Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum am devenit apicultor...

Mesajde Livius » 04 Oct 2012, 11:11

Bine v-am găsit! Mă numesc Liviu Crăciun, locuiesc în Piatra Neamţ, şi lucrez momentan ca agent vânzări feronerie pentru construcţii, reprezentant pe judeţul Neamţ al S.C. “DASO FERCOM” S.R.L. Bacău. În trecutul, mai mult sau mai puţin îndepărtat, nu mi-a trecut niciodată prin cap ideea de a creşte albine. Însă, la un moment dat, nişte probleme de sănătate mai vechi, în legătură cu nişte dureri reumatice, m-a determinat în extremis, să încerc şi varianta apiterapiei. Nu ştiam nici măcar dacă sunt alergic sau nu la veninul de albină, aşa că, am rugat o cunoştinţă, asistentă medicală la U.P.U. să mă însoţească într-o incursiune, echipată cu toate cele necesare pentru a mă pune pe picioare, dacă ar fi fost necesar. Prima albină destinată să mă înţepe am prins-o de pe o floare, am pus-o undeva pe picior, am lăsat-o să înţepe şi am aşteptat. Am văzut că nu s-a întâmplat nimic rău, am mai pus una. Pentru prima zi de tratament a fost suficient. Astfel, am ajuns să mă gândesc mai mult şi mai des la albine, la modul lor de viaţă, şi implicit, am ajuns să-mi doresc să am şi eu un stup sau doi de care să mă ocup. Deocamdată sunt, cum se spune, « apicultor de week-end ». Însă, acum, de ce să nu recunosc, nu numai că mi-aş dori mai mult, dar şi regret foarte mult că nu m-am apucat mai devreme de această nobilă îndeletnicire. De ce nu m-am apucat? Pur şi simplu, nu mi-a venit ideea, dar, mai bine mai târziu decât niciodată. Din cauza faptului că, momentan nu am foarte mult timp pentru a mă ocupa de stupi, am ales stupul Warre tocmai pentru că nu necesită intervenţii prea multe şi prea dese. Aveam încă din primăvara anului acesta doi astfel de stupi goi, pregătiţi şi căutam pe cineva care să mă ajute să-i populez. Am vorbit cu vreo câţiva apicultori din zonă, dar toţi se plângeau că în iarna precedentă le-au cam murit familiile de albine şi voiau în primul rând să-şi populeze ei cutiile goale, şi abia pe urmă, dacă mai aveau vreun roi disponibil… Timpul trecea şi intram în panică pentru că nu găseam roiuri cu care să populez stupii. Până când l-am cunoscut pe domnul Romică Ciurdea, apicultor tot din Piatra Neamţ, cu stupina în localitatea Hârtop - Neamţ. El a fost de acord să mă ajute. Dumnezeu să-i dea sănătate şi spor în toate cele bune pe care le întreprinde! Şi astfel, de la jumătatea lunii iulie 2012, am două famili de albine, deci, mă pot numi, oarecum apicultor. Evident că nu am cine ştie ce accesorii apicole, doar strictul necesar, însă, cu timpul, poate mă voi dota. Nea Romică m-a sfătuit ca pe anul viitor să-mi procur şi, măcar un stup clasic, cu rame, să am ocazia să învăţ să lucrez cu rama, şi o să încerc să-l ascult.
Fişiere ataşate
PICT0058.JPG
Aşa arătau stupii după ce i-am poziţionat în locul unde urmau să rămână.
Simplu, practic, eficient!
Livius

Re: Cum am devenit apicultor...

Mesajde CORNEL V. » 04 Oct 2012, 11:17

Bun venit,Liviu :)
CORNEL V.

Mesajde Dila Daniel » 04 Oct 2012, 14:39

Liviu,bun venit in lumea apicultorilor!!!
Sa sti ca ne-ar place sa urmarim evolutia ta in viitor...asa ca nu ar fi rau sa ne ti la curent cum vor decuerge evenimentele acest in plan!
Numai bine!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde FLORINELU » 04 Oct 2012, 20:57

iti urez si eu un calduros bun venit printre noi Liviule.
am si o intrebare:spui ca vrei sa-ti procuri un stup clasic,ca sa te-nveti sa lucri cu rame.dupa cat inteleg eu acei stupi ai tai nu sant cu rame.atunci cum sant?e ceva ce-mi scapa aici,si m-ai facut tare curios.
te rog frumos lamurestema si pe mine si poate ca si pe altii,ca sant cam in ceata cum e cu stupul fara rame :?: :?: :?:
FLORINELU

Mesajde porfy66 » 04 Oct 2012, 21:34

porfy66

Mesajde Livius » 04 Oct 2012, 21:49

Draga Florinelu,
Daca doreşti să vezi cum se poate face apicultură fără rame, citeşte întâi cartea "Apicultura pentru toţi", scrisă de abatele Emil Warre şi tradusă de domnul Cernagor Nicolae, membru al acestui forum:
http://ro.scribd.com/doc/38183838/ro-Apicultura-Pentru-Toti-A-Warre
Sau, poţi urmări aici pe forum, la capitolul "Intretinerea albinelor", subiectul "Warre cu leat, fără ramă". Cu siguranţă vei înţelege în principiu, care este sistemul respectiv. Pe scurt, în loc de rame se folosesc doar nişte leaturi de care albinele îşi prind fagurii în partea de sus, iar lateral îi lipesc de pereţii cutiei. Când se recoltează, nu se ia doar un fagure, se ia corpul cu totul, de obicei conţinând opt faguri.
Fişiere ataşate
PICT0046.JPG
Stupul, imediat după populare.
PICT0052.JPG
La o săptămână după ce familia de albine a fost mutată în casă nouă. Mai târziu n-am mai avut curajul să ridic leaturile, pentru că majoritatea fagurilor deja erau lipiţi şi în lateral de pereţii cutiei.
Livius

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Oct 2012, 00:31

bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde vasilescu adrian » 05 Oct 2012, 08:51

bine ati venit!..
astept evolutia stupilor(mi se pare interesanta aceasta metoda de crestere a famililor de albina)..
salutari si multa sanatate atat dumneavoastra cat si famililor!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde Livius » 15 Oct 2012, 12:32

Mulţumesc tuturor pentru primirea călduroasă!
Iată şi cei doi stupi ai mei, urcaţi pe suportul construit în regie proprie. De acum, să dea Dumnezeu să iasă cu bine din iarna care vine şi vom vedea ce va mai fi la primăvară. Am fotografiat şi un corp de stup Warre complet construit cu faguri, întors invers (ca fapt divers).
Fişiere ataşate
DSC00062.jpg
DSC00072.jpg
Între cei doi stupi existenţi, este loc pentru încă unul, de acelaşi tip...
DSC00069.jpg
Livius

Mesajde cantemir » 15 Oct 2012, 12:44

Foarte frumos, felicitari! Mie unuia, imi place mult poza cu corpul cladit- zici ca-i luata dintr-o carte!
Cel de al noua-lea faguras cred ca aparut din cauza inclinarii stupului: distanta intre ultimul fagure din dreapta si corp e mai mare si astfel ati beneficiat de acel bonus!
cantemir

Mesajde ursulakhe » 15 Oct 2012, 21:57

Bine ai venit Liviu in familia apicultorilor romani
Ma bucur ca vad un alt tip de stup in afara de cele folosite in general dar totusi imi pare cam nasol pt simplul fapt ca eu ma confrut momentan cu o lipsa de mancare pt albine si acum si ma tot gandesc cum stangeti cuibul pt iernare :?:
ursulakhe

Mesajde Livius » 16 Oct 2012, 18:37

Cum se restrânge cuibul la stupul Warre? Ar fi câte ceva de spus, pe scurt, mult mai simplu decât la un orizontal, de exemplu. Pentru mai multe informaţii poţi consulta arhivele de forumuri, de exemplu, se poate citi şi de aici:
http://stuparitul.3xforum.ro/post/3068/1/Warre_cu_leat_fara_rama/
Sau pagina din limba franceză:
http://warre.biobees.com/links.htm
Sau, din actualul forum, subiectul: "warre cu leat, fără ramă".
Promotorul acestui tip de stup în România este domnul Nicolae Cernagor, care a tradus de fapt şi cartea abatelui Warre. O parte din meritul faptului că am acum aceşti doi stupi îi revine domnului Cernagor (alias "akmm" pe forumul nostru). Dacă n-aş fi citit cartea respectivă poate nu m-aş fi apucat de apicultură, sau poate m-aş fi apucat, dar aş fi avut şi eu din start stupi Dadant, cum au majoritatea. Poate o să am şi vreo câţiva Dadant însă dacă reuşesc să prind firul stupului Warre, ar fi mai bine pentru mine. Warre e un tip de stup mai puţin pretenţios, nu are nevoie de intervenţii prea dese, ceea ce pe mine, cel puţin deocamdată, mă avantajează.
Livius

Mesajde akmm » 25 Feb 2014, 11:26

Uite cum, dupa atata timp, reusesc sa citesc aceasta pagina.
Succes pe noul drum si perseverenta.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde buzz » 01 Mar 2014, 01:11

Iti urez succes si sa poti sa ajungi la nr.de familii dorite intr-un timp cat mai scurt!
Amatorul iubeste albina,profesionistul o si intelege!
buzz

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?