Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Dila Daniel » 10 Oct 2012, 20:02

ves.lucian.zabrani scrie:...
capacele ce le am acum sunt din cele mai mari decat cuibul si intra de sus in jos peste cuib sau peste caturi , depinde ce am in partea de sus a stupului !!!
nu prea ma pot gandi cum as putea sa le fac aerisire !!!
mai studiem si sigur exista o varianta care sa se potriveasca la stupii mei !!! :P :P :P

http://stuparitul.3xforum.ro/post/7697/ ... personal_/
poate gasesti ceva sa ti se potriveasca
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ANITEI » 10 Oct 2012, 23:45

Zic si eu. Initial am facut fundurile AV total , chiar asa pe 1 iunie 2011 am facut un transport pe ziua , am descarcat stupii manual cate unul si am terminat dupa amiaza la 5 , cuib si magazin de 1/1 , am avut doi pumni de albine moarte la fiecare stup dar nici unul mort , au murit doi de-ai colegului meu care aveau fundul plin. Am fost si la Adi Hodis si apoi am facut aerisiri si in podisor care este reversibil , cu osb-ul in jos cand am nevoie sa inchid si cu el in sus si astfel aerisirile active cand am nevoie de aer plus spatiu de refugiu de vreo 6 cm deasupra cuibului. Hranitoare voi folosi de la Quarti cum are si Lucian din Zabrani.
Am doua video pe pagina mea se pot vedea cum sunt facute.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde pst_claudiu » 12 Oct 2012, 13:43

La MER la cate corpuri se considera ca ai un stup?Nu de alta dar poate o se dubleze, tripleze efectivul de stupi in Romania peste iarna. :lol:
pst_claudiu

Mesajde cristi_vidican » 12 Oct 2012, 19:16

pst_claudiu scrie:La MER la cate corpuri se considera ca ai un stup?Nu de alta dar poate o se dubleze, tripleze efectivul de stupi in Romania peste iarna. :lol:

La MER se consideră că ai un stup când în anul acela ți-a dat cel puțin un bidon de 30 de l de miere în staționar.
Mă tem că nu cei cu MER înmulțesc sălbatic. La MER tre să ai stupi nu glumă, altfel e muncă voluntară
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde pedro » 12 Oct 2012, 19:20

Can Screened Bottom Boards help reduce the mite?

This month we take a look at the efficacy of bottom board traps in varroa control. Many beekeepers have advocated the use of screened underfloor traps, or mesh floors, which allow mites to fall through them but not bees. The mites are then trapped (or have fallen out of the hive all together) and are therefore unable to reinfest the colony.

In one piece of research, scientists at the Kentucky State University in the USA studied hives with or without screened bottom boards on the underfloor. The hives were studied for 14 months to determine their effectiveness in controlling the mite. 24 hives were studied; 12 with screened bottom boards and 12 without. Both groups had an equivalent mite infestation at the start of the study in the month of June. All hives were treated with coumaphos in the October/November period. Sticky boards were used periodically for 10 day sampling periods to estimate mite infestation. By the August period, the colonies with traps had a mean daily mite fall of 3.5 while those without traps had a fall of 11.7, a 70% difference.

In a second study, the researchers’ studied mites that was fluvalinate resistant. They found that live mites collected during fluvalinate treatment were less sensitive to fluvalinate (the mites were exposed to it in glass phials), than those collected before treatment. This suggests that many of the live mites that fall during fluvalinate treatment are incipient fluvalinate resistant members of the population. They are eliminated though with the use of the screened bottom board trap.
In fiecare an trecem nepasatori prin ziua mortii noastre!
pedro

Mesajde ves.lucian.zabrani » 15 Oct 2012, 00:22

am gasit solutia cea mai buna si mai ieftina pentru aerisire la transport !!! cu poze este mai concludent !!! cand fac pozele , revin !!! :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde emi » 21 Oct 2012, 13:12

Salutare,

Am 100 buc stupi din care 25% MER, ceilalti in curs de transformare, au rame 1/2 si 1/1.
Asa cum se stie sunt multe plusuri si minusuri la acest sistem...de care s-a vorbit destul de mult.

Ce nu am gasit pana acum, si sunt curios cum procedeaza si altii?

Se da una familie MER slaba spre medie. La acesata data cu albina acoperitoare pe 10Rx1/2.
Cum iernam? Eu folosesc 2 caturi, fiecare cu 5 R, dupa care pun diafragma. Stiu ca e chiar impotriva a ceea ce se vrea de la MER, adica simplificarea muncii insa mie parca nu-mi da mana sa folosesc doar un cat plin...

Sau in cazul in care albina acopera 11-12 rame, folosim 2 caturi? Ghemul va arata ca un veritabil OZN, consum mare de miere peste iarna etc etc :)

Stima,
Emi
emi

Mesajde cristi_vidican » 21 Oct 2012, 13:26

@emi,
În cazul tău (ipotetic), strângi cele 10 rame pe 2 corpuri și te asiguri că are rame de sus pline cu miere și mai are 2 laterale jos pline și ceva miere prin cele 3 de jos.
Dar, așa cum ai spus și tu, iernarea în felul acesta e mai grea la MER.
De aceea, cine trece pe MER, să nu aibă milă de stupii slabi. Este ca și cum ai fi alcoolic, ai ciroză, mergi la medic să-i ceri ajutorul și-l întrebi la final cum să faci ca să mai iei câte un pahar.
Eu nu recomand, de exemplu MER-ul unuia care accesează 112 și se apucă aproape de la 0.
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Oct 2012, 13:39

mai Cristi !!! ce m-ai suparat acuma !!! da tu de unde stii cum este sa fii alcoolic ??? ca n-ai de unde sa stii decat din auzite !!! :lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 21 Oct 2012, 13:52

Lucian,
Am dat un exemplu oarecare. N-am nimic cu alcoolicii. Puteam vorbi de fumători, hoți, corupți etc.
Ideea e despre cineva care vrea MER-ul dar nu este dispus să lucreze cu MER-ul cum se lucrează. Vrea rezultatele MER-ului, dar să-l folosească după regulile lor. În felul acesta, rezultatele vor fi catastrofale.

Un ghem slab, iernat pe MER, în primăvară e teroare la muncă. Ce-ar însemna o stupină de 200 de stupi, iernați așa?
cristi_vidican

Mesajde emi » 21 Oct 2012, 13:55

Salur Cristi,
Ai perfecta dreptate, MER ul merge pe o stupina stabila unde nu ti e mila sa unifici stupii "necorespunzatori" iernarii.
Sunt spre 112, am ales MER ul pt ca e un sitem la care pui mana mai putin, iar in cazul meu timpul e principalul impediment, servici, famile, stupi :)
Am inmultit mult in 2012 insa tot am tinut cativa MER din 2010 pe productie. Ma declar deplin satisfacut.
Succes tuturor
Emi
emi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Oct 2012, 14:31

[quote Cristi Vidican N-am nimic cu alcoolicii .

eram convins ca nu ai nimic in comun cu alcoolicii inainte de a ma gandi sa scriu !!! sper ca ai gustat gluma !!! :lol: :P :lol:
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 21 Oct 2012, 16:32

Emi,
Frumoasă stupină. Visez și eu la așa ceva, dar vom vedea ce va fi. Pașii mei sunt mai mărunți, dar prefer să calc bine cu piciorul unde voi păși, ca să văd dacă e tare pământul. Am preferat întotdeauna o viață mai simplă, dar mai sigură. Apicultura e un domeniu foarte perisabil, invers proporțional cu perisabilitatea mierii. Fondurile europene au făcut și bine și rău, roadele începem să le culegem și vor veni din plin în anii ce vor urma (și bune și rele). Depinde foarte mult și de ce va urma în materie de fonduri pentru apicultură.

Deci, bine-ai venit în fanclub MER. Dar să rezolvi repede familiile slabe. O condiție să rămâi membru este să ai familiile tari. ;)

Luciane, nu mai trece odată toamna și iarna asta să văd și eu floarea de salcâm și să încep să populez lăzile, a cără scândură încă nu o am?
Deja mă apucă depresia când văd ca s-a dus și sezonul acesta. Cel mai greu mi-a fost din iulie pt că am văzut albinele tot mai rar și va fi și mai rar și ce e mai rău e că până la salcâm vor fi tot departe.
Luciane, tu când pui capul pe pernă seara și închizi ochii (nu la servici) la ce visezi? Că eu numai MER văd în visurile mele, asta până nu adorm, că până acum n-am reușit să fac să visez așa ceva.
cristi_vidican

Mesajde martanul » 21 Oct 2012, 20:17

emi scrie:ai mei
MER.jpg

mer=10%productie mai mare
mer=30%mai multa munca fata de me
iti spune unu care are numai me .te salut colegial! :lol: :lol:
un meserias stie ce este intr-un stup fara sa-l deschida ,un amator il deschide se uita si nu stie ce-i acolo !
martanul

Mesajde Ruben » 21 Oct 2012, 20:29

martanul scrie:
emi scrie:ai mei
MER.jpg

mer=10%productie mai mare

Vesticule, daca ai numai me, cum i-ai comparat :?:
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde cristi_vidican » 21 Oct 2012, 20:30

martanul scrie:mer=10%productie mai mare

10% producție mai mare față de care model?
Păi dacă aveți NUMAI, cum de puteți face o comparație?
Vă salut!
P.S. Ruben mi-ai luat-o înainte
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR