiba sipci ca sa nu striveasca albinele. Eu am corpurile cu decuparea pentru umerii ramei de 17 mm adanca, ca daca pun un capac drept (la nivel, ca nu am aerisiri), sa ramana un 7-8 mm, sa poata circula albinele, intre capac si rame. Automat si corpurile sunt facute la fel. Aceste aspecte trebuie respectate la toti stupii, ca altfel trebuie sa ai si mai multe tipuri de capace.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR