Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

IMPERECHEREA MATCII

Mesajde bizionel » 28 Mai 2012, 19:32

Am si eu o intrebare, la inceputul saptamini trecute ( duminica-luni ) au ecluzionat matcile din roiurile pe care leam facut ,acum intrebarea daca a ploat si a fost vremea asa proasta le afecteaza cu ceva ca nu sau inperecheat inca ,care ar fi problemele ce ar putea aparea ?
bizionel

Re: INPERECHEREA MATCI

Mesajde Dila Daniel » 28 Mai 2012, 19:50

stai linistit...este timp.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dragosman » 29 Mai 2012, 01:47

subscriu si eu la intrebarea asta! cat timp poate sa stea o matca neimperechiata (din cauza ploilor) fara sa apara probleme? am o matca care deja intra in a 3-a saptamana si tot supla si ne... imperechiata. iar saptamana asta tot cu ploi se anunta! ce sanse mai are?
Dragosman

Mesajde mary77 » 29 Mai 2012, 08:14

Dragosman scrie:subscriu si eu la intrebarea asta! cat timp poate sa stea o matca neimperechiata (din cauza ploilor) fara sa apara probleme? am o matca care deja intra in a 3-a saptamana si tot supla si ne... imperechiata. iar saptamana asta tot cu ploi se anunta! ce sanse mai are?

Daca esti dispus sa mai continui cu acea familie baga de la alta familie puiet de 1 zi daca trag botci matca a avut probleme(a expirat perioada de inperechere),daca nu esti dispus sa continui cu ea unifico,ai grije sa nu bezmeticeasca.
mary77

Mesajde peterneamt » 29 Mai 2012, 08:52

Daca au trecut 14 zile de la eclozare si matca inca nu ponteaza aplica-i rezistenta la intindere ( Guist Ioan ) ca nu se mai imperecheaza, sau se imperecheaza partial si albinele o vor schimba cu prima ocazie. ;)
peterneamt

Mesajde mary77 » 29 Mai 2012, 09:33

peterneamt scrie:Daca au trecut 14 zile de la eclozare si matca inca nu ponteaza aplica-i rezistenta la intindere ( Guist Ioan ) ca nu se mai imperecheaza, sau se imperecheaza partial si albinele o vor schimba cu prima ocazie. ;)

Scuze? in conditi optime, de la ecloziune la cate zile iese la inperechiat iar apoi la cate zile oua :?: :shock:
mary77

Mesajde lucky5strike » 29 Mai 2012, 09:44

Zboruri de recunoastere - din ziua a 5-a

Zboruri de imperechere - din ziua a 6-a

Ponta - 2-3 zile de la ultimul zbor de imperechere

Ca interval de timp, oricand intre 10-25 de zile, in functie de vreme si alte variabile.

Dar, in mod normal, un roi pe 4-5 rame are matca ouatoare pana in a 15-a zi de la eclozionare.

:idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 29 Mai 2012, 10:04

Corect. :D
ps. Draga Cristi, azi am vorbit de tine cu verisorul tau care mi-e vecin de bloc ( 1Mai V 16 ) si care i-ti este vecin de stupina. Sper ca nu a-i sughitat. Toate cele bune si Doamne ajuta. ;)
peterneamt

Mesajde bizionel » 29 Mai 2012, 18:03

Multumesc de raspunsuri ,le voi mai lasa pina simbata, atunci voi vedea ce au facut sper sa fie citeva zile frumoase saptamina asta.
bizionel

Mesajde victor s » 30 Mai 2012, 21:17

mary77 scrie:
peterneamt scrie:Daca au trecut 14 zile de la eclozare si matca inca nu ponteaza aplica-i rezistenta la intindere ( Guist Ioan ) ca nu se mai imperecheaza, sau se imperecheaza partial si albinele o vor schimba cu prima ocazie. ;)

Scuze? in conditi optime, de la ecloziune la cate zile iese la inperechiat iar apoi la cate zile oua :?: :shock:

Acesta este calendarul reginei...! (ne bucuram de el prin bunavointa lui Adi Balanescu care la randul sau i-l are si el de la...ce mai conteaza...) . multumim in gand celui ce l-a facut si...spor la treaba ! ;)
Fişiere ataşate
REGINE.JPG
victor s

Mesajde kiloz » 02 Oct 2012, 18:47

Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde victor s » 02 Oct 2012, 20:59

Asa e...foarte instructiv !
victor s

Mesajde pab » 03 Oct 2012, 10:18

lucky5strike scrie:Zboruri de recunoastere - din ziua a 5-a

Zboruri de imperechere - din ziua a 6-a

Ponta - 2-3 zile de la ultimul zbor de imperechere

Ca interval de timp, oricand intre 10-25 de zile, in functie de vreme si alte variabile.

Dar, in mod normal, un roi pe 4-5 rame are matca ouatoare pana in a 15-a zi de la eclozionare.

:idea:

Cristi, ce parere ai de urmatoarea situatie inedita: matca eclozionata din botca intr-un nucleu pe 2 rame dadant pe 1 septembrie, urmarita atent vreme de mai multe saptamani, nici gand sa se imperecheze. L-am lasat asa special, ca sa vad ce se intampla, sa mai invat cate ceva..Duminica pe 30 sept am vrut sa desfiintez nucleul si sa inlatur virgina, cand surpriza, vad celulele slefuite, pregatite ca pentru ouat. Matca se plimba linistita pe ram, ca de obicei. I-am mai dat 2 zile sanse. Ieri, cand m-am dus hotarat sa-i fac felul, gasesc oua cat podul palmei. Acum, ori s-a apucat sa oua de trantori-si asta voi vedea la capacire, ori s-a imperecheat dupa o luna de la eclozionare. Daca intr-adevar s-a imperecheat, asta inseamna ca practica bate cartea.
Ai avut asemenea imperecheri tarzii dupa eclozionare? Banuiesc ca, calitatea unei astfel de matci imperecheate este indoienica.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde balasbebe » 03 Oct 2012, 10:32

Aveam situatii cand pana nu puneam o rama cu puiet in toate stadiile de dezvoltare, nu voia sa depuna oua. Poate albinele erau in aceasta situatie motivate. La tine este alt caz.

Un caz mai deosebit am gasit ca am vazut oua, depuse compact, iar dupa un timp am constat ca sunt de trantor. Dupa ce i-am facut felul am gasit pe una din cele trei rame si o parte de rame ouate cu celule normale. Trebuia sa fiu mult mai atent cu aceea matca, si ramele cum sunt ouate. Oricum era doar ceva care a stat prea mult fara puiet, si nu avea un viitor.
balasbebe

Mesajde kamy » 03 Oct 2012, 19:53

io va mai spusei ca am avut matca imperecheata in octombrie!da sant esceptii si am gasit in vara ouat de trantor in nuclee cred din cauza ploilor!
kamy

Mesajde lucky5strike » 03 Oct 2012, 20:24

Salut, Bogdane! Stiu, ce am dat eu mai sus sunt cifre pentru sezon.

Deci, tu ai acolo situatie de extrasezon. Anul asta sezonul a cazut inca de pe la 1 august, cand deja cautau sa evacueze trantorii. In septembrie sunt suficienti factori care care pot intarzia procesul in sine, dar in principiu astia-s, dincolo de vreme, repet, cred ca s-a chinuit sa afle si ea ceva trantori de varsta buna.

Raman totusi mai multe sanse sa depuna oua fecundate decat nefecundate... dar asta trebuie se verifici. De calitatea ei... conteaza cel mai mult cum a fost crescuta... dar la performante peste medie nu m-as astepta.

Intarzierea pontei se mai datoreaza si imperecherii insuficiente, deci tot la trantorasi ajungem.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Următorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR