Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupi polistiren extrudat

Mesajde kamy » 19 Sep 2012, 19:38

adi si io am taiat anu asta mai mult la circular cu videa dar am stricat v-o 3 bucati asa cum v-am avertizat,am lucrat mult facand si cutii pentru micronuclee,da musai cu aerisiri la fund,in patea opusa urdinisului,am facut si suporti pt lazi si micronuclee cu 3 picioare o sa revin cu chipuri,m-ar interesa vareanta cu magazie, ca si cuib rezista bine 2 ani de pastoral si mai tin,doar una singura s-a rupt.
kamy

Mesajde stefeug » 19 Sep 2012, 19:55

Oare ca si multietajat cum s-ar comporta? pe cate rame sa fie cuibul? pe 10 sau pe 8, tinand cont de numarul corpurilor (3, respectiv 4) si greutate, precum si stabilitate, etc.)?
inca ma gandesc ce varianta constructiva ar trebui adoptata? cu falt, fara falt si cu coltare, cu falt de jur imprejur, cu fapt doar pe partile laterale (care nu au si faltul de rame), ce pareri aveti? eventual poze ...
cum se decupeaza manerele scoica? sau ce alte solutii sunt pentru manere?
si circularul meu are panza cu vidia!
multumesc
stefeug

Mesajde adibumbescu » 20 Sep 2012, 11:29

Buna ziua.

Nu am multietajat dar nu are de ce sa nu se comporte bine .
Puteti pune 3-4 corpuri si nu va depasi cu mult stupul cu magazie 1/1.

Daca folositi material de 3 cm tine foarte bine.
La cei cu magazia de 1/1 eu am facut tot felul te teste de rezistenta.

In laterale cu falturi(intarite cu coltare) iar fata spate drept doar cu coltare , pentru a putea baga dalta intre ele.

Ar merge o ,,fustita" fata spate dar nu mai are acces dalta pentru dezlipit prin propolizare.
Merg 4 sipci tot din polistiren, 2 spate 2 fata ca modelul de Maramures ,pentru a se fixa mai bine pentru trensport.
Impachetarea se face cu chinga pe sub fundul de OSB si peste podisor (la podisor se pun tomporar coltare sub chinga) pentru a putea strange cu toata forta.

Manere se fac doar una doaua perechi unuversale cu care se cara toti stupii.

Este vorba de un maner din fier beton mai lung ...in functie si de inaltimea dv. si a partenerului care ia de celalalt maner (le puteti personaliza) pentru a lucra in pozite corecta pentru coloana.

Manerul are jos o indoitura ca o gheara care apuca de sub fundul stupului din OSB (sub OSB fiind cateva filetante neinfiletate de tot sau prinsa cu ele o sipca din OSB sau lemn , de care apuca gheara manerului.

Deci manerele se prind de fundul stupului.

Sau o inovatie a mea mai simpla , am inodat pe chinga intr-o parte si in alta a stupului cate un inel ( o saiba mare) ,
si cu un maner mic facut din fier beton cu un carlig in partea de jos apuc de inelele de pe chinga, sau in loc de manere, pentru un transport corect pentru coloana ,am mai folosit o ,,targa" (doua tevi rectangulare a cate 1,5 m ,la mijlocul lor am sudat cate un carlig, cu care apucam inelele prinse pe chingile stupilor .

Toate astea au fost la inceput.
Practic acum ,pur si simplu iau stupul in brate si il duc la remorca.

Daca doriti poze sau mai multe detalii puteti vedea explicatiile de la stupii din poliuretan care au acelasi sistem de transport.
adibumbescu

Mesajde stefeug » 20 Sep 2012, 11:46

eu intrebasem de manerele tip scoica pentru manipularea corpurilor, nu pentru transport. Am descoperit ca sunt foarte facile la acest tip de manipulare. Varianta cu belciuge prinse pe chinga o cunosc, precum si celelalte!
Sunteti tanar, dar in timp, manevra de a lua stupul in brate si de a-l cara, combinat cu vreo cateva sute sau mii de astfel de manevre pe an, va lasa urmari, mai ales ca nu cred ca atunci cand ii mutati sa aiba mai putin de 20 kg cu totul!
Si eu ma gandisem la varianta cu falt pe laterale si drept fata-spate, eventual cu opritoare tot din PE, cum este la modelul unguresc (promovat la noi de Batranul), doar ca in cest caz laterala ar putea sa ajunga sa aiba 45+6+6=57cm lungime, iar fata-spate ramane la 30-38 (8-10 rame), iar inaltimea va fi inegala, respectiv 24 fata-spate si 25-25,5 depinde de falt. oricum, am constatat ca unele modele de polistiren de 3cm vin din fabrica cu un falt de 1,5cm si acela lucios si ma gandeam ca ar putea sa fie folosit, dar nu am facut calcule sa vad cum s-ar croi materialul in felul acesta.
apropos ... dintr-o placa de 125X60 cati stupi confectionati (incluzand si fundul si capacul) sau cate corpuri?
Multa sanatate si multumesc pentru sfaturi!
stefeug

Mesajde adibumbescu » 20 Sep 2012, 14:09

Da.
la modelul unguresc ma refeream si eu cu opritoarele fata spate.
Eu nu am pus nimic fata spate , strang chinga bine ,un pic de propolizare cand sunt noi si nu se misca.

Da! apare diferenta intre fata spate si laterale, aceasta se observa atunci cand dati magazia jos de pe stup, si reprezinta un mare avantaj, pentru ca tine magazia suspendata la 1.5 cm iar ramele nu vor mai strivi albinele cand o asezati pe jos sau pe capac.

Falturile pentru imbinarea dintre corpuri ,cum spuneati si dv. sunt gata facute din fabrica la materialul de 3 cm, si sunt foarte bune de folosit.

Masuratoarea standard se face fara falt. Falturile se vor intrepatrunde perfect si nu vor adauga nimic in plus.

La mine un stup complet cu magazie 1/1 cantareste 4 kg gol (fara rame si albine).

Acum depinde de fiecare cum pleaca de acasa cu ei ...
De obicei magaziile sunt goale mai tot timpul in deplasare, iar in cuib sa fie un aproximativ 10 kg miere sau mai mult, plus ceara cu ramele si albinele , sa zicem 17 -18 kg in total, iar daca e mai greu luam cate doi oameni de el .

Scoica (manerul) eu m-am gandit ca se poate face cu un disc din fier, sau o teava groasa, incinsa in foc si aplicata in zona unde doriti scoica.
Acesta va topi polistirenul si in acelasi timp il plasticheaza, deci va fi mai dur in zona respectiva.

Mentionez ca inca nu am apucat sa fac acest lucru din lipsa de timp, descurcandu-ma foarte bine si fara ele, polistirenul avand o aderenta buna nu aluneca dintre palme.
Magazia 1/1 o presez pe laterala sau fata spate cu palmele si o dau jos , goala sau plina.

Ar fi mai usor si mai comod cu caturi mai mici , dar ma dezavantajeaza mult in dezvoltare impachetare etc.

cand sunt doua tipuri de rame se complica un pic treburile.
Cu ME da ! se foloseste o singura dimensiune de rame si nu incurca cu nimic, dar cand este plin cu miere nu este cu mult mai usor decat magazia de 1/1 , spatele inca ma tine , mai am si doi angajati si trei ajutoare, merg tot asa.
De la anul cand voi depasi un nr de peste 400 de stupi voi trece la transportul paletizat cu remorca dotata cu brat de incarcare ( nu trebuie neaparat cumparat ,se poate si construi in regie proprie si este destul de simplu si ieftin) cumparat nu-si prea justifica pretul.
Momentan ,sunt la nivel gospodaresc,cu 178 de stupi si se preteaza si o munca mai putin mecanizata.

Numai bine.
adibumbescu

Mesajde kamy » 21 Sep 2012, 18:29

s-ar putea si o solutie care o sa va para mai naroada:la vagon poa sa fie cuibul din polistiren,atunci e musai un placaj,o tabla sau ce ne taie capu pe fundul lazii sa nu se uzeze la frecarea dintre lada si raft,cam tot pe acolo ar trebui sa fie si maneru,sfatul meu e sa nu incercati cu scoici ca eburete la interior,si magaziile din lemn frate ca poti sa-le apuci cu falci de lisa,poti s-o arunci dupa nevasta s.a.m.d.,doar trebuie compensat fata spate diferenta de grosime 3-2 ca sa nu se schimbe dimensiunile ramelor,eventual un brau de lemn cu falt care sa dea peste polistiren!
kamy

Mesajde florinjsk » 24 Sep 2012, 19:47

va salut
Am citit toate postarile d-voastra la acest capitol si mi-ati starnit curiozitatea
eu am un autopavilion care este in curs de dotare cu ,cutii si as fi curios daca ar fi fiabile astfel de cutii?
ce parere aveti ? merg ele si pe pavilioane ? :?:

Dl Adrian cu mii de multumirii v-am ruga sa ne mai aratati cateva cutii facute de d-voastra! :!:
florinjsk

Mesajde adibumbescu » 01 Oct 2012, 12:08

Ok! o sa mai fac poze

Daca dati pe primele pagini o sa gasiti destul de multe poze.

In legatura cu stupii de polistiren in pavilion , de ce sa nu ?

Dupa cate am inteles eu chiar domnul Kami ii are in pavilion si chiar spune mai sus ca trebuie pe fund o placa dura pentru a nu se uza la frecarea stupului de sina de cornier. Eu am pe fund OSB si de el puteti lega prin doua gauri o bucla de sfoara ca maner.

Domnule Kamy banuiesc ca din cauza pavilionului ati folosit pe laterale grosimea de 2 cm si nu tot de 3...
S-ar fi marit in latime cu 2 cm si nu ar mai fi intrat in rafturi , asa este?
adibumbescu

Mesajde stefeug » 01 Oct 2012, 15:36

Buna ziua!

am realizat si eu zilele trecute primii stupi din polistiren extrudat, respectiv stupi ME si roinite pe 7 rame cu rama 1/1. maine o sa transvazez 4 roi mai slabi si o familie si am suntcurios sa vad cum vor trece iarna!
stupii i-am facut cu plasa la fund, atat la roinite (cam 1/4-1/3 din suprafata fundului) cat si la stup (cam 2/3-3/4 din suprafata).

Multumesc tuturor celor ce au scris aici pe forum. MI-au dat multe idei. Polistirenul se taie bine cu circularul cu panza vidia. Am constatat si eu fenomenul de topire la taiere pe un anumit polistiren. am avut atat polistiren albastru cu fete lucioase de 32kg/mc cat si un alt polistiren (din care mai folosisem pentru a pune pe podisor) de 2cm grafitat (si cred ca de alta densitate ... 36 sau asa ceva). acesta din urma se topea daca panza se infierbanta, fata de cel albastru unde nu am observat acest fenomen, dar se taie bine. acest din urma polistiren l-am folosit la capac.

Intentionez sa mai construiesc in aceasta iarna sa vedem cum se va comporta acest material, dar as vrea sa stiu de la cei care au folosit asa ceva cat de durabili in timp sunt. e cineva care a folosit mai mult de 5 sezoane?
stefeug

Mesajde stefeug » 10 Oct 2012, 19:58

Polistirenul extrudat este un material cu care te poti juca usor. Am mai construit pe langa cele mentionate mai sus si niste cutii ne-STAS, cutii pe care doresc sa le populez sezonul urmator sa vad cum se vor comporta albinele in acele modele de stupi.
Un circular obisnuit cu panza vidia este suficient pentru a taia PE albastru. pusesem anterior problema durabilitatii in timp si as fi fost curios de la cei care au folosit mai mult timp cum s-a comportat in timp?
stefeug

Mesajde eugen. » 17 Oct 2012, 09:09

Ma pregatesc pentru constructia unor roinite si faceam planul de bataie.... pentru extrudat ce adeziv folositi si de unde poate fi cumparat ?
eugen.

Mesajde jenica67 » 17 Oct 2012, 15:08

jenica67

Mesajde stefeug » 17 Oct 2012, 20:00

adezivul este unul special. se numeste "adeziv poliuretanic pentru polistiren" si se aplica cu un pistol special ("pistol pentru spuma poliuretanica). adezivul costa in jur de 25 plus minus 2-3 ron, depinde de firma (eu folosesc den braven de la dedeman), iar pistolul poate fi de la 20 de ron in sus, in functie de calitate (eu folosesc vorel de 60 ron).
stefeug

Mesajde eugen. » 17 Oct 2012, 20:40

Multumesc pentru raspunsuri.... Chiar e necesara sita de aerisire pe fundul stupului ?
eugen.

Mesajde jenica67 » 17 Oct 2012, 20:48

Nu este obligatorie, dar hai sa ne gandim. Daca atunci cand faci roiul, il ti 24 de ore la intuneric si umbra inchis ? Cred ca aerisirea este obligatorie. Este adevarat ca poti gasi si alte solutii, dar fiecare trebuie sa se gandeasca inainte cum o sa ii foloseasca, si dupa sa decida, cum ii construieste. Vara daca stau in soare, iarasi e bine sa aiba sita. Daca te deranjeaza, nu e complicat sa il pui pe un polestiren care sa o inchida, dar daca nu o ai si e populat, e mai greu.
jenica67

Mesajde B-father » 17 Oct 2012, 21:22

Acum cativa ani am fost si eu sedus de ideea de a face lazi din polistiren,
imi ramasesera doua placi de la renovarea casei si am facut o roinita.
Incantat de rezultat am mai cumparat cateva placi si am mai facut cateva roinite.
Am renuntat datorita matematicii de clasa II-a ,
cand am tras linie la cheltuieli am iesit cam la acelasi pret cu lemnul.
Cum munca e aceeasi iar rezistenta si durata de folosinta mult inferioara lemnului am renuntat la experimentul polistiren.
Va sfatuiesc sa faceti la fel. cumparati lemnul direct de la gater il luati la grosine sau nu si croiti-va singuri lazile.
Veti iesi mult mai ieftin decat orice alta varianta.
B-father

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....