Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum,cand...stabilim prolificacitatea matcii

Mesajde Dragos2006 » 05 Oct 2012, 07:48

nuuuuuuu ! numai botci de salvare ... astept sa moara reginele de batranete apoi albinele fura un ou de unde pot si isi trag ele o botca de salvare...

Daca vrei raspunsuri inteligente trebuie sa enunti intrebari inteligente ! :idea:
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde kamy » 05 Oct 2012, 07:59

dragos sant de acord cu tine,matcile din botci de roire sant mai turbate trag s-ajunga-n pom,la polen sant iar net superioare,dar la vagon si pastoral crede-ma ca decat sa faci toata vara asta are asta n-are,prefer matci din transvazare neroitoare care sant mult mai stabile si cam merg constant tot anu!
kamy

Mesajde valter » 05 Oct 2012, 08:14

Dragos2006 scrie:Am citit , am rumegat informatia si am ajuns la concluzia ca stabilim prolificitatea matcii atunci cand ea deja nu mai este buna pentru exploatare comerciala ci doar pentru a furniza material biologic de o anumita calitate.

Un adevar descoperit de pe forum...ori o convingere ''semanata '' in timp?

Poate aici sade saltul calitativ neexploatat pentru trudnica noastra carpatina.
Intreb si eu asa ca...cati dintre cei ce cumpara matci carpatine( ca si beneficiari) intorc materialul biologic de exceptie in stupina de multiplicare de unde a fost furnizat?
Cati dintre cei ce multiplica sunt interesati de rezultatul muncii lor, munca trimisa in producrie si de unde ar trebui sa primeasca feedbak?
Cati cunosc , pot ,vor si executa tehnicile de prevenire , evitare si scoatere din roire a familiilor de albine.

ps.Familia de albine poate fi comparata cu o armonica.Se strange(pentru un minim) si de desface ( pentru un maxim).Daca vrem , putem si planificam maximul familiei de albine dotata cu matci carpatine pentru zona din care facem apicultura, atunci putem calcula '' Cum,cand...stabilim prolificacitatea matcii''.
Trebui tinut seama ca in aceasta ''calculatie'' a prolificitatii unei matci fata de suratele ei sunt necesare conditii identice de lucru.Vezi hranirile de stimulare(unde unul primeste 1kg, altul doar 200 g), mutarea ramelor cu puiet si hrana din toamna, cladirea fagurilor, colectarea polenului...
valter

Mesajde ciptheman » 05 Oct 2012, 08:21

e si parerea mea dar domnu'' Dragos se face ca nu intelege intrebarea si o ia prin balarii, la 3-400 de stupi daca ai regine de roire ai o mare problema, baiatu'' am avut si eu la inceput asa ceva la 30 si eram cu mana in ei tot timpul, de cand tranzvazez si fac selectie s a schimbat situatia dar poate ai descoperit tu o rasa care trage botci de roire dar reginele provenite din ele nu roiesc.
ciptheman

Mesajde Dragos2006 » 05 Oct 2012, 08:40

In ultimii ani am vizitat multe stupini de la noi din tara , nu mica mi-a fost mirarea cand la una dintre cele mai mari prisaci , peste 800 familii numai de productie,mi s-a explicat ca ei merg pe inmultire EXCLUSIVA din roii adunati din pomi. E un sistem bine pus la punct si merge bine .
La mine in judet este un apicultor care detine peste 500 colonii de albine , din primavara pana in toamna cara dupa el niste cutii triunghiulare in care are legata o mana de roinita unde vin roii plecati din stupii . Are zile in care aduna si 10 roi .
In cele doua cazuri productiile lor de miere nu se mai masoara in tone de miere ci in vagoane de miere.
DECAT CIORI VOPSITE ADUSE DE AIUREA ( unele si pline de boli) PREFER O CARPATINA DINTR-O BOTCA DE ROIRE( DAR BOTCA MARE ) :D

La fel de adevarat este si ce spune Valter , o STUPINA DE MULTIPLICARE se construieste in ani de munca si nu peste noapte . Vrei sa ajungi la elita , trebuie sa urmaresti evolutia materialului biologic ani de zile cu grafice , studii , etc. Acum sa fim sinceri ! cati crescatori de regine de la noi au in dotare balanta analitica si microscop ???

Imbucurator este faprul ca anul acesta s-au pus bazele unui proiect de anvergura pentru aparitia si la noi a stupnelor de multiplicare de elita , si asta nu la Bucuresti !
Dragos2006

Mesajde kamy » 05 Oct 2012, 08:51

finule incet incet o iei pe aratura si-o cauti din nou cu lumanarea-n amiaza da da-i nainte cu tupeu!vezi ca pe undeva amesteci cercetarea cu cresterea matcilor si cu selectia naturala,si daca tu le faci in acelasi timp pe toate trei ai cuvantu meu ca io-ti fac statuie ca oricum trebuie golit,cel putin daca poti spune un lucru bun unuia care intreaba e bine altfel iti recomand filozofia.daca e ceata in capu tau vrei sa-i bagi pe toti in ceata?
kamy

Mesajde kamy » 05 Oct 2012, 09:00

ciptheman scrie:e si parerea mea dar domnu'' Dragos se face ca nu intelege intrebarea si o ia prin balarii, la 3-400 de stupi daca ai regine de roire ai o mare problema, baiatu'' am avut si eu la inceput asa ceva la 30 si eram cu mana in ei tot timpul, de cand tranzvazez si fac selectie s a schimbat situatia dar poate ai descoperit tu o rasa care trage botci de roire dar reginele provenite din ele nu roiesc.

ar merge da-i munca multa sa fortezi la botci o familie selectionata neroitoare si se obtin rezultate bune da-i munca de ocnas,botcile le ai imprastiate pe mai multe zile unai coapta unai cruda si nu scoti mare lucru!ba risti sa plece roiul in pom daca nu-l pazesti cu pusca!
kamy

Mesajde Dragos2006 » 05 Oct 2012, 10:59

kamy scrie:...si daca tu le faci in acelasi timp pe toate trei ....

Eu zic sa lasi ciocul mic ca tu in februarie ac. produceai trei feluri de ciori vopsite pe aceiasi vatra . Si nu oricum , in numar de 5000 !!!! Eu in locul tau as lua apa in gura sa nu mai fac praf.

de kamy » 20 Feb 2012, 12:20

api tim scrie:
ce soi de matci aveti

carpatica,bakfast ,elgon.

Si inca o promisiune neonorata :

de kamy » 20 Feb 2012, 09:57

voi reveni cu poze ceva mai tarziu
kamy

Unde sunt pozele . Macar o poza cu tine si incubatorul ... :D
Dragos2006

Mesajde kamy » 05 Oct 2012, 16:14

io am cu totul alta impresie, ti s-a cam gatat ciocolata din propria curte si fiind avid cauti in curtile altora,hai dom doctor docent pe ioutube, ca la mine-i plin doar ti-am mai spus! chestia cu apa in gura nu uita s-o folosesti nu doar s-o recomanzi da inainte da de doua ori cu cea mai buna pasta de dinti nu de alta da e pacat de apa!
de cand esti tu un model de moralitate sau inger pazitor ca pari cam negru la suflet,du-te bai la un psiholog daca ai probleme,doar ti-am promis ca sant nasul tau oridecate ori se-mpute orezu-n tine si tre sa fii tare ratat sa te simti amenintat de ,,nimeni si un nimic,,incat sari dintr-un sezut in altul cu dintii.
daca reuseam anu asta ce se intampla atunci,eram o amenintare la statutu tau de kink of ioutube?
daca asa-ti tratezi si pacientii ma mut langa tine sa deschid pompe funebre!
nu tiu minte sa-ti datorez nimic si la urma urmei nu-i treaba aluia de unde beu oile apa!
cat despre proiect poti scrie cat vrei pana la anu,dup-aia om mai vedea!
PS. CETESTE TOT P-ACOLO CA POVESTEAM DE VRO 3 LOCATII,sau esti analfabet selectiv.
kamy

Mesajde Dragos2006 » 05 Oct 2012, 21:29

Daca tu produci bukcfast in Romania eu ma las de apicultura ! tu ori crezi ca toti romanii sunt prosti ori esti prea prost sa-ti dai seama ce enormitati debitezi !
In Romania ar trebui sa se dea o lege prin care indivizi ca tine sa nu aiba voie sa se apropie la mai putin de 100 metri de o familie de albine. Voi sunteti o amenintare pentru apicultura !
Dragos2006

Mesajde Dila Daniel » 05 Oct 2012, 21:37

Kamy...spune-i ca faci insamintare artificiala...
sa vedem...se lasa de apicultura? :D
...sti tu Dragos ce sti!... :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dragos2006 » 05 Oct 2012, 21:44

Mai Daniele din cauza unor astfel de indivizi s-a ales praful de PNA 2021 ! Pana cand vom ascunde gunoiul sub covor si vom ascunde scheletul in sifonier ????
Dragos2006

Mesajde peterneamt » 05 Oct 2012, 22:01

Vine ia Iarna '' si se va face lumina '' , ca de, acusi ( acum ) nu am timp. :lol:
peterneamt

Mesajde Ruben » 05 Oct 2012, 22:11

Dragos2006 scrie:Mai Daniele din cauza unor astfel de indivizi s-a ales praful de PNA 2021 ! Pana cand vom ascunde gunoiul sub covor si vom ascunde scheletul in sifonier ????

:lol: Te temi ca nu o sa ne mai vinzi sirop din porumb la pret aproape dublu fata de cel din fabrica :?:
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Dila Daniel » 05 Oct 2012, 22:13

eu stiu o vorba
...nu-i prost ala care cere...! :)

haideti va rog sa revenim in subiectul topicului!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Ruben » 05 Oct 2012, 22:15

Dila Daniel scrie:eu stiu o vorba
...nu-i prost ala care cere...! :)

haideti va rog sa revenum in subiectul topicului!

Daniel, lasa-l incet ca spune tot. Nu-l grabi :) ;)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR