Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Astept un sfat.

Mesajde creiveancristi » 09 Oct 2012, 20:53

Am cumparat recent 4 roi pe cate 3-4 rame fiecare.Problema e ca le mai trebuie ceva mancare,asa ca am decis sa le dau miere,hranirea de complectare cu sirop la vremea asta am inteles ca este depasita.Am vorbit cu cineva sa cumpar miere si mi-a spus ca este deja cristalizata.
Intrebarea mea este cum s-o administrez:
-acum,pusa asa cristalizata cum e in pungi deasupra ramelor,sau incalzita,diluata cu apa si pusa in hranitor sau turnata in rame goale dupa diafragma?
-sa le-o administrez in iarna cand vad ca rezervele actuale sunt pe terminate,in pungi deasupra ghemului?
Daca aveti alta varianta va rog sa-mi spuneti sau poate e bine cum am spus eu.
Va multumesc!
creiveancristi

Re: Astept un sfat.

Mesajde jonny_it » 09 Oct 2012, 20:58

Daca ai miere cristalizata este perfect, adica faci urmatoarea treaba:

- reduci urdinisul la maxim 1 cm
- le dai cate 1kg de miere in punga la fiecare si cand o iau le dai alta punga pana ai completat rezervele; sa aiba pana la 15 martie cel putin.

Pentru hranirile cu miere cristalizata nu este prea tarziu. ;)
jonny_it

Mesajde cristi arad » 09 Oct 2012, 21:03

creiveancristi scrie:Am cumparat recent 4 roi pe cate 3-4 rame fiecare.Problema e ca le mai trebuie ceva mancare,asa ca am decis sa le dau miere,hranirea de complectare cu sirop la vremea asta am inteles ca este depasita.Am vorbit cu cineva sa cumpar miere si mi-a spus ca este deja cristalizata.
Intrebarea mea este cum s-o administrez:
-acum,pusa asa cristalizata cum e in pungi deasupra ramelor,sau incalzita,diluata cu apa si pusa in hranitor sau turnata in rame goale dupa diafragma?
-sa le-o administrez in iarna cand vad ca rezervele actuale sunt pe terminate,in pungi deasupra ghemului?
Daca aveti alta varianta va rog sa-mi spuneti sau poate e bine cum am spus eu.
Va multumesc!

s-a discutat pe forum diverse modalitati de hranire; problema mare este alta si anume ca tu ai cumparat roii prea slabi si fara de mancare, desigur si daca dai miere si daca dai sirop albina ta ca sa traga in faguri 4- 5 kg miere sau sirop se va uza si vei intra in iarna cu o albina uzata;
rezolvarea problemei: - administrarea de miere (nu uzeaza in asa masura albina precum uzeaza siropul de zahar) - max 2kg/familie acuma in prize de 300 g la 2 zile si turtite iarna in fiecare luna cca 0,5 - 1 kg
daca va fi o iarna usoara vei trece cumva, dar recomandarea mea este sa-i iernezi in spatiu protejat cu temperaturi in jur de 5 grade plus; sa nu mai achizitionezi toamna roi asa slabi si fara de mancare
cristi arad

Mesajde creiveancristi » 09 Oct 2012, 21:08

Va multumesc de raspuns,i-am cumparat ca sa schimb matcile si sa-i intaresc pe ai mei(roii au matci de anul acesta),acum oi vedea cum se comporta si o sa-i unific mai tarziu.
creiveancristi

Mesajde creiveancristi » 09 Oct 2012, 21:17

Apropo mi-am adus aminte,ieri la un control la un roi nu am gasit matca,astazi am mai cautat impreuna cu cineva,rezultat matca lipseste.
Acum ce ziceti sa fac sa-l unific cu unul mai slab care are 100% matca sau pot sa-i bag cate o rama de albina la fiecare roi dupa diafragma,cu putina ceapa,tuica,etc.
Oricum planul meu era ca din 4 sa fac doi,iar cele doua regine ramase sa le introduc la doi de ai mei care au matci nesatisfacatoare.
creiveancristi

Mesajde cristi arad » 09 Oct 2012, 21:19

creiveancristi scrie:Va multumesc de raspuns,i-am cumparat ca sa schimb matcile si sa-i intaresc pe ai mei(roii au matci de anul acesta),acum oi vedea cum se comporta si o sa-i unific mai tarziu.

nu-i cam tarziu sa schimbi matcile, nu crezi ca stiu ele cand sa-si traga botcile de schibare?, apropos, da-mi mie matcile batrane :P
cristi arad

Mesajde creiveancristi » 09 Oct 2012, 21:26

Matcile pe care vreau sa le schimb la ai mei sunt de salvare,am facut niste roi anul trecut cu ele,anul asta n-au trecut de 5 rame toata vara.
Daca le vrei cand unific ti le dau.
creiveancristi

Mesajde cristi arad » 09 Oct 2012, 21:37

creiveancristi scrie:Matcile pe care vreau sa le schimb la ai mei sunt de salvare,am facut niste roi anul trecut cu ele,anul asta n-au trecut de 5 rame toata vara.
Daca le vrei cand unific ti le dau.

lasati-le de rezerva ca nu stii pe care o pierzi prima, oricum sa stii cai un pic cam tarziu pt ce vrei sa faci
cristi arad

Mesajde iunicu » 09 Oct 2012, 22:16

Tarziu pentru unificare nu este.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde nellu.ar » 10 Oct 2012, 00:46

nici pentru schimbare matci nu e tarziu,ba chiar e mai bine sa nu aiba puiet cand faci schimbarea!
nellu.ar

Mesajde creiveancristi » 10 Oct 2012, 21:28

Cand unific este obligatoriu sa protejez matca in colivie o perioada?
Daca da nu o sa sufere de frig noaptea?
creiveancristi

Mesajde creiveancristi » 10 Oct 2012, 21:28

Cand unific este obligatoriu sa protejez matca in colivie o perioada?
Daca da,nu o sa sufere de frig noaptea avand in vedere temperaturile scazute din aceasta perioada?
creiveancristi

Mesajde jenica67 » 10 Oct 2012, 22:46

Daca faci unificare cu ziarul, nu e absolut nevoie. Familia cu matca trebuie sa ramana in stupul ei, iar familia ce o unesti o pui deasupra. Le parfumezi pe amandoua familiile cu o zeama care contine 5 % tuica si sa contina si sirop, cu o jumaate de ora inainte. La familia de baza iei capacul si pui peste un ziar, pe care in prealabil l-ai taiat cu un cater, dar sa fie numai taieturi liniare, cat taisul caterului, nu gauri. Peste pui corpul familiei care nu are matca si peste capacul. E bine ca la ambele sa le dai cate un uluc cu sirop sa aiba ocupatie, pana isi unesc mirosurile. Cele de sus vor face mici gauri si o sa coboare jos, dar cate una doua, nu in gasca. Le lasi o saptamana in pace si dupa reorganizezi cuibul.
jenica67

Mesajde creiveancristi » 11 Oct 2012, 08:23

Nu inteleg cum sa pun o lada peste alta,cu ziar intre ele.Familia de sus pe unde coboara jos,daca lazile sunt cu fund plin?
creiveancristi

Mesajde jenica67 » 11 Oct 2012, 09:36

Ghinion, iti trebuie o lada fara fund. Daca nu ai posibilitatea, trebuie sa faci o diafragma transversala, verticala care sa aiba ziarul. Dar aceasta trebuie sa fie etanse si familia are o aduci sa aiba izolat si urdinisul.
jenica67

Mesajde vlad » 11 Oct 2012, 22:18

sau incearca unificarea intr-o lada straina celor doua familii . simtindu-se straine in lada nu se vor mai ataca .
vlad

Următorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA