Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cuibul pentru iernat

Mesajde genutzu » 23 Sep 2012, 09:58

Pozitionarea cuibului pt iernare e o traba interesanta . Uite cum gandesc eu ca e bine pt cei care nu au o problema cu posibilitatea de a pozitiona stupii intr-un fel sau altul. Cred ca cel mai bine pt iernare e ca stupii sa aiba o orientare nu spre S ci S-SV adica si usor spre apus. De Ce? pai de dimineata daca lasam cuibul in stanga el va fi incalzit bine(pe la 11chiar razele soarelui cad perpendicular pe peretele din stanga al lazii)iardin experienta stiu ca temperatura cea mai mare este in jur de ora14-15 cand numai bine soarele va bate direct pe urdinis si in acest fel vom facilita un zbor de curatire. Pt cine poate orienta astfel stupii acesta este cel mai bun mod de a facilita zborurile devreme de curatire.Hoghw!
genutzu

Mesajde aliuta2000 » 23 Sep 2012, 11:21

cand eram mic bunicu a obosit cred la un moment sa imi tot explice care-i stanga si care-i dreapta si cand greseam directia imi zice "" stanga aialalta " si ma redresam , cei stanga poate fi stanga sau poate sa nu fie stanga , asa ca fiecare aplica care stanga vrea
Ultima oară modificat de aliuta2000 pe 23 Sep 2012, 11:43, modificat 1 dată în total.
A.D.
aliuta2000

Mesajde redoo » 23 Sep 2012, 11:40

Eu zic ca trebuie format cuibul in functie de ce a votat fiecare la alegerile trecute...stanga,dreapta :D cine nu a votatface cum crede :lol:
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde dumy academy » 23 Sep 2012, 14:42

eu pana acuma,, paulica fara frica ,,nu am tinut cont dar un mare stupar mi a zis k n umai pe partea dreapta se ierneaza privind stupul din spate nu din fata ,,acesta avand un nr de 800 de stupi mai paulica :))
dumy academy

Mesajde paul » 23 Sep 2012, 14:51

Mai academy ... vorba unui coleg de pe aici ..."fiecare dupa cum s-a obisnuit s-o poarte"! Eu o port ... pe stanga ;) ;) ;) Privit din ... spate :shock: :shock:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde iunicu » 23 Sep 2012, 20:37

Si cum e mai Paule cu ea pe stanga? E mai activa dimineata sau seara? Cand face zborul de curtire? Cand e frig se strange in ghem? :lol: :lol: :lol:
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde genutzu » 25 Sep 2012, 18:37

desi pozitionarea cuibului in stup in vederea unei bune iernari constitue o problema serioasa care merita sa fie discutata fiind chiar f importanta vad ca majoritatea celor care posteaza o dau in lambada si doar socializeaza fara a avea puncte de vedere care sa tina de tehnologia apicola si de cresterea randamentului stupinei.
Asta E!
genutzu

Mesajde cobi » 25 Sep 2012, 20:42

genutzu scrie:desi pozitionarea cuibului in stup in vederea unei bune iernari constitue o problema serioasa care merita sa fie discutata fiind chiar f importanta vad ca majoritatea celor care posteaza o dau in lambada si doar socializeaza fara a avea puncte de vedere care sa tina de tehnologia apicola si de cresterea randamentului stupinei.
Asta E!

Dle profesor aveti perfecta dreptate si totusi, daca exista fund de aerisire (antivarroua) mai are importanta pozitionarea? Ma gandesc ca, temperatura de afara este mult mai bine simtita decat in cazul cu fund plin. Acum vorbesc doar cazul ipotetic.

PS Sunteti un mare castig pentru noi ca mai postati cate ceva din vasta d-voastra experienta; pacat ca unii nu stiu sa aprecieze.
cobi

Mesajde nae » 25 Sep 2012, 21:36

dumy academy scrie:cuibul pentru iernat intotdeauna se formeaza pe parteadreapta a stupului (ma refer cand stai in spatele lui )

Doar initiatorul o da in lambada incercand sa-l prinda la colt pe Paul .
Nu pune o intrebare ci da o LEMA (este ca mine , punct ) .
Unde se poate ,teoretic cuibul in dreapta ''este '' o alegere buna (eu il fac in stanga )si nu pt zborul de curatire ci pt a nu crea un zbor ''fals '' .
O iesire ''fortata '' (cuib in stanga /perete incalzit /lumina pe urdinis )surprinde albina cu o temperatura scazuta in admosfera(11-12 ) si multe raman afara ;pozitionarea S-SV si cuibul in dreapta le ofera sansa unei temperaturi exterioare(12-13 ) maxime .
Cum ierneaza cei in pat cald ? Dar cei in sistem pavilionar ? De cei cu MER/ME/si cu toate ramele in cuib am intrebat mai sus sau nu vi se pare o abordare serioasa !?
nae

Mesajde valeron » 25 Sep 2012, 21:43

Daca ai mei sunt pe stanga formati, iar rasaritul il prinde la urdinis ==>sa-i mut in dreapta ????
-Nu este prea tarziu deja sa fac schimbarea???
valeron

Mesajde vasilescu adrian » 25 Sep 2012, 21:47

eu am 8 stupi, 4 au cuibul in dreapta si 4 in stanga,si momentan nu cred ca va fi vre-o diferenta insa voi vedea la primavara cui voi da dreptate..
stupii sunt cu urdinisurile spre SV..
salutari si numai bine tuturor!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde tiby visan » 25 Sep 2012, 22:12

salut baieti ,vad ca dezbateti acest subiect cu iernarea cuibului de albine in stup(stinga,drepta)dar niciunul nu poate spune ca varianta lui este cea mai buna,nici eu nu zic ,ca am varianta buna.Eu am iernat cuiburile de albine numai pe partea stinga si nu am avut nici-o pirdere ba chir am irnat un roi fara regina acestea toamna fiind foarte agitata eu nestiind ce are neintilninduma cu acest caz vro-data,abia in primavara vazind ca nu are regina i_am dat repede o rama cu puiet din care s_a trs regina si acum totul e bine.COncluzia:orcum ai ierna (stinga,mijloc,dreapta)sa nu ai pierderi daca ai insemna ca acea parte in care ai aranjat cuibul nu este buna s_au hrana insuficienta sau ...sau...
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde Leon » 26 Sep 2012, 14:17

Zilele trecute un prieten a luat un roi dintr-o scorbura. Ca sa clarificam situatia o sa-l intreb pe ce parte prefera albinele sa-si formeze ciubul :D :D :D
Leon

Mesajde nae » 26 Sep 2012, 16:24

Acum ii dau dreptate colegului Genutzu ...
Sunt situatii cand putin ajutor (cuibul in dreapta ) conteaza si ma refer la colegii cu'' 5 luni ''de iarna care nu-si permit sa rateze un zbor ;aranjarea cuibului face parte dintr-un complex de masuri luate pt o iernare buna .
Ce inseamna iernare buna ?,pt unul inseamna supravietuirea coloniei pana in primavara ,pt altul inseamna sa poti pune catul pe ei la rapita .
nae

Mesajde Mircea_63 » 26 Sep 2012, 19:12

Stupii mei sunt amplasati acum cu fata spre est -pozitie de vara- in livada, la umbra pomilor. Care ar fi momentul potrivit pentru reamplasarea lor cu fata spre S-SV si intr-un loc insorit? Sunt unele detalii de care ar trebui sa tin cont la aceasta reamplasare in spatiul aceleiasi vetre la o distanta de 40-50 metri?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nae » 26 Sep 2012, 19:31

Foarte complicat .
Dupa 3 saptamani de rapita ,la revenirea pe vatra ,albina batrana cauta vechiul loc ; dv aveti ,acum ,albina de iarna care nu uita locatia .
Puteti (timpul permite )sa-i mutati pe alta vatra (4-5 Km ) si reveniti dupa 3-4 saptamani sau asteptati luna dec. si-i mutati (riscati sa scuturati cuibul -isi revine intr-o camera incalzita ) .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR