Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum ajutam baza melifera?

Mesajde mary77 » 04 Oct 2012, 21:04

nu inteleg de ce mari apicultori nu discuta sau incearca sa isi inbunatateasca baza melifera ,un exemplu cei din asociati sau alte organizati ,dute la primaria locala si da o ideie, ca in locul din spatiul verde cand planteaza pomi sa puna ceva arbusti meliferi ,nu castani,frasini si mai stiu eu ce, ganditiva sa planteze salcami ,tei sau salci ,ar fi ceva nu? Poate raspunde cineva ?
mary77

Re: Cum ajutam baza melifera?

Mesajde mary77 » 06 Oct 2012, 15:27

E o intrebare grea? sau deplasata?ori nerealizabila? Ca sincer daca ar fi cineva dinzona mea cu initiativa lasi ajuta.
mary77

Mesajde Dila Daniel » 06 Oct 2012, 16:08

intrebarea nu este grea.Mai greu este raspunsul...
Intre preocuparile zilelor noastre( atat de sarace in spirit de conservare sau spirit de imbunatatire pentru generatiile viitoare)nu suntem dispusi, interesati ,sau capabili de acest fapt.
Lumea rurala a saracit,a imbatranit,a obosit,a incetat sa viseze...
La care s-ar putea adauga...s-a lenevit,s-a "emancipat"...
Pe cine crezi ca il doare de...albinele mele...
Pe mine! asa ca personal fac ce pot .Am plantat peste 50 de pomi prin curte.Este tot ce am reusit pana acum...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde marcsupertare » 06 Oct 2012, 16:43

Un subiect destul de delicat dar si cu multe ramificatii
1 daca ai albine si vrei baza melifera mergi in pastoral esti din calarasi avem cam detoate rapita, salcam, amorfa, fl soarelui, lucerna si menta salbatica ceva miristi. Daca stai pe stationar baga mare, da din coate fati dezvolta baza melifera odata cu stupina
2 din punct de vedere al mediului nu suntem in stare sa ne luam ambalajele de la activitatile in aer liber dar sa mai plantam
3 voi il vedeti pe ala din q7 sau alta nazdravanie deasta s'a-l intereseze ?
SI eu ma stradui sa imbunatatesc baza melifera sper sa si reusesc ceva ceva se misca inspre bine succese si de la 50 iti doresc 50000 si stupii care sa-I culeaga.
marcsupertare

Mesajde mary77 » 06 Oct 2012, 18:20

Sper sa dea niste raspunsuri si cei din asociati ,da intradevar baza melifera am ,dar cu o densitate foarte mare de famili pa km patrat, acea ideie ma framanta de acum cativa ani cand in America o mare problema sa abatut (numar mare de pesticide folosite in agricultura cu o remananta deasemenea ) asupra lor , salvarea a fost in a duce famili in orase, intretinanduse din baza melifera din parcuri si florile de la geamurile apartamentelor, nu ca ar fi o solutie dar in tara la noi chiar nimic nu se face.
mary77

Mesajde lucky5strike » 06 Oct 2012, 19:07

Ajutam prin puterea exemplului personal.

Initial am studiat masura 221 cu impaduriri pe suprafata consistenta, dar... am hotarat sa incerc intai pe cont propriu, sa vad daca duc treaba astfel. Doljul meu nu e judet stralucit la paduri sau la agricultura.

Mi-am facut in final planul de a pune un ha de salcam in preajma uneia din vetre. Neavand experienta necesara, am apelat la foreze de mana si lucrul cu 6-8 voinici, cu greu gasiti... vedeti ce zicea DD mai sus... :lol: In 2 zile de gimnastica, noiembrie 2011, abia mi-a iesit 0,30 ha si garantez ca-i munca din greu. Rezultatul e insa brici, cred ca am 95% salcam prins.

Ce ma bucura e ca mi-a iesit planul secundar: alte doua persoane au plantat simultan cu mine cate 0,5 ha fiecare. Astora le-a luat o singura zi printr-o metoda care include crearea unui sant cu tractorul, dar care are procent mai scazut de prindere a puietului... Si se mai anunta alte persoane interesate, asa ca in 10-12 ani pot sa sper ca n-am muncit degeaba.

Dupa metoda lor lesnicioasa, am sa continui sa completez suprafata... sper sa nu ma coste prea mult incapatanarea... :lol:

Pentru suflet, cred ca merita sa-ti pui o mica padure, fie si 1000 de mp.

:P
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 06 Oct 2012, 20:44

Propunerea lui mary77 nu-i rea dar nu multumeste pe toata lumea ,adica :
-eu am 100 de gaste si vreau gazon nu padure ,
- alt eu am100 de capre si vreau rugi ,
-alt eu nu vreau ,de ce ? , de ce nu ?
.........................
nae

Mesajde mary77 » 07 Oct 2012, 09:06

Fiti atenti la prima postare, ma refer in interiorul oraselor,satelor,comunelor, ganditiva ce suprafata ar fi, stiu si urmaresc ca voi toti incercati ba cu un arbust ba cu o stiu eu ce floare, dar numai in gradina voastra, eu propun in gradina statului,ca statul macar si perdelele de protecti de salcam daca le avea tot era ceva.
mary77

Mesajde lucky5strike » 07 Oct 2012, 09:16

Stai ca nu ne intelegem!

Tu vrei neaparat intravilan... Pai in sat (ca sper ca nu vizezi apicultura cu familii la etajul 3) nu nu poti pune padure, ci palcuri razlete, deci suprafete nesemnificative.

Stii cam ce diferenta e intre arboretul de padure si palcurile razlete de 2-3 salcami, puse pe ici-colo... vis a vis de capacitatea melifera???

Ai idee cat tine floarea intr-un caz si cat in altul? Cat viziteaza albina si cum? Umiditate si vitalitate arboret?

Cauta raspunsul la toate astea si vedem dupa aia cum sta treaba.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mary77 » 07 Oct 2012, 10:21

Nu e vorba de apicultura la et. 3 dar sti cu cat timp infloreste un pom din oras inaintea unuia din padure? dar sti car secreta un pom solidar mai mult decat cel din padure?? dar sti ca noi nu suntem instare sa plantam un pom dar o padure? dar sti cate famili poate sustine primavara cu polen o salcie?.dar sti ca si acel putin pe care il propun e mai mult decat deloc?
mary77

Mesajde marcsupertare » 07 Oct 2012, 10:53

Spre exemplu cam in ficare sat sunt cateva locurii la marginea lui care nu-s valorificate adica rape cevva vai sau coaste de deal acelea chiar daca au suprafete relativ mici 10-50 ari acolo e de facut ceva in satul meu cineva a facut asa ceva cu 20 m2 in locul unde se arunca ceva gunoi deci se poate face si am mai vazut intr-un sat spre bucuresti locul viilor a fost luat de salcam cat a avut fiecare
marcsupertare

Mesajde mary77 » 07 Oct 2012, 12:27

http://www.youtube.com/watch?v=BkjHdPg7 ... el&list=UL La voi in ce stadiu erea la 1.05.2012? Scuze de celalalte video nu stiu cum sa intamplat
mary77

Mesajde iunicu » 08 Oct 2012, 09:57

Socrul meu este coproprietarul unui teren cu atat de multi mostenitori incat nu mai e nimeni interesat de bucatica proprie dar nici nu vor sa renunte la ea. Am pus acolo niste pomi fructiferi ca sa nu fie chiar parloaga. Sa curga macar tuica la alambic daca nu foloseste nimanui terenul ala.
Binenteles ca peste iarna vecinii terenului in cauza, au transformat livada in lemne de foc. Nici pana azi nu am aflat cine a facut jaful.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde MyBees » 08 Oct 2012, 14:16

mary77 scrie:nu inteleg de ce mari apicultori nu discuta sau incearca sa isi inbunatateasca baza melifera ,un exemplu cei din asociati sau alte organizati ,dute la primaria locala si da o ideie, ca in locul din spatiul verde cand planteaza pomi sa puna ceva arbusti meliferi ,nu castani,frasini si mai stiu eu ce, ganditiva sa planteze salcami ,tei sau salci ,ar fi ceva nu? Poate raspunde cineva ?

In primul rand pentru ca lucrul asta nu se discuta ci se face. E simplu sa ne punem intrebarea de ce nu face altcineva. De ce sa faca "cei din asociatii sau alte organizatii"? Tu cate drumuri ai facut la primarie? De cate ori te-a dat afara primarul sau portarul dupa ce l-ai inebunit cu subiectul asta, si tu ai intrat din nou si din nou pana a cedat? :)

Eu personal nu am vazut necesare aceste "vizite" ci am purces la plantare. In ultimii doi ani in zona mea sunt in plus cateva zeci de (diversi)pomi fructiferi, cca 100 de aluni de padure, 100 de corni, cateva zeci de salcii, ceva puieti de salcam, trifoi alb si gazon japonez(amestec florar divers), facelia insamantate pe fiecare petec de teren pe care l-am avut la dispozitie... In plus mai am ceva seminte de diverse "buruieni" cu potential apicol care asteapta frumos mustul zapezii pentru a fi imprastiate pe terenurile din jur, in incercarea de a "contamina" zona respectiva...

Pentru toate astea nu am simtit macar nevoia de a vizita primarul, asociatiile, arganizatiile, etc. Am avut nevoie, pentru majoritatea din astea, doar de o cazma si ceva efort muscular. Pentru restul gasesti un plug, un disc, o semanatoare...

Stiu ca poate fi doar o picatura intr-un pahar cu apa, doar ca nu ma voi opri la o singura picatura...

Deci... pana la primar, iti imprumut o cazma? :)
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde CORNEL V. » 08 Oct 2012, 14:50

Mariane,bag sama ca ai si ceva suprafata de pamant...bravo tie :)
Cand or mai creste,iau stupina , o damigeana de zaibar si ma infiintez acolo...nu plec pana n-o bem :lol:

Sa traiesti
CORNEL V.

Mesajde mary77 » 08 Oct 2012, 17:49

Nu fac parte din nici o asociatie si nu voi face parte vrodata ,nu voi apela la nici un fel de fond ,niciodata cei care iti vor da nuti vor da fara sati inpuna ceva cred ca sunteti multi care ati luat un ajutor si sunteti multumiti bravo voua, pana acum daca am avut nevoie la albine de ceva miam luat singur ,nu fac apicultura pentru profit , in zona mea degeaba insamantezi sau plantezi ceva ca gastele ,caprele lui Nae le mananca, la modul cel mai serios in jurul meu e izlaz .Cu plantatul in oras as ajuta daca ar apela cineva la mine.
mary77

Următorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI