Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum,cand...stabilim prolificacitatea matcii

Mesajde Dragos2006 » 01 Oct 2012, 17:01

Am citit , am rumegat informatia si am ajuns la concluzia ca stabilim prolificitatea matcii atunci cand ea deja nu mai este buna pentru exploatare comerciala ci doar pentru a furniza material biologic de o anumita calitate.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Badea. claudian » 01 Oct 2012, 23:02

Eu ...., am mai spuso si repet calitatile unei matci se stabilesc inca din"fasa" daca pot spune asa adica, inca din nucleul de inperechere trebuie urmarit cum asaza oul in celula , daca cantitatea de oua corespunde nr. de albine acoperitoare si binenteles de felul cum sunt capacite !...de asemenea nu trebuie neglijat sa urmarim felul cu se deplaseaza pe fagure (matca nu trebuie sa taraie abdomenul dupa ia )....daca toate aceste calitati ma multumesc este trecuta in roiul nou format s-au intr-o fam. ajutatoare! ... aici in roiul nou format trebuie sa treaca proba de foc ,adica sa ridice si sa mentina ritmul de ouat pe o curba cat mai ascendenta pana la data de 1 august ,data la care se termina testarea si pot spune ca este apta sa intre in productie .
Badea. claudian

Mesajde laur1 » 01 Oct 2012, 23:06

este bine ca matca sa ponteze si la aceasta data? am ceva stupi in care am vazut oua depuse.
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde lucky5strike » 02 Oct 2012, 00:34

Mai laur, intrebarea e offtopic, extrem de repetata zilele astea, iar raspunsul la ea s-a scris intr-o gramada de locuri!! Nu, nu este nici bine, dar nici tragic.

Nae, in practica te poti intalni cu oricare din situatiile pe care le-am expus.

Eu eram curios daca stie cineva ce factor anume declanseaza actiunea de schimbare a matcii. Oare albinele numara cate celule au fost pontate de matca?

Dar asta e o intrebare care trebuie pusa altundeva...

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea_63 » 02 Oct 2012, 04:47

lucky5strike scrie:Eu eram curios daca stie cineva ce factor anume declanseaza actiunea de schimbare a matcii. Oare albinele numara cate celule au fost pontate de matca?

Dar asta e o intrebare care trebuie pusa altundeva...

8-)

Inghesuiala la crescut puiet si somajul doicilor, e un factor ce duce la schimbarea matcii. In acest fel "numara cate celule au fost pontate". Doicile la randul lor emana un miros care spune cat sunt de multumite, de lipsa somajului, de calitatea pontei.

Mai exista o nepotrivire "chimica". Matca ponteaza bine, dar ceva nepotrivit, diferit de ce stiu ele ca trebuie sa "puta", le fac sa considere ca nu e "de-a casei", de-a poporului. De aceea una din alta rasa are sanse sa fie acceptata de nevoie, dar schimbata repede.

In principiu, matca emana un miros, un ceva ce tine de feromoni, hormoni, ma rog de o chimie anume, iar aceasta trebuie sa fie una anume si de un anumit fel. Scade semnalul, matca va fi schimbata. Nu "pute" cum vor ele?(are alt miros decat al "mamei"). O schimba!

Are si un sens! O matca straina poate fi acceptata de nevoie, dar va fi schimbata indata ce supravietuire familiei nu mai depinde de ea. E venetica si nu le-o trebuie, ca si cum ar fi niste soacre :lol: Si noua negrii, tiganii, evreii, ne put! La randul lor zic de noi ca mirosim :( Ale lor sunt parfum, strainele put!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ioan Guist » 02 Oct 2012, 07:10

Mircea_63 scrie: Si noua negrii, tiganii, evreii, ne put! La randul lor zic de noi ca mirosim :( Ale lor sunt parfum, strainele put!

Si crezi ca...ce se naste din pisica pute a tigru?.
Sunt de acord cu expunerea ta Mircea 63.Pana la punctul ultim.Refuza matca din cauze de "pute".Daca ar fi asa , si ficele ar avea sanse minime de trai.
Totodata se stie ca "limbajul chimic" e complicat rau.
Dupa ce au primit-o, schimbarea apare de regula din cauze morfologice, si /sau defecte intime ce scapa ochiului.Practica a dovedit ca in cadrul AMelifera putem veni cu orice matca viabila.
Schimbarea Linistita e din alt capitol.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 02 Oct 2012, 08:05

"Chiar si cand matca nou introdusa inceput sa depuna oua, nu este in afara oricarui pericol... Acest pericol creste pena in a 21-a zi- mai ales cand intre albinele batrane si matca exista deosebiri mai accentuate"-Ruttner. :idea:
In general, sigur, nu sunt mari probleme cu introducerea altor rase, dar ceva greutate poate sa aiba si diferenta de rasa la inghesuirea ulterioara sau schimbarea linistita. Parerea mea.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Mircea_63 » 02 Oct 2012, 10:02

Odata trecuta ziua 21, incepe sa iasa puietul strainei...chimicalele se amesteca, se uniformizeaza mirosul.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde lucky5strike » 02 Oct 2012, 18:23

Mircea_63 scrie:Inghesuiala la crescut puiet si somajul doicilor, e un factor ce duce la schimbarea matcii. In acest fel "numara cate celule au fost pontate". Doicile la randul lor emana un miros care spune cat sunt de multumite, de lipsa somajului, de calitatea pontei.

Da, suna bine!

Dar, la ora asta, puietul e minim, doicile someaza binisor, si cu toate astea matca nu e schimbata...

De unde se declanseaza treaba, cum, de ce, de cine?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ioanpuiu » 02 Oct 2012, 18:38

Întrebarea asta mă macină şi pe mine.

Am citit că puietul alb produce un feromon (?) care dacă este insuficient comparativ cu numărul albinelor doici, poate declanşa construcţia de botci dar alea erau de roire. (nu cum am avut eu)
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Ruben » 02 Oct 2012, 21:25

Lucky uite ce zic unii:

http://128.175.126.62/enwc/faculty/dmca ... swarms.htm

Cer scuze pentru traducerea neprofi. :)

"Cauza schimbarii linistite a reginei

Schimbarea linistita apare cand exista o regina obosita, terminata. Daca la o colonie care creste botci de schimbare linistita, se reduc dimensiunile, colonia mai mica intrerupe incercarea de crestere a altor regine...

Datorita faptului ca regina nu primeste suficienta substanta de matca de la albinele insotitoare, prin comportamentul de transmitere al hranei, ea reactioneaza prin depunerea de oua fertilizate in cateva potirase...

Albinele culegatoare nu o forteaza in nici un fel sa faca asta, si nici nu transfera oua fecundate in potirase goale. Regina insari initiaza comportamentul. Daca sunt schimbate conditiile(mai putine albine, mai buna distributie a substantelor chimice, etc) schimbarea linistita poate fi abandonata."

Se poate :?:
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde lucky5strike » 04 Oct 2012, 00:16

Se apropie, dar nu exact.

Exista ceva adevar si cu puietul necapacit.

Dar raspunsul se afla la... picioarele matcii.

:idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Bambucha » 04 Oct 2012, 20:08

Badea. claudian scrie:Eu ...., am mai spuso si repet calitatile unei matci se stabilesc inca din"fasa" daca pot spune asa adica, inca din nucleul de inperechere trebuie urmarit cum asaza oul in celula , daca cantitatea de oua corespunde nr. de albine acoperitoare si binenteles de felul cum sunt capacite !...de asemenea nu trebuie neglijat sa urmarim felul cu se deplaseaza pe fagure (matca nu trebuie sa taraie abdomenul dupa ia )....daca toate aceste calitati ma multumesc este trecuta in roiul nou format s-au intr-o fam. ajutatoare! ... aici in roiul nou format trebuie sa treaca proba de foc ,adica sa ridice si sa mentina ritmul de ouat pe o curba cat mai ascendenta pana la data de 1 august ,data la care se termina testarea si pot spune ca este apta sa intre in productie .

Exista cazuri cand o matca oua pestrit intr-un nucleu, insa odata ajunsa intr-o familie de productie incepe sa depuna compact si sustinut. Mai sunt si alti factori care contribuie la stabilirea calitatii ei. Un nucleu nu ne spune decat 20 % din adevar!
Trebuie sa luam in calcul ca evidentierea matcilor intre ele se poate face strict in familii de productie dupa cel putin un sezon cap-coada!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Dragos2006 » 04 Oct 2012, 20:25

Smecheria consta in nucleul de imperechere folosit . Sunt nuclee pt. productie comerciala si nuclee pt. varfuri.
Vrei regina prolifica , mergi pe regine din botci de roire !
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Bambucha » 04 Oct 2012, 20:38

As compara orice tip de nucleu cu "rodajul" unei masini. Abia dupa un nr de km iti permiti sa tragi linia.
Proaspata matcuta intr-o unitate mica fie ea si de 2 r dadant, este ca o "copila adolescenta", ceea ce poate ea cu adevarat se vede doar intr-o familie de productie. Opinie personala!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ciptheman » 05 Oct 2012, 07:00

Dragos2006 scrie:Smecheria consta in nucleul de imperechere folosit . Sunt nuclee pt. productie comerciala si nuclee pt. varfuri.
Vrei regina prolifica , mergi pe regine din botci de roire !

tu la aia 3-400 de stupi ai regine din botci de roire?!!!
si cum faci cu roitul?
ciptheman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR