Ruben scrie:Da Mircea, stiu ce zice Iisus, si este o parte de adevar in indemnul de a trai prezentul fara grija impovaratoare a zilei de maine.
Dar este si partea cealalta...
Populatiile primitive au o slaba perceptie legata de viitor. Nu isi iau masuri de precautie pentru a preintampina posibile dezastre. Pe masura ce evoluam, suntem in stare sa facem planuri cu sanse mari de izbanda pentru viitor, pentru perioade tot mai lungi.
Aici intervine ceea ce eu numesc intelepciune intelepciunilor si anume MASURA. Ceea ce spui tu e vederea spirituala in alb si/sau negru. Masura face sa vezi culorile!
Perceptia multora e ca mesajul te indeamna sa te doara la basca de viitor. Bineinteles ca ari, semeni si faci ce e de facut, dar IN PREZENT. Prezentul e samanta viitorului. Vei spune ca si trecutul, dar trecutul a trecut (unde-i sincretistul entimematic ca sa-mi spuna ca asta-i pleonasm? Salut Paul

) si nu-l mai poti schimba.
Cata vreme mintea ta e la trecut sau viitor, ratezi prezentul si automat pui in pericol viitorul. Dupa ce traiesti mereu ros de amintirile trecutului si cu teama viitorului, ajungi dupa niste ani sa te intrebi:
Viata mea unde e? Ce am facut cu ea? Eu unde am fost pana acuma?
Stii ce fac oamenii? Fug mereu de ideea mortii, dar traiesc cu ea in gand.(Ii roade acest viitor) Da, omul e o fiinta ce are constiinta de sine, realizeaza ca traieste si realizeaza ca va muri, ca poate muri in orice clipa. Aceasta constiinta de sine e grozava, dar terifianta in acelasi timp.
Aceasta spaima este gestionata de catre cultura noastra prin cateva tipare (nu gasesc cuvantul potrivit):
-Prima chestie e ramanerea in viata, supravietuirea. Pentru asta, omul adopta niste valori morale si spirituale care ii dau lui insusi valoare pe o scara sociala. Se incadreaza in sistem! Vai de cel ce se atinge de acest sistem (de aici razboaiele religioase, inchizitia)
-A doua, credinta in viata de apoi, nemurirea sufletului, misticismul etc. Chiar si speranta ca se va descoperi in timp util ceva care sa te faca nemuritor.
-A treia, speranta invierii...
-A patra, acceptarea, dar cu speranta ca vei continua sa traiesti prin ceea ce lasi in urma ta, vei continua sa traiesti in memoria celor care te-au cunoscut, prin copii si urmasii tai (numele care trebuie dus mai departe)
Astea sunt tiparele culturii noastre!
Trairea in prezent presupune eliberarea de sub teroarea mortii. Yoghinii spun ca cel mai daunator sentiment e frica. In momentul in care te-ai eliberat de frica, ai devenit chiar un om liber. Frica e ceva legat de viitor. Iti e frica inainte de a-ti scoate maseaua, Cand o scoate nu iti mai e frica ci te doare...
Revin la ideea ta, omul fiinta ce realizeaza determinismul faptelor si consecintele lor in viitor.
Te ingrijesti de viitor, iti platesti asigurarile, hranesti albinele, pui semintele in pamant, dar nu te terorizezi de unul singur gandind ca poate nu iti ia foc casa si tu ai platit asigurarea degeaba
poate mor albinele peste iarna etc
Vorba lu` Eminescu: " De-o fi una de-o fi alta, ce e scris si pentru noi/Bucurosi le-om duce toate..."
Eminescu, (la fel si Eliade) stapaneau bine sanscrita veche si era la curent cu religia si filosofia orientului, care nu e deloc diferita de cea crestina. E chestie de culoare!
PS. Ruben, e topicul lui Modi despre filme. Ma pune asta in carlig si ma da la pesti sau ma pune in acvariu daca vede ce scriu eu aici si nu pun nici un film.
Daca Modi solicita, cred ca poate fi mutat sau sters! Mai aveam de spus...dar e destul si atat!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)