Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 04 Oct 2012, 09:11

Unde ajungem cu stupii ăștia?
Am început cu 3 stupi, moștenirea de la bunicu. 2 verticali cu magazii de 3/4 și unul orizontal. Toți 3 mai există și azi: orizontalul e magazia de scule. Un vertical e parte din suportul pentru stupi, iar ultimul vertical e magazia pentru folii, bureti etc.
Apoi am cumpărat vreo 10 lăzi (vechi și coapte) 1/1 cu 3/4. Apoi mi-am făcut 1/1 cu 2x1/2, cu fund fix, fără falț. Apoi mi-am făcut după modelul unguresc popularizat de bătrânul ... cu erisire in capac. Acum parcă nu mai vreau aerisirea din capac și mai modifc ceva la fund. Un lucru a rămas neschimbat: 1/3 plasa pe fund.
Ciudat e că de fiecare dată când mai fac o serie de stupi, modific lada. Îmi e ciudă pt că aș vrea să nu fie diferență.
Data viitoare mai schimbăm câte ceva, că dacă suntem pe forum, mereu mai apare câte o găselniță interesantă și folositoare.
Dacă n-ar fi fost forumul (sau nu l-aș mai fi găsit eu), aș fi rămas și acum la 1/1 cu 3/4, așa am evoluat la 1/2 peste tot.
Peste 10 ani, oare ce tip de stup voi avea?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 04 Oct 2012, 18:51

vei avea MER-uri sigur !!! ce-o mai fi pe langa ...vom vedea !!! si mie mi s-a intamplat !!! dar fiecare schimbare a fost zic eu in bine odata cu putina experienta in plus , cu un model mai bun , dupa care il mai imbunatatesti etc. :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde paul » 04 Oct 2012, 19:32

marian sima scrie:
Ce stupi vei avea ?Poate ca vei avea Layens ,am gindit unul marfa de marfa stai sa intru la iernat sa termin cu lucrarile si sa trec la fabricarea lui,cind vei vedea si productia ai sa faci din MER-uri cuiburi pentru gaini. :lol:

Mariane , odata cu Layensul asta ... beton , mai gandeste-te si la un prototip de macara marfa de marfa cu care sa-i putem manipula in pastoral ! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Bambucha » 04 Oct 2012, 19:47

marian sima scrie:Ce stupi vei avea ?Poate ca vei avea Layens ,am gindit unul marfa de marfa stai sa intru la iernat sa termin cu lucrarile si sa trec la fabricarea lui,cind vei vedea si productia ai sa faci din MER-uri cuiburi pentru gaini. :lol:

Imagine

Bun! Daca nu aveti nimic de spus la capitolul MER, trecem peste... Imagine
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gabi bee » 04 Oct 2012, 21:54

imi voi construi 4 "lazi" MER si le voi testa sa vad cum merge treaba ! oricum , odata cu constructia MER-ului o sa am cam toate tipurile de stupi in curte ceea ce ma va ajuta sa fac o comparatie corecta , asta pe parcursul a vreo doi ani ! ce nemultumire am eu asa la prima vedere la MER este ca doua corpuri sunt prea putin pt cuib iar trei sunt prea multe ! vom vedea insa ! toate cele bune ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde CristiTm » 04 Oct 2012, 22:00

eu am facut 6 cutii MER in primavara le populez am rame de 1/2 construite de la magazii dar ar insemna iar sa ma chinui cu crescutul de FA la salcam si daca ploua din nouuuuuuuuuu toata luna mai am dat de dracu asa ca ma gandesc si la trecera din dadant cu calvarul descris de nea Valter.
( te salut nea Valter matcile de la dumneata sunt grase si sanatoase si ouatoare :) ms inca o data )
CristiTm

Mesajde pst_claudiu » 04 Oct 2012, 22:08

Merge combinatia 2 corpuri ME pentru cuib + corpuri MER pentru stransura?
pst_claudiu

Mesajde paul » 04 Oct 2012, 22:16

pst_claudiu scrie:Merge combinatia 2 corpuri ME pentru cuib + corpuri MER pentru stransura?

Merge ...
Impaca si capra si varza , numai ca iarasi lucrezi cu 2 tipuri de rama !Si ... putin mai greu cu repartizarea rezervelor de hrana !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ves.lucian.zabrani » 04 Oct 2012, 22:42

gabi bee scrie:imi voi construi 4 "lazi" MER si le voi testa sa vad cum merge treaba ! oricum , odata cu constructia MER-ului o sa am cam toate tipurile de stupi in curte ceea ce ma va ajuta sa fac o comparatie corecta , asta pe parcursul a vreo doi ani ! ce nemultumire am eu asa la prima vedere la MER este ca doua corpuri sunt prea putin pt cuib iar trei sunt prea multe ! vom vedea insa ! toate cele bune ! ;)

hop si Gabi cu 4 MER-uri ca si mine !!! da nici nu stii ce ma bucur ca mergem in tandem !!! eu am rame inalte de 146mm !!! eu zic ca 3 corpuri pentru cuib nu sunt multe !!! ce-i in plus ca volum in 3 corpuri va fi miere !!! MIEREA LOR SI NUMAI A LOR !!!salut Gabi !!! :P :P :P
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 05 Oct 2012, 01:31, modificat 1 dată în total.
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde CristiTm » 05 Oct 2012, 00:22

cristi_vidican scrie:Peste 10 ani, oare ce tip de stup voi avea?

din plastic ca termina astia padurile pana atunci :oops:

Cristi
nu ai ceva poze te rog cu colectorul ala de fund cum e facut eu am corpurile facute cu falt pt MER acum fac capacele.
CristiTm

Mesajde Ruben » 05 Oct 2012, 00:28

cristi_vidican scrie:Peste 10 ani, oare ce tip de stup voi avea?

Vei avea un stup(si stupar) mai bun. ;)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Adi Hodis » 05 Oct 2012, 03:33

ves.lucian.zabrani scrie: ...
cineva zicea ca nu stupii fac mierea si ca albina aduna miere si intr-o cizma !!! o fi si asa , dar cand vezi stupi lucrati la mare arta , altfel te simti !!!
parerea mea !!!
...

Multumesc pt laude Lucian.
Asa este albina, aduna ea dar nu-i tot una in ce ... aduna ... si cu ce trebuie sa lucram noi ... ca, ce e nou, ca noul trece dar ramane lazile care, iarasi zic ... nu-i tot una ce ridici, mai ales la batrinetze ...
Apoi daca vrei sa vezi nor negru de albine la salcam, nu e greu ... nici sa faci roi ... nici sa formezi nuclee ... nici sa unifici nu e greu ...

Lucian cand o sa vezi ce usor poti sa lucrezi, vei fi si mai impresionat de acest aspect decat de stupul nou.
In alta ordine de " a vedea " ... ai vazut alte chestii mult mai importante cand ai fost la mine dar se pare ca nu le-ai sesizat. Nu ca imi pare rau, nici vorba ... ti-am aratat niste colonii care si-au asigurat rezervele de iernat " ca la carte " fara strop de stimulare si alte " nuante " despre care o sa mai vorbim ... dupa ce ajung acasa.
Pacat ca nu ai vazut cum aratau la 15 aprilie si apoi la salcam ... dar n-o fi tarziu nici la anu' ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Oct 2012, 03:48

sincer sa fiu , ti-as spune si te-as ruga sa nu te superi , dar nu o sa " scapi de mine " prea usor !!! :lol:
chiar mi-au ramas in minte stupii facuti de tine si asta-i adevarul !!!
in legatura cu sesizatul aspectelor pozitive de la stupii tai , stii bine ca aveam doar un an de apicultura in spate cand am venit la tine !!! :P dar asta nu-i o scuza !!!
ochiul se formeaza cu timp , rabdare si atentie maxima permanenta !!! ma straduiesc cat pot de mult sa acumulez cat mai multe cunostinte !!! dar din pacate nu-mi reuseste intotdeauna asa cum mi-as dori !!! :P
cu taiatul cuiburilor ( desi e cam devreme ) tot acolo voi ajunge !!!
ce sfat imi dai in legatura cu transformarea cuiburilor ??? dar a ramelor Dadant si a fagurilor ???
mare multam si fii sanatos cu toata familia ta !!! :P
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 05 Oct 2012, 06:03

CristiTm scrie:Cristi
nu ai ceva poze te rog cu colectorul ala de fund cum e facut eu am corpurile facute cu falt pt MER acum fac capacele.

Eu nu am colectoare pe fund. Mai meditez la asta 2 luni și văd dacă-mi fac la noile lăzi.
Sunt câteva modele deja prezentate pe internet. dacă dai un search pe google „colector de polen de fund” vei găsi multe modele.
Dar, pentru a ieși bine, trebuie să ții unul în mână.
Colectorul de polen de fund cred că trebuie să fie parte unui stup modern.
Cea mai mare porblemă apare însă apoi - cu ce-l uscăm?
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Oct 2012, 06:10

Cristi , si eu m-am gandit la colector de polen de fund !!! dar ceva mai in colo !!! deocamdata problema nr.1 - MER-urile !!! la podisoare te-ai mai gandit ??? in ideea sa renunti la plasa !!!
eu am avut de la bun inceput doar podisoare la primii stupi , la cei de la Lorant am adaptat rama hranitor , la astia de acum a fost si mai simplu , pentru ca a disparut faltul !!! :P :P :P
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 08 Oct 2012, 14:06

Eu podisoare nu mai am. am doar folie. Problema e aerisirea din capac, la care cred că o să renunț. Am o soluție de compromis care s-ar putea să o adopt, niște șipci, care să închidă aerisirea din capac la nevoie.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR