Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum,cand...stabilim prolificacitatea matcii

Mesajde Dragos2006 » 24 Sep 2012, 21:25

De doi ani merg numai pe regine tinere si selectie la sange , de doi ani nu am mai vazut sa roiasca vreo colonie la mine in stupina. Mai e o chestie cu managementul familiei de albine dar asta e alta poveste.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Ruben » 24 Sep 2012, 21:25

marian sima scrie:daca e baiat destept si i-si face matci anual nu va intra nici un stup in roit.

Pai exact in anul al doilea matca ponteaza bine...
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Dragos2006 » 24 Sep 2012, 21:31

unde ai citit asta ?
Dragos2006

Mesajde Ioan Guist » 24 Sep 2012, 21:49

Ruben scrie:
marian sima scrie:daca e baiat destept si i-si face matci anual nu va intra nici un stup in roit.

Pai exact in anul al doilea matca ponteaza bine...

Corect
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Cristian IONITA » 24 Sep 2012, 21:52

daca regina e schimbata toamna .... apuca sa oua ceva si atunci .... oare nu e in varf de forma in sezonul urmator?
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Ruben » 24 Sep 2012, 21:53

Dragos2006 scrie:unde ai citit asta ?

Pe youtube.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ioan Guist » 24 Sep 2012, 22:06

Cristian IONITA scrie:daca regina e schimbata toamna .... apuca sa oua ceva si atunci .... oare nu e in varf de forma in sezonul urmator?

Regina dovedeste, se impune si arata de ce este in stare dupa doua ierni trecute cu brio.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Dragos2006 » 24 Sep 2012, 22:15

totul tine de imperechere , in fapt de reusita unei imperesecheri ideale. si cum idealul este rar...
Dragos2006

Mesajde Dila Daniel » 24 Sep 2012, 22:44

Cristian IONITA scrie:daca regina e schimbata toamna .... apuca sa oua ceva si atunci .... oare nu e in varf de forma in sezonul urmator?

Daca a fost schimbata la o familie dezvoltata si sanatoasa,ba da.
Insa valoarea,si-o arata mai tarziu.
Adica...potentza... ;)
Ca un an...mai toate pot!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Cristian IONITA » 24 Sep 2012, 23:06

pai uite asta ar fi un subiect cu adevarat interesant: in ce perioada a vietii matca este mai prolifica?

boineinteles ca avand toate conditiile propice asigurate: (albina, rezerve, cules, etc) .... eventual defalcat pe tip de stup .... banuiesc ca exista diferente intre orizontal si vertical
Cristian IONITA

Mesajde kamy » 25 Sep 2012, 06:42

Dragos2006 scrie:totul tine de imperechere , in fapt de reusita unei imperesecheri ideale. si cum idealul este rar...

lasa incet ca spune tot,ziceau batranii,si-atunci ce erai asa tare-n goarna pe alte topicuri,sustinand sus si tare ca o matca ieftina musai sa fie una proasta,vazusi ca nu poti pune hamu pe intamplare si ca fac pariu cu tine pe ce vrei tu ca ai vandut mai multe matci proasta decat mine.
roitul ai dreptate,se poate ocoli prin selectie,iar dupa mine primul an al unei matci e ala cand e bagata in productie sau dupa prima iarna dupa 2 sezoane adevarat ca poti trage concluzii dar prefer s-o schimb,la selectie e bine sa urmaresti cel putin 2 ani o familie si dupa aceea sa te apuci de transvazat,unde mai pui ca trebuie adus sange proaspat in stupina,c-altfel te trezesti cu o cosangvinizare daia crunta patita nu citita!
kamy

Mesajde ioanpuiu » 25 Sep 2012, 10:17

:?:
Foarte frumos (!) dar, eu pe cine să cred ?
marian sima scrie:Matcile tinere sint secretul ,ai matci tinere acum ai puiet in primavara esti sigur ca nu roieste in toamna le schimbi.

Dragos2006 scrie:De doi ani merg numai pe regine tinere si selectie la sange , de doi ani nu am mai vazut sa roiasca vreo colonie la mine in stupina.

Ioan Guist scrie:Regina dovedeste, se impune si arata de ce este in stare dupa doua ierni trecute cu brio.

Cum se face acea muncă de selecţie îngrijită, îndelungată, în care se urmăresc criteriile de valoare la o matcă ?
Dacă reginele se schimbă anual, cînd se mai face munca de selecţie ?
După ce criterii stabiliţi care sunt mătcile de prăsilă dacă le schimbaţi în fiecare an (?) pentru că aşa cum a spus D.Daniel, "valoarea,si-o arata mai tarziu.
ca un an...mai toate pot!"

Este posibil ca între mătcile pe care le omorîţi anual să fie unele de excepţie dar care nu au apucat să arate ce pot, să confirme, pentru că nu au avut ... noroc :?:
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde cristi_vidican » 25 Sep 2012, 10:46

marian sima scrie:Matcile tinere sint secretul ,ai matci tinere acum ai puiet in primavara esti sigur ca nu roieste in toamna le schimbi.

Dragos2006 scrie:De doi ani merg numai pe regine tinere si selectie la sange , de doi ani nu am mai vazut sa roiasca vreo colonie la mine in stupina.

Ioan Guist scrie:Regina dovedeste, se impune si arata de ce este in stare dupa doua ierni trecute cu brio.

Dacă vă uitați cu atenție, primii 2 vorbesc de roit. Aceasta este problema lor (și a mea, încă) și abordarea apiculturii - frica de roit.
Pupe are alte bătăi de cap, nu roii din crengile patriei. Pupe, tu faci selectie? :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 25 Sep 2012, 11:06

D-l Puiu si Cristi, permiteti va rog sa va spun cum vede un incepator intr-ale stuparitului!

Marian vorbeste despre roit.
Dragos despre vanzare matci.
Pupe vorbeste despre selectie.

Daca am inteles gresit, asta se datoreaza faptului ca sunt incepator -5 stupi (Dragos era tare curios cati am)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ioanpuiu » 25 Sep 2012, 11:10

Cristi, dacă te uiţi cu atenţie, vei observa că Dragos scrie "regine tinere si selectie la sange"

Eu nu mi-am pus problema să fac reproducere deoarece nici nu ştiu şi nici nu văd suficient de bine ca să mă hazardez să mut o larvă minusculă.
Tendinţa de roire este şi ea printre altele un criteriu de selecţie şi dacă se schimbă anual toate mătcile, cred că nu se poate verifica rezistenţa la roire.
Mă interesează problema în sensul că vreau să aleg de la cine voi cumpăra mătci.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Cristian IONITA » 25 Sep 2012, 11:20

ioanpuiu scrie: ....
Mă interesează problema în sensul că vreau să aleg de la cine voi cumpăra mătci.

d-le Puiu .... daca-mi permiti un sfat .... nu mai fi asa sincer si inocent .... ca din dorinta de bine se naste raul

Pupe taman pe asta e suparat .... ca discutiile pe forum sunt grevate de interesele comerciale ale unora ... ca discutiile strict tehnice sunt inundate de diversi oportunisti care stiu ca indoaie bine staniolul ... dar ce e invelit in el cam pute de trazneste.

Parerea mea ca discutiile pe acest forum ar trebui sa fie strict tehnice si de evitat pe cat se poate cele cu iz comercial ..... Exista forum de anunturi pentru promovare .... si mai exista si forumuri ale frustratilor in care unora mai nesimtiti si cu tupeu li se permite totul (inclusiv sa ponegreasca acest forum, ba pentru asta chiar erau "incurajati").
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 25 Sep 2012, 11:36, modificat de 3 ori în total.
Cristian IONITA

Următorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR