Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

probleme

Mesajde dumiss » 09 Mai 2011, 17:08

buna ziua....
de ceva vreme am observat ca intr-un stup nu mai am matca.....am vazut ca albinele au tras botci...ce sa fac...sa le las sa traga o noua matca...sau sa unific familia cu alta mai slaba.....
dumiss

Re: probleme

Mesajde nicu68 » 09 Mai 2011, 18:20

dumiss scrie:buna ziua....
de ceva vreme am observat ca intr-un stup nu mai am matca.....am vazut ca albinele au tras botci...ce sa fac...sa le las sa traga o noua matca...sau sa unific familia cu alta mai slaba.....

pai cate rame cu albina ai in el?daca e bunicel lasa-l sa isi traga botci,daca nu ai de unde lua o matca imperechiata,si nu lasa mai mult de 2 botci in el sa fie una mai inchisa la culoare si una mai alba,dar vezi ca iti iese o matca de salvare care nu e asa de calitate,si daca mai ai de unde sa le mai bagi si o rama cu puiet capacit
nicu68

Mesajde balu » 31 Iul 2011, 12:53

:( :( o problema si eu, o colonie in orizontal 18 rame ,bine dezvolltata, matca salvare 2010, f buna, dupa salcim am mai luat 2 rame cu puiet capacit d la ea. recent un control de rutina sa vad ce e de extras, gasesc doar puiet capacit , nici o larva 7-8 botci capacite toate depuse in partea de jos a ramei ca cele de roire, am rupt 2 botci pe care le sifonasem cind am ridicat rama, botcile erau proaspat capacite, de ce nu mai era puiet necapacit, macar de trintor, daca roia trebuia sa fie larve, pt salvare erau mai multe si altfel dispuse, astept pareri :roll:
balu

Mesajde balu » 31 Iul 2011, 19:28

:lol: botcile cred ca le stie si fimiu de 4 ani. de salvare sau de roire a inceput sa oua :D :D daca e ca ma-sa tot e buna
balu

Mesajde Adrian Galofteanu » 31 Iul 2011, 22:06

@balu...............botcile erau proaspat capacite, de ce nu mai era puiet necapacit, macar de trintor, daca roia trebuia sa fie larve, pt salvare erau mai multe si altfel dispuse, astept pareri"

Am si eu vreo doua din astea prin stupina! Ori ai omorat matca la extras sau la ultimul control, ori ai luat-o cu ramele de puiet pentru roi. Daca astea nu s-au intamplat sa-ti spun ce am gasit la una din familiile mele......Tot asa puiet capacit, fara oua, fara larve cu botci de salvare. Nu mai umblasem de la extras la tei(~15 zile) deci botcile trebuiau sa fie coapte bine dar nici vorba....si am controlat atent rama cu rama sa ma dumiresc. Si gasesc misterul...pe o rama de la marginea cuibului o singura botca iesita cam de vreo saptamana(era partial roasa de albine). Deci a iesit o matca tanara, s-au batut si cred ca in lupta au pierit amandoua sau asta tanara a iesit la fecundat si nu a mai ajuns la stupul ei.

Astea sunt inerentele intamplari de care in principal sunt vinovate "maidanezele" noastre......! :!:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR