Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cu astia ce ma fac ?

Mesajde paul » 07 Oct 2012, 13:31

Mai deunazi o cunostinta care stie ca am albine vine cu o oferta ... cadou ! Sa vin la ea sa-mi dea 4 roiuri ... moca ! Roiuri prinse din copaci ...
Bineinteles ca n-am putut rezista ... tentatiei si ma duc ! Acolo ... minune mare ! Avea 4 nu stiu cum sa-i numesc ... maximum 100 albine fiecare cu cate o regina . Ramele erau uscate ! Ici , colo , cateva picaturi de miere , pastura nici macar o celula ... Mi-a fost mila de bietele reginute ca tare aratau bine si ... i-am luat !
Acum ... cum ii trec eu pe astia iarna ???
Intr-o prima faza ma gandesc la o haiducie ! Sa mai iau ceva albina de la bogati si sa le-o dau lor ! M-am mai gandit la o nazbatie ... sa cumpar de undeva o familie puternica , sa dau deoparte rama cu regina si inca 2 rame cu albina iar restul ramelor sa le impart ... saracilor !
Dati-mi si voi o idee !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Re: cu astia ce ma fac ?

Mesajde alt stupar » 07 Oct 2012, 16:06

tu Paule,
esti om serios ori ce Dumnezeu....
adica... ti-e mile de "bietele reginute" insa nu-ti va fi mila sa paradesti "o familie puternica" ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Arhivistu » 07 Oct 2012, 16:43

Daca is slabi tare baga 3 la un loc,sau chiar pe toti si le mai dai 2 3 rame cu miere de la ceilalti,asa ai sansa sa scoti o familie in primavara.Sau daca nu, mai poti intarii cu ei 2 3 familii care sunt mai slabute...orice numai nu ii lasa asa:))
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Cristian IONITA » 07 Oct 2012, 17:37

alege ceva din urmatoarele:

1. fa rost de niscaiva nuclee cu ceva rezerve in rame si ierneazale asa in nuclee (cauta mesajele lui Valter pe forumul vechi avea destul de clar descris ce si cum)
2. ierneaza-le cate 2 in aceeasi lada (diafragma etansa) pe cate 2-3 rame cu rezerve (miere capacita) fiecare
3. unifica ce ce mai ai tu prin batatura

alegand una din aceste metode ai mari sanse ca in primavara sa ai

daca nu ai rame cu rezerve am descris acum cateva zile cum poti pune sirop in rame .... bagi 2 rame la un stup bun cu sirop si-l jecmanesti de 2 cu rezerva pregatita (miere capacita, pastura, etc)

Sa nu te puna pacatul sa vaduvesti stupii buni fara sa le dai ceva la schimb (haiducie cum spui tu) ca risti ca in primavara sa nu gasesti tesla potrivita sa-ti dai in ooa cu ea de ciuda.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde stuparul2011 » 08 Oct 2012, 00:06

buna,
nea paule atentie mare cu astia,
din iarna probabil ca vor iesi slabi si numai te chinui cu ei.
daca sunt chiar asa de ce nu i unesti pe toti la uun loc?sau poate cate doi,oricum....eu zic ca si asa,sunt destul de slabi si in primavara vor fi probleme.
eu zic sa unesti cat mai mult si sa nu mai ai atatea batai de cap cu ei in primavara.
sper sincer sa ma insel.
eu asta zic,acum depinde de tine.
numai bine.
stuparul2011

Mesajde kamy » 08 Oct 2012, 00:52

PAULE, UNU TARE UNU SLAB LA IERNAT SI CAND DA CU INGHET MAI DA-I ULTIMA RAMA CU MUSCA DE LA CEL TARE,da avelo grija la furtisag PANA LA INGHET!
kamy

Mesajde filip » 08 Oct 2012, 19:05

Eu am o dilema.
Cand roiul era in pom cred ca avea mai mult de 100 de albine si matca.
Matca constatand ca nu e miere in rame inceteaza ouatul devreme.Ori ce ai tu in lada e o albina uzata ,fortata la maxim pentru a supravietui pana azi.

Sfatul meu e sa stai bland,oferta trebuia sa vina mult mai in vara.
filip

Mesajde jenica67 » 08 Oct 2012, 19:24

Un coleg de al meu a avut un nucleu care facea ghemul de marimea unui mar. Din pacate i-a murit in ianuarie, dar el nu a avut nici mancare suficienta si l-a lasat pe rama intreaga. Daca vrei sa faci un experiment, eu iti indic sa faci asa : o cutie cu interiorul de 175 x 175 mm si inalta de 450 mm. Aceasta cutie o imparti cu doua diafragme etanse, cu canal in cutie in 4 parti. La 20 de mm de fund pe millocul fiecarei parti dai doua gauri din fata pana in spate sa bagi cate 2 tije (sarma de 3 mm) pe care se vor sprijinii fagurii. Tai trei rame pline de miere, in fasi de 418 x 80 de mm, obtinand cel putin 8 fasi cu miere suficienta. In fiecare compartiment bagi de sus cate doi faguri, care o sa incerci sa ii lipesti de peretele exterior (in sensul ca pe langa diafragme albinele sa poata circula ca sa faca ghemul comun), eventual ceva sipci sa ii tina departati unul de altul. Bagi albinele ca cele 4 roiuri, sa formeze un singur ghem. Eventual cutia o izolezi bine cu polestiren si in fundul cutiei dai 4 gauri D=40-50 mm pentru aerisire(una in fiecare compartiment) si pui sita. Urdinis le faci pe fiecare fata cate o gaurica, cat sa iese maxin 2 albine. II pui obligatoriu picioare, sa nu astupi gaurile cand o pui jos. Le iernezi intr-o pivnita si le scoti afara la zbor de curatire, in zilele calduroase. Vazut de sus sa arate cam asa :
Fişiere ataşate
Nucleus.JPG
jenica67

Mesajde paul » 08 Oct 2012, 19:33

Multumesc frumos tuturor care v-ati expus parerea ! Voi vedea ce varianta am sa adopt .
@ Filip ... cred mai degraba ca omul nu a vrut sa le aiba el pe constiinta ... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Bambucha » 08 Oct 2012, 19:47

paul scrie: 4 roiuri ... moca ! Roiuri prinse din copaci ...
4 nu stiu cum sa-i numesc ... maximum 100 albine fiecare cu cate o regina . Ramele erau uscate ! Ici , colo , cateva picaturi de miere , pastura nici macar o celula ...

Daca au ajuns in asa hal atunci matcile respective nu merita nimic! As lua albina lor si as turna-o in prima familie mai slaba, dupa ce am aruncat matcile! 400 de albine nu inseamna nici 50 de grame.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde paul » 08 Oct 2012, 20:08

Caline , ce sa faca bietele matcute daca ramele erau uscate ? Pe pariu ca daca nu venea racoarea asta ,zilele astea se apucau de ouat ! Ma crezi ca nu am vazut nici o celula cu pastura si daca erau 100 de celule cu miere necapacita ... :oops: Cum i-am spus eu ... 200ml de sirop daca le dadea odata pe saptamana si ... vorbeam altfel !
paul

Mesajde clncatalin » 08 Oct 2012, 20:14

Daca aveti resurse, rabdare si pricepere, puteti experimenta iernarea matcilor in afara ghemului cum este descrisa tehnica in manualul apicultorului, dar si acolo zice ca in cazul matcilor provenite din nuclee foarte slabe(100-200 grame albina) sa se foloseasca chiar la prima populare a custilor numai albine din familiile puternice, deoarece albinele din nucleu sunt in general fara valoare
Fişiere ataşate
iernare matci in afara ghemului 3.jpg
iernare matci in afara ghemului 2.jpg
iernare matci in afara ghemului 1.jpg
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde paul » 08 Oct 2012, 20:23

Jenica ... multumesc frumos pentru schita ! In teorie parea complicat ! Dupa desen, pare rezonabil ! Ii prezint lui socru-meu schita sa o puna in practica si cred ca am sa adopt solutia ta . Le mai scutur la fiecare cate o rama cu albina de la cei puternici si ... doamne ajuta !
paul

Mesajde Bambucha » 08 Oct 2012, 20:26

Nu cunosc datele problemei mai bine, adica cand si cum au roit, insa daca extrapolam un pic, la formarea unui nucleu folosim circa 100 de gr de albina cel putin pentru a avea cat de cat o matca bine hranita. Ori "roii" respectivi daca au ajuns in toamna la 10 grame/caciula ceva nu e in regula cu ei!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde paul » 08 Oct 2012, 20:37

Bambucha scrie:Nu cunosc datele problemei mai bine, adica cand si cum au roit, insa daca extrapolam un pic, la formarea unui nucleu folosim circa 100 de gr de albina cel putin pentru a avea cat de cat o matca bine hranita. Ori "roii" respectivi daca au ajuns in toamna la 10 grame/caciula ceva nu e in regula cu ei!

Caline ... nu te contrazic dar ... toate 4 sa aiba probleme ???
Dupa parerea mea , nenea respectiv a prins 4 pararoiuri !Nu le-a ajutat cu nimic hrana , seceta cumplita si ...asta-i rezultatul ! Nu mai vorbesc de tratamente ...
paul

Mesajde paul » 11 Oct 2012, 21:10

Tre' s-o zic ,ca altfel ... fac bube !!!
La 2 din cei 4 amarati le-am dat cate o rama cu puiet , de fapt cate o jumatate de rama si sirop la toti 4 .Consecinta ... 3 din 4 regine s-au apucat de ouat ... Cu toata racirea vremii :shock:
Acu' , ce le mai fac ???
Intrebare ... mai am rame care au pastura . Daca le stopesc cu sirop , vor trage pastura din ramele respective ???
paul

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE