Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

PROASPAT APICULTOR AM NEVOIE DE AJUTOR

Mesajde catalin.andrei » 17 Iul 2011, 22:07

salutari tuturor iubitorilor de albinute.din data de 07.07.2011 sunt fericitul posesor a 5 familii de albinute :D toate cu matci de anul trecut din septembrie.
de vreo 3 zile am ceva nelamuriri/probleme,si va multumesc tuturor celor care o sa ma sfatuiti:
1-pe cararusa care urc la stupi 10-15m gasesc cam cate una/doua albinute la fiecare metru ori moarte ori inca mai misca.la celemoarte deja am observat in imediata apropiere a lor cate o mica pata galbena,la una era galben chiar pe fundul albinei.mam uitat in stupi/rame/scandurica de zbor,nu am gasit urme de diaree,sau albinute moarte.
2-la 3 dintre familii,care is mai slabute(cladesc mai greu,agitatie mai mica la urdinis)le-am pus cate un hranitor 300ml in care de vreo 4 zile le dau sirop 1/1 +un pic de protofil.ieri si azi in fata acestor stupi spre seara(dupa ora 16-17),la 1m se aduna grupuri de 10-15 albinute care par obosite/adormite,care probabil mor acolo,dimineata mai gasesc care 3-4.la inceput credeam ca sa stropit cu ceva insecticid in zona,dar in fata celorlalti 2 stupi mai putrnici si carora nu le-am dat sirop acest lucru nu se intampla.
Precizez k in zona unde is stupii sunt vreo 3ha cu floarea soarelui.
IMG0034A.jpg
Fişiere ataşate
IMG0037A.jpg
IMG0035A.jpg
catalin.andrei

Re: PROASPAT APICULTOR AM NEVOIE DE AJUTOR

Mesajde gica » 18 Iul 2011, 22:27

Nu exagera cu '''picutul ala de protofil'''.Are alcool in compozitie si pe caldura nu face bine.
gica

Mesajde catalin.andrei » 19 Iul 2011, 02:08

gica scrie:Nu exagera cu '''picutul ala de protofil'''.Are alcool in compozitie si pe caldura nu face bine.

sincer am pus la 1l de sirop 1/1 un capac de ala de la sticla de 500ml.e mult???acu k este cules la floare sa nu mai dau sirop la fam slabe??? :shock:
catalin.andrei

Mesajde adycnst » 23 Iul 2011, 08:28

gica scrie:Nu exagera cu '''picutul ala de protofil'''.Are alcool in compozitie si pe caldura nu face bine.

ne' gica, matale nu bei bere vara!?... :lol:
nu este mult respecta indicatiile de pe eticheta cred ca era 17ml/l...familiile slabe(roiuri, nuclee) nu au albina culegatoare care sa asigure proviziile de hrana! asa ca vorba lui nea' janese - implica-te! :lol:
adycnst

Mesajde catalin.andrei » 02 Aug 2011, 10:53

multumesc colegilor pt sfaturile pretioase primite.acu am alta nedumerire:ieri 01-08-2011 am umblat la stupi dupa o pauza de vreo 10 zile si surpriza la unul din ei am gasit o botca micuta cu larva in ea.mam tot uitat dupa matca dar nam gasito,totusi am gasit pe 2 din ramele din mijloc oua de 2 zile.este in friguri acea familie?cum sa procedez.
catalin.andrei

Mesajde sorin_horezu » 02 Aug 2011, 11:18

Cel mai probabil botca e de schimb linistit . Daca era de roire sau salvare faceau mai multe. Plus ca excludem salvare daca are oua de n2 zile.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde catalin.andrei » 02 Aug 2011, 11:22

sorin_horezu scrie:Cel mai probabil botca e de schimb linistit . Daca era de roire sau salvare faceau mai multe. Plus ca excludem salvare daca are oua de n2 zile.

asa mam gandit si eu ca e de schimbare linistita dar era foaret mica si pricajita(ca o botca de salvare) si de aia am preferat sa o rup.acum ce sa fac sa astept si sa controlez peste vreo 7 zile ??? merci de rasp;)
catalin.andrei

Mesajde Pustache » 08 Aug 2011, 15:02

FS uzeaza foarte mult albina salut
Da,sti cum e in viata totul e pana prinzi practica,M-am sters de sange si de praf si-am schimbat tactica .Sunt perfect adaptat acum,doar ca practica tot ma lasa rece ca Antarctica.
Pustache

Mesajde catalin.andrei » 29 Aug 2011, 19:36

daca ma ajunta cineva cu 2 info:
-cat din suprafata ramei trebuie sa fie capacita pt a o putea recolta sa o folosesc la cuibul pt iernat?
-cum imi dau seama care e mierea de mana?
multumesc anticipat tuturor ce-mi vor raspunde.
catalin.andrei

Mesajde liviu1965 » 29 Aug 2011, 20:30

Din cate am citit ... e cam greu sa-ti dai seama care-i mierea de mana.
Hai sa asteptam sa intre cineva cu experienta sa ne lamureasca.
liviu1965

Mesajde teinegru64 » 29 Aug 2011, 21:09

catalin.andrei scrie:daca ma ajunta cineva cu 2 info:
-cat din suprafata ramei trebuie sa fie capacita pt a o putea recolta sa o folosesc la cuibul pt iernat?
-cum imi dau seama care e mierea de mana?
multumesc anticipat tuturor ce-mi vor raspunde.

In jud Vaslui nu a fost miere de mana in acest an....din cate știu eu.
Cu cat are mai multa miere cu atat mai bine.....și nu o recolta las-o in familiile respective. Daca nu ai in rama cel putin 1/3 miere ...grabește competarea rezervelor.
Iar de vei considera ca ai intrat cu puțina hrana pe iarna ,urmarește postarile lui dragoș 2006 de pe youtube.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde liviu1965 » 29 Aug 2011, 21:12

Ai vazut ca s-a rezolvat.
liviu1965

Mesajde Bogdan.ag » 30 Aug 2011, 11:41

liviu1965 scrie:Din cate am citit ... e cam greu sa-ti dai seama care-i mierea de mana.
Hai sa asteptam sa intre cineva cu experienta sa ne lamureasca.

Metoda cu apă de var.
.....Apa de var se prepară în felul următor: se ia o oarecare cantitate de var stins ce se amestecă bine cu o cantitate egală de apă distilată; se lasă să se limpezească. Varul se va depune pe fundul sticlei, iar lichidul albicios ce se ridică deasupra se filtrează prin câteva straturi de tifon şi apoi se păstrează într-o sticlă etichetată. Pentru analiză se pune cu vârful unei linguriţe miere într-o eprubetă (mierea să fie luată din diferiţi faguri), apoi se adaugă în eprubetă o cantitate egală de apă distilată. După ce mierea s-a dizolvat complet în urma agitării conţinutului eprubetei se adaugă două părţi apă de var, se agită totul şi se încălzeşte până la fierbere la o mică lampă de alcool. Dacă mierea prelevată şi analizată este de mană, în eprubetă apar fulgi (flocoane) de culoare brună. Această miere este improprie pentru iernare, ea trebuind să fie înlocuită.

p.s. Metoda este preluata de pe proapicultura.ro
Alte caracteristici ale mierii de mana observate (eu ma refer la mana de stejar), dupa cum stiti exista si mana de rasinoase(brad, molid si chiar pin) :
- culoare brun-inchis
- umiditate scazuta( am avut sortimente cu 14% umiditate, dar niciodata peste 17%)
- gustul este mai putin dulce , foarte usor astringent.
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Mesajde catalin.andrei » 03 Sep 2011, 20:20

multumesc tuturor celor care mau ajutat cu raspunsuri.cand mai am nelamuriri am sa va deranjez iar:D.toate cele bune
catalin.andrei

Mesajde catalin.andrei » 18 Sep 2011, 09:47

in data de 17.09.2011 am umblat la stupi.totul pare normal doar ca mai sunt foarte putine celule cu puiet si oua deloc.e normal?
catalin.andrei

Mesajde gica » 18 Sep 2011, 10:46

Da,e normal.
Foarte normal era daca constatai ca ai macar 6 rame de rezerve pe jumate pline si ne spuneai asta.
Atunci primeai un raspuns de genul - mai asteapta putin,mai fa 1-2 tratamente contra varooa si asteapta primavara cu sperante mari.
gica

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR