Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Bautura curata

Mesajde iunicu » 08 Oct 2012, 11:24

Intrucat aud foarte des expresia de "bautura curata" atribuita distilatelor facute in casa, ma gandesc sa aflu cat mai multe opinii despre ce inseamna curat.
Pentru unii curat inseamna fara adaos de zahar, pentru altii pur si simplu distilarea facuta cu propriile mijloace este suficienta pentru a castiga titlul.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Re: Bautura curata

Mesajde Mircea_63 » 08 Oct 2012, 12:25

Salut Iunicule!

Curata, in primul rand se refera la a nu fi contrafacuta.

Mai departe e vorba de a fi facuta asa cum trebuie, de a respecta tehnologia. Pot compara prepararea bauturii cu cea a mancarii: un bucatar nepriceput sau neglijent poate strica materialul si din cele mai bune ingrediente sa faca o mancare de tot rahatul sau chiar nesanatoasa.

Deci, bautura curata= numai ingrediente naturale, respectarea tehnologiei si a utilajelor.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde iunicu » 08 Oct 2012, 12:31

De acord insa si alcoolul etilic de sinteza este curat dupa criteriile astea.
Ultima oară modificat de iunicu pe 08 Oct 2012, 12:35, modificat 1 dată în total.
iunicu

Mesajde Avram Sorin » 08 Oct 2012, 12:34

Eu de fapt cred ca "curata" insemana cu nu mai baga astia TVA in ea . Cred ca ai inteles aluzia, gluma :lol:
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde iunicu » 08 Oct 2012, 12:36

Mie nu mi-a impozitat nimeni tuica. Deci e curata. :D
iunicu

Mesajde Mircea_63 » 08 Oct 2012, 14:01

Mircea_63 scrie:...ingrediente naturale...
Eu am zis ingrediente naturale, tu zici alcool etilic de sinteza...

Daca te referi pur si simplu la alcool etilic din cereale, se foloseste si la bauturile facute in casa, cum ar fi visinata, afinata si nu e rau deloc.
Mircea_63

Mesajde iunicu » 08 Oct 2012, 18:45

Tocmai ca sa te intarat am bagat-o paia cu sinteza. Esti priceput si astept mai mult.
Am baut niste posirci toxice facute din cea mai grasa pruna. Deci?

Un indiciu?

Imagine
iunicu

Mesajde Mircea_63 » 08 Oct 2012, 18:56

Pai si de acolo ce ai vrea? Sa trag vreo concluzie?
Nu pot, dar pot sa-ti spun ca daca materia prima a fost OK, fermentatia a decurs in parametrii, ramane de vazut ce ai cules la distilare. Tot?

Nu uita ca o parte din substantele din distilatul "crud" se schimba, reactioneaza in timp. O rachie buna e o rachie maturata, imbatranita. Poti accelera asta cu carbune activ.
Taraneste, cu o bucata de mangal bagata in galeata cu rachie. Eventual carbunele sfaramat, iar apoi zeama de beut strecurata.

O poveste, scurta! Ajunge in casa un pet de 2 litri de rachiu, cica d-aia curata. Gust, naspa!
Peste 2-3 ani, singur acasa si plictisit intens, dau de sticla aia. Nici nu mai stiam ce-i acolo. Gust, trasnet, nu-mi venea sa cred ca e aceeasi rachie in sticla.

Imbatranirea e insotita de procese chimice ce imbunatatesc mult calitatea.
Mircea_63

Mesajde iunicu » 08 Oct 2012, 19:07

Tu vorbesti de purificarea cu carbune activ si maturare.
Eu vorbesc de pasii care trebuiesc facuti inainte pentru a obtine o bautura curata.
iunicu

Mesajde iunicu » 19 Oct 2012, 21:18

Nu trebuie sa inveti toata chimia. Sunt numai cateva elemente de chimie care sunt usor de inteles.
iunicu

Mesajde Donbazil » 19 Oct 2012, 23:06

Sal'tare!
Mai colega!....
Apai beutura "curata" este ceea ce a aflat si politicianu' lu' peste - Adrian Severin,- intr-un interviu ca H 2 O, contine de doua ori mai mult hidrogen decat oxigen si a promis ca : "vor trebui luate masuri".....
Hai sa fim seriosi!....
Sunt doua feluri de opinentzi: cei care stiu si cei care cred ca stiu....
Pai, mai fratele meu, daca eu dupa ce o viatza de om am fost "organu' " - care-i controla pe cei care stiau ce fac, si cum fac....(Ca trebuiau sa traiasca si ei ) - si am aflat incet-incet multe din secretele "meseriei", stiu ce-i rachia si cum se face, dar si cum se consuma, ca deh, sunt si io' om, -apai sa vina acuma unu' care n-a vazut in viatza lui un cazan ( alambic) si sa-mi povesteasca povesti.....
Vad ca va tot contratzi cu o amarata de eprubeta....Ca va tot ciupitzi cu fel de fel de "argumente stiintzifice".....
Hai sa fim seriosi!....Ce greu e sa cumperi din piatza de la rusi ori de la bisnitzari un amarat de alcoolmetru?....Care-tzi da asa, doar o orientare,(ce conteaza doua trei grade-n sus sau in jos cand e vorba de o "marfa" facuta de tine personal ca la mama-acasa)....
- Ca cel mai bun "GRAD" e tot " gatul romanesc".....;
La voi se bea pe la 28 - 35 de grade....La noi pe la 35 - 40 de grade iar la Vali Gudas si Neculai Luca ( in Oas) cam pe la 55 de grade.....
Ca mine sunt milioane.......Care au un cazanel al lor si fac un distilat pentru sufletu' lor.....
Ca iese bine e bila alba pentru ei....Mandria si bucuria lor....Au ce savura si cu ce se lauda in fatza prietenilor....
Ca asa-i ROMANU' CAND SEN-VESELESTE.....
Daca nu iese tocmai cuser.....Las'ca la anu'....
Pai crede cineva ca numa la mine cade patu'....si iese rachia cam acroane?.....
Da!....Numa' ca io daca se intampla, rezolv problema ca stiu cum... Ca asa am invatzat de la tata, si tata de la bunicu si bunicu.....
Mah!....Pai noi, ROMANII, suntem frate cu cazanu'.......
Daca am reusit NOI sa facem rachie si din PUFOAICA!..... :lol: :lol: :lol:
Da' acuma gata cu gluma....
Daca are omu dorintza si stiintza de a face un lucru bun, asa,
pe sufletu' lui, - apai ala lucru, - trebuie musai sa fie "curat"....
Adica atata cat se poate cat mai natural, fara adausuri.....
Prune-prune, - cada-cada, - fermentare-fermentare, - distilare-distilare, - pastrare ( maturare)......Ca la carte....
Si pe urma......
Hai noroc si "Doamne-ajuta!".....
Sal'tare!
Donbazil - Faget

P.S. Am doua bidooane de 60 l. cu gutui zdrobite, peste care am pus putzin must......Abia astept sa vad ce-o iesi.....
Prune au fost putzine, abia daca fac vreo 50 l de rachie.....Cam putzin dupa "cerintzele casei".....Noroc cu strugurii....au fost multzi si dulci, iar eu nu prea am voie la vin ca deh!....Tensiune, alea, alea......Da' - la rachie merge......Mai povestim peste cateva zile.....
Donbazil

Mesajde Mircea_63 » 19 Oct 2012, 23:48

Donbazil !!! Gutui ?
Pai incolo pa la Bodo, Cutina...n-ai gasit mata niste prune? Puneai butoiu in yzy :D si era oabla treaba. Tre` sa trec cumva pe la matale sa vad minunea din gutui.
Nu zic...le zici bine si ai dreptate! Da` din gutui?? Asta n-are dulceata. Nu-i dulceata, nu-i tarie.
Vezi matale, io tot zic cum se face treaba la cazan. Prietenu Iunicu...umbla cu kukta in bucatarie. D`aia ii traba lui scule d`alea...cu papagali, cu eprubete...face si el cate o cana doua.
Da` vrea sa le faca...ca la carte....apoi se apuca de citit :lol:

Poate da Domnul sa citim si noi doi un pahar de rachie...
Sanatate multa...!
Mircea_63

Mesajde modigliani » 20 Oct 2012, 04:34

Mircea_63 scrie: Poate da Domnul sa citim si noi doi un pahar de rachie...
Sanatate multa...!

Mai aveti , mah , un toi si pentru mine ? Si-un scaunel , d-ala mic , de lemn ? Ca m-as "combina" cu voi la o cinzeaca ....

................................................................

Don Bazile , ..... sa traiesti nenicule ! Ca bine le graisi ! Si pe fata , si ..... alambicate ! ;)
modigliani

Mesajde iunicu » 20 Oct 2012, 10:22

Donbazil scrie:Sal'tare!
Mai colega!....
-apai sa vina acuma unu' care n-a vazut in viatza lui un cazan ( alambic) si sa-mi povesteasca povesti.....

Unchiule, accept bucuros sa invat de la dumneata secretele distilarii daca nu sunt informatii clasificate.
iunicu

Mesajde augustin » 21 Oct 2012, 19:47

Zic si eu:
Fructe de calitate, bine coapte, fermentate cum trebuie, cazan bun, lemn de esenta tare.
Acuma... la ce bun alcoolmetru' ce io n-am esofag? Daca arde, nu miroase urat si e limpede, e bine.
Ca sa ma conving, iau un paharel din distilatul respectiv si-l dau in foc. Daca nu mai ia foc, in 5 minute rup cazanu'.
Din gutui iasa tuica mai putina, dar...PSM, nu PGC!
Si un banc: care-i culme zoologiei? Sa bei ca o rostocuta si sa te-mbeti ca porcu'.
Stima!
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde iunicu » 21 Oct 2012, 20:27

Se foloseste si la case mari mirositul si gustatul pentru elucidare dar trebuie sa guste si sa miroasa cineva care nu a stat langa cazan. Cineva care vine de afara cu nasul limpede.
Pe urma, este bine sa colectezi cozile in cateva vase diferite si a doua zi cand esti odihnit si cu simturile improspatate sa gusti din cozi si sa hotarasti care merg turnate in inima si care le trimiti la urmatoarea distilare.
Cozile sunt foarte bogate in arome si este foarte corecta adaugarea lor la urmatorul cazan.
iunicu

Următorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE