Depinde ce vreti... daca aveti in vedere o folosire strict hobby, mici reparatii prin curte, etc, etc o rezolvati mai simplu. Un fierastrau circular de mana montat sub o masa simpla cu tablie din lemn. Iesiti sub 300 ron.
Daca vreti un ceva mai.. ceva.. luati un circular de masa, sunt diverse modele, de la cel amintit de stefaneug pana la modele de la Bosch, Dewalt, Makita, undeva spre 4000 ron.
Daca aveti nevoie de ceva profesional... paleta este larga... vedeti la diversi importatori Bernardo, Proma, Holtzman, etc.
Daca nu vreti sa deschideti atelier de tamplarie si doar pentru uz propriu si eventual ceva la prieteni eu va recomand varianta de mijloc. Daca incepeti cu prima si va place sa lucrati cu lemnul sigur veti ajuge si la cea de a doua, dar circularul va ramane oricum...
In ceea ce priveste ghida de reglaj, e o mica confuzie. Aceea se foloseste DOAR la taierile longitudinale, la despicari. Ori nu cred ca veti taia longitudinal scandura mai lata de 350 mm ??? Daca vorbim de panouri de osb, pal, etc, acestea se vor taia cu alta metoda, folosind circularul de mana si o rigla de ghidaj. asta pentru ca daca tai pe masa e posibil ca la o deviere de 1-2 mm sa prinzi panza in panou si sare pe tine sau strici rulmentii arborelui.
Taierile transversale NU se fac cu rigla de ghidaj! Este una dintre cele mai mari greseli!! bucata taiata va sare in cap in 50-60% din cazuri. Poate e cea mai periculoasa greseala dupa cea de a avea maneci largi cand lucrezi cu circularul.
Taierile transversale se fac cu masa culisanta, sau cu manerul ala de ghidaj cu sina si intotdeauna rigla de ghidaj trebuie indepartata.
La fierastraiele de masa se poate face foarte usor o masa culisanta dintr-o placa de MDF, pentru taierile transversale, cu diferite imbunatatiri si cat de complex vrea fiecare. Cele profesionale au deja masa culisanta inclusa.
In privinta pistolului pneumatic (ca cel electric e scos din ecuatie clar) am si eu tot un SENCO si clar ca face toti banii la folosire mai puternica. Am si vre-o 3 din cele mici, diferenta o face calitatea fierului, calitatea executiei, mecanismul. Senco e fie pentru capse fie pentru cuie. Alea mici sunt combinate.
Ca si regula de baza la pistolul pneumatic, inainte de folosire sa ii puneti obligatoriu o picatura de ulei pe teava de admisie a aerului. E o operatiune obligatorie.
Cu cele electrice e mai greu pana dai cu ele peste gard.. apoi te linistesti... si tot pneumatic cumperi. Am folosit 3 electrice, din care unul Bosch adus din Germania. Bosch-ul ala nu se compara nici cu cel mai jegos pistol pneumatic... Mi l-au furat niste "colegi" muncitori.. acum nu stiu daca sa mai continui sa ii mai injur sau sa le urez "folosinta placuta" ..
Vorbind de Senco, mai am o bormasina cu acumulator de la ei, care bate la c*r Makita iar la Bosch nici nu se uita....
In general pretul reflecta calitatea produsului, ieftin si bun e doar utopie.... vise
Vizavi de Lidl, va spun ca nu au adaus comercial mai mic de 50%. Acum daca pistolul ala era 100 ron, din care un sfert e doar TVA-ul... cat de bun sa fie sa scoata adausul lui Liddl, metalul in sine, plasticul si ce mai avea in cutie, transport, vama, etc.... si sa mai ramana si pentru calitate ??

Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!