Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Am ramas fara matca!

Mesajde dersky » 01 Oct 2012, 17:10

La ultimele trei vizite pe care le-am facut la un stup de-al meu nu am mai zarit matca. Astazi chiar am cautat-o bine si s-ar parea ca am ramas fara matca chiar in prag de iarna. Ce as putea sa fac acum? Eu am doar doi stupi, am inceput cu doua roiuri in vara asta. Mam gandit la varianta unificarii dar mi-e frica. Daca imi omoara cealalta matca? Va rog din suflet sa ma ajutati!
dersky

Re: Am ramas fara matca!

Mesajde jonny_it » 01 Oct 2012, 17:44

1. Esti sigur ca nu mai are matca? In perioada aceasta multe matci au intrerupt ponta, deci in lipsa de puiet poti confirma lipsa acesteia doar din comportamentul albinelor si prin absenta ei din familia de albine. Ultima varianta este cam dificila daca familia este mai puternica si cel care o cauta nu are ochiul format pentru asa ceva.

2. Daca vrei ca unificarea sa se faca in conditii de maxima siguranta :) pentru cealalta matca mai asteapta putin sa se raceasca vremea. Unirea o poti face prin simpla introducere a ramelor+albine in celalalt stup.

Eu nu fac unificari in septembrie, mai bine zis ori le fac in august cand albinele nu incearca sa faca furtisag si primesc in 99,99% din cazuri matcile noi(de multe ori matca noua + 1-5 rame cu albine, adica nuclee/familii ajutatoare) sau in octombrie dupa ce se mai raceste(la fel cu sanse aproape sigure de reusita).

Daca matca nu lipseste de prea mult timp eu zic sa o mai lasi 1-2 saptamani, poate se mai raceste putin si ii poti unifica.

Totusi mai intai verifica sa fii sigur ca iti lipseste matca.
O solutie ar fi sa cumperi una de la un crescator de matci sau de la un apicultor din zona.

Succes!

Cam asa arata o familie fara matca:

jonny_it

Mesajde dersky » 01 Oct 2012, 19:52

Dupa cum am spus nu am vazut matca cam demult insa albinele nu par foarte agitate.Exista si posibilitatea sa se fi bezmeticit intre timp? Cum pot afla acest lucru din moment ce nu exista nici un fel de oua pe rame?
dersky

Mesajde un OM » 01 Oct 2012, 20:37

Daca albina d-voastra nu se manifesta ca in filmuletele de mai sus , probabilitata ca matca sa existe in familie este foarte mare. Cauza incetarii ouatului este lipsa nectarului si polenului din zona d-voastra.Daca inca mai oua era sigur pe una din ramele cu puiet.
un OM

Mesajde lucky5strike » 01 Oct 2012, 22:36

dersky scrie:Dupa cum am spus nu am vazut matca cam demult insa albinele nu par foarte agitate.Exista si posibilitatea sa se fi bezmeticit intre timp? Cum pot afla acest lucru din moment ce nu exista nici un fel de oua pe rame?

Da-i o rama cu oua/larve de la alt stup si dupa 3-4 zile daca au format botci, e clar.

1. Scoti rama, distrugi botcile si o intorni in stupul de unde-ai ridicat-o initial.
2. Faci unificarea cu ziarul... cu o familie mai mare sau egala ca putere.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR