Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

aranjarea ramelor pentru iernat

Mesajde andrey » 30 Sep 2012, 22:01

buna ar putea cnv sa imi spuna si mie printr-o enumeratie incepand de la 1(peretele stupului) felul ramelor pentru iernat ms
andrey

Re: aranjarea ramelor pentru iernat

Mesajde paul » 30 Sep 2012, 22:24

Incep ... "enumeratia":
-rama 1 ... miere
-rama 2 ... miere si pastura
-rama3 ... miere
-rama 4... miere
-rama5 ... miere si pastura
-rama 6 ... miere
Cu albinele aferente ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Ruben » 30 Sep 2012, 22:29

paul scrie:Incep ... "enumeratia":
-rama 1 ... miere
-rama3 ... miere
-rama 4... miere
-rama 6 ... miere
Cu albinele aferente ...

Rama 1-plina ochi cu miere(capacita).
Rama 6-plina ochi cu miere.
Celelalte 1/2 miere minim.
;)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde paul » 30 Sep 2012, 22:33

Ruben scrie:
-rama 1 ... miere
-rama3 ... miere
-rama 4... miere
-rama 6 ... miere
Cu albinele aferente ...

Rama 1-plina ochi cu miere(capacita).
Rama 6-plina ochi cu miere.
Celelalte 1/2 miere minim.
;)

Ramele , de la 1 la 6 cat mai pline ochi cu miere capacita ! Adica ... din leat in leat ! Prietenii stiu de ce !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde iunicu » 30 Sep 2012, 22:34

In cazul meu toate ramele sunt pline cu miere in mod egal, cam 85% - 95%. Am asezat ramele mai inchise la culoare in mijlocul cuibului si ramele mai albe la margine.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Sep 2012, 22:44

iunicule , ai pus catul sub cuib ??? cu ramele de cat in el !!! nea Gica , Dumnezeu sa-l ierte , m-a invatat !!! si de la nea Gica nu puteam invata decat lucruri nu bune ci foarte bune !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde iunicu » 01 Oct 2012, 00:03

Nu am bagat inca dar am caturile pregatite. Rame nu am cladite pentru ele dar le bag umplute cu rame goale, numai insarmate ca sa poata albina sa se catere pe ceva.
Ce sa fac, asa e la inceput cand nu ai nici de unele.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde victor s » 02 Oct 2012, 10:07

ves.lucian.zabrani scrie:iunicule , ai pus catul sub cuib ??? cu ramele de cat in el !!! nea Gica , Dumnezeu sa-l ierte , m-a invatat !!! si de la nea Gica nu puteam invata decat lucruri nu bune ci foarte bune !!! :P :P :P

Lucian , sunt multe de discutat pe aceasta tema. Initial am vrut sa aplic aceasta metoda pentru aceasta iarna dar m-am convins ca nu este cea mai potrivita metoda de iernare. Poate la tine merge si mergea si la nea Gica, Dumnezeu sa-l odihneasca !
Un factor deosebit de important este clima din zona respectiva. La mutarea caturilor jos si a cuibului sus, s-a creat o asa de mare abrambureala de-mi venea sa mor (pe langa faptul ca intrasem si eu in panica datorita crizei de timp in care ma aflam).
In final am scos caturile si o sa iernez asa cum am iernat in anii anteriori, sita goala si capac etans.
Nu neg si faptul ca , intr-o discutie cu un mare apicultor, nici acesta nu considera ca este cea mai fericita idee de a ierna cu catul dedesubt datorita distantei prea mari intre cuib si urdinis, zonei foarte mari ce trebuie aparata de albine impotriva atacatorilor si a furtisagului...deci,o multime de neajunsuri.
Acum vin eu, si te intreb pe tine, in afara de avantajul spatiului de depozitare castigat, care ar mai fi avantajele acestei metode de iernat?
Toate cele bune !
victor s

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Oct 2012, 11:06

cuibul este mai sus !!! iarna , aerul de jos , de pe pamantul inghetat este mai rece !!! fiind mai sus este mai protejat ( cuibul ) !!!
fiind si rame cladite in cat ( cine are :lol: ) , nea Gica zicea ca umiditatea din stup are o suprafata mai mare de disipare !!!
clopotul este mai mare si mai inalt !!!
poate pe viitor voi incerca si asa si asa !!!
la anul incerc sa fac 4 MER-uri ce ierneaza pe 3 corpuri din care cel de sus trebuie sa fie plin cu miere , cel din mijloc cu ceva miere pe lateral si cu puiet , iar cel de jos cu ceva puiet si mai mult gol !!!
pentru ca la acest model de stup se mai folosesc inca doua corpuri pentru miere , m-am gandit ca unul din ele pot incerca sa-l pun sub cele 3 , ( n-o fi chiar simplu ca usoare nu vor fi si nu le-as desface unul de celalalt ) iar celalalt l-as pune intre podisor si capac !!! asta ca sa nu le car in magazie !!!
practica imi va spune ce metoda este mai buna incercandu-le pe toate !!!
poate este mai bine sa pun ambele caturi de recolta intre podisor si capac !!!
voi incerca si va voi spune ce si cum !!!
mai este mult insa pana atunci !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde oliviub » 02 Oct 2012, 12:09

-rama 1 ... miere
-rama3 ... miere
-rama 4... miere
-rama 6 ... miere
Cu albinele aferente ...

Am 2 Dadanti pe 12 rame si in momentul de fata sunt stransi pe 8 rame/ 7 intervale. Pe 2 rame mai am puiet in diverse stadii.
Dupa ce eclozioneaza tot puietul sa-l strang mai tare? Pe ramele cu puiet am aprox 40% miere Pe celelalte am intre 60% si 90%.
oliviub

Mesajde horia_ch » 02 Oct 2012, 12:43

Depinde de cantitatea de albină pe care o conţine stupul.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde oliviub » 02 Oct 2012, 14:24

asa e....am uitat sa precizez. Asa cum l-am strans acum toate intervlele sunt cu albinele "cap in cap", ca sa spun asa.

Ar fi 2 lucruri de care nu sunt f. sigur- e prima iernare pentru mine :) :
- poate mai exista albina care nu intra in iarna si ar fi bine sa strang mai mult cuibul .
- sa scot ramele pe care e puiet acum, dupa ce eclozioneaza, dupa diafragma in asa fel incat ramele din cuib sa fie cat mai pline cu miere?

Eu le-as lasa asa in ideea ca puietul care iese compeseaza cat de cat albina care nu trece iarna si cred e bine sa aiba spatii fara miere pe ramele din centru. In plus din ce am citit pe alte topic-uri risc sa se formeze ghemul/un ghem dupa diafragma.
oliviub

Mesajde jenica67 » 02 Oct 2012, 14:32

Mai faci o inspectie pe la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie (depinde de timp) si atunci hotarasti pe cate il lasi.
jenica67

Mesajde oliviub » 02 Oct 2012, 15:46

jenica67 scrie:Mai faci o inspectie pe la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie (depinde de timp) si atunci hotarasti pe cate il lasi.

Multumesc.
oliviub

Mesajde dorindafi » 02 Oct 2012, 20:24

ves.lucian.zabrani scrie:iunicule , ai pus catul sub cuib ??? cu ramele de cat in el !!! nea Gica , Dumnezeu sa-l ierte , m-a invatat !!! si de la nea Gica nu puteam invata decat lucruri nu bune ci foarte bune !!! :P :P :P

catul jos plin cu rame cladite
cuibul cu rama de 3/4 s-au 1/1 deasupra in numar de 10 shi fara diafragma,nailon,etc
podishorul ,un ziar shi capac
asha iernau
dorindafi

Mesajde victor s » 02 Oct 2012, 20:51

Dorine nu contest aceasta varianta, basca, o cunosc si eu la fel de bine ca multi altii dintre noi. Si eu am fost unul din cei pe care i-i bestelea sarmanul nea Gica cand auzea ca reduc cuiburile. Si se apuca in stilul sau inconfundabil sa-ti povesteasca cum ar fi mai bine si asa si pe dincolo...o intreaga carte de apicultura intr-o singura ora la telefon.
Acesta a fost si motivul pentru care l-am rugat pe Adi Hodis sa-mi faca stupii special pentru aceasta metoda de iernat. M-am sucit exact pe ultima suta de metri deoarece am observat ca rezervele de hrana nu erau asa cum ar fi trebuit si am apelat la solutia de urgenta...reducerea cuibului la numarul efectiv de albine si compactarea resurselor de hrana pe acestea prin folosirea diafragmei sau a foliei acolo unde nu m-i s-au ajuns acestea.
Las experienta acestui mod de iernare pentru un an mai putin pretentios decat a fost acesta pe care tocmai l-am lasat in urma !
Salutari din PH...! ;)
victor s

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR