Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Urgent va rog Lamuriti-ma !!!

Mesajde ceobanu.constantin » 04 Oct 2012, 10:27

Buna ziua.
Sunt incepator am 40 stupi in primul an, si aparent am facut o greseala la pregatitul lor de iarna.Siropul pe care l-am pus , reteta luata de la cursurile de apiculltura pe care le-am facut este urmatoare sirop 2/1, 1 kg zahar 1 kg apa , si o lingurita sare lamaie care inseana cam 6 gr, aceasta reteta fiindu-mi confirmata chiar de un apropiat.Ulterior am citit pe internet ca ar fi nevoie de max 2gr , si excesul de sare ar duce la cristalizarea siropului lucru care ar duce la moarte albinelor de foame.Va rog lamuritima iar daca este adevarat sa-mi spuneti ce as mai pute face acum dupa ce deja am pus in fiecare stup siropul.
Va multumesc
ceobanu.constantin

Re: Urgent va rog Lamuriti-ma !!!

Mesajde jenica67 » 04 Oct 2012, 10:52

Esti in confuzie cu reteta de preparare a siropului. Citeste prima tema la capitolul Hranirea artificiala : "Invertirea zaharului".
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 04 Oct 2012, 10:54

Daca mai poate fi scos, scoate-l din hranitoare.

Teoretic treaba sta asa:
Hranirile cu zahar neinvertit uzeaza albina, de aceea acestea se fac pana la jumatatea lui august, in ideea de a nu uza albina care intra in iarna.
Hranirile cu zahar invertit uzeaza mult mai putin albina si poti hrani si mai tarziu, in functie de vreme.
Aici gasesti reteta siropului din zahar invertit.viewtopic.php?f=9&t=643

Ce scrii tu nu este sirop 2/1 ci 1/1 adica 1 zahar, 1 apa. 2/1= 2 zahar+1 apa

Daca ai rame destule, scoate-le pe cele cu siropul necapacit si pune alta rame cu faguri goi si sirop invertit in hranitoare. Centrifughezi siropul si tii cont de cata sare de lamaie ai pus, completezi cu zahar si apa si il invertesti, ca sa nu-l arunci.
Asta daca ai resurse. Parerea mea! Poate altii te pot sfatui mai bine!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ioanpuiu » 04 Oct 2012, 11:39

Mircea_63 scrie: Daca ai rame destule, scoate-le pe cele cu siropul necapacit si pune alta rame cu faguri goi si sirop invertit in hranitoare. Centrifughezi siropul si tii cont de cata sare de lamaie ai pus, completezi cu zahar si apa si il invertesti, ca sa nu-l arunci.

În funcţie de temperaturile din zona lui, manevra asta poate fi imposibilă.
Dacă a dat cantităţi mari, dacă siropul e deja în rame - poate căpăcit, / odată extras ar fi nevoie de neutralizarea excesului de acid citric / asta înseamnă iernarea pe rezerve necăpăcite în totalitate / complicaţii foarte mari.

... situaţie grea.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde nae » 04 Oct 2012, 12:11

LASA-L asa .

Daca te intrebam de masura 141/112 esti toba de informatie , asai ?
1kg de z +1 l de apa =1,6 l de sirop ...mi-e greu sa sper ca poti sa te descurci _____ cauta un APICULTOR /nu posesor de stupi, sa te indrume , nu e timp de citit /inteles...
nae

Mesajde Jean Valjean » 04 Oct 2012, 12:28

Oi fi eu incepator, dar nu pot sa nu-mi pun intrebarea: oare cat timp a petrecut cel care a pus intrebarea de mai sus pe forumuri de apicultura sau citind din manuale pentru a verifica informatia cu privire la hranire, primita la curs ?

Nu vreau sa mi-o ia nimeni in nume de rau, fiecare face ce vrea cu banii lui, dar ....prima reactie pe care o am cand vad asemenea postari este sa casc ochii mari si sa raman asa vreo cateva secunde, incat daca cineva ar sta in fata mea probabil ca ar crede ca am ceva pitici pe creieri.
Nu pot sa-mi imaginez cum poti sa pleci cu 40 de stupi din prima fara sa ai cele mai elementare cunostinte de apicultura, oricati bani ai primi prin 141/112, etc.

Am vazut ca a mai plecat cineva de aici de pe forum asa (Mihai Bals), si i-a reusit, dar cu o mare diferenta: omul s-a documentat temeinic inainte si in timp ce a facut asta.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde CORNEL V. » 04 Oct 2012, 12:57

ceobanu.constantin scrie:Buna ziua.
Sunt incepator am 40 stupi in primul an, si aparent am facut o greseala la pregatitul lor de iarna.Siropul pe care l-am pus , reteta luata de la cursurile de apiculltura pe care le-am facut este urmatoare sirop 2/1, 1 kg zahar 1 kg apa , si o lingurita sare lamaie care inseana cam 6 gr, aceasta reteta fiindu-mi confirmata chiar de un apropiat.Ulterior am citit pe internet ca ar fi nevoie de max 2gr , si excesul de sare ar duce la cristalizarea siropului lucru care ar duce la moarte albinelor de foame.Va rog lamuritima iar daca este adevarat sa-mi spuneti ce as mai pute face acum dupa ce deja am pus in fiecare stup siropul.
Va multumesc

Ceva rugaciuni n-ar strica...pentru altceva e tarziu :!:
Ultima oară modificat de CORNEL V. pe 04 Oct 2012, 14:00, modificat 1 dată în total.
CORNEL V.

Mesajde horia_ch » 04 Oct 2012, 13:10

Dacă înţeleg bine ai dat 6 grame de sare de lămâie, 1 kg de zahăr şi 1 litru de apă. Acum, am trei variante:
1.
Dacă doar atât le-ai dat nu ar fi mare nenorocire (cu condiţia ca restul hranei fiecărei familii - până la 18-20 kg - să fie miere curată).
2.
Dacă, în schimb, majoritatea hranei este rezultată din siropul acela acrit rău, situaţia este cu cântec. Cu surle. Şi trâmbiţe. Timpul este foarte înaintat, dă năvală iarna peste noi, imediat, şi nu lasă loc de-ntors. Dacă nu ai faguri cu miere pe care să-i foloseşti la cuib, eşti într-o situaţie proastă. Ai de ales între a lăsa albina pe acea "miere", cu riscul de a ierna pe cristale de zahăr (hrănire cu lichid intercristalin=diaree=kaput) şi a încerca refacerea hranei de iernare cu sirop "corect" (uzură=mortalitate mare, până la moartea familiei - depinde de iarnă şi primăvară; iernare pe hrană necăpăcită=acrirea hranei=diaree=kaput). Păcat de atâta albină!
3.
A treia variantă la care mă gândesc, deşi nu cred că e adevărată, e ca nu cumva să fi scos toată mierea din stupi iar în loc să fi băgat 1 kg de zahăr, şi ăla aşa cum e.
Păcat de atâta amar de albină!
Sper cu tărie că prima variantă enunţată de mine e cea adevărată (să le fi pus în completare câte 1 kg de zahăr acidifiat, peste restul de 18 kg de miere pură). Atunci nu trebuie să îţi faci mari probleme.
PS
Cornel are dreptate. Rugăciunile au rostul lor...
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde ceobanu.constantin » 04 Oct 2012, 14:24

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Ce as vrea sa precizez e faptul ca scriu in locul tatalui meu si am gresit cand am scris primul post, sirop 2/1 adica 2 kg zahar la un lituru de apa, iar cele 6 gr sare lamaie se pun la un litru de sirop iar siropul este facut la rece (fara fierbere) si hrana este deja pusa pe rame in stupi de acum 3 saptamani
ceobanu.constantin

Mesajde Ioan Guist » 04 Oct 2012, 14:43

Pe langa sfaturile colegilor, mai este unul.
Mai cumperi 40 de familii (si eu vand) si amesteci hrana intre ei.

Succes.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Dila Daniel » 04 Oct 2012, 14:52

ceobanu.constantin scrie:Buna ziua.
Va multumesc

Fi linistit!
Fa sirop 2/1 dupa retzeta care au zis colegii(reteta pusa de regretatul nea Gica) si pune in continuare in stupi peste cel vechi.
daca o mai fi din cel vechi...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ceobanu.constantin » 04 Oct 2012, 15:14

Tatal meu a umplut 80% din rame cu acest sirop, deci nu mai este loc de adaugat.
ceobanu.constantin

Mesajde Dila Daniel » 04 Oct 2012, 15:19

Pai si unde a pus ramele? in cuib?
...in cazul in care le-a pus dupa diafragma,nu cred sa mai fie atata miere in ele!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde MIHAI BALS » 04 Oct 2012, 19:57

scoti 2 rame(mai centrale) le dai la centrifuga,le bagi inapoi si apoi le hranesti cu sirop 2 la1 INVERTIT.
repede,inca mai e cald.
chiar daca nu capacesc tot n-are nimic.
treaba asta la 40 de stupi i-ti ia 2 zile la relanti.
la celelalte rame dai o gaura cat un creion.
daca faci asta 100% dormi linistit 5 luni de acum!
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 04 Oct 2012, 20:06

am uitat sa specific ca daca n-ai hranitoare mari le dai cele 5-6 kg in pungi,peturi,vase etc.
pui folie deasupra cuibului, mai putin o fanta de 5 cm in spate,apoi un cat gol si le dai siropul in cat.
MIHAI BALS

Mesajde dorindafi » 04 Oct 2012, 20:36

Ioan Guist scrie:Pe langa sfaturile colegilor, mai este unul.
Mai cumperi 40 de familii (si eu vand) si amesteci hrana intre ei.

Succes.

:lol: asta da
dorindafi

Următorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA